Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Liettua

Pieni Liettua ihastuttaa Baltiassa

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 20.05.2021
Liettua on pieni maa, mutta ei suinkaan matkakohteena yksipuolinen.

Liettua on eteläisin Baltian maa

Liettua, Baltian maista eteläisin, on monelta suomalaiselta vielä kokematta, vaikka maassa sijaitsee joidenkin laskujen mukaan Euroopan maantieteellinen keskipiste. Liettua hemmottelee matkailijoita historiallisella pääkaupungilla, terveyshoitoloilla ja kesäisin eläväisellä rannikolla.

Liettua on kolmesta Baltian valtiosta suurin sekä väestöltään että pinta-alaltaan. Liettua sijaitsee Itämeren rannalla naapureinaan Latvia, Valko-Venäjä, Puola ja Venäjän Kaliningrad.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liettua on pieni maa, joten samaan lomaan voi helposti sisällyttää elämyksiä niin kaupungissa kuin luonnossakin. Vilnan katukahvilat ja eläväiset markkinat vaihtuvat muutamassa tunnissa luontoretkeen jossakin maan monista luonnonpuistossa tai pyöräilyyn merenrannan reiteillä. Toiseksi suurin kaupunki Kaunas on suoran halpalentoyhteyden ansiosta helppo kaupunkikohde suomalaismatkailijoille.

ShutterstockLiettua
Liettuassa voi nauttia upeista rantamaisemista, jotka tuovat vaihtelua Baltian kaupunkikohteille.

Edullinen loma vaihtelevassa säässä

Liettuan ilmasto ei juuri eroa suomalaisesta. Lämpötilat vaihtelevat kesän jopa 30 lämpöasteesta talven kymmeniin pakkasasteisiin. Yleensä lukemat ovat kuitenkin mukavan leudot. Monipuolinen maa onkin sopiva matkakohde kaikkina vuodenaikoina.

Kesällä Liettuan jokainen kolkka on eläväinen, joten paras aika matkustaa on keväästä syksyyn. Kuitenkin myös talvella Liettua on mainio talviurheilukohde, ja joulun tunnelmaa voi löytää joulumarkkinoilta.

Vietä monipuolinen loma Liettuassa

Liettuaan matkustetaan tyypillisesti kaupunkilomalle, sillä maan pääkaupungin Vilnan lisäksi myös Kaunasin kaupunki houkuttelee matkailijoita.

Edullinen hintataso ja hyvä palvelutarjonta luovat mainiot puitteet kaupunkilomalle. Sekä palvelu että paikalliset tuotteet ovat maassa edullisia, ja ruokaakin saa kohtuuhintaan lähes joka kuppilasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkikohteiden lisäksi Liettuassa voi nauttia myös muunlaisista paikoista. Esimerkiksi maan rantakohteet ovat suosittuja erityisesti Via Baltican ja muidenkin Liettuan kävijöiden joukossa. Maassa on myös monia näyttäviä luontokohteita. Etäisyydet ovat suomalaisittain lyhyitä, joten parinkin päivän mittaisella lomalla on mahdollista nähdä useita erilaisia kohteita.

Turvallinen matkakohde

Liettua itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1990, ja neuvostohistoria näkyy matkailijalle edelleen pieninä asioina. Monista kaupungeista suuret Neuvostoliiton ajan rakennukset on jo purettu, mutta historia näkyy yhä paikoitellen myös arkkitehtuurissa.

Matkailijan näkökulmasta Liettua on turvallinen matkailumaa, eikä suuria uhkia ole. Väkijoukoissa on syytä pitää tarkasti kiinni omista arvotavaroista, ja passi sekä muut arvoesineet kannattaakin jättää tilanteen niin salliessa hotellin tallelokeroon. Päihtyneenä ei ole suositeltavaa liikkua yksin.

Ennen Liettuan-matkaa on hyvä opetella perusfraasit paikallisella kielellä. Indoeurooppalaisiin kieliin kuuluva liettua poikkeaa esimerkiksi latviasta merkittävästi. Englantia osataan Liettuassa hyvin, joten matkailija pärjää mainiosti englannin kielellä. Myös venäjää, puolaa ja saksaa osataan paikoitellen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LIETTUASSA

ShutterstockLiettua
Suomesta pääsee suorilla lennoilla paitsi Vilnaan myös Kaunasiin.

Lentäen tai autolla Liettuaan

Suoria lentoja Helsingistä Vilnaan liikennöi Finnair. Air Balticilla lentäessä Helsingistä Vilnaan pääsee tekemällä välilaskun Riiassa, ja saatavilla on muitakin koneenvaihdollisia lentoyhteyksiä. Halpalentoyhtiö Wizz Air lentää Turusta suoraan Kaunasiin. Ja mikä parasta, lentoaika on alle kaksi tuntia.

Liettuaan on helppo matkata myös omalla autolla Viron ja Latvian halki. Maan läpi kulkee Via Baltica, joten Liettuan kohteet ovat mainioita pysähdyspaikkoja automatkalla Keski-Eurooppaan. Tallinnasta pääsee Liettuaan myös bussilla.

Majoitus Liettuassa

Liettua on jo vuosisatoja toiminut matkakohteena, joten majoitusvaihtoehtojen monipuolisuus on sen mukaista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ylellisyyttä hakeville sopivat Vilnan laatuhotellit, kun taas maaseutumaisempaa luonnetta kaipaavat viihtynevät maatilamajoituksessa. Seikkailumielisille löytyy edelleen leirintäalueita ja budjettimatkailijoille hostelleja.

Liikkuminen Liettuassa

Liettuan kattaa hyväkuntoinen tieverkosto, jonka varrella autoilijoita palvelevat huoltoasemat, ruokapaikat ja motellit. Maan halkoo myös Via Baltica, Tallinnasta Puolaan johtava valtatie. Reitti kulkee Liettuan toiseksi suurimman kaupungin Kaunasin läpi.

Julkinen liikenne Liettuassa on edullista niin kaupunkien sisällä kuin niiden välilläkin. Linja-autot ovat varma vaihtoehto, ja ne ovat kätevä kulkuneuvo sekä lähi- että kaukoliikenteelle. Myös juna on nopea vaihtoehto kaupunkien väliseen siirtymiseen.

LIETTUAN MATKAKOHTEET

ShutterstockLiettua
Kuumailmapallot ovat tuttu näky Vilnan yläpuolella.

Vilnan vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintölistalle

Vilna on jäänyt suomalaisesta näkökulmasta muiden Baltian maiden pääkaupunkien varjoon, vaikka sieltäkin löytyy upeita rakennuksia ja Unescon maailmanperintölistalle valittu vanhakaupunki. Vanhankaupungin katujen kiertelemiseen ja historiallisiin rakennuksiin tutustumiseen kannattaa varata riittävästi aikaa.

Liettuan pääkaupunki on sopiva viikonloppukohde, joka tarjoaa mahdollisuuden nauttia esimerkiksi hyvästä ruuasta, ostosmahdollisuuksista ja kulttuurikohteista. Kaupungin nähtävyydet, ravintolat, ostoskadut ja lukuisat museot varmistavat, että tekeminen ei lopu kesken.

Kaunas sopii shoppailijalle

Myös Kaunas on tunnettu vanhastakaupungistaan. Liettuan toiseksi suurimmasta kaupungista löytyvät myös esimerkiksi komean punainen Kaunasin linna, jalankulkubulevardi ja monia museoita sotamuseoista taidegallerioihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaunasin suuret ostoskeskukset Akropolis ja Mega pitävät ostoshaluisen matkailijan kiireisenä. Edullisia tuliaisia etsivälle sopii erityisesti jättimäinen makasiinialue Urmas, jonka yli tuhat liikettä myyvät kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Hieman kaupungin ulkopuolella sijaitseva Pažaislisin luostari puutarhoineen ja museoineen on kiinnostava käyntikohde koko perheelle.

Klaipėdassa on Liettuan ainoa satama

Liettuan ainoa satama sijaitsee Klaipėdassa, joka oli tärkeä kauppakaupunki jo satoja vuosia sitten. Rannikkokaupungissa iloitaan merestä ja sen mahdollisuuksista ja Klaipėda onkin tuttu pysähdyspiste myös monille suomalaisille purjehtijoille.

Vuodesta 1934 on Klaipėdassa järjestetty heinäkuun viimeisenä viikonloppuna merifestivaalit, joiden aikana satamakaupunki on täynnä erilaisia esityksiä, tapahtumia ja ihmisiä.

Lomakohteita rannikolla ja sisämaassa

Liettuan rannikkopätkälle mahtuu Klaipėdan kaupungin lisäksi kaksi rantakohdetta. Niistä Palanga on eläväinen kesäkaupunki, kun taas eteläisempi Neringa houkuttelee hiekkarannoillaan ja Liettuan lämpimimmän paikkakunnan tittelillään.

Neringa sijaitsee kapealla niemimaalla, Kuurinkynnäällä. Neringan kunnan rauhalliset kylät Nida ja Juodkrantė ovat hyviä vaihtoehtoja rantalomaa suunnitteleville.

Liettuan sisämaan lomakohteet ovat Birštonas ja Druskininkai. Molemmat ovat kauniin luonnon ympäröimiä pieniä paikkakuntia, joilla on jo pitkä historia rentoutumista etsivien lomalaisten majoittamisessa.

Etenkin Druskininkai on erikoistunut terveysmatkailuun, ja kaupungista löytyykin lukuisia kylpylöitä ja hoitoloita. Sisämaassa, 27 kilometrin päässä Vilnasta, kannattaa poiketa näyttävässä sisävesilinnassa Trakain kaupungissa. Trakain Linna on yksi maan suosituimpia nähtävyyksiä.

Ristikukkula on täynnä symboliikkaa

Maan ehkä omalaatuisin nähtävyys on Ristikukkula Šiauliain kaupungin lähettyvillä. Nimensä mukaisesti kukkula on täynnä ristejä, jotka ovat jo satoja vuosia toimineet kristinuskon, rakkauden ja uhrauksen symboleina.

Pitkään jatkunut perinne sai maailmanlaajuista kuuluisuutta vuonna 1993, jolloin paavi Johannes Paavali II vieraili kukkulalla pystyttämässä arvokkaan ristinsä.

LIETTUAN PARHAAT

Vilna, Liettua
Liettuan pääkaupungissa Vilnassa voi ihastella muun muassa vanhoja kirkkoja.

Kiinnostavimmat matkakohteet

  1. Vilna
  2. Kaunas
  3. Klaipėda
  4. Neringa
  5. Ristikukkula

Lisätietoa

Liettuan valtion matkailusivut

Teksti: Riikka Krenn, Ruta Kaskeleviciute ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Baltian pääkaupungit

Tallinna, Vilna vai Riika – mikä Baltian pääkaupunki on sinun valintasi?

Lapsiperheen loma Liettuassa

Lasten kanssa Liettuassa – viisi vinkkiä aktiiviseen lomaan

Koe jotain uutta Baltiassa – viisi syytä matkustaa Liettuaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja