Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Unkari

Matkaopas: Budapest

 • Terhi Tuovinen
Terhi Tuovinen Päivitetty: 14.03.2024
Tonavan kuningatar on monipuolinen kaunotar, joka saa vierailijat ihastumaan itseensä nopeasti.

Budapest muuntuu matkailijan tarpeisiin 

Unkarin pääkaupunki Budapest on mielenkiintoinen kaupunkikohde, joka tarjoaa viihdykettä jokaiseen makuun.

Karpaattien altaan alueella, Unkarin pohjoisosan keskellä sijaitseva Budapest on levittäytynyt Tonavan rannalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monipuolinen Budapest saa vierailijan viihtymään, olipa sitten tarkoitus syödä edullisesti, juhlia aamun pikkutunneille tai rentoutua maailmankuuluissa kylpylöissä.

Voimakkaana virtaava Tonava halkaisee Budapestin kahteen osaan. Läntisen puolen vehreiltä Budan kukkuloilta aukeaa upea näkymä itäiseen Pestiin. Tonavan viehättävä rantapanoraama ja Budan linna löytyvät oikeutetusti myös Unescon maailmanperintölistalta. 

ShutterstockBudapest, Unkari
Perinteinen kaupunkiloma onnistuu Budapestissä vaivatta.

Budapest on asukasluvultaan Euroopan yhdeksänneksi suurin kaupunki, ja siellä asuu 1,75 miljoonaa asukasta. Koko Unkarissa asukkaita on 9,71 miljoonaa.

Budapestin ilmasto

Budapestissa vallitsee tyypillinen mannerilmasto. Kaupungin keskellä virtaava Tonava saa kuumat kesät tuntumaan helteisemmiltä, ja talvella joki tehostaa kylmyyden tunnetta. 

Paras aika vierailla Budapestissa on keväästä syksyyn, erityisesti touko- ja syyskuussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keskikesä Budapestin keskustassa voi olla tukala, eikä lämpömittarin nousu korkeisiin hellelukemiin ole silloin tavatonta. Majoituksen ilmastointitilanne kannattaa tarkistaa etukäteen, sillä vanhoihin suojeltuihin rakennuksiin ei ilmastointia saa välttämättä asentaa lainkaan. 

Aurinkoisina päivinä paikalliset etsiytyvät lukuisiin puistoihin, Tonavan rannalle ja reilun tunnin junamatkan päähän keski-Euroopan suurimmalle järvelle Balatonille. Kesä Budapestissä jatkuu pitkälle syksyyn, mutta lokakuussa talvi tekee jo tuloaan. 

ShutterstockBudapest, Unkari
Kaupunkia halkova Tonava luo Budapestille ominaisen maiseman.

Budapestin talvet voivat olla kylmiä, mutta suomalaiseen makuun Budapestin nollan tuntumassa pysyttelevä talvisää on yleensä hyvin miellyttävä. 

Talvella upeat joulutorit houkuttelevat matkailijoita lahjaostoksille. Ostospäivän jälkeen voi rentoutua yli satavuotiaan Széchenyi-kylpylän ulkoaltaassa: jos onni suo, lumisade tuo kylpylävierailuun satumaisen tunnelman.

Budapestin hintataso ja raha

Unkarin valuutta on forintti ja yksi euro on noin 370 forinttia (toukokuu 2023). Unkarilaiset rakastavat käteistä, mutta korttimaksut käyvät useimmissa paikoissa. Käteistä kannattaa pitää mukana pieni määrä kaiken varalta.

Budapestin hintataso on Suomen hintatasoon suhteutettuna yleisesti ottaen halvempi. Monissa keskustan kaupoissa ja ravintoloissa hinnat ovat kuitenkin jo miltei Suomen tasolla. 

ShutterstockBudapest, Unkari
Budapest on suomalaisittain edullinen matkakohde, mutta matkailijoiden eniten suosimissa kohteissa on selvästi muita paikkoja korkeammat hinnat.

Käteisellä maksaessa varsinkin seteleiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä forinttien suuret numerot saattavat hämätä. Rahaa ei missään nimessä kannata vaihtaa virallisten vaihtopisteiden ulkopuolella.

Julkisella liikenteellä liikkuminen on huomattavan edullista. Myös taksikyydit ovat edullinen ja turvallinen liikkumistapa.  

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Budapestissä tipataan lähinnä ravintoloissa. Monissa ravintoloissa noin 12 prosentin tippi lisätään automaattisesti laskuun. Mikäli tippi ei sisälly laskuun, varsinkin hyvästä palvelusta on kohteliasta pyytää tarjoilijaa lisäämään noin 10 prosenttia laskun loppusummaan.  

Budapestin museot ja ooppera ovat maailmankuuluja käyntikohteita. Liput ovat edullisia, ja Unkarin kansallisina vapaapäivinä, 15.3., 20.8. ja 23.10., moniin museoihin on ilmainen sisäänpääsy. Budapest on erittäin opiskelijaystävällinen kaupunki, joten opiskelijan kannattaa muistaa kysyä alennuksia.

Hyviä unkarilaisia tuliaisideoita: 

 • makeiset, kuten Szamos-marsipaanituotteet ja Stühmer-suklaa
 • paprikamausteet
 • paikalliset käsityöt, kuten esimerkiksi Matyó-kuvioin kirjaillut kankaat
 • paikallinen alkoholi, kuten palinka tai unkarilaiset viinit (esimerkiksi Tokajin makeat aszú-viinit)
 • Zsolnay- ja Herendi-posliini 
 • laventelituotteet
 • erilaiset paikalliset makkarat ja salamit

Lue myös: Shoppailuvinkit Budapestiin – kaupunki tarjoaa löytöjä jokaiseen makuun!

Tapakulttuuri ja turvallisuus Budapestissä

Unkarilaiset ovat erittäin vieraanvaraisia. Englantia osataan kohtuullisesti, mutta paikalliset saattavat ujostella sen puhumista. Budapestin keskustassa ja varsinkin palveluammateissa työskentelevillä englanti sujuu yleensä moitteetta. 

Unkarilaiset kättelevät tutustuessaan, ja läheisempiä tuttavia tervehditään antamalla poskisuudelma molemmille poskille. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockBudapest, Unkari
Jos loman aikana on mahdollisuus viettää aikaa paikallisten kanssa, tee se.

Unkarilaiset ovat hyvin ylpeitä ruoka- ja juomakulttuuristaan, joten he kestitsevät vieraitaan yleensä suurella innolla pitkän kaavan mukaan. Jos kutsu unkarilaiseen kotiin käy, voi tuliaisiksi viedä esimerkiksi viinipullon tai suklaarasian. Tervetuliaismaljana tarjotaan usein shotti paikallista palinkaa tai lasi viiniä.

Budapest on turvallinen matkakohde, mutta tavanomaisia turistihuijauksia tapahtuu edelleen. Ravintoloiden hinnasto kannattaa aina vilkaista ennen tilausta. Käteisellä maksaessa vaihtorahojen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Paikallisten keskuudessa suosituin taksifirma on Bolt, mutta myös esimerkiksi Citytaxi ja Főtaxi ovat virallisia taksiyhtiöitä. Taksi kannattaa tilata etukäteen taksiyhtiön omalla sovelluksella, jossa reitin ja hinta-arvion näkee yleensä jo matkaa varatessa. 

Rahaa kannattaa vaihtaa vain virallisissa rahanvaihtopisteissä.

Budapest ei varsinaisesti ole esteettömän matkailijan paratiisi, mutta vuosi vuodelta kaupunki muovautuu yhä esteettömämmäksi. Vanha infrastruktuuri luo haasteensa mukulakivikatuineen ja korkeine kynnyksineen. Monista vanhoista rakennuksista hissit puuttuvat tai ne ovat erittäin pieniä. 

Keskustan päälinjoilla raitiovaunussa ja metroissa on kulkuvälineisiin esteetön pääsy, mutta esimerkiksi vanhemmilla linjoilla näin ei aina ole. Esimerkiksi pyörätuolilla liikkuessa esteetön reitti kannattaa varmistaa julkisen liikenteen sivuilta. Lastenrattaiden kanssa liikkuvia autetaan.  

IstockphotoBudapest, Unkari
Esteettömyys etenee Budapestissa hitaasti, mutta varmasti.

Unkari ei ole viime vuosina ollut positiivisella tavalla esillä seksuaalivähemmistöjä koskevissa uutisoinneissa. Poliittisesta maineestaan huolimatta Budapest on kuitenkin pääosin turvallinen kaupunki myös seksuaalivähemmistöille. 

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien välisiä julkisia hellyydenosoituksia kannattaa turvallisuuden takaamiseksi välttää julkisilla paikoilla. Useat baarit ja yritykset ovat julistautuneet seksuaalivähemmistöille turvallisiksi ja syrjintävapaiksi paikoiksi esimerkiksi liimaamalla sateenkaarilipputarran näkyvälle paikalle sisäänkäynnin läheisyyteen. 

Matkustaminen Budapestiin

Suomesta Budapestiin suoria lentoja lentää Finnair. Lentomatka Helsingistä Budapestiin kestää 2 tuntia 20 minuuttia. Lennot kannattaa varata hyvissä ajoin, jolloin meno-paluulennon voi saada noin 160 euron hintaan. Valmiita pakettimatkoja Budapestiin löytyy Aurinkomatkoilta, Tuilta ja Tjäreborgilta.

Budapestin lentokenttä, Ferenc Lisztin kansainvälinen lentoasema, sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Budapestistä.

Lentoasemalta pääsee puolessa tunnissa suoraan Budapestin keskustaan kuusi euroa maksavalla 100E-lentokenttäbussilla. Lipun voi ostaa puhelimeen ladattavasta BudapestGO-mobiiliapplikaatiosta, lentokentän BKK-infotiskiltä tai bussipysäkin vieressä sijaitsevasta violetinvalkoisesta lippuautomaatista.

Taksi lentokentän viralliselta taksikopilta Budapestin keskustaan maksaa noin 30 euroa.

Lentämättä kohteeseen

Paula Hotti

Suomesta Budapestiin kannattaa matkustaa Tukholman ja Berliinin kautta, jolloin kohokohtina ovat
pitkien siirtymien yöjunat.

Tukholmaan pääsee Turusta ja Helsingistä Viking Linen ja Tallink Siljan lautoilla. Tukholmasta yöjuna Berliiniin on kätevä vaihtoehto. Liput voi varata esimerkiksi Ruotsin valtiollisen rautatien sivuilta.

Berliinistä Budapestiin kulkee yöjuna sekä päivävuoroja. Lipun voi ostaa esimerkiksi Unkarin valtiollisen rautatien MÁV:n sivuilta. Matka-aika on reilusta kolmestatoista yli viiteentoista tuntiin.

Baltian kautta kuljettaessa ota ensin lautta Tallinnaan ja jatka sitten linja-autoilla, kuten Ecolines, LuxExpress tai FlixBus perille saakka, tai hyppää junaan Varsovassa, mistä pääsee junalla – joko yö- tai päivävuorolla – Budapestiin nopeimmillaan kymmenessä tunnissa.

Juhlapyhinä ja kesäsesongin aikaan junaliput kannattaa varata niin ajoissa kuin mahdollista. Kannattaa myös tarkistaa junien varustelutaso ennen matkaa.

Majoitus Budapestissä

Budapestissä majoitusvaihtoehtoja on valtava määrä, ja hulppean hotellin voi löytää erittäin edullisesti. Varsinkin kesäsesonkina majoitus kannattaa varata ajoissa. Ydinkeskustassa juhlat jatkuvat usein läpi yön, joten ääniherkän kannattaa huomioida tämä majoitusta valitessa.

Edullisimman majoituksen voi löytää hostellin jaetusta dormihuoneesta noin 20 euron hintaan per yö.

Edullisen yksityisen hotellihuoneen voi löytää halvimmillaan noin 30 eurolla per yö. 

Airbnb on Budapestissa todella suosittu vaihtoehto, ja se voi olla edullinen valinta varsinkin isommalle majoittujaporukalle. Sijoittamalla yli sata euroa yöltä varsinkin aikainen varaaja voi löytää Budapestistä käyttöönsä jo todellisen luksusmajoituksen. 

Majoituksen varata esimerkiksi unkarilaisten omalta Szallas.hu-sivustolta.

ShutterstockBudapest, Unkari
Edullinen hintataso takaa, että Budapestin-lomalla voi majoittua mukavasti – tai todella edullisesti.

Budapest on kaupunkisuunnittelultaan hyvin näppärä. Useat nähtävyydet ovat hyvällä kävelyetäisyydellä toisistaan, eikä keskustassa majaileva matkailija välttämättä tarvitse julkista liikennettä juuri lainkaan.

Liikkuminen Budapestissä

Julkinen liikenne on kuitenkin nopea ja edullinen tapa liikkua Budapestissä, ja se toimii hyvin myös yöaikaan.

Budapestin metrojärjestelmä on maailman kolmanneksi vanhin, ja julkinen liikenne toimii erinomaisesti. Metrot, raitiovaunut, johdinbussit ja linja-autot kulkevat tiheillä vuoroväleillä. 

ShutterstockBudapest, Unkari
Budapestissä voi liikkua vaikkapa historiallisilla raitiovaunuilla.

Lipun julkiseen liikenteeseen voi ostaa helposti puhelimeen BKK-lippuapplikaatiosta, tai asemilla sijaitsevista violetinvalkoisista lippuautomaateista. Kertalippu maksaa noin euron, ja esimerkiksi 72 tunnin matkakortti maksaa noin 15 euroa. 

Taksi on myös luotettava ja kätevä liikkumismuoto. Lailliset taksit ovat keltaisia, ja hinnoittelu on selkeästi esillä taksin kyljessä. Suosituimpia taksifirmoja ovat Bolt, Citytaxi, Fötaxi ja 6×6 Taxi. Logottomia takseja kannattaa välttää. 

Vuokrattavat kaupunkipyörät ja sähköpotkulaudat ovat yleistyneet myös Budapestissä.

Kirkkaanvihreästä väristä helposti tunnistettavat MOL Bubi -kaupunkipyörät saa käyttöönsä edullisesti puhelinapplikaation kautta. 

Pyörätiet on merkitty nykyisin pääosin hyvin, mutta tottumattomalle pyöräilijälle keskustan kuhina sähköpotkulaudoilla sekoilevilla matkailijoilla höystettynä voi olla melko haastava ympäristö. Pyöräilijän kannattaakin noudattaa liikenteessä erityistä tarkkaavaisuutta. 

Liikkumiseen Budapestin keskustassa omaa autoa ei tarvitse. Pidemmälle päiväreissulle Budapestin ulkopuolelle autonvuokraus voi tulla kyseeseen, mutta myös juna- ja bussiliikenne toimivat Unkarissa moitteetta. Polttoaine on hieman Suomen hintoja edullisempaa. 

Ravintolat ja ruokakulttuuri Budapestissä

Unkarin tuhti ruokakulttuuri kuvastaa sen värikästä historiaa. Liharuoat ovat kulttuurin kulmakivi, ruoka on täyttävää ja annokset ovat usein valtavia. Salaatin sijaan unkarilaisesta ruokapöydästä löytyy aina etikkasäilöttyjä vihanneksia, kuten hapankurkkua ja kaalisalaattia. 

Lounas on monille päivän tärkein ateria. Kevyehköä alkukeittoa seuraa raskaampi pääruoka, ja jälkiruokapannukakulle löytyy aina tilaa.

ShutterstockBudapest, Unkari
Edullinen hintataso takaa, että Budapestin-lomalla kannattaa herkutella paikallisravintoloissa.

Hinnat ravintoloissa ovat suomalaisittain edullisia. Vaikka Budapest on lihansyöjän paratiisi, Budapestistä löytyy nykyisin useita ravintolavaihtoehtoja myös erikoisruokavalioita noudattaville, kuten vegaaneille ja gluteenittomille ruokailijoille. 
Ellei tippiä ole lisätty laskuun valmiiksi, hyvästä palvelusta laskuun kannattaa pyöristää noin 10 prosentin palvelumaksu.

Ravintolassa kannattaa kokeilla paikallisia erikoisuuksia: 

 • töltött káposzta -kaalikääryleet
 • halászlé-kalakeitto
 • uppopaistettu juustoinen taikinalettu langos
 • goulash-keitto
 • pörkölt-lihapata
 • paprikás csirke -kanapaprikapata
 • erilaiset makkarat kuten kolbász ja hurka

Makean ystäville:

 • palacsinta-pannukakku
 • túró rudi -rahkapatukka
 • dobos torta -kakku
 • somlói galuska -kakku
 • kürtöskalács-rullapulla

Budapestin nähtävyydet

Budapest on nähtävyyksiä metsästävän matkailijan paratiisi. Monet matkailijan kannalta tärkeimmät kohteet ovat kävelymatkan päässä toisistaan, joten niistä nauttiminen käy näppärästi.

ShutterstockBudapest, Unkari
Budapestin nähtävyydet on helppo ottaa haltuun lyhyenkin loman aikana, kiitos näppärien etäisyyksien.

Budapestin upeat yksityiskohdat yhdistelevät satoja vuosia vanhaa historiaa ja uutta arkkitehtuuria mielenkiintoisella tavalla, joten ympäristön yksityiskohtiin kannattaa kiinnittää huomiota myös turistikohteiden ulkopuolella.

Budapestin tärkeimmät nähtävyydet

 1. Linnavuori
 2. Sankarien aukio
 3. Budapestin kauppahalli
 4. Széchenyin kylpylä
 5. Ketjusilta

Lue lisää: Budapestin tärkeimmät nähtävyydet – koe nämä viisi kohdetta kaupunkilomallasi

Terhi on toimittaja, joka asuttuaan ja matkusteltuaan ympäri maailmaa päätyi lopulta Unkariin. Nyt siellä on vierähtänyt jo yli kymmenen vuotta.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Budapest, Unkari

Budapestin tärkeimmät nähtävyydet – koe nämä 15 kohdetta kaupunkilomallasi

Budapestin hotellit – kuusi helppoa vinkkiä erilaiseen lomaan

Budapest, Szechenyin kylpylä

Kylpylälomailua Budapestissa – esittelyssä neljä kylpylää

Budapest, Unkari

Hylättyihin rakennuksiin avatuista rauniobaareista tuli Budapestin kiinnostavin ilmiö – pitäneet pintansa yli 15 vuotta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja