Tiesitkö, että näillä Euroopan trendikkäillä alueilla on synkkä historia – monessako olet käynyt?
Matkoja kohteeseen Ateena
Montmartre, Pariisi
Pariisin boheemin taiteilijakaupunginosan Montmartren nimen uskotaan juontuvan tarinasta, jossa Pariisin ensimmäinen piispa Pyhä Denis mestattiin Montmartren mäen päällä. Legendan mukaan Pariisin piispa poimi mestatun päänsä ja käveli vajaan kymmenen kilometrin matkan viereiseen kylään hautapaikalleen. Myöhemmin mestauspaikka nimettiin marttyyrin mäeksi: Montmartreksi.
Verisen syntytarinan lisäksi Montmartren tunnetumpi historia liittyy aikaan, jolloin alueen nunnat vaihtuivat maanviljelijöiksi ja tuulimyllyt kabareiksi. Montmartre tunnetaan parhaiten Le Moulin Rouge -kabareesta. Tuona aikana Montmartre muuttui paheiden pesäksi, jossa rikollisuus ja prostituutio rehottivat pitkään.
Alueelle hakeutui kuitenkin myös taiteilijoita edullisten asuntojen toivossa, ja kaupunginosa alkoi muuttua boheemiksi ja trendikkääksi alueeksi. Nykyään Montmartre on suosittu matkailunähtävyys ja haluttu asuinalue.
Kazimierz, Krakova
Kazimierzin kaupunginosa on Krakovan vanha juutalaiskeskus, joka oli aiemmin itsenäinen ja kukoistava kauppakaupunki. Kaupungin aika juutalaisten asuinalueena loppui kuitenkin toisen maailmansodan aikana, kun natsi-Saksa valtasi Krakovan pian toisen maailmansodan alussa.
Saksalaiset perustivat Kazimierziin juutalaisgheton, jonne koko alueen juutalainen väestö siirrettiin pakkotöihin tai odottamaan keskitysleirille tai tuhoamisleirille sijoittamista. Ghetto purettiin vuonna 1942, eikä juutalainen väestö täysin palannut enää entisille asuinalueilleen Kazimierziin.
Nykyisin Kazimiez on trendikäs matkakohde ravintoloineen, kahviloineen ja matkailunähtävyyksineen. Synkkään historiaan voi tutustua alueen museoissa, mutta iloisempaan lomatunnelmaan voi keskittyä kaupungin suosituissa ravintoloissa, yökerhoissa ja ravintoloissa.
>> Lue lisää: Krakovan kaupunginosat – poimi vinkit viiteen eri alueeseen
Kreuzberg, Berliini
Myös Berliinin Kreuzberg on nähnyt sodan jälkeen saman kehityksen kuin monet muut Euroopan muodikkaat kaupunginosat: se on kiivennyt pohjalta trendikkääksi alueeksi. Itä-Berliinin Prenzlauer Bergin alueen tapaan kaupunginosa on noussut köyhyydestä suosioon.
Sotien jälkeen Kreuzberg kuului Länsi-Berliiniin, mutta se jäi aivan muurin viereen – kaupunginosaa ympäröi kolmelta sivulta Berliinin muuri. Koska kaupunginosa jäi syrjään, sen halpa vuokra houkutteli paljon maahanmuuttajia, taiteilijoita ja opiskelijoita. 1970-luvulla Kreuzberg oli yksi Berliinin köyhimpiä asuinalueita.
1980-luvulla Kreuzberg nousi otsikoihin, kun paikalliset aktivistit ottivat väkivaltaisissa mellakoissa yhteen poliisin kanssa ja valtasivat taloja. Kaupunginosan kapinallisesta hengestä on jäljellä paljon rosoista elämäntyyliä, ja se tunnetaan 2000-luvulla erityisesti yöelämästään.
Nykyisin Kreuzberg pysyttelee tiukasti Berliinin matkailubuumin keskiössä, sillä sitä pidetään yhtenä Berliinin trendikkäimmistä alueista. Köyhänä tunnetun kaupunginosan vuokrat ovat nousseet huimasti ja matkailijoiden määrä katukuvassa on lisääntynyt.
>> Viisi kaupunginosaa Berliinissä – mikä näistä sopii sinulle?
Kalamaja, Tallinna
Kalamaja on ehdottomasti Tallinnan luovan kulttuurin keskus, ja erityisesti boheemi Telliskiven alue houkuttelee matkailijoita myös Suomesta. Vielä kymmenisen vuotta sitten näin ei ollut, vaan Kalamajan alue tunnettiin pikemminkin pelottavana alueena, jossa liikkui huumediilereitä. Alueella on myös pelätty Patarein vankila, joka oli yksi näkyvimpiä neuvostovallan merkkejä Virossa.
Kalamajan on vanha kalastajien, merimiesten ja veneenrakentajien alue, joka toimi myöhemmin tehdastyöläisten korttelina. Se tunnettiin halpana asuinalueena, mutta nykyisin alueen asuntojen hinnat ovat moninkertaistuneet.
Užupis, Vilna
Leikkimielisesti itsenäiseksi valtioksi julistautunut Užupisin kaupunginosa kuuluu Vilnan kalleimpiin alueisiin, ja se on myös kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä.
Kaupunginosa on oma pieni valtionsa, jolla on useille kielille käännetty perustuslaki, oma presidentti ja kansallislaulu. Humoristinen alue ei kuitenkaan ole aina nauttinut vitsailusta, sillä toisen maailmansodan synkkä historia on jättänyt jälkensä siihen.
Toisen maailmansodan jälkeen Užupis oli hylätty, vaarallisena pidetty alue, jonne kulkija eksyi vain, jos oli tyhmä, rohkea tai molempia. Yksi alueen pääkaduista nimettiin jopa Kuoleman kaduksi.
Karmivalle nimitykselle oli kaksi syytä: rikosten suuri määrä ja alueen tunnettuus juutalaisväestön asuinpaikkana – toisen maailmansodan aikana monet Vilnan juutalaisista kuolivat kaupunkiin perustetussa juutalaisghetossa. Ennen toista maailmansotaa Vilna tunnettiin Pohjolan Jerusalemina suuren juutalaisväestönsä vuoksi, mutta kaupungille kävi hyvin samalla tapaa kuin Krakovan Kazimierzille.
Tiedätkö muita samanlaisia kaupunkitarinoita? Jaa ne kommenteissa!
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Anna Mäkelä, Shutterstock ja Go Vilnius
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää