Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Liettua

Vilna on kiehtova kulttuurikohde

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.03.2020
Liettuan pääkaupunki Vilna houkuttelee matkailijoita nähtävyyksillään, kulttuurillaan ja vilkkaalla yöelämällään.

Vilna on kulttuuria täynnä oleva lähikohde

Vilna on kompaktin kokoinen, siisti ja vehreä kaupunki, joka sopii hyvin kohteeksi lähilomalle. Liettuan pääkaupunki on maan kulttuurin ja politiikan keskus. Unescon maailmanperintölistalle valittu vanhakaupunki on Vilnan sydän, johon tutustumiseen kannattaa varata aikaa.

Vilnan värikäs ja tapahtumarikas menneisyys on muovannut kaupungista ainutlaatuisen kohteen, jossa näkyy eri aikakausien ja tyylisuuntien vaikutus. Kaupungin lukuisat kirkot, arkkitehtuuri ja vehreä luonto tekevät siitä viihtyisän kaupunkilomakohteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Vilna, Liettua
Vilna on viihtyisä pääkaupunki erityisesti kesällä, jolloin kaduilla tapahtuu paljon.

Vilkas kesäkaupunki

Liettuassa vallitsee mannerilmasto, joten kesäkuukausina on tyypillisesti lämmintä ja talvisin puolestaan elohopea painuu nollan alapuolelle. Paras matkustusaika onkin juuri kesällä kaupungin vihertäessä, jolloin lämpötilakaan ei normaalisti nouse tukalan korkeisiin lukemiin.

Kesällä Vilnassa tapahtuu jotakin lähes joka viikko, joten festivaaleja ja eloisaa katukulttuuria kaipaavan kannattaa suunnata Vilnaan toukokuun ja syyskuun välillä. Talvisin kaupungissa on rauhallisempaa.

Historiaa henkivä viikonloppukohde

Vilna sijaitsee Kaakkois-Liettuassa kahden joen yhtymäkohdassa. Se sopii kokonsa vuoksi parhaiten viikonloppuloman kohteeksi, mutta nähtävää ja tehtävää riittää pidemmänkin reissun ajaksi. Kaupunki on historiaa henkivä kulttuurikohde, joka miellyttää niin arkkitehtuurin kuin yöelämänkin ystäviä.

Liettuan pääkaupungin tunnetuin nähtävyys on sen vanhakaupunki. Vanhassakaupungissa sijaitseva Vilnan katedraali kellotorneineen on koko kaupungin symboli.

Liettua siirtyi euroon vuonna 2015, joten matkalle pääsee ilman valuutan vaihtamista. Hintataso Vilnassa on Suomeen nähden edullinen, minkä huomaa erityisesti ravintoloissa. Vilnasta pääsee myös edullisesti liikkumaan esimerkiksi bussilla muihin Liettuan kaupunkeihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turvallinen matkustuskohde

Vilna on yleisesti ottaen hyvin rauhallinen ja turvallinen matkakohde. Taskuvarkaudet yöaikaan erityisesti baareissa ja yökerhoissa eivät kuitenkaan ole harvinaisia, mutta niiltäkin on helppo välttyä, kun pitää maalaisjärjen mukana matkassa.

Vilnassa pärjää englannin kielellä, mutta vanhemmat ihmiset eivät välttämättä sitä hallitse. Venäjää sen sijaan osataan yleensä Liettuassa hyvin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN VILNASSA

Vilna, Liettua
Hyvällä säällä Vilnan maisemia on mahdollista ihastella kuumailmapallosta käsin.

Alle kahdessa tunnissa perille

Finnair lentää suoraan Helsingistä Vilnaan ja lisäksi kaupunkien välillä on useita päivittäisiä välilaskullisia lentoyhteyksiä, joita lentää muun muassa Air Baltic. Suorilla lennoilla perille pääsee vajaassa kahdessa tunnissa, joten kohde sopii hyvin lähimatkailijalle vaikka viikonloppukohteeksi.

Liettuaan pääsee myös muutaman päivän pakettimatkoille, joita järjestävät muun muassa Finnair Holidays ja Matkavaraukset.fi.

Monentasoista majoitusta

Vilnassa on runsas valikoima eritasoisia hotelleja ja hostelleja, joissa on vaihtoehtoja monen tasoiselle matkabudjetille. Hyvänkin hotellin voi saada edullisesti.

Tunnelmallisimmat hotellit lienevät vanhassakaupungissa, jonka vanhoissa rakennuksissa ja sokkeloisilla kujilla on jälkiä monilta eri aikakausilta.

Taskukokoinen kaupunki

Kaupungissa on helppo liikkua jalan paikasta toiseen, sillä välimatkat eivät ole kovinkaan pitkiä. Jos julkiseen liikenteeseen tarvitsee turvautua, on paikallisbusseilla liikkuminen edullista ja vaivatonta. Paikallisliikenteen kertamaksu on noin euron. Myös taksien hinnat ovat huomattavasti edullisemmat kuin Suomessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös kaupunkipyöräily on suosittua, ja esimerkiksi oransseja kaupunkipyöriä saa lainata puoleksi tunniksi ilmaiseksi. Jos pyörän käyttöaika ylittää puolen tunnin rajan, niitä voi käyttää pientä maksua vastaan.

VILNAN NÄHTÄVYYDET

Trakain linna, Liettua
Trakain linna sijaitsee lähellä Liettuan pääkaupunkia Vilnaa, joten se on hyvä päiväretkikohde.

Vilnan katedraali

Gediminas-kukkulan juurella sijaitseva katedraali on Vilnan tunnetuin nähtävyys, joka on helppo löytää sen ulkopuolella sijaitsevan kuuluisan kellotornin perusteella. Tämä 57 metriä korkea kellotorni on vanhankaupungin maamerkki.

Kellotorni saavutti nykymuotonsa uudelleenrakennuksen myötä vuonna 1801. Itse katedraali on kokenut useita vahinkoja ja sitä onkin moneen otteeseen kunnostettu ja jälleenrakennettu.

Katedraalin sisällä kannattaa pistäytyä Pyhän Kasimirin kappelissa, joka on barokinaikainen mestariteos. Myös katedraalin lukuisat 1500–1800-luvuilta peräisin olevat taideteokset ovat näkemisen arvoisia. Rohkeimpien kannattaa kivuta alas katedraalin katakombeihin.

Trakain linna on koko Liettuan suosituin käyntikohde

Vilnasta on helppo poiketa noin 30 kilometrin päässä sijaitsevaan Trakaihin, johon pääsee Vilnasta esimerkiksi linja-autolla. Tässä 7 000 asukkaan pikkukaupungissa sijaitsee maan kuuluisin nähtävyys, Trakain linna.

Trakain vetonauloihin lukeutuvat yli 600 vuotta vanhan linnan ja muiden historiallisten nähtävyyksien ohella kaupungissa järjestettävät tapahtumat ja konsertit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Užupisin taitelijakorttelit näyttävät toisenlaisen Vilnan

Vanhankaupungin kupeessa sijaitsee Vilnan erikoislaatuisin alue. Užupisin tasavallaksi julistautunut alue on boheemien taiteilijoiden tyyssija ja sitä onkin verrattu usein Pariisin Montmartreen. Aiemmin epämääräisenä pidetty alue on nykyään Vilnan trendikkäin, ja sinne on perustettu useita taidegallerioita, kahviloita ja taiteilijoiden työhuoneita.

Vuonna 1997 asukkaat julistivat alueen itsenäiseksi tasavallaksi, ja itsenäisyyspäivää vietetään 1. huhtikuuta. Aprillipäivän itsenäisyysjuhlintaa kannattaa poiketa katsomassa, mikäli sattuu siihen aikaan kaupungissa vierailemaan. Samalla voi käydä lukemassa kaupunginosan perustuslain, joka löytyy myös suomen kielelle käännettynä.

Vilnan yliopiston arkkitehtuuri ihastuttaa

Vilnan vanhassakaupungissa sijaitseva yliopisto on perustettu 1500-luvulla ja se onkin yksi Itä- ja Keski-Euroopan vanhimmista yliopistoista. Historiallisen kampuksen 12 pihaa ja sen laidalla sijaitseva yliopiston Pyhän Johanneksen kirkko ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset.

Kirkon kellotorniin johtaa kapea portaikko, mutta ylös pääsee myös hissillä. Huipulta avautuu upea näkymä yli Vilnan. Kellotornissa on myös Focault’n heiluri, joka osoittaa maapallon pyörimisliikkeen akselinsa ympäri.

Osta tuliaisia Halės-kauppahallista

Vilnan rautatieaseman läheisyydessä sijaitseva Halès-kauppahalli on käymisen arvoinen kohde, jossa voi päiväaikaan jutella kauppiaiden kanssa ja ostaa paikallisia tuliaisia. Erityisesti ruokatuliaiset kannattaa ostaa 1900-luvun alussa rakennetusta kauppahallista.

Tuliaisia voi etsiä myös esimerkiksi vanhankaupungin käsityöläisten puodeista, joissa valmistetaan muun muassa perinteisiä liettualaisia pellavaliinoja sekä puu- ja lasitöitä.

VILNAN PARHAAT

Vilna, Liettua
Vilnan vanhakaupunki on viihtyisä käyntikohde.

Vanhankaupungin nähtävyydet

  1. Vilnan katedraali
  2. Gediminasin linnoitus
  3. Vilnan yliopisto
  4. Auringonnousun portti
  5. Pyhän Annan kirkko

Teksti: Anni Moilanen, Ruta Kaskeleviciute ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto, Elina Venttola

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Baltian pääkaupungit

Tallinna, Vilna vai Riika – mikä Baltian pääkaupunki on sinun valintasi?

Lapsiperheen loma Liettuassa

Lasten kanssa Liettuassa – viisi vinkkiä aktiiviseen lomaan

Koe jotain uutta Baltiassa – viisi syytä matkustaa Liettuaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja