Hyppää sisältöön

Slovakia on kiehtova yhdistelmä kulttuuria ja kaunista luontoa

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 27.08.2020
Slovakia on monipuolinen ja edullinen matkakohde, jossa viihtyvät historiasta ja kulttuurista kiinnostuneet lomailijat, herkuttelua arvostavat matkailijat ja luonnosta nauttivat seikkailijat.

Slovakia on yksi Euroopan tuntemattomista helmistä

Slovakia on jäänyt Euroopan suosituimpien matkailumaiden varjoon. Pienestä koostaan huolimatta maa yllättää matkailijan monipuolisuudellaan, Slovakiasta voi löytää upeita vuoristomaisemia ja koskematonta luontoa, tunnelmallisia kyliä ja pikkukaupunkeja, historiallisia linnoja ja perinteitä, jotka ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle.

Vuonna 1993 Tšekkoslovakiasta itsenäistynyt Slovakia on vielä melko uusi valtio, joka kehittyy ja uudistuu huimaa vauhtia. Noin 5,4 miljoonan asukkaan maan pääkaupunki on Tonavan varrella sijaitseva Bratislava.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monipuolisuutensa vuoksi Slovakia sopiikin erityisesti matkailijoille, jotka haluavat loman aikana nähdä erilaisia kohteita ja kokea monenlaisia elämyksiä. Slovakiassa voi yhdistää helposti vaikkapa kaupunkiloman Bratislavassa vaellusreissuun Tatran vuoristossa. Rantakohde Slovakia ei ole, mutta maassa on runsaasti kylpylöitä ja järvissä onnistuu niin uiminen kuin vesiaktiviteettien harrastaminen.

Slovakiassa on runsaasti kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoista nähtävää, joista suinkaan kaikki eivät sijaitse Bratislavan rajojen sisällä. Slovakiassa kannattaakin ehdottomasti tutustua maaseutuun ja pikkukaupunkeihin vaikkapa vuokra-auton kyydissä. Jokaisella kylällä ja kaupungilla on omat erityispiirteensä ja perinteensä vaikkapa musiikissa, asuissa ja tanssissa. Ympäri Slovakiaa järjestetäänkin pieniä festivaaleja ja perinnejuhlia läpi vuoden.

Linnojen ja luolien maa

Pienessä Slovakiassa on kokoonsa nähden paljon linnoja, kartanoita ja historiallisten linnoitusten raunioita. Yksi maan tunnetuimmista linnoista on 1200-luvun alussa perustettu Spišin linna, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Muita suosittuja linnoja ovat Bojnicen linna, Bratislavan linna, Oravan linna ja Trenčínin linna. Kesäisin linnojen alueilla järjestetään erilaisia festivaaleja, teatteriesityksiä ja konsertteja.

Historiasta, arkkitehtuurista ja Unescon maailmanperintökohteista kiinnostuneille matkailijoille mielenkiintoista nähtävää tarjoavat maan pohjoisosan vuoristoalueilta löytyvät puukirkot. Yhdeksän 1500–1700-luvuilla rakennettua puukirkkoa kuuluvat maailmanperintökohteisiin, minkä lisäksi alueella on myös muita puukirkkoja.

Linnojen ja puukirkkojen lisäksi yksi Slovakian kohokohdista ovat maan luolat, joista myös osa on päässyt Unescon listalle. Slovakiassa on jopa yli 6 000 erilaista luolaa, mutta yleisölle on avoinna noin kymmenen. Merkittävimmät luolista löytyvät Slovenský kras -vuoriston alueelta Etelä-Slovakiasta läheltä Unkarin rajaa. Alueen luolista hienompia ovat esimerkiksi Domican luola ja Dobšinán jääluola. Ochtinskán aragoniittiluola taas tunnetaan ainutlaatuisista aragoniittimuodostumista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSlovakia
Slovakiassa on monia kauniita luontokohteita ja kansallispuistoja.

Slovakian koskematon luonto hurmaa

Slovakia on paratiisi erityisesti niille matkailijoille, jotka etsivät luonnonrauhaa ja koskematonta luontoa. Maasta löytyy niin jylhää vuoristoa, syviä laaksoja kuin vehreää metsää.

Slovakiassa on yhdeksän kansallispuistoa, joista jokaisella on omat erikoisuutensa. Yksi maan tunnetuimmista kansallispuistoista on Pohjois-Slovakiassa sijaitseva Tatran kansallispuisto, jonka maisemia hallitsevat Tatravuorten huiput ja vuoristojärvet. Kansallispuistossa on myös ainutlaatuinen kasvilajisto ja eläimistö.

Muita suosittuja kansallispuistoja ovat Slovakian suurin kansallispuisto Nízke Tatry, jonka vetonaulana toimivat erityisesti alueen luolat, sekä Slovenský raj -kansallispuisto, jossa voi nähdä jääluolia, vesiputouksia ja vehreitä metsiä.

Ilmasto Slovakiassa on leuto ja kesät ovat melko lämpimiä. Talvet ovat kuitenkin kylmiä ja kosteita, mikä kannattaa huomioida luontoreissuja suunnitellessa. Ilmastossa ja lämpötiloissa on suuria vaihteluita alueittain ja kylmintä on vuoristossa ja ylängöillä.

Yhdistä vierailu Slovakiassa muihin kohteisiin

Slovakia sijaitsee Keski-Euroopassa ja maan sijainti on ihanteellinen, jos haluaa yhden loman aikana vierailla useammassa maassa. Slovakialla on yhteistä rajaa Itävallan, Unkarin, Tšekin, Puolan ja Ukrainan kanssa.

Pääkaupunki Bratislava sijaitsee vain noin tunnin ajo- tai junamatkan päässä Itävallan pääkaupungista Wienistä ja monet yhdistävätkin vierailun Bratislavassa juuri Wienin-lomaan. Wienin ja Bratislavan välillä voi matkustaa myös pitkin Tonavaa risteilevien laivojen kyydissä.

Etelä-Slovakiasta on vain lyhyt matka Unkarin pääkaupunkiin Budapestiin, kun taas pohjoisessa liikkuessa lomaan voi yhdistää vierailun Puolan Krakovassa tai Katovicessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SLOVAKIASSA

ShutterstockSlovakia
Vierailu Slovakiassa ja Bratislavassa on helppo yhdistää muihin kohteisiin, kuten Itävallan Wieniin.

Helpoiten perille Wienin kautta

Slovakian suurimmat lentokentät löytyvät Bratislavasta ja Košicesta. Suomesta ei kuitenkaan ole suoria lentoja Slovakiaan ja maan lentokentille on lentoja vain harvasta kohteesta, joissa vaihto olisi Suomesta lennettäessä kätevä.

Helpoiten perille pääsee lentämällä Wieniin, jonne on Suomesta suorat lennot. Wienistä matkaa voi jatkaa Slovakian puolelle vuokra-autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla.

Edullista majoitusta

Majoituksen suhteen Slovakia on edullinen matkakohde. Pääkaupungissa Bratislavassa on runsaasti valinnanvaraa majoituksen suhteen aina viiden tähden hotelleista tavallisiin ketjuhotelleihin ja vaatimattomampiin majapaikkoihin. Hyvän hotellin voi saada helposti alle sadalle eurolla yötä kohden ja jopa kaupungin tasokkaimmista hotelleista voi yön napata alle 150 eurolla.

Pienemmissä kaupungeissa ja maaseudulla hintataso on yleensä vielä matalampi. Majataloissa ja hostelleissa yhden yön hinta on edullisimmillaan vain parikymppiä. Kylpylähotellit eri puolilla Slovakiaa tarjoavat tasokkaampaa majoitusta ja ovat myös hintavampia.

Vuokraa auto tai käytä julkisia

Jos aikoo loman aikana vierailla useammassa kohteessa eri puolilla Slovakiaa, on vuokra-auto kätevä tapa taittaa välimatkat. Suurempien kaupunkien välillä on myös junayhteydet ja pienempiin paikkoihin pääsee yleensä bussilla. Bussit ovat monesti junia edullisempi, mutta myös hitaampi vaihtoehto.

Bratislavassa on toimiva ja edullinen julkinen liikenne, joten kaupunkilomalle autoa ei kannata vuokrata. Kaupungin julkisen liikenteen verkon muodostavat bussien, johdinautojen ja raitiovaunujen reitit. Lippuja voi ostaa asemilta, kioskeilta, kulkuneuvoista tai applikaation kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

SLOVAKIAN MATKAKOHTEET

ShutterstockSlovakia
Bratislava on Slovakian tunnetuin matkakohde.

Bratislava

Pääkaupunki Bratislava on monille ensi kosketus Slovakiaan. Reilun 400 000 asukkaan kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla Tonavan varrella. Bratislava on kiehtova kohde erityisesti kulttuurista, historiasta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille lomailijoille.

Bratislavan mielenkiintoisimpiin nähtävyyksiin kuuluvat vanhakaupunki kauniine rakennuksineen sekä Bratislavan linna. Myös esimerkiksi Nový most eli Uusi silta on vierailun arvoinen kohde, sillä sillan UFO-näköalantasanteelta aukeaa hienot näkymät Bratislavaan.

Myös hyvän ruoan ja juoman ystävät viihtyvät Bratislavassa, sillä kaupungissa on lukuisia tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita, jotka hemmottelevat herkullisella ruoalla ja edullisella hintatasolla. Kannattaa myös ottaa testiin paikalliset oluet ja viinit.

Košice

Itä-Slovakiassa sijaitseva, yli 200 000 asukkaan Košice on maan toiseksi suurin kaupunki, jonka historia ulottuu 1200-luvulle. Košice on ollut kautta historiansa merkittävässä asemassa alueella ja se on niin kaupankäynnin kuin kulttuurin keskus.

Kaupungin ykkösnähtävyys on vanhakaupunki, josta löytyy historiallisia rakennuksia, useita kirkkoja ja kauniita aukioita. Košiceen voi matkustaa kätevästi esimerkiksi Bratislavasta junalla tai edullisesti bussilla Unkarin puolelta Budapestista.

Bardejov

Bardejov on yksi Slovakian vanhimmista kaupungeista ja sen historiallinen vanhakaupunki on päässyt myös mukaan Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Juuri vanhakaupunki tarjoaa matkailijalle eniten kiinnostavaa nähtävää ja sen keskus on Radničné námestie -aukio, jolta löytyvät vanha kaupungintalo ja kaupungin näyttävimpiin rakennuksiin lukeutuva Pyhän Egidiuksen kirkko.

Spišin linna

Yksi hienoimmista ja mielenkiintoisimmista käyntikohteista Slovakiassa on Spisske Podhradien kylässä sijaitseva Spišin linna. Vuonna 1209 perustettu linna sijaitsee korkean kukkulan päällä ja vaikka se on nykyisin suurimmaksi osaksi raunioina, on se silti kiinnostava nähtävyys. Vuonna 1993 Unescon listalle lisätyllä linnalla on värikäs historia.

Spišin linna on avoinna vierailijoille kesäkaudella päivittäin. Lippu, joka kattaa sisäänpääsyn kaikille linnan avoimille alueille, maksaa aikuisilta hieman alle kymmenen euroa. Linnalta aukeavat myös hienot maisemat ympäröiville alueille.

SLOVAKIAN PARHAAT

ShutterstockSlovakia
Slovakiassa on pieneen kokoonsa nähden paljon linnoja ja niiden raunioita.

Kiinnostavimmat kansallispuistot

  1. Tatran kansallispuisto
  2. Slovenský raj eli Slovakian paratiisin kansallispuisto
  3. Nízke Tatry eli Matala-Tatran kansallispuisto
  4. Malá Fatran kansallispuisto
  5. Poloninyn kansallispuisto

Kiehtovimmat linnat

  1. Spišin linna
  2. Musikaalit
  3. Museokäynnit
  4. Puistoissa vierailu
  5. Vauhdikas yöelämä

Lisätietoa

Slovakian matkailun sivut

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Passi

Suunnitteletko matkaa Slovakiaan? Muista päivittää passisi!