Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Liettua

Kaunas sopii kaupunkilomailijan viikonloppukohteeksi

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 05.08.2019
Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas yllättää viihtyisällä keskustallaan ja ostosmahdollisuuksillaan.

Helppo ja edullinen kaupunkikohde lyhyen lentomatkan päässä

Kaunas sijaitsee Liettuan keskiosassa Neris- ja Nemunas-jokien risteyksessä hyvien liikenneyhteyksien varrella. Autolomailijoille paikka on tuttu Via Baltican etappina.

Vanhan hansakaupungin keskusta on viihtyisää aluetta ja muistuttaa paljon Keski-Euroopan pikkukaupunkeja. Entisajan henki ei kuitenkaan ole ainoa Kaunasissa kiinnostava ominaisuus, vaan modernit ostoskeskukset ja hyvät palvelut yhdistettynä kulttuuritarjontaan tekevät Kaunasista kiinnostavan viikonloppukohteen monenlaisille lomailijoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pääkaupunki Vilna on Liettuan suurin kaupunki, mutta Kaunas tulee perässä noin 310 000 asukkaallaan. Ennen nykyistä Liettuaa valtionrajat siirtyivät alueella moneen otteeseen ja myös Kaunas ehti toimia hetken aikaa Liettuan pääkaupunkina Vilnan jäätyä Puolan puolelle vuonna 1920.

Viime vuosisataa leimanneen neuvostoajan merkkejä ei Kaunasin keskustassa enää juuri kohtaa. Historian nämäkin kerrokset ovat toki edelleen läsnä, mutta näkyvimmät neuvostovallan merkit on pyyhitty katukuvasta tarkasti pois. Kaunas on myös yksi Liettuan vihreimmistä kaupungeista.

Kaunas, Liettua
Kaunas sijaitsee Neman-joen varressa.

Ympärivuotinen kaupunkikohde

Kaunas on vuodenajoista riippumaton matkakohde, jonne on kuitenkin lentoyhteyksien ansiosta helpointa ja edullisinta suunnata kesäkaudella.

Vuodenaikojen vaihtelu muistuttaa Suomen ilmastoa, joskin talvet ovat leudommat.

Edullinen viikonloppukohde

Tyypillisimmin Kaunasin matkustetaan pidennetyksi viikonlopuksi. Kolmesta neljään päivää on juuri sopiva aika tutustua seudun nähtävyyksiin. Siinä ajassa ehtii jo piipahtaa keskustan ulkopuolellakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintataso Liettuassa on Suomea edullisempi. Etenkin halvat ravintolahinnat ja tuhti ruoka houkuttavat maistelemaan paikallisherkkuja runsaalla kädellä.

Turvallinen matkakohde

Kaunas on turvallinen matkakohde, joskin yöelämässä viihtyvien kannattaa pitää huolta omaisuudestaan.

Liikenteessä on hyvä noudattaa varovaisuutta, sillä ajonopeus kaupunkiliikenteessä on suhteellisen suuri.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös liikennesääntöihin. Oikealle osoittavalla vihreällä nuolella varustetuissa liikennevaloristeyksissä voi Liettuan liikennesääntöjen mukaan kääntyä oikealle punaisen valon palaessa, kunhan se ei aiheuta vaaraa muulle liikenteelle.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KAUNASISSA

Kaunas, Liettua
Kaunasin linna on kaupungin tunnusmerkki.

Suorat lennot Turusta Kaunasiin

Halpalentoyhtiö Wizz Air lentää Turusta suoraan Kaunasiin. Lippuhinnat vaihtelevat ajankohdan ja kysyntätilanteen mukaan, mutta halvimmillaan matkaan saattaa päästä vain muutamalla kymmenellä eurolla. Toki kannattaa huomioida, että matkatavaramaksut ja muut lisäkulut saattavat nostaa lippuhintaa.

Kaunasin lentoasema on pieni ja sujuva, mutta samalla niin pieni, että tuliaisostoksia ei kannata jättää lentokenttäkauppojen varaan. Muutamia liikkeitä lentoasemalta löytyy, mutta niiden tarjonta rajoittuu lähinnä alkoholiin, suklaaseen ja suppeaan kosmetiikkavalikoimaan. Hoida siis ostokset jo kaupungissa.

Kaunasin sijainti Via Baltican varrella tekee siitä myös automatkailijoille helpon pysähtymiskaupungin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Junayhteyksiä Kaunasista Vilnaan kulkee noin tunnin välein ja bussit vievät säännöllisesti myös muihin lähikaupunkeihin. Kansainvälisiä bussiyhteyksiä on muun muassa Berliiniin, Riikaan, Tallinnaan, Puolan Poznaniin ja jopa Lontooseen saakka.

Perustason hotellien tarjonta on hyvä

Majoittuminen Kaunasissa on kohtuuhintaista. Keskustan alueen perushotelleissa hyvätasoisin kahden hengen huoneen saa noin 70–80 eurolla. Kansainvälisistä ketjuista esimerkiksi Park Inn on rantautunut Kaunasiin.

Jotain erikoisempaa etsivän valinta on Pazailisin luostarin yhteydessä toimiva Monte Pacis -hotelli. Se ei ole lainkaan tyypillinen luostarihotelli, vaan moderni ja huolella entisöity laatuhotelli.

Keskustaan voi tutustua jalkaisin

Keskustaan tutustuminen onnistuu vaivattomasti jalkaisin. Vuokra-auto toki auttaa kaupungin liepeillä oleviin nähtävyyksiin tutustumisessa, mutta välttämätön se ei täällä ole.

Yksittäinen matka paikallisbussilla maksaa alle euron. Myös kaupungin taksit ovat edullisia. Taksilla liikkuessa on hyvä olla tarkkana, sillä vaikka mittarit ovat periaatteessa käytössä, matkan hinta kannattaa tiedustella aina etukäteen.

KAUNASIN NÄHTÄVYYDET

Kaunas, Liettua
Yksi Kaunasin nähtävyyksistä on Pazaislisin luostari.

Vanhakaupunki viehättää

Kaunasin vanhankaupungin mukulakivikaduilla on viehättävän rauhallinen tunnelma. Puolan ja Keski-Euroopan vaikutus näkyy selvästi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhankaupungin Vilniaus-katua pitkin on helppo kulkea kohti uudempaa keskustaa ja sen pääkatua Laisvès Alèjaa. Näiltä seuduilta löytyy paljon kahviloita, ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia.

Vanhankaupungin sydän on keskustori, jonka ympäriltä ja lähikaduilta löytyvät muun muassa kaupungintalo, urheilumuseo, Liettuan kulttuurihistoriaan liittyvä Maironis-museo sekä Pyhän Fransiskus Xavierin ja Pyhän Yrjön kirkot. Myös Vytautasin kirkko lähempänä jokea on näkemisen arvoinen.

Kaunas yllättää ostoskaupunkina

Liettuan hintataso on Suomea hieman halvempi. Vaateostoksia voi tehdä edullisesti ja tarjontaa löytyy runsaasti. Suuret ostoskeskukset Akropolis ja Mega ovat moderneja shoppailukeskittymiä, joista Akropolis sijaitsee aivan keskustassa ja Mega puolestaan kaupungin pohjoisen ohitustien tuntumassa.

Persoonallisempi ostospaikka on jättimäinen markkina-alue Urmas. Urmas koostuu useista makasiinirakennuksista, jotka ovat täynnä mitä erilaisimpia pikkuliikkeitä. Yhteensä kauppoja on täällä noin tuhat, joten aikaa kaiken kiertämiseen tarvitaan reilusti.

Paholaisia ja demoneja museossa

Yksi Kaunasin erikoisuuksista on paholaisia ja demoneja esittelevä museo. Sen kokoelmaan kuuluu mitä erilaisimpia piruja, peikkoja, menninkäisiä ja muita kansanperinteen hahmoja.

Jos paholaismuseo ei houkuttele, löytyy Kaunasista toki muitakin kiinnostavia museokohteita. Liettualaiseen taiteeseen keskittyvän taidemuseon lisäksi tarjolla on myös eläinmuseo, vastarintaliikkeen museo ja sotamuseo. Yhteensä kaupungissa on yli kolmekymmentä erilaista museota.

Herkkuja luostarin rauhassa

Pazailisin luostarissa hieman kaupungin ulkopuolella voi vierailla paitsi tutustumassa krumeluurisen komeaan barokkikirkkoon, myös herkuttelemassa Monte Pacis -ravintolassa. Hienossa ravintolassa yhdistyvät kansainväliset trendit, lähiruoka ja paikalliset kulinaariperinteet. Illallisaikaan pöytä kannattaa varata ennakkoon.

Linnan ympärillä on vehreä puisto

Kaunasin nykyinen linna on peräisin 1300-luvulta. Sen jopa 3,5 metriä paksut muurit ovat nähneet vuosisatojen mittaan monet sodat ja historian käänteet preussilaisista neuvostoaikaan. Vuosien 2009–2010 aikana linnaa restauroitiin.

Ympärillä on vehreä puistoalue, joka ulottuu aivan Nemunas- ja Neris-jokien yhtymäkohtaan saakka. Linnan ympäristö on mukava kohde iltapäiväkävelylle tai vaikkapa piknikille aurinkoisena kesäpäivänä. Linnan alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja konsertteja.

Stumbras on Liettuan Koskenkorva

Stumbrasin tuotteet tunnetaan kaikkialla Liettuassa. Kyseessä on kuuluisa alkoholivalmistaja, jonka tuotteisiin kuuluvat muun muassa 999-merkkiset vodkat. Tuotteen nimi tulee valmistukseen käytettyjen yrttien määrästä. Ainesosia kuitenkaan ei ole yhdeksääsataa, vaan maku luodaan yhdistämällä kolme kertaa yhdeksän erilaista yrttiä.

Tehdaskierrokselle maistiaisineen pääsee osallistumaan vain ryhmänä, mutta ryhmäkooksi riittää jo kahdeksan henkilöä. Yksi tehtaan erikoisuuksista on sen tuottama kosher-vodka. Rabbi tarkastaa kaiken jyvistä alkaen kerran vuodessa.

Stumbrasin tehtaan punatiilinen torni oli pitkään koko kaupungin korkein rakennelma ja siten näkyvä maamerkki ja turistien suosima valokuvauspaikka.

KAUNASIN PARHAAT

Kaunas, Liettua
Kaunas on Liettuan toisiksi suurin kaupunki.

Koe ainakin nämä

  1. Vanhankaupungin tunnelma
  2. Shoppailupäivä Urmas-keskuksessa
  3. Pazailisin luostarimiljöö
  4. Paholaisia ja demoneja esittelevä museo
  5. Käy Stumbrasin tehtaalla

Lisätietoa

Kaunas Tourism Information

Teksti: Riikka Krenn, Ruta Kaskeleviciute, Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää