Hyppää sisältöön

Krakovan kaupunginosat – poimi vinkit viiteen eri alueeseen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.05.2019
Viihtyisä Krakova on monipuolinen kaupunki, jossa kaupunginosilla on tarinansa kerrottavanaan. Joko tunnet nämä viisi Krakovan kaupunginosaa?

Vanhakaupunki Stare Miasto

Etelä-Puolassa sijaitsevan Krakovan tunnetuin kaupunginosa on sen viihtyisä vanhakaupunki mukulakivikatuineen ja lukuisine nähtävyyksineen. Vanhakaupunki Stare Miasto on Unescon maailmanperintökohde ja kaupungin sydän, sillä sen keskellä sijaitsee myös eloisa kauppatori. Kauppatorin laidalla kohoaa kaksitorninen Mariankirkko.

Labyrinttiä muistuttava vanhakaupunki on täynnä viihtyisiä ravintoloita, tuliaiskauppoja ja nähtävyyksiä. Vanhaakaupunkia kiertää suuri vihrealue Planty Park, joka sijaitsee vanhojen kaupunginmuurien paikalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Krakova, Puola
Krakova on tunnettu viihtyisästä vanhastakaupungistaan, jonka laidalla kohoaa upea Mariankirkko.

Vanhakaupunki sopii yöpymispaikaksi erityisesti silloin, kun haluat, että Krakovan tärkeimmät nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä.

Juutalaiskortteli Kazimierz

Siinä missä Lontoossa on Sohon kaupunginosa, Prahassa Žižkov ja Helsingissä Kallio, krakovalaisten boheemi kulttuurikaupunginosa on juutalaiskortteli Kazimierz, eli tuttavallisemmin Kazi.

Vanhankaupungin läheisyydessä sijaitseva Kazimierz oli alun perin itsenäinen kaupunki, joka perustettiin 1300-luvulla. Sinne muodostui kaupungin juutalaisväestön keskittymä, minkä vuoksi Kazmierz tunnetaan vielä nykyäänkin Krakovan juutalaiskorttelina.

Kazmierzin tarina on kuitenkin synkkä, sillä toisen maailmansodan aikana Kazmierzin juutalaiset vietiin joen toiselle puolelle Podgórzen kaupunginosaan tai keskitysleireille. Monet Kazmierzin asukkaista kuolivat toisen maailmansodan aikana, ja sotien jälkeen kaupunginosa autioitui.

Krakova, Puola
Synkästä historiastaan huolimatta juutalaiskortteli Kazimierz on nykyään tunnettu yhtenä Krakovan suosituimmista alueista.

Kazmierzin uusi elämä alkoi, kun tunnettu Schindlerin lista -elokuva kuvattiin alueella, ja krakovalaiset alkoivat virrata takaisin Kazmierziin. Nykyään alue tunnetaan erityisesti boheemina nuorten kaupunginosana yökerhoineen ja baareineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kazmierzissa voi tutustua juutalaisten menneisyyteen monissa museoissa, ja myös nykyiseen juutalaiselämään voi kurkistaa muun muassa kosher-ravintoloissa, alueen juutalaistapahtumissa ja synagogissa.

Synkän historian Podgórze

Podgórzen kaupunginosa kilpailee Kazimierzin kanssa kaupungin boheemeimman kaupunginosan tittelistä, ja sinne pääsee Kazimierzista ylittämällä sillan, joka on koristeltu riippulukoin.

Kazimierzin tapaan myös Podgórzen historia on synkkä: natsit valitsivat Podgórzessa tuhoamisleirille lähtevät juutalaiset. Toisen maailmansodan aikaiseen historiaan voikin tutustua kaupunginosan useissa nähtävyyksissä, joista Oscar Schindlerin tehdas on suosituimpia. Oscar Schindler oli saksalainen liikemies, joka palkkasi juutalaisia töihin tehtaalle ja pelasti siten yli 1 000 puolanjuutalaista.

Krakova, Puola
Podgórzen kaupunginosassa sijaitsee muun muassa näyttävä Joosefinkirkko.

Kommunistiajan Nowa Huta

Toisen maailmansodan ja Saksan häviön jälkeen Puolassa vallitsi vuoteen 1989 saakka kommunistinen vaihe historiassa. Alue suunniteltiin metallityöläisten asuinalueeksi, ja sen keskellä sijaitsee aukio, josta haarautuu tie viiteen eri suuntaan.

Neuvostoaikaisten betonikerrostalojen täyttämä alue houkuttelee asujia edullisuutensa vuoksi, ja se kehittyy samalla myös matkailijoille kiinnostavaksi kohteeksi.

Alueeseen ja sen neuvostoaikaiseen historiaan voi tutustua muun muassa kierroksella, jossa kulkuneuvona on itäsaksalainen Trabant-auto.

Stare Dębniki

Jos katsoo Wawelin linnalta joen yli, rauhallinen Stare Dębnikin kaupunginosa voi vaikuttaa täysin tavalliselta asuinalueelta. Kaupunginosasta on kuitenkin vinkattu uutta suosittua kaupunginosaa heti Kazimierzin ja Podgórzen jälkeen, sillä myös Stare Dębnikissa riittää ihastuttavia kahviloita ja museoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Krakova, Puola
Parhaat näkymät Wawelin linnaan saa joen yli, esimerkiksi Stare Dębnikin kaupunginosasta.

Kaupunginosa on vierailun arvoinen myös siksi, että sieltä avautuu yksi kaupungin parhaista näkymistä Wavelin linnaan.

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gdansk, Puola

Gdanskin 15 parasta nähtävyyttä – tiesitkö, mitä kaikkea kaupungissa voi tehdä?

Puolan nähtävyydet

Puolan parhaat nähtävyydet – 10 paikkaa, jotka tekevät matkasta unohtumattoman

Varsova, Puola

Mikä Puolan kaupungeista sopii sinulle? Vertaa kaupunkilomat Gdanskiin, Krakovaan ja Varsovaan

Tallinnan vanhankaupungin historialliset värikkäät rakennukset vierekkäin, edustalla patio.

Tunnetko jo Tallinnan kaupunginosat? Katso, mikä kuudesta alueesta sopii sinulle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja