Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Itävalta

Zell am See-Kaprun sopii aktiivilomailijalle

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 27.05.2016
Zell am See ja naapurikylä Kaprun muodostavat Itävallan Alpeille monipuolisen lomakeskuksen, joka houkuttelee aktiivisia ulkoilmaihmisiä ympäri vuoden.

Itävallan Alppien helmi

Itävallan Alppien syleilyssä, kauniin Zeller-järven rannalla sijaitsee Zell am Seen pikkukaupunki. Kaupunki on eläväinen ja suosittu lomakohde niin kesällä kuin talvellakin. Kesällä alueelle matkailijoita houkuttelevat vuoristoniittyjen läpi sekä järven rannalla kulkevat vaellusreitit, golfkenttä sekä pyöräilymahdollisuudet.

Talvella Schmittenhöhe ja läheisen alppikylän Kaprunin jäätikkö Kitzsteinhorn ovat laskettelijoiden suosiossa. Yli 130 kilometriä rinteitä, modernit hissit, hyvinhuollettu latuverkosto sekä vauhdikas afterski takaavat onnistuneen hiihto-ja lasketteluloman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Zell am Seessa ja Kaprunissa on luonto- ja hiihtomatkailun ohessa myös mahdollisuus hemmotella itseään. Zell am Seessa on laadukas kylpylä, jonka ulkoilma-altaasta ja saunasta on rentoutumisen lomassa mahdollisuus ihailla kauniita maisemia. Lisäksi molempien alppikylien ravintolatarjonta on runsasta ja laadukasta. Historiasta kiinnostuneen kannattaa vierailla Kaprunin keskiaikaisessa linnassa.

Zell am See

Zell am See-Kaprun houkuttelee matkailijoita ympäri vuoden

Itävallassa on tyypillinen eurooppalainen lauhkea ilmasto. Korkeuseroista johtuen siellä on kuitenkin suuria alueellisia vaihteluita.

Zell am Seen ja Kaprunin alueella kesät ovat lämpimiä. Kuuminta on heinä-elokuussa. Kesäisin alueella myös sataa usein. Yleensä sateet ovat lyhyitä ukkoskuuroja, eivät niinkään useita päiviä kestävää yhtäjaksoista sadetta.

Talvet alueella ovat kylmiä ja lumisia. Etenkin Kitzsteinhornin jäätiköllä lunta tulee useita metrejä. Schmittenhöhen lumitilanne vaihtelee paljonkin eri vuosina. Alueen korkeuseroista johtuen alhaalla kylässä saattaa olla huono ilma, mutta yli kolmen kilometrin korkeudessa Kitzsteinhornilla paistaa aurinko. Laskettelijan kannattaakin seurata kelikameroita ennen kuin suuntaa rinteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Zell am See-Kaprun on aktiiviliikkujan valinta

Alpeilla sijaitseva kohde on etenkin aktiivisten liikkujien suosikki. Zell am See ja Kaprun ovat erinomaisia paikkoja vaeltaa vuoristoniityillä sekä nauttia talviliikunnan iloista laskettelurinteissä.

Kesällä Zell am Seessa voi retkeillä useilla erimittaisilla poluilla. Reitit kulkevat ylhäällä raikkaassa alppi-ilmassa niittyjen ja vuoristojärvien lomassa. Matkalla voi pysähtyä syömään eväitä alppimajoihin. Vaelluksiin voi myös yhdistää kiipeilyä sekä uintireissun järvellä. Reittejä on mahdollisuus kulkea omatoimisesti tai halutessaan voi osallistua ohjatulle vaellukselle. Alueella on myös muutama talvivaellukseen soveltuva reitti.

Zell am See ja Kaprun muodostavat yhdessä suositun hiihtokeskuksen, joka tarjoaa lähes 140 kilometriä rinteitä. Yli 50 rinteestä jokainen löytää omalle laskutaidolleen sopivan vaihtoehdon. Zell am Seen puolella rinteet sopivat hyvin keskitason laskijoille, kun taas kokeneenpien ja enemmän haasteita kaipaavan laskijan kannattaa suunnata Kitzsteinhornin jäätikölle. Näiden kahden välissä sijaitsee Maiskogel, joka soveltuu parhaiten perheille.

Muita suosittuja aktiviteetteja ovat maastopyöräily, ratsastus, murtomaahiihto sekä lumikenkäily.

Golfia upeissa maisemissa

Zell am See ja Kaprun mielletään lähinnä vaellus- ja hiihtokohteiksi. Alueella on kuitenkin myös kaksi täysimittaista golfkenttää, joissa mailaa pääsee heiluttamaan kesäisin. Kentät soveltuvat niin aloittelijoille kuin kokeneemmille pelaajillekin.

Keväisin Zell am See-Kaprunin golf klubilla järjestetään kansainvälinen Ski & Golf World Cup, jossa näiden kahden lajin harrastajat voivat ottaa mittaa toisistaan.

Hyvä tietää Zell am See-Kaprunista

Alue on suosittu ympäri vuoden. Ajoittain se voi tuntua rauhaa ja hiljaisuutta kaipaavasta ruuhkaiselta. Etenkin talvisesongin aikana saa varautua siihen, että rinteissä on paljon ihmisiä. Jos suunnittelee matkustavansa alueelle sesonkina, kannattaa majapaikka varata ajoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintataso on lähes sama kuin Suomessa. Ostosmahdollisuudet ovat hyvät, etenkin jos haluaa ostaa urheiluvaatteita ja -välineitä. Myös muuta tarjontaa on, mutta rajoittuneemmin.

Historian-ja kulttuurin ystäville kohteella on vähemmän annettavaa. Zell am See-Kaprun sijaitsee kuitenkin vain reilun tunnin ajomatkan päässä Salzburgista, joten urheilulomaan on helppo yhdistää kulttuuria. Salzburg tunnetaan muun muassa Wolfgang Amadeus Mozartin syntymäkaupunkina sekä The Sound of Music-musikaalin päänäyttämönä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ZELL AM SEESSA ja KAPRUNISSA

Maiskogel

Reittilennolla perille

Zell am Seen ja Kaprunin lähimmät lentokentät sijaitsevat noin 90 kilometrin päässä Salzburgissa ja 150 kilometrin päässä Innsbruckissa. Perille pääsee myös Saksan Münchenin kautta. Sieltä matkaa Zell am Seehen kertyy noin 170 kilometriä. Kentiltä perille kohteeseen pääsee bussilla tai junalla. Molemmat vaativat usein ainakin yhden vaihdon.

Helsingistä Salzburgiin ja Innsbruckiin reittilennolla matkustaessa tarvitaan usein yksi välilasku, kun taas Müncheniin pääsee suoralla lennolla. Suora lento kestää noin 2,5 tuntia, välilaskun kanssa lentoaikaa kertyy noin 7 tuntia. Lentojen hinnat vaihtelevat sesongin ja välilaskujen määrän mukaan. Meno-paluulennot Saksan kautta ovat noin 120–300 euroa ja Itävallan kentille noin 230–400 euroa.

Matkanjärjestäjät tarjoavat alueelle myös lennon ja hotellit sisältäviä paketteja, joihin on mahdollista ostaa myös lentokenttäkuljetus. Hinnat ja tarjonta vaihtelevat sesongin mukaan. Paketteja voi kysyä ainakin Aurinkomatkoilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monipuolinen majoitustarjonta

Zell am See ja Kaprun ovat suosittuja kohteita ympäri vuoden. Majoitustarjonta on runsasta ja jokainen löytää alueelta helposti itselle sopivan vaihtoehdon.

Alueella on niin viiden tähden luksushotelleja kuin vaatimattomia hostelleja, joista voi varata petipaikan jaetusta huoneesta. Sieltä löytyy myös muutama leirintäalue, joista osa palvelee ympäri vuoden.

Alueen suosituin majoitusmuoto ovat kuitenkin erilaiset majatalot, joissa pääsee parhaiten aitoon alppitunnelmaan. Majataloja löytyy muutaman huoneen paikoista suurempiin ja hotellimaisempiin. Aamupala sisältyy usein hintaan. Lisäksi monissa majataloissa on hyvät tilat talviurheiluvälineiden säilytykseen ja huoltoon.

Liikkuminen paikan päällä

Zell am Seen ja Kaprunin keskustat ovat varsin pieniä ja kaikki tärkeimmät palvelut ovat helposti saavutettavissa kävellen. Kohteiden välillä sekä hiihtohissien lähtöpaikoille pääsee liikkumaan bussilla. Talvisin hiihtobussi on ilmainen kun mukana on hiihtovarusteet.

Autonvuokraus on hyvä vaihtoehto Zell am Seehen ja Kapruniin matkustettaessa. Auto kannattaa vuokrata jo lentokentältä, etenkin jos mukana on paljon tavaraa kuten hiihtovarusteita. Ajomatkalla voi ihailla kaunista alppiseutua.

ZELL AM SEEN JA KAPRUNIN NÄHTÄVYYDET

Kaprunin linna

Kitzsteinhornin jäätikkö

Kitzsteinhornin jäätikkö Kaprunissa on paitsi talviurheilupaikka myös nähtävyys. Ylhäällä yli kolmen kilometrin korkeudessa on lunta myös kesällä. Jäätikölle voikin nousta ihailemaan upeita vuoristomaisemia ja nauttia samalla rinneravintoloiden antimista. Erikoisuutena ylhäällä on igluista tehty ravintola-alue. Lisäksi luontokeskuksesta saa tietoa alueen kasveista ja eläimistä.

Schmittenhöhen vuori

Zell am Seen keskusta sijaitsee aivan Schimittenhöhen juurella. Kylästä pääseekin näppärästi nousemaan ylös kaapelihissillä niin kesällä kuin talvellakin. Kesäisin ylös kannattaa nousta ihailemaan maisemia tai vaeltamaan polkuja pitkin. Kesäisin hurjapäisimmät voivat lähteä ylhäältä myös riippuliitämään. Talvisin vuoren rinteillä on 77 kilometriä eritasoisia rinteitä, joista muutamalla on mahdollista laskea myös iltaisin.

Schmittenhöhen rinteillä on myös pieniä majataloja sekä ravintoloita, jotka palvelevat ympäri vuoden.

Kaprunin linna

Kaprunin linna on alueen kuuluisin maamerkki. Sen historia ulottuu aina 1200-luvulle saakka. Tutustumalla yli 600 vuotta vanhaan linnaan voi tehdä aikamatkan menneisyyteen ja kuulla tarinoita keskiaikaisista ritareista sekä linnanneidoista. Siellä järjestetään vuosittain heinäkuussa suuret keskiaikaiset juhlat, jolloin linna täyttyy entisaikojen musiikista ja markkinahumusta.

Museot ja muut kohteet

Zell am Seen ja Kaprunin alueelta löytyy muutama pieni museo, jotka tarjoavat vaihtelua urheiluloman keskelle.

Kaprunissa on Vötterin vanhojen autojen museo, josta löytyy kulkuneuvoja 1950–1970 –luvuilta. Kaprunin museo sijaitsee yli 400 vuotta vanhassa talossa, jossa voi tutustua Kaprunin alueen historiaan kivikaudelta tähän päivään. Zell am Seen historiasta kertoo kylässä sijaitseva museo Vogtturm Zell am See.

Zell am Seessa on myös oma kahvinpaahtimo Tridor, jossa kahvin saloihin voi tutustua opastetulla kierroksella aamupäivisin.

ZELL AM SEE-KAPRUNIN PARHAAT

Zell am See

Parhaat rinteet

 • Kitzsteinhorn
 • Schmittenhöhe
 • Maiskogel

Parhaat nähtävyydet

 • Kitzsteinhornin jäätikkö
 • Kaprunin linna
 • Schmittenhöhen maisemat
 • Zeller-järven ympäristö

Parhaat aktiviteetit

 • Vaellus
 • Laskettelu ja lumilautailu
 • Rentoutuminen järvellä
 • Golf
 • Ravintolatarjonnasta nauttiminen

LISÄTIETOA

Alueen viralliset matkailusivut
Lumipallon opas hiihtokeskukseen

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: IstockPhoto, Zell am See Kaprun Tourismus / Dietmar Sochor, Gix Media, Daniel Chytra