Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Itävalta

Saalbach on aktiivilomailijan valinta

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 06.06.2016
Itävallan Saalbachissa voi sekä lasketella että patikoida ja pyöräillä.

Saalbach on aktiivilomailijan suosikki

Itävallan suurimpiin hiihtokeskuksiin kuuluva Saalbach on kuuluisa paitsi loistavista rinteistään, myös railakkaasta yöelämästään. Etenkin talvella ravintolat täyttyvät hiihtokansasta ja juhlat jatkuvat aamusta iltaan. Kesällä meno on hieman rauhallisempaa kun alueen kansoittavat vaeltajat ja maastopyöräilijät.

Saalbach ja viereinen Hinterglemm muodostavat yhdessä Skicircuksena tunnetun aktiivilomailijan unelmakohteen. Saalbach-Hinterglemm onkin yksi Itävallan Alppien suurimpia ja suosituimpia kohteita, joka houkuttelee etenkin talviurheilulajien harrastajia. Kaunis kylä, 270 kilometriä rinteitä sekä monipuolinen ravintolatarjonta takaavat onnistuneet lasketteluloman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kesäsin Saalbachin upeista maisemista nauttivat patikoitsijat, vaeltajat sekä maastopyöräilijät. Alueella kulkee noin 400 kilometriä merkittyjä kävelyreittejä, joita pitkin voi kulkea omatoimisesti tai oppaan kanssa. Maastopyöräilijöille on tarjolla samanmittainen verkosto, jossa riittää haasteita myös kokeneelle ajajalle.

Saalbach

Saalbach on parhaimmillaan sydäntalvella

Itävalta sijaitsee leudolla eurooppalaisella ilmastovyöhykkeellä, mutta maan suurista korkeuseroista johtuen alueellisia vaihteluja on paljon.

Kesäisin Saalbachissa on mukavan lämmintä, mutta harvemmin tukahduttavan kuumaa. Liikaa lämpöä voi aina paeta nousemalla korkeammalle Alppien rinteitä.

Saalbach on yksi Itävallan lumivarmimmista kohteista. Sydäntalvella päivät ovat aurinkoisia ja rinteet hyvässä kunnossa. Pakkastakaan ei ole liikaa, jotta se estäisi talviset urheilunautinnot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maastopyöräilyä ja vaellusta kauniissa maisemissa

Saalbach-Hinterglemm on maastopyöräilijöiden mekka. Alueella risteilee noin 400 kilometriä hyvin hoidettuja sekä vaikeustasoltaan vaihtelevia maastopyöräilyreittejä. Reittejä voi ajaa omatoimisesti tai halutessaan osallistua ohjatuille pyöräretkille. Aloittelijoille ja myös kokeneemmille ajajille on tekniikkakouluja, joissa pääsee hiomaan erilaisia temppuja tai vaikkapa alamäkipyöräilyn saloja.

Alueen reitit on merkitty ilmaiseen karttaan, jonka saa myös ladattua omaan mobiililaitteeseen. Lisäksi Saalbachissa järjestetään vuosittain erilaisia pyöräilytapahtumia sekä kilpailuja.

Vaeltajille ja patikoitsijoille on myös 400 kilometrin verran merkittyjä reittejä. Niiden varrella on 40 alppimajaa, joissa voi levähtää vaelluksen keskellä. Jos pidempi retki vuoristossa tuntuu liian raskaalta, voi interaktiivisen kartan avulla suunnitella kevyemmän reitin. Osa reiteistä sopii myös lapsille.

Hyvä vaihtoehto lasten kanssa on myös noin kolmen tunnin informatiivinen vaellusreitti, jonka varrella kerrotaan Itävallan luonnosta ja eläimistä. Reitin voi kiertää kävellen, pyörällä tai kaupunkijunalla.

Nimensä veroinen hiihtosirkus

Saalbach-Hinterglemm on laskettelijoiden suosikkikohde. Korkeimmillaan alueen vuoret kohoavat 2100 metriin. Skicircus-nimellä tunnettu paikka on suosittu paitsi rinteidensä myös railakkaan after ski-elämänsä ansiosta. After ski bileet alkavat aikaisin ja jatkuvat yömyöhään.

Saalbach-Hinterglemmin alueella on 270 kilometriä rinteitä ja 70 modernia hiihtohissiä. Hisseillä pääsee myös Leogangin ja Tirolin puolella sijaitsevan Fieberbrunnin puolelle, joten samoja rinteitä ei tarvitse koko lomaa laskea. Monipuolisesta rinnetarjonnasta löytyy sopivat mäet niin ajoittelijoille kuin kokeneemmille laskijoillekin.

Jos laskettelu tai lumilautailu ei ole se oma juttu, voi myös talvella vaeltaa. Alueella on 22 talvivaellusreittiä, joiden yhteispituus on 140 kilometriä. Lisäksi Saalbachissa voi harrastaa murtomaahiihtoa, kävellä lumikengillä sekä laskea mäkeä kelkalla tai traktorin sisäkumilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä tietää Saalbachista

Saalbach on aktiiviliikkujalle sekä luonnonystävälle hyvä kohde niin kesällä kuin talvellakin. Kaikki toiminta on keskittynyt erilaisten urheilulajien ympärille. Saalbachissa ei ole juuri muuta nähtävää kuin Alppien kauneus.

Saalbachiin päästäkseen joutuu usein matkustamaan usealla kulkuneuvolla. Matkaan on siis syytä varata aikaa. Majoitus on myös hyvä varata ennakkoon, sillä kohde on suosittu ympäri vuoden.

Saalbachin hintataso on lähellä Suomen hintatasoa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SAALBACHISSA

Saalbach

Lennot Saalbach-Hingerglemmiin

Saalbach-Hinterglemmiin matkustettaessa lähimmät lentokentät sijaitsevat noin 100 kilometrin päässä Salzburgissa ja 150 kilometrin päässä Innsbruckissa. Perille pääsee myös Saksan Münchenin kautta. Sieltä matkaa Saalbachiin kertyy noin 180 kilometriä. Kentiltä perille kohteeseen pääsee bussilla tai junalla. Molemmat vaativat usein ainakin yhden vaihdon.

Helsingistä Salzburgiin ja Innsbruckiin reittilennolla matkustaessa tarvitaan usein yksi välilasku, kun taas Müncheniin pääsee suoralla lennolla. Suora lento kestää noin 2,5 tuntia, välilaskun kanssa lentoaikaa kertyy noin 7 tuntia. Lentojen hinnat vaihtelevat sesongin ja välilaskujen määrän mukaan. Lennot Saksan kautta ovat noin 120–300 euroa ja Itävallan kentille noin 230–400 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkanjärjestäjät tarjoavat alueelle myös lennon ja hotellit sisältäviä paketteja, joihin on mahdollista ostaa myös lentokenttäkuljetus. Hinnat ja tarjonta vaihtelevat sesongin mukaan. Paketteja voi kysyä ainakin Aurinkomatkoilta.

Monipuolinen majoitustarjonta

Saalbach-Hinterglemmin majoitustarjonta on runsasta, ja jokainen löytää alueelta helposti itselle sopivan vaihtoehdon.

Saalbachin erikoisuutena ovat maastopyöräilijöille ja laskettelijoille tarkoitetut hotellit, joissa on säilytys- ja huoltotilat harrastusvälineille. Valikoimissa on kaikkea viiden tähden luksushotelleista vaatimattomiin hostelleihin, joista voi varata petipaikan jaetusta huoneesta. Saalbachissa on myös muutama leirinta-alue.

Alueen suosituin majoitusmuoto ovat kuitenkin erilaiset majatalot, joissa pääsee parhaiten aitoon alppitunnelmaan. Majataloja löytyy muutaman huoneen paikoista suurempiin ja hotellimaisempiin. Aamupala sisältyy usein hintaan.

Saalbach-Hinterglemmissä on myös vuokralla asuntoja, joita voi etsiä esimerkiksi Airbnb:n kautta.

Liikkuminen paikan päällä

Saalbachin keskusta on suhteellisen pieni. Kaikki tärkeimmät palvelut ovat helposti saavutettavissa kävellen. Talvella hiihtobussin käyttö on sisällytetty rinnelipun hintaan. Kesällä palvelee muutama bussilinja sekä taksit.

Autonvuokraus on hyvä vaihtoehto Saalbach-Hinterglemmiin matkustettaessa. Auto kannattaa vuokrata jo lentokentältä, etenkin jos mukana on paljon tavaraa kuten hiihtovarusteita.

SAALBACHIN NÄHTÄVYYDET

The Golden Gate Bridge

Alpit

Saalbach-Hinterglemmin tärkein nähtävyys ovat itse Alpit.

Kauniit maisemat, ympäröivä luonto ja rinteiden tarjoamat monipuoliset harrastusmahdollisuudet ovat se syy, miksi Saalbachiin matkustetaan. Historian ja korkeakulttuurin ystäville kohteella ei ole tarjottavaa. Sen sijaan itävaltalaista alppikulttuuria kylästä löytyy roppakaupalla.

Golden Gate Bridge

Saalbachissa on yksi Euroopan korkeimmista puiden latvuksissa kulkevista kävelypoluista.

Leveä puusta ja metallista rakennettu kulkuväylä on noin kilometrin pituinen. Sen varrella on myös 200 metriä pitkä Golden Gate Bridgeksi nimetty köysisilta. Korkeuksista maisemia pääsee ihailemaan vuoden jokaisena päivänä.

Historiaa ja taidetta

Saalbachista löytyy yksi pieni museo, joka esittelee alueen sekä hiihdon historiaa. Museo on avoinna vain muutamana päivänä viikossa, joten aukioloajat kannattaa tarkastaa ennakkoon.

Taiteenystävän kannattaa suunnata Theresia hotellille, jossa on esillä hotellin omistajan modernin taiteen kokoelma. Kokoelmiin kuuluu muun muassa Andy Warholin teoksia. Kierroksen saa pyynnöstä.

SAALBACHIN PARHAAT

Saalbach

Saalbachin parhaat rinteet

 1. Saalbach
 2. Hinterglemm
 3. Leogang
 4. Fieberbrunn

Saalbachin parhaat talviaktiviteetit

 1. Laskettelu
 2. Lumilautailu
 3. Kelkkailu
 4. Murtomaahiihto
 5. Lumikenkäily

Saalbachin parhaat kesäaktiviteetit

 1. Vaellus ja patikointi
 2. Maastopyöräily
 3. Melominen
 4. Geokätköily

LISÄTIETOA

Saalbach-Hinterglemmin virallinen matkailusivusto
Lumipallon opas Saalbachiin

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Saalbach-Hinterglemm matkailutoimisto /ED, Yorick Carroux, Susanne Mitterer