Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Itävalta

Graz

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Graz on idyllisen luonnon ympäröimä historiallinen kaupunki Itävallassa.

Graz on Itävallan toiseksi suurin kaupunki noin 250 000 asukkallaan. Graz tunnetaan etenkin hyvin säilyneestä historiallisesta keskustastaan ja Linnavuoresta, jolla muinoin sijainneesta linnoituksesta on jäljellä vain rauniot ja kellotorni.

GRAZ MATKAKOHTEENA

Grazissa historiallista arkkitehtuuria

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Grazin kaunis historiallinen arkkitehtuuri

Grazin hyvin säilynyt historiallinen keskusta kuuluu Unescon maailmanperintölistalle Wienin ja Salzburgin keskustojen tapaan. Keskiajalta peräisin oleva vanhakaupunki renessanssi- ja barokkipalatseineen ja värikkäine taloineen houkuttelee matkailijan vaeltelemaan ja nauttimaan olostaan arvokkaassa ympäristössä. Vanhankaupungin kapeat kujat ovat täynnä ravintoloita ja kahviloita.

Historiallisten nähtävyyksiensä ohella Graz on elävä kulttuurikaupunki, jossa asuu paljon opiskelijoita ja taitelijoita.

Graz on vilkas opiskelija- ja kulttuurikaupunki

Graz tunnetaan vehreänä kaupunkina, jossa on paljon viheralueita. Kulttuuri- ja kaupunkielämän eläväisyyden takaa Grazin runsas opiskelijamäärä. Graz lukeutuu neljällä yliopistollaan Itävallan suurimpiin opiskelijakaupunkeihin, ja opiskelijoita kaupungissa asuu kaikkiaan yli 40 000.

Grazin kulttuurikentällä tärkeitä nähtävyyksiä ovat erilaiset museot, joista etenkin sukellusvenettä ulkomuodoltaan muistuttava nykytaiteen museo on näkemisen arvoinen. Museoista puolestaan erikoisin lienee Arnold Schwarzenegger -museo.

Grazin kaupunkikuvaa värittävät paitsi elävä katutaide, myös lukuisat ravintolat ja kahvilat. Historiallisesta miljööstään huolimatta Graz on siis paljon muutakin kuin vain arkkitehtuurin ulkomuseo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Grazissa kevät alkaa varhain

Graz sijaitsee hyvin lähellä Slovenian rajaa, ja kaupunki nauttii miellyttävästä ilmastosta, jossa on jopa häivähdys välimerellisyyttä. Jo varhain keväällä kaupungin ilmasto on miellyttävä ja lämmin. Grazin monet puistoalueet houkuttelevatkin sekä paikallisia että turisteja viettämään aikaa ulkosalla ja nauttimaan olostaan. Etenkin Grazin keskuspuiston ja Linnavuoren puistomaiset alueet ovat päivänpaistatteluun ihanteellisia paikkoja.

Grazin kaupunkia ympäröivät lukuisat upeat luontoalueet. Kaupunkilomailun vastapainoksi voikin suunnata vaellukselle lähistön kukkuloille. Grazin lähistön korkein huippu kohoaa vajaaseen 800 metriin. Myös polkupyöräily tarjoaa hyvän vaihtoehdon ympäröivän luonnon tutkimiseen.

Etenkin Grazin länsipuolella olevalla Plabutschilla ja hiukan kauempana idässä olevalla Schöcklillä on paljon hyvin merkittyjä vaellus- ja pyöräilyreittejä.

Grazin ympäristössä on myös paljon kiinnostavia viinitiloja.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN GRAZISSA

Graz on kulttuurikaupunki

Graziin ei ole suoria lentoja Helsingistä, mutta kaupunki on saavutettavissa vaihtolennon avulla. Esimerkiksi Lufthansa lentää Graziin Frankfurtin kautta. Muita mahdollisia vaihtopaikkoja ovat esimerkiksi München ja Wien.

Grazin lentokentältä on junayhteys Grazin päärautatieasemalle. Junayhteyttä täydentää bussi, joka ajaa myös päärautatieasemalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihtoehtoisesti kaupunkiin voi matkustaa myös junalla lähistöllä sijaitsevista kaupungeista. Käytännössä kyseeseen tulee lähinnä Wien, jonne Suomesta on hyvät lentoyhteydet. Junamatka Wienistä Graziin kestää noin kaksi ja puoli tuntia.

Majoitus Grazissa

Grazissa on saatavilla majoitusta melko hyvin. Keskusta-alueella on useita keskitason ja ylemmän keskitason hotelleja, mutta viiden tähden luksushotelleja kaupungissa ei ole, vaan kaupungin parhaat hotellit tyytyvät neljään tähteen.

Myös budjettimatkailijat löytävät etsimänsä Grazin hostellivalikoimasta, mutta useimmat budjettiluokan majoitusliikkeet sijaitsevat historiallisen keskustan ulkopuolella. Kaupungin kohtuullisen koon ja toimivan julkisen liikenteen ansiosta keskustan ulkopuolellakaan majoittautuminen ei tuota suurempia hankaluuksia.

Liikkuminen Grazissa

Grazin historiallisessa keskustassa on helpoin liikkua jalkaisin. Kaupungin muut osat ovat saavutettavissa kattavan raitiovaunu- ja bussiverkoston avulla.

Julkisen liikenteen käyttötarve riippuu myös paljon majoituspaikan sijainnista. Keskustassa majoittauduttaessa ei julkista liikennettä välttämättä tarvitse.

Myös pyöräily on suosittua ja kaupungissa on erinomaiset pyörätiet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

GRAZIN NÄHTÄVYYDET

Grazissa kevät alkaa varhain

Grazin symboli ja tärkein nähtävyys on Schlossberg eli Linnavuori. Vuoren reunalla sijaitsee Grazin kellotorni, joka peräisin vuorella sijainneesta raunioituneesta linnoituksesta.

Linnoitus palvelee matkailijoita nykyään museona, joka keskittyy paitsi linnoituksen historiaan myös Grazin sotahistoriaan. Museoalueessa on monia erilaisia osia, ja muun muassa vuoren sisään kaivetuissa käytävissä pääsee käymään. Muutoin Linnavuori on muutettu upeaksi puistomaiseksi alueeksi, jossa on paljon erilaista kasvillisuutta ja polkuja kukkulan kiertelyyn.

Linnavuori on yli 120 metrin korkuinen ja tarjoaa hienot panoraamanäkymät yli Grazin kattojen kohti ympäröivää vuoristoa. Linnavuoren huipulle pääsee nousemaan useita metsäpolkuja pitkin, maanalaisella hissillä, köysiradalla ja vanhoja puuportaita pitkin.

Linnavuori oli aikoinaan slaavien hallinnassa, ja Grazin kaupunki on saanut nimensä slaavilaisesta pientä linnaa merkinneestä gradec-sanasta.

Grazin viehättävä vanhakaupunki

Grazin vanhakaupunki on täynnä viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita, joiden terassille on mukava pysähtyä ihailemaan arkkitehtuuria ja nauttimaan välimerelliseen vivahtavasta tunnelmasta.

Grazin vanhakaupunki sai alkunsa keskiajalla, ja rakennuskanta täydentyi myöhemmin etenkin barokkirakennuksilla. Keskukseksi rakennettu torialue eli Hauptplatz on edelleen kaupungin sykkivä sydän, jonka laidalla sijaitsee muun muassa kaupungin komeimpiin rakennuksiin lukeutuva kaupungintalo.

Grazin vanhankaupungin eri rakennuksia yhdistävä piirre ovat punaiset katot. Yksittäisistä rakennuksista kaupungintalon lisäksi merkittävimpiä ovat tuomiokirkko, kirkon vieressä sijaitseva keisari Ferdinand II:n 1600-luvulta peräisin oleva mausoleumi, Pyhän Katariinan kirkko ja Grazin oopperatalo, joka on Itävallan toiseksi suurin.

Murinsel-saari ja nykytaiteen museo

Graz toimi Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2003. Tätä varten kaupunkiin nousi erikoinen, sukellusvenettä muistuttava nykytaiteen museon rakennus, joka on ulkoasultaan äärimmäisen moderni. Rakennuksen huomiota herättävä ulkokuori kätkee sisäänsä hienon museon, jossa jokaisen taiteenystävän kannattaa vierailla.

Toinen modernin Grazin maamerkki on nykytaiteen museon edustalla sijaitseva Murinselin keinotekoinen saari. Erikoinen rakennelma kelluu joessa ja edustaa siltoineen korostetun modernia arkkitehtuuria.

Nykytaiteen museo ja Murinsel sijaitsevat niin lähellä Linnavuorta, että joelle päin katsova matkailija pääsee hämmästelemään kiinnostavaa aikakausien kuilua.

Kaunis Eggenbergin linna

Grazin keskustan ulkopuolella sijaitseva Eggenbergin linna on yksi Itävallan merkittävävimmistä barokkilinnoista. Nykyään rakennus toimii hienona museona, jossa kannattaa Grazissa vieraillessaan pyrkiä käymään.

Eggenbergin barokkilinna rakennettiin 1600-luvulla ja sen suunnitteli italialainn arkkitehti Giovanni Pietro the Pomis. Linna hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2010 Grazin historiallista keskustaa täydentävänä kohteena.

Mariatrostin basilika

Mariatrostin basilika sijaitsee yli 400-metrisen mäen päällä Grazissa. Mäkisijainnin ansiosta basilikan 60-metriset kaksoistornit näkyvät kauas. Basilika rakennettiin 1700-luvulla barokkityyliin.

GRAZIN PARHAAT&lt</h2

Nähtävyydet

Grazin parhaat nähtävyydet

  1. Linnavuori ja kellotorni
  2. Eggenbergin linna
  3. Herrengassen asenäyttely
  4. Nykytaiteen museo
  5. Grazin katedraali
  6. Kaupungintalo
  7. Ferdinand II:n mausoleumi
  8. Mariatrostin basilika
  9. Murinselin tekosaari
  10. Oopperatalo

Grazin viralliset matkailusivut

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuvat: Flickr / lennox_mcdough , trams aux fils , southtyrolean