Hyppää sisältöön

Ensikertalaisen Tallinna – lue vinkit onnistuneeseen matkaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.09.2017
Matkustatko ensimmäistä kertaa Tallinnaan? Lue, mitä kaikkea kaupungilla on tarjottavanaan.

Tallinna on monipuolinen kohde

Viron pääkaupunki Tallinna houkuttelee matkailijoita monipuolisuudellaan. Monet lähtevät päiväristeilylle edullisten hintojen perässä, mutta Tallinna on paljon muutakin kuin ohittamaton ostospaikka.

Kaupungissa yhdistyvät kiehtovalla tavalla historia ja nykyaika. Vanhakaupunki on Tallinnan sydän, mutta myös sen ympärillä on paljon kiinnostavaa nähtävää. Monipuoliset majoitusmahdollisuudet, rentouttavat kylpylät, runsas ravintolatarjonta ja vilkas kulttuurielämä takaavat ihmeteltävää ja koettavaa useammallekin päivälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perille lentäen tai laivalla

Useimmat saapuvat Tallinnaan laivalla. Laivamatka Helsingistä Tallinnaan kestää nopeimmillaan muutaman tunnin ja lähtöjä on useita päivässä. Takaisin pääsee halutessaan samana iltana. Helsingistä Tallinnaan pääsee esimerkiksi Viking Linella, Tallink Siljalla sekä Eckerö Linellä. Hinnat vaihtelevat sesongin mukaan.

Tallinnaan pääsee myös lentämällä. Finnairin lento Helsinki-Vantaalta kestää noin 30 minuuttia.

Tallinnan laajasta majoitustarjonnasta löytyy sopiva vaihtoehto jokaisen kukkarolle. Kaupungissa on niin edullisempia majapaikkoja kuin luksushotellejakin. Suomalaisten suosimia ovat etenkin Sokos Hotels -ketjuun kuuluvat Viru ja Estoria sekä Tallink Hotels -ketjuun kuuluvat hotellit. Myös kylpylähotellit ovat suosittuja.

IstockphotoTallinna, Viro
Tallinnan arkkitehtuuri tarjoaa rutkasti nähtävää aivan ilmaiseksi.

Tallinna historiasta ja kulttuurista kiinnostuneelle

Vanhankaupungin keskiaikaiset korttelit ovat Tallinnan tärkein nähtävyys. Sen pienillä kujilla on lukematon määrä ihania kahviloita, pieniä puoteja, kauneushoitoloita ja rakennuksia, joita tutkiessa saa helposti kulumaan koko päivän.

Pinta-alaltaan vanhakaupunki on pieni ja siellä on paras liikkua kävellen. Vanhat rakennukset, kirkot ja museot avaavat kaupungin historian kävijälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhankaupungin kaikki isoimmat kadut johtavat Raatihuoneentorille. Tori on keskiajalta saakka ollut vanhankaupungin keskus, ja se on edelleen yksi vilkkaimmista kohtauspaikoista. Tänä päivänä sitä ympäröi joukko ravintoloita, joiden terassilla voi nauttia vaikkapa Saku-oluen samalla kun seuraa ihmisvilinää. Torilla järjestetään myös erilaisia tapahtumia, kuten ulkoilmakonsertteja ja keskiaikaisia markkinoita. Torin laidalla sijaitsee Raatihuone sekä Euroopan pisimpään yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut apteekki, Raadinapteekki.

Vanhankaupungin muuria on jäljellä noin kaksi kilometriä. Kävijät voivat kiivetä muurille ja katsella maalauksellisia näkymiä. Yleisölle avoin osuus yhdistää Nunna-, Sauna- ja Kultajalan tornit. Vierailla kannattaa myös museoksi muutetussa vanhassa tykkitornissa Kiek in de Kökissä.

IstockphotoTallinna, Viro
Tallinnan kaupunkikuva on hyvin värikäs ja näyttävä.

Vanhassakaupungissa on kiinnostavia kirkkoja. Sipulikupolinen Aleksanteri Nevskin katerdaali on Tallinnan suurin ja näyttävin ortodoksinen kirkko. Toompean kukkulalla on myös eri rakennustyylejä sekoitteleva tuomiokirkko, joka on yksi Viron tärkeimmistä historiallisista nähtävyyksistä.

Taiteen ystävän kannattaa suunnata taidemuseo Kumuun, joka on Viron johtava nykytaiteen museo. Myös Kadriorgin taidemuseo on jo rakennuksena upea. Barokkipalatsissa on esillä ulkomaista taidetta.

Tallinna lapsiperheille ja lapsenmielisille

Tallinnassa on paljon nähtävää myös vanhankaupungin ulkopuolella. Siellä on helppo liikkua julkisen liikenteen kulkuneuvoilla. Bussit, raitiovaunut ja johdinautot kattavat koko kaupungin ja ovat hinnaltaan edullisia. Lisäksi vanhassakaupungissa kulkee kaupunkijuna. Tallinn city tour -bussit kuljettavat avokattoisilla busseilla ympäri kaupunkia ja kaupungin laitamille hop on, hop off -periaatteella. Tallinnassa voi myös vuokrata polkupyörän. Kaupungista löytyy yli 200 kilometriä pyöräteitä.

Tutustumisen arvoinen on kaupungin tunnettu puutaloalue Kalamaja ja siellä sijaitseva Lentosatama. Lentosataman vesitasohallissa toimii moderni merenkulusta ja merestä kertova museo, jonka simulaattorit tarjoavat jännän kokemukseni sekä aikuisille että lapsille.

Mahtavat näköalat sekä kurkistuksen virolaiseen tv-historiaan tarjoaa kaupungin symboliksi muodostunut Tallinnan tv-torni. Korkeasta, 314-metrisestä tornista näkee hienosti koko kaupungin. Huimapäisimmät voivat katsella näkymiä myös näköalatasanteen ulkoreunalta osallistumalla reunakävelyyn. Tornivierailuun voi helposti yhdistää myös käynnin läheisessä kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa voi nauttia piknikin koko perheen kesken ihaillen samalla yli 4 500 eri kasvilajia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Anna MäkeläTallinna, Viro
Tallinnassa on monia näyttäviä näköalapaikkoja, jotka tarjoavat myös elämyksiä.

Tallinnassa on myös iso eläintarha, jossa voi katsella muun muassa amurintiikereitä, norsuja ja leijonia. Eläintarhan alueelta löytyy myös lapsille suunnattu kotieläintarha, joka on avoinna kesäisin.

Lapsille ja lapsenmielisille viihdykettä tarjoavat seikkailupuistot. Tallinnassa on kolme seikkailupuistoa, joissa pääsee keikkumaan puiden latvoissa, roikkumaan liaaneissa ja laskeutumaan köysiratoja pitkin. Piritan ja Nõmmen seikkailupuistojen lisäksi Tallinnassa on seikkailupuisto myös eläintarhan lähellä.

Tallinna shoppailijalle ja hemmottelua kaipaavalle

Tallinnassa edullisia ostoksia voi tehdä niin merkkiliikkeissä, pienissä putiikeissa, ostoskeskuksissa kuin torillakin. Ostospaikat ovat keskittyneet melko pienelle alueelle, joten kaikkialle pääsee kävellen. Lähes kaikki paikat hyväksyvät luottokortit.

Tunnetuimpia ostoskeskuksia ovat Kaubamaja, Viru Keskus ja Sada Market. Keskustassa sijaitsevasta kauppakeskus Solariksesta löytyy myös elokuvateatteri. Muita suosittuja ovat Foorum ja Kristiine keskus. Tallinnassa palvelee myös Stockmann. Näistä ostoskeskuksista saa ostettua vaatteita, koruja, laukkuja sekä kodin sisustus- ja elektroniikkatarvikkeita.

Designia ja taidetta myyviä putiikkeja löytyy ympäri kaupunkia. Tarjolla on niin keramiikkaa, koruja, vaatteita, tauluja, grafiikkaa ja antiikkia. Virolaisten suunnittelijoiden töihin tutustumisen voi aloittaa vaikkapa virolaisen muotoilun talosta, jossa toimii suunnittelijoiden keskus sekä showroom. Käsityöaarteita kaipaavan kannattaa pysähtyä Müürivahen myyntikojuilla kaupunginmuurin suojissa sekä suunnata kulkunsa Katariinan käytävään.

Tallinna tarjoaa hemmottelua kaipaavalle lukuisia vaihtoehtoja. Kaupungissa on noin parikymmentä kylpylää, joiden valikoimiin kuuluvat perinteiset terveyskylpylähoidot ja wellness spa -hoidot. Manikyydien ja pedikyyrien lisäksi voi käydä nauttimassa esimerkiksi laavakivihieronnasta ja suklaavartalokääreistä. Päivähoitoloissa voi piipahtaa shoppailun lomassa. Pidempää rentoutumista kaipaavan kannattaa suunnata täyden palvelun kylpylähotelliin. Suosittuja kylpylähotelleja ovat esimerkiksi Pirita Spa Hotel, Meriton Conference & Spa Hotel sekä Tallinn Viimsi Spa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Täydellinen kesäpäivä Tallinnassa – katso viisi vinkkiä

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Istockphoto ja Anna Mäkelä

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Piritan ranta Tallinnassa

Mihin uimaan Tallinnassa? Pirita on kaupungin suosituin ranta – pääset sinne helposti

Olevisten kirkko Tallinnassa

Tallinnan “kirottuun” näköalapaikkaan liittyy hyytävä kummitustarina – kävitkö jo täällä?

Maiasmokk on Tallinnan vanhin kahvila

Joko tunnet Tallinnan vanhimman kahvilan? Kuuluisinta herkkua myytiin aikoinaan lääkkeenä

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja