Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Belgia

Historiallisessa Belgiassa on paljon nähtävää

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 01.08.2018
Pikkuisesta Belgiasta löytyy paljon muutakin kuin Bryssel ja ja EU:n päämaja.

Kaksikielinen euromaa

Länsi-Euroopan Belgia on pieni maa, jossa on noin 10 miljoonaa asukasta. Ranskan, Saksan, Hollannin ja Luxemburgin ympäröimä valtio tunnetaan Euroopan keskuksena: maan pääkaupungissa Brysselissä sijaitsee nimittäin EU:n päämaja.

Kaksikielinen Belgia on jakautunut luoteisosan Flanderiin, jossa puhutaan flaamin kieltä, sekä etelän ranskankieliseen Valloniaan. Maan kolmas maakunta on Brysselin pääkaupunkialue. Rantaviivaa Belgialla on 60 kilometriä Pohjanmerellä – kauniita hiekkarantoja löytyy esimerkiksi Oostenden lomakaupungista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstsockBryssel, Belgia
Pääkaupunki Bryssel on täynnä veikeitä sarjakuvahahmoja.

Suklaa ja simpukat ovat paikallisia herkkuja

Erityisen tunnettu Belgia on perinteisistä suklaaherkuistaan, jotka ovat myös matkailijoiden suosituin tuliainen. Joka kylästä ja kaupungista löytykin lukuisia pieniä suklaapuoteja, joissa pääsee maistelemaan käsintehtyjä suklaakonvehteja ja leivonnaisia.

Belgialainen ruokakulttuuri on sijaintinsa ansiosta saanut vaikutteita monesta Euroopan maasta, mutta parhaiten näkyy ranskalaisen keittiön vaikutus. Belgiassa syödään paljon kalaa ja äyriäisiä.

Paikallinen erikoisuus on moules et frites – simpukoita ja ranskalaisia. Belgialaiset sanovatkin, että ranskalaiset perunat ovat heidän keksintönsä. Ruoka on hyvää, mutta myös suhteellisen kallista. Herkkuateriat huuhdotaan yleensä alas paikallisella oluella.

Hyvä tietää Belgiasta

Belgia sopii herkuttelusta ja kulttuurista nauttivalle kaupunkimatkailijalle, mutta maassa pysyvät tyytyväisinä myös historian ja politiikan tuntijat. Lyhyiden etäisyyksien ansiosta maa on helppo tutkia läpikotaisin pikkukylistä suurkaupunkeihin ja rantakohteisiin.

Belgiassa puhutaan sekä ranskaa että hollantia – eri paikoissa liikkuessa tulee monikielisyys ottaa huomioon ja opetella kaupunkien nimet molemmilla kielillä. Brysselissä puhutaan pääasiassa ranskaa ja pohjoisessa Flanderin maakunnassa taas hollantia. Englannillakin pärjää kansainvälisessä Belgiassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Belgiassa vallitsee rannikkoilmasto, jossa talvet ovat leutoja ja kesät verraten viileitä ja sateisia. Paras aika matkustaa Belgiaan on kesäkausi toukokuusta syyskuuhun – tällöin maassa tosin nähdäänkin suurimmat turistiryntäykset.

Belgia on turvallinen matkailumaa, mutta suurissa kaupungeissa laukusta kannattaa pitää tiukasti kiinni taskuvarkaiden varalta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BELGIASSA

ShutterstsockBryssel, Belgia
Kaupungin keskusaukio Grand Place on suosittu vuoden ympäri.

Lentäen suoraan Brysseliin

Belgiaan on Suomesta helpointa matkustaa lentämällä suoraan Brysseliin – Euroopan politiikan keskukseen on hyvät yhteydet. Finnair lentää Helsingistä suoria lentoja Brysseliin. Lisäksi Ryanair liikennöi Turusta Charleroin lentokentälle, joka on noin tunnin ajomatkan päässä Brysselistä.

Edullisimmillaan yhdensuuntaisen lennon Belgiaan voi saada vain muutamalla kympillä. Jos ajatus lentämisestä ahdistaa, voi Belgiaan tietysti tehdä myös laiva- ja autoreissun Saksan kautta.

Majapaikkoja laidasta laitaan

Belgiassa on tarjolla paljon eri tasoista majoitusta kaikenlaiset budjetit huomioiden. Hinnakkainta hotellimajoitus on pääkaupunki Brysselissä, kun taas pienemmissä kylissä ja kaupungeissa yöpaikka verottaa kukkaroa vähemmän.

Brysselissä on paljon bisneshotelleja, jotka ovat melko kalliita. Tietysti edullisempiakin vaihtoehtoja löytyy majataloista hostelleihin. Kesällä ja etenkin eurooppalaisten loma-aikaan elokuussa reissatessa majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Juna vie joka paikkaan

Brysselin kaltaisissa kaupungeissa julkinen liikenne raitiovaunuineen ja metroineen toimii moitteettomasti, pienemmissä paikoissa pärjää hyvin jalkaisinkin tai polkupyörällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Brysselistä on helppo tehdä päivän reissuja muihin kaupunkeihin. Pienessä maassa välimatkat kestävät pisimmillään pari tuntia. Belgiassa on erinomainen rautatieverkosto, joten junakyyti vie kätevästi ympäri maata. Junat ovat täsmällisiä, mukavia ja uudenaikaisia.

Autonvuokraus on niin ikään kätevää Euroopassa – omalla vuokra-autolla voi näppärästi tutustua myös Belgian naapurimaihin.

Belgiassa pyöräily on suosittua ja pyöriä on vuokrattavana useassa paikassa. Pyöräilyyn sopii erinomaisesti pohjoisessa sijaitseva Flanderin maakunta, ja pyöräillen voikin parhaiten tutustua paikalliseen maaseutuun.

BELGIAN MATKAKOHTEET

ShutterstsockBryssel, Belgia
Manneken Pis -patsas on Brysselin kuuluisimpia nähtävyyksiä.

EU:n pääkaupunki Bryssel

Belgian pääkaupunki Bryssel tunnetaan EU-virkamiesten kaupunkina, mutta se tarjoaa myös matkailijalle paljon elämyksiä. Noin puolen miljoonan asukkaan monikulttuurisessa Brysselissä on runsaasti nähtävyyksiä ja mukavaa tekemistä.

Brysselin sydämenä pidetään Grande Place –aukiota, jossa järjestetään monia tapahtumia ja konsertteja. Aukion kahviloissa ja ravintoloissa voi nauttia paikallista olutta ja herkullista ruokaa – kaupungin parhaat ravintolat löytyvät kuitenkin Rue des Bouchers –kadulta. Baareja ja diskoja on Brysselissä runsaasti ja live-musiikkia voi kuulla monessa paikassa.

Pääkaupungin maskotti on Manneken pis – pissaava poika. Pieni patsas on vain noin 60 senttimetrin korkuinen, mutta kerää silti turistien katseet – varsinkin juhlapyhinä, jolloin patsas vaatetetaan hienoihin asuihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkiloma Antwerpenissä

Antwerpeniä pidetään Belgian cooleimpana kaupunkina – historian tai politiikan sijaan nuorekkaassa kaupungissa keskitytään taiteeseen, arkkitehtuuriin ja muotiin. Antwerpen onkin mainio ostospaikka designer-vaatteita, jalokiviä ja taidetta haikailevalle matkailijalle. Kaupungissa on myös tasokas eläintarha.

Nähtävyyksiäkin muodin keskuksessa riittää, sillä Antwerpenissä voi ihailla upeita katedraaleja ja taidegallerioita. Kulttuurikaupungissa riittää elämää aamusta iltaan, ja klubeilla biletetään pikkutunteihin saakka.

Romanttinen Brugge

Flanderin maakunnassa sijaitsee keskiaikainen Bruggen kaupunki, jossa voi ihailla upeita siltoja ja kanaaleja. Historiallisine puitteineen Brugge on kuin luotu romantiikkaa jahtaaville lemmenlomalaisille.

Belgian kauneimmaksi kaupungiksi kehuttu Brugge pitää vierailijan kiireisenä vilkkailla markkinoillaan ja lukuisilla nähtävyyksillään. Keskusaukio Markt ravintoloineen ja keskiaikaisine rakennuksineen on hyvä paikka aloittaa kaupungin tutkiminen.

Keskiaikaisen tunnelman Gent

Taidetta, historiaa ja museoita – tätä kaikkea tarjoaa Flanderin maakunnassa sijaitseva keskiaikainen Gent. Usein tunnetumpien belgialaiskaupunkien varjoon jäävä tunnelmallinen Gent on mainio pysähdyspaikka Euroopassa kiertelevälle matkailijalle.

Vilkkaimman turistisesongin aikaan Gentissä kannattaa piipahtaa jo siksi, että siellä on vähemmän vierailijoita kuin esimerkiksi Bruggessa.

BELGIAN PARHAAT

ShutterstsockBryssel, Belgia
Herkkuvohvelit ovat Brysselin klassikko, joita myydään ympäri kaupunkia.

Belgian parhaat matkakohteet

 1. Bryssel
 2. Brugge
 3. Antwerpen
 4. Gent
 5. Oostend

Belgian parhaat elämykset

 1. Ihastele Antwerpenin ja Gentin keskiaikaista tunnelmaa.
 2. Herkuttele käsintehdyllä suklaalla sekä simpukoilla ja ranskalaisilla.
 3. Koe eurokaupunki Bryssel nähtävyyksineen ja huveineen.
 4. Vaella Bruggen romanttisia siltoja pitkin.
 5. Vietä keskieurooppalainen rantaloma Oostendessa.

Belgian miinukset

 • Belgian hintataso vaihtelee – kalleinta on Brysselissä.
 • Sää voi olla epävakainen, syksyllä ja talvella sataa paljon.

Lisätietoa

Belgian viralliset matkailusivut

Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Bryssel, Belgia

Belgian pääkaupunki Bryssel tulee tutuksi jo päivässä – paikat, jotka kaupungissa tulee kokea

Kaksikerrosbussit ja Big Ben -kello Lontoossa

Ryanair aloittaa lennot Rovaniemeltä – kolme kohdetta ensi talvelle

Ryanair

Ryanair aloittaa lennot Helsingistä – kahdeksan kohdetta talvikaudelle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja