Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Lähde seikkailulle kaupunkilomalla: parhaat päiväretkikohteet Wienistä

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Kuvankaunis Wien tarjoaa matkailijalla upeita nähtävyyksiä ja lämminhenkistä tunnelmaa, mutta Keski-Euroopan lyhyistä välimatkoista ja lähialueen kiinnostavista kohteista on helppo ottaa ilo irti. Lue vinkit parhaisiin päiväretkikohteisiin!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 30.10.2019
facebook   whatsapp

1. Wachaun laakso sekä Melkin ja Kremsin pikkukaupungit

Noin tunnin ajomatkan päässä Wienistä pääsee nauttimaan luonnonkauniista näkymistä Wachaun vehreässä laaksossa. Alueen tunnetuin kohde on ehdottomasti Melkin kaupunki ja siellä sijaitseva näyttävä benediktiiniläisluostari, joka houkuttaa alueelle rutkasti kävijöitä. Myös naapurikaupunki Krems on käymisen arvoinen.

Wachaun laakso on Unescon maailmanperintökohde upeiden maisemien ja rikkaan kulttuuriperinnön vuoksi. Korkealla kukkulalla sijaitseva Melkin luostari on mieleenpainuva vierailukohde ja erinomainen maisemapaikka, josta avautuu näkymä muun muassa laakson läpi luikertelevaan Tonavaan.

ShutterstockPäiväretket Wienistä
Melkin luostari houkuttaa kävijöitä.

Luostarin ensimmäiset osat ovat peräisin jo 900-luvulta, mutta näyttävä barokkikirkko valmistui vasta 1700-luvulla. Alueella sijaitsee useita luostareita, linnoja, kyliä ja viinitarhoja, joten Keski-Euroopan kylätunnelmaa ei Wachaun laaksosta puutu.

Laakso on helppo vierailukohde Wienistä, sillä pääkaupungista pääsee maisemien äärelle tunnissa joko omalla autolla, junalla tai järjestetyllä bussiretkellä. Kremsin kaupungista on myös jokiveneyhteys Tonavaa pitkin Melkiin. Idyllinen veneretki kestää noin kolme tuntia, ja on parhaimmillaan kesäkuukausina.

2. Hallstattin kuvankaunis kylä

Jos haluat päästä suoraan itävaltalaisten maisemien ytimeen, tee päiväretki Hallstattin pikkukaupunkiin. Noin 300 kilometrin välimatka Wieniin ei tee kaupungista vaivattominta vierailukohdetta, mutta upeiden maisemien ansiosta se on suosituimpia päiväretkikohteita Wienistä.

Satumainen pikkukylä tarjoaa vaihtelua Wienin kaupunkitunnelmaan idyllisellä kylämaisemalla ja kauniilla luontokohteilla. Salzkammergutin järvialueella sijaitseva Hallstatt on täynnä kauniita näkymiä, joissa yhdistyvät kristallinkirkkaat järvet ja korkeat vuoret.

ShutterstockPäiväretket Wienistä
Hallstattin maisema on näkemisen arvoinen, mutta varaudu kokemaan se muiden matkailijoiden kanssa.

Kylä itsessään ei tarjoa suuria nähtävyyksiä tai monumentteja, mistä syystä useimmat tutustuvat Hallstattiin vain päiväretken aikana. Alueella on lukuisia vaellusreittejä ja maisemapaikkoja, joten kylän täyttyessä matkailijoista erityisesti kesäkaudella rauhaa voi etsiä metsämaisemista. Itävallan ikonisimmat maisemat houkuttavat rutkasti kävijöitä, joten varaudu väenpaljouteen erityisesti kesäkuukausina.

Luontokohteiden lisäksi alle kilometrin päässä Hallstattin ikonisesta postikorttimaisemasta sijaitsee suolakaivos, joka on helppo yhdistää päiväretkeen.

3. Slovakian pääkaupunki Bratislava

Wienin-lomalla on helppo yhdistää kaksi pääkaupunkia samaan matkaan, sillä Slovakian pääkaupunki Bratislava sijaitsee vain noin tunnin matkan päässä Wienistä. Perillä odottaa tunnelmallinen vanhakaupunki pastellinvärisine, 1700-luvulla rakennettuine taloineen. Maisemaan tuo kontrastia neuvostoarkkitehtuuri, joka on edelleen hyvin selvästi näkyvillä Bratislavassa.

ShutterstockPäiväretket Wienistä
Bratislavan keskeisimmät nähtävyydet ehtii kokea helposti yhden päivän aikana.

Bratislavan tärkein nähtävyys on kukkulalla kohoava Bratislavan linna, joka on vaikuttava kohde. Linnan pihalta avautuu mainio näkymä kaupungin yli, joten vierailu on kiipeämisen arvoinen. Edullinen hintataso ja lyhyet välimatkat tekevät Bratislavasta helpon kohteen, jossa voi kävellä vaivatta paikasta toiseen.

Wienistä perille pääsee tunnissa niin junalla, bussilla kuin vuokra-autollakin. Lisäksi Wien–Bratislava-välillä liikennöi myös katamaraaniyhteys, joka kuljettaa matkustajat Tonavaa pitkin perille noin 75 minuutissa.

4. Grazin kaunis kaupunki

Grazin kaunis design-kaupunki sijaitsee noin 2,5 tunnin junamatkan päässä Wienistä. Kaupunki tarjoaa paljon nähtävää, ja siellä riittää tekemistä useaksi päiväksi, mutta Grazin tärkeimmät nähtävyydet ehtii nähdä päiväretken aikana.

Shutterstock Päiväretket Wienistä
Mur-joten keskellä sijaitseva Murinsel on hyvin erikoinen vierailukohde, jonka arkkitehtuuri kiinnittää kävijän huomion.

Grazin historiallinen keskusta ja hieman kaupungin ulkopuolella sijaitseva Eggenbergin linna lukeutuvat Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon. Myös kävely kaupunkia halkovan Mur-joen rannalla on suosittu aktiviteetti, ja reitin varrella on lukuisia taidegallerioita ja tunnelmallisia kahviloita. Piipahda myös joen keskelle rakennetussa erikoisessa Murinsel-tekosaaressa, joka on yhdysvaltalaistaiteilija Vitto Acconcin käsialaa.

Junamatka Wienistä Graziin kulkee Itävallan kauneimpien maisemien läpi, joten pidä silmät auki tällä junareitillä.

5. Salzburgin vuorimaisemat

Wienin länsipuolella, noin 2,5 tunnin junamatkan päässä sijaitseva Salzburg on todellinen itävaltalaisklassikko, joka on mahdollista ottaa haltuun myös päiväretken aikana.

Koko Euroopan kauneimpien kaupunkien joukkoon usein lukeutuva Salzburg on maineensa ansainnut, sillä kaupunki on kuin karkki: pastellinvärisiä taloja, alppimaisemia, vaikuttavia linnoja ja upeita puutarhoja riittää. Kaupungin lävistävä Salzach-joki idyllistää Salzburgin tunnelmaa entisestään.

ShutterstockPäiväretket Wienistä
Komea Hohensalzburgin linna seisoo ylväänä kaupungin yläpuolella.

Salzburg tunnetaan The Sound of Music -elokuvasta sekä säveltäjä Mozartin synnyinpaikkana. Elokuvamaisemien ja Mozartin synnyinpaikan lisäksi Salzburgin suosituimpien vierailukohteiden joukkoon lukeutuvat muun muassa historiallinen vanhakaupunki, Hohensalzburgin linna maisemineen sekä Mirabellin palatsi puutarhoineen.

Junayhteydet Wienistä Salzburgiin ovat hyvät, ja aikataulut mahdollistavat ruhtinaallisen päiväretken Alppien juurella. Päiväretken voi tehdä myös bussilla tai vuokra-autolla, jolloin matka-aika on noin kolme tuntia.

>> Lue lisää vinkkejä Itävaltaan!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.