Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Itävalta

Salzburg

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 01.03.2016
Itävallan Salzburg on vuorten ympäröimä historiallinen pikkukaupunki.

Itävallan neljänneksi suurin kaupunki Salzburg on maan suosituin matkakohde. Mozartin synnyinkaupunkina ja The Sound of Musicin kuvauspaikkana tunnettu Salzburg on idyllinen kaupunkikohde, joka viehättää alppimaisemillaan, arkkitehtuurillaan ja laadukkaalla ravintolatarjonnallaan.

SALZBURG MATKAKOHTEENA

Salzburg tarkoittaa suolavuorta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Idyllinen kaupunkilomakohde

Salzburgin keskusta on vuosien saatossa säilynyt lähes muuttumattomana. Unescon maailmanperintölistalle lukeutuva keskusta pursuaa kaunista barokkiarkkitehtuuria, kirkkoja ja palatseja. Kaupunkia ympäröivä luontokin on kuin suoraan parhaista postikorteista alppihuippuineen ja aaltoilevine kumpuineen.

Arkkitehtuurin lisäksi musiikki- ja taide-elämä sekä ruokakulttuuri kukoistavat Salzburgissa. Kaupungissa kotonaan ovatkin erityisesti kulttuurimatkailijat ja idyllistä tai romanttista tunnelmaa matkaltaan hakevat parit.

Nimensä Salzburg eli “suolavuori” on saanut korkealla vuorella sijaitsevasta suolalinnakkeesta. Hohensalzburgin linnoitus lukeutuu Euroopan suurimpiin keskiaikaisiin linnoihin ja on nykyään Salzburgin itseoikeutettu symboli.

Musiikki- ja kulttuurikaupunki

Salzburg on kuuluisa ennen kaikkea musiikista. Kaupunki tunnetaan Wolfgang Amadeus Mozartin synnyinkaupunkina, ja alueen maalauksellisissa maisemissa on kuvattu kuuluisa The Sound of Music -musikaali.

Mozartia hyödynnetään paljon yhtenä Salzburgin symbolina, eikä säveltäjäneroon voi olla kaupungissa törmäämättä. Joka puolella nimittäin on myynnissä muun muassa Mozart-aiheisia suklaita, postikortteja ja kirjoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turistituotteiden lisäksi Salzburg on täynnä klassista kulttuuria. Klassisen musiikin konsertteja järjestetään kirkoissa ja lukuisissa konserttisaleissa, ja teatterikin on kulttuuritarjonnassa hyvin edustettuna. Salzburgin museoista esimerksiki modernin taiteen museo on tutustumisen arvoinen.

Elävää kahvila- ja ravintolakulttuuria Salzburgissa

Salzburgin vanhakaupunki kuhisee elämää. Ostosmahdollisuuksia tarjoavien pikkupuotien lisäksi kaupungin ravintola- ja kahvilakulttuuri kukoistaa. Esimerkiksi Alter Markt -aukiolla sijaitseva Cafe Tomaselli on toiminut yhtäjakoisesti vuodesta 1705 lähtien.

Salzburgissa kannattaa rohkeasti kokeilla omaan budjettiin sopivia ruokapaikkoja ja pysähtyä viettämään kiireetöntä aikaa kahviloihin, jotka ovat olennainen osa itävaltalaista kulttuuria. Ruokaravintoloissa kaikentasoiset paikat ovat edustettuina: edullista ruokaa tarjoavista pubeista Itävallan ravintolojen parhaimmistoon.

Syöminen ja juominen Salzburgissa on jonkin verran edullisempaa kuin kotimaassa. Samoin ostokset ovat yleensä hieman halvempia.

Päiväretkelle ympäröivään luontoon

Salzburgin sijainti luonnonkauniilla paikalla kannattaa hyödyntää esimerkiksi lähtemällä patikkaretkelle ympäröiville vuorille tai vierailemalla ympäristön lukuisissa pikkukaupungeissa.

Luontoretkeilyyn hyvän mahdollisuuden tarjoaa polkupyörän vuokraus. Salzburgissa on lukuisia pyörävuokraamoja, ja pyörällä suhauttaa The Sound of Musicin luontomaisemiin nopeasti. Kaupungissa ja ympäristössä on myös hyvät ja kattavat pyörätiet.

Hieman kaempana sijaitseva kiinnostava kokopäiväretkikohde puolestaan on Adolf Hitlerin vuoristoasunto Kotkanpesä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Salzburgiin matkalle tapahtumien aikaan

Itävalta tunnetaan lukuisista tapahtumistaan ja festivaaleistaan, eikä Salzburg ole poikkeus. Mikäli aikatauluun sopii, kaupungissa kannattaakin pyrkiä jonkin paikallisen tapahtuman aikaan.

Kuuluisimpia esimerkkejä salzburgilaisista tapahtumista ovat Salzburgin vuotuisat musiikkijuhlat ja myös vuotuisa Polkupyörä-maraton.

Salzburgin musiikkijuhlaa jopa pidetään yhtenä maailman parhaimmista klassisen musiikin festivaaleista. Luvassa on viisi täyttä viikkoa heinä-elokuussa oopperaa ja konsertteja.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SALZBURGISSA

Salzburg on musiikki ja kulttuurikaupunki

Lennot Helsingistä Salzburgiin

Salzburgiin ei tällä hetkellä ole tarjolla suoria reittilentoja tarjolla Helsingistä. Useat yhtiöt, kuten Austrian Airlines, Air Berlin ja Lufthansa, tarjoavat kuitenkin mahdollisuuden päästä perille vaihtoyhteydellä. Matka-aika vaihtelee tällöin noin neljän ja seitsemän tunnin välillä vaihdon pituudesta ja vaihtopaikasta riippuen.

Vaihtoehtoisesti Salzburgiin on helppo matkustaa junasta jostakin lähialueen kaupungista, jonne pääsee lentämään suoraan. Hyviä vaihtoehtoja ovat etenkin Wien tai München.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoitus Salzburgissa

Koska Salzburg on suosittu matkakohde, kaupungissa on kokoonsa nähden paljon majoitusliikkeitä. Silti etenkin kesän sesonkiaikaan Salzburgin hotellit voivat olla hyvin täynnä. Varaus kannattaakin tehdä hyvissä ajoin ennakkoon.

Majoitustarjontaa Salzburgissa on kaikissa luokissa: hostelleista kansainvälisiin luksushotelliketjuihin. Moni matkailija löytää mieluisan majapaikan keskitasoista pensionaateista, joita Salzburgissa on paljon.

Koska Salzburg on pieni kaupunki, majoitusta voi hyvin katsella myös historiallisen keskustan ulkopuolelta.

Liikkuminen Salzburgissa

Salzburgissa liikkuu parhaiten jalan, sillä historiallinen keskusta on suljettu autoilta, eivätkä etäisyydet nähtävyyksien välillä ole pitkiä. Kävelylle hyvän vaihtoehdon tarjoaa pyöränvuokraus, sillä pyörävuokraamoja on kaupungissa paljon ja pyörätieverkosto on hyvä.

Julkinen liikenne Salzburgissa rakentuu bussiverkostolle, joka toimii hyvin. Lippuja voi ostaa kuljettajilta.

SALZBURGIN NÄHTÄVYYDET

Salzburg on suosittu turistikohde

Hohensalzburgin upea linna

Hohensalzburgin linna on Euroopan suurimpia, vanhimpia ja näyttävimpiä keskiaikaisia linnoituksia. Voittamattomalta näyttävä valkoinen linna vartioi Salzburgia ylpeästi korkean vuoren laelta.

Nykyään linna toimii mielenkiintoisena museona, ja matkailijalle ehdoton elämys on kapuaminen ylös linnaan pitkin jyrkkiä portaita ja mutkaisia kävelyteitä. Jos kunto ei kestä aivan huipulle asti, turvautua osan matkaa hissikyytiin. Kapuamisen vaiva palkitaan upeilla näkymillä alas kaupunkiin.

Vanhankaupungin kauniit barokkirakennukset ja kirkot

Salzburgin vanhakaupunki on täpötäynnä ihastuttavia nähtävyyksiä. Unescon maailmanperintökohteeksi kauttaaltaan lukeutuva keskusta tunnetaan hienosta barokkiarkkitehtuurista ja monista kauniista kirkoista.

Kirkoista tunnetuin on 1600-luvulla rakennettu barokkityylinen Salzburgin katedraali, joka tunnetaan Mozartin kastekirkkona. Valmistuessaan Salzburgin katedraali nousi Alppien pohjoispuolen merkittävimpien kirkkorakennusten joukkoon ja vaikutti laajalti alueen kirkkoarkkitehtuurin kehittymiseen.

Vanhakaupunki on siinä mielessä Salzburgin parasta antia, että hienoista historiallista nähtävyyksistä huolimatta liiallista ulkomuseotunnelmaa ei pääsee syntymään. Siitä pitävät huolen lukuisat kahvilat, ravintolat ja kaupat, joiden seassa on yksinkertaisesti mukava liikuskella jalkaisin.

Mozartin synnyinkotimuseo

Getreidegasse on yksi Salzburgin vanhimmista kaduista ja vilkas ostoskatu. Sen talossa numero 9 sijaitsee Mozartin syntymäkoti. Mozart asui talossa 17-vuotiaaksi saakka, ja nykyisin rakennus toimii museona. Talo lienee myös Salzburgin valokuvatuin rakennus.

Mirabellin häikäisevä palatsi

Mirabellin palatsi sijaitsee aivan vanhankaupungin ulkopuolella. Barokkipalatsi on yksi Salzburgin suosituimmista käyntikohteista. Alueella sijaitsee myös barokkityylin museo.

Mirabellin palatsia ympäröivät geometriset kukkaistutukset ja lukuisat veistokset, jotka ovat saaneet innoitusta mytologiasta. Puutarhassa sijaitsee myös paljon suihkulähteitä, ja palatsilta aukeaa hieno näkymä kohti Salzburgin vanhaakaupunkia ja Hohensazlburgin linnaa.

Werfenin jääluola

Muutaman kilometrin päässä Salzburgista sijaitseva Werfenin jääluola on maailman suurin jääluola.

Luolan jään hallitsemat käytävät häikäisevät kauneudellaan ja tarjoavat matkan kuin täysin erilaiseen todellisuuteen. Luola sijaitsee vuoressa pienen Werfenin kaupungin lähellä.

SALZBURGIN PARHAAT

Salzburgissa nähtävää

Koe nämä Salzburgissa

  1. Kiipeä ylös Hohensalzburgin linnavuorelle ja ihailee näkymää kohti Salzburgin vanhaakaupunkia.
  2. Käy klassisen musiikin konsertissa konserttisalissa tai kirkossa.
  3. Tee ostoksia Gedreidegasse-kadulla, joka on myös paikallisten suosiossa.
  4. Tee retki päiväretki Salzburgin lähistöllä sijaitsevaan Kotkanpesään tai Hellbrunnin palatsiin.
  5. Vieraile Mozartin syntymäkodissa ja kastekirkossa.

Salzburgin parhaat ruokapaikat

  1. Cafe Tomaselli – yksi Salzburgin vanhimmista kahviloista, Alter Markt 9
  2. Stiftskeller St. Peter – Mozart-päivälliskonsertteja, Sankt Peter Bezirk 1/4
  3. K&K Restaurants am Waagplatz – laaturuokaa keskiaikaisessa rakennuksessa, Waagplatz 2
  4. Gasthaus Wilder Mann – itävaltalaisia perinteitä parhaimmillaan, Getreidegasse 20
  5. M32 – tasokas ravintola joka tarjoilee etenkin hyviä liharuokia, Mönchsberg 32

Salzburgin matkailusivut

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuvat: Austrian National Tourist Office, Flickr / AbhijeetRane , dicktay2000 , edwin