Hyppää sisältöön

Lähde luontomatkalle! Nappaa tästä ideat Euroopan upeisiin kansallispuistoihin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.04.2022
Mitä jos lähtisit löhöloman sijaan aktiiviselle vaellusmatkalle? Tässä viisi ideaa Euroopan upeisiin kansallispuistoihin!

1. Triglavin kansallispuisto, Slovenia

Triglavin kansallispuisto on Slovenian ainoa kansallispuisto, joten sillä on erityinen rooli maan luontomatkailussa. Luoteis-Sloveniassa sijaitseva puisto tarjoaa raitista ilmaa ja luontokokemuksia kaipaaville matkailijoille vaihtelevia maisemia taustalla kohoavista Alpeista vehreään metsään.

ShutterstockVuori kohoaa metsän keskellä järven takana
Triglavin kansallispuisto sijaitsee alle tunnin ajomatkan päässä Slovenian pääkaupungista Ljubljanasta.

Puisto on nimetty sen keskellä sijaitsevan, 2 864 metriä korkean Triglav-vuoren mukaan. Aktiivisimmat matkailijat voivat kokeilla kansallispuistossa esimerkiksi vuorivaellusta. Vuoren huipulle haaveilevien on kuitenkin syytä muistaa, että eteneminen käy sitä haastavammaksi mitä korkeammalle vaellus sijoittuu, ja reitti kannattaa valita oman fyysisen kunnon mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Patikoinnin lisäksi kansallispuisto sopii mainiosti esimerkiksi maastopyöräilyyn tai melontaan. Puistossa on loistavat puitteet myös lyhyille päivävaelluksille.

2. Sarekin kansallispuisto, Ruotsi

Ruotsin Lapissa sijaitseva Sarekin kansallispuisto on 2 000 neliökilometrin alueelle ulottuva puisto, jossa on paitsi merkittyjä reittejä myös kilometritolkulla koskematonta villiä erämaata. Koskematon luonto mahdollistaa erämaan kokemisen aidoimmillaan ilman pitkospuita tai ennalta tallattuja polkuja.

ShutterstockJokien ja lampien reijittämä laaksomaisema
Skierfen huipulta avautuva maisema on monille syy matkustaa Ruotsin Lapissa sijaitsevaan kansallispuistoon.

Kansallispuiston alueella sijaitsevat kaikki Ruotsin 13 korkeinta huippua, joiden lisäksi Sarekin kansallispuistossa on myös esimerkiksi sata jäätikköaluetta. Näkemistä ja vaellettavaa siis riittää, ja maisemat vaihtelevat tiheistä metsiköistä karuihin vuoristomaisemiin.

Vaeltaa voi joko valmiiksi merkityillä poluilla tai reittien ulkopuolella. Patikointi Sarekin kansallispuistossa vaatii hyviä kartanlukutaitoja sekä kykyä selviytyä erämaassa, sillä valtavaan kansallispuistoon on helppo eksyä.

>> Lue myös: Keskeltä autiomaata löytyy Ruotsin upeimpiin lukeutuva maisema – joko kuulit Skierfen huipusta?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Ragon kansallispuisto, Norja

Pohjois-Norjassa sijaitseva Ragon kansallispuisto on pieni mutta monipuolinen luontokohde, jossa on runsaasti erilaisia luontonähtävyyksiä. 171 neliökilometrin alueelle mahtuukin niin karuja kalliomuodostelmia, jyrkkiä vuoristoja kuin mahtava vesiputous.

ShutterstockVesiputous kalliomaisemassa
Norjalainen Ragon kansallispuisto on tunnettu muun muassa lukuisista kallioistaan.

Vaeltaminen on pienessä kansallispuistossa helppoa. Pitkin puistoa kulkee monia merkittyjä vaellusreittejä, joiden varsilla sijaitsee myös mökkejä. Vaellusreissulla ei siis ole pakko majoittua teltassa.

Ragon kansallispuiston mieleenpainuvin vierailukohde on Litlverivassforsen-vesiputous, joka yhdistyy Litlverivatnet-järveen. Vierailu Ragon kansallispuistossa on helppo yhdistää muihin kansallispuistovierailuihin, sillä se sijaitsee aivan norjalaisten Sjunkhattenin ja Junkerdalin sekä ruotsalaisten Padjelantan, Sarekin sekä Stora Sjøfalletin läheisyydessä.

4. Kalkalpenin kansallispuisto, Itävalta

Keskellä Itävaltaa sijaitseva Kalkalpenin kansallispuisto on valtaosin metsän peitossa ja tarjoaakin todellisen seikkailun. Keski-Euroopan suurimpiin metsäalueisiin kuuluva kansallispuisto on täynnä tiheitä metsikköjä, joiden joukossa pilkistää myös useita jokia, rotkoja ja kanjoneita, jotka tekevät Kalkalpenin maisemasta erityisen upean.

ShutterstockTiheä metsämaisema vuoriston edessä
Itävallassa sijaitseva Kalkalpen-kansallispuisto on valtaosin tiheän metsän peitossa.

Kansallispuiston vaihtelevat maisemat tarjoavat mainiot mahdollisuudet niin vuorikiipeilyyn, maantiepyöräilyyn kuin patikointiinkin, ja talvikuukausina kansallispuistoon saapuu myös runsaasti hiihtäjiä erikoislaatuisten lumikokemusten perässä.

Tiheän metsikön hallitsemaan kansallispuistoon voi tutustua helposti järjestetyillä retkillä, jolloin eksymisvaaraa metsikköön ei ole. Maisemia kannattaa ihastella läheisessä Windischgarstenin kaupungissa olevasta, 21 metriä korkeasta Wurbauerkogelin näköalatornista käsin.

5. Ordesan kansallispuisto, Espanja

Espanjan ja Ranskan rajan tuntumassa sijaitseva Espanjan vanhin kansallispuisto Ordesa tarjoaa loistavat mahdollisuudet patikoida Pyreneiden vuoristossa. 156 neliökilometrin kokoinen kansallispuisto on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1997 lähtien, ja se tarjoaa monentasoisia vaellusreittejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKukkiva vuoristomaisema alkukesässä
Ordesan kansallispuistossa on runsaasti päiväreittejä.

Ordesan kansallispuiston korkein huippu kohoaa 3 355 metrin korkeuteen, ja puiston keskiosassa sijaitseva Monte Perdidon kalkkikivihuippu on Pyreneiden kolmanneksi korkein kohta.

Kansallispuisto on suosittu kohde erityisesti vaeltajien joukossa, ja puistossa onkin runsaasti eritasoisia vaellusreittejä, joita on kehuttu jopa Pyreneiden parhaaksi.

Lähde: The Guardian
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Miten sangria keksittiin?

Sinäkin tilaat Espanjassa sangriaa, mutta et ehkä tunne sen tarinaa – näin klassikko syntyi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja