Hyppää sisältöön

Budapest - edullinen kaupunkikohde koko perheelle

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Budapest on yksi Euroopan kauneimmista pääkaupungeista ja se tarjoaa loputtomasti nähtävää niin kulttuuria ja nähtävyyksiä kuin ravintoloita tai ostosmahdollisuuksiakin etsivälle matkailijalle.

Budapest on tunnelmallinen kaupunkikohde

Näkymä illan pimeydessä loistaville Tonavan rannoille saa hiljaiseksi. Ei ihme, että Budapestin panoraama on päässyt myös Unescon maailmanperintölistalle. Majesteetillisena virtaava Tonava jakaa Budapestin kaupungin vehreään ja rauhalliseen Budaan sekä eläväiseen ja moderniin Pestiin. Nämä kaksi osaa yhdessä muodostavat Unkarin pääkaupungin. Budapestissa yhdistyvät hurmaavalla tavalla sekä läntiset että itäiset vaikutteet.

[rp_tickets source=”paasyliput/budapest/”]

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Budapest on erityisen tunnettu lukuisista kulttuuritapahtumistaan, museoista, arkkitehtuurista, kylpylöistä sekä vilkkaasta yöelämästään. Budapest on erinomainen pitkän viikonlopun kaupunkikohde sekä pariskunnille, perheille että kaveriporukoille.

Kulttuurinnälkäiset löytävät kaupungista loputtomasti nähtävää ja koettavaa eivätkä shoppailijoidenkaan ostosvalikoimat lopu ihan heti kesken. Eikä kannata ohittaa myöskään viehättäviä kahviloita, puistoja tai kaupungin yllä kohoavaa linnavuorta.

IstockphotoBudapest, Unkari
Unkarin Budapest sopii koko perheen lomailuun.

Budapest on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä

Budapestissa on tyypillinen mannerilmasto. Kesät ovat kuumat ja talvella ollaan usein reilusti pakkasen puolella. Paras aika vierailla Budapestissä on keväästä syksyyn. Etenkin touko-kesäkuu sekä syyskuu ovat sään puolesta hyviä matkustuskuukausia.

Keskikesällä turisteja on eniten ja hinnatkin ovat korkeimmillaan. Myös lämpötila voi olla heinä-elokuussa jopa tuskastuttavan kuuma. Budapestista on kuitenkin helppo tehdä retkiä myös maaseudulle, jolloin lomailija pääsee hetkeksi pois kaupungin helteistä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BUDAPESTISSA

Budapest, Unkari
Kylpyläkulttuurilla on Unkarissa pitkät perinteet. Jokaiseen Budapestin-matkaan kannattaa varata ainakin yksi kylpyläpäivä!

Useita suoria lentoja Helsingistä Budapestiin

Finnair lentää päivittäin suoraan Helsingistä Budapestiin. Muut lentoyhtiöt lentävät Budapestiin yhdellä välilaskulla. Yleensä suora lento on helpoin vaihtoehto, mutta säästeliään matkailijan kannattaa tutkia myös vaihdollisten yhteyksien hinnat. Esimerkiksi Riian kautta Air Balticilla saattaa löytyä kilpailukykyisiä tarjouksia. Useat matkatoimistot järjestävät valmismatkoja Budapestiin, joten voit varata matkasi myös helppona lento ja hotelli -pakettina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Budapestin lentokenttä sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentältä pääsee keskustaan helpoimmin lentokentän minibussilla. Bussin ja metron yhdistelmä on kuitenkin edullisempi. Lentokentältä on myös junayhteys Nyugatin rautatieasemalle.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Budapestiin

Kattava julkinen liikenne kuljettaa ympäri kaupunkia ja kauemmaksikin

Budapestista on hyvät junayhteydet muualle Unkariin sekä Keski-Eurooppaan. Kansainvälisiä junia, samoin kuin kotimaan junia, lähtee kolmelta eri puolella kaupunkia sijaitsevalta asemalta: Nyuagatin, Keletin ja Délin asemilta.

Budapestin julkinen liikenne on toimiva ja kattava. Turistin kannalta metro on ehkä kätevin liikkumisväline, mutta kaupungissa on myös hyvä bussi- ja raitiovaunuverkosto. Taksien käytössä kannattaa olla tarkkana, sillä laittomia takseja on liikenteessä jonkin verran ja ylihinnoittelua tapahtuu turistien kohdalla.

Edullista ja hyvätasoista majoitusta

Hyviä majoitusvaihtoehtoja Budapestissa on runsaasti, ja hostelli- ja yksityismajoitusta saattaa löytää hyvinkin halvalla. Hotellihinnatkin ovat suomalaisittain kohtuulliset, mutta etenkin keksikesän sesonkiaikaan huone kannattaa varata ajoissa. Edullisimman luokan hotellihuoneen tai hostellipedin voi löytää jo parillakympillä. Keskitasoisten hotellien hinnat alkavat noin 60-70 eurosta ja laadukkaan kylpylä- tai bisneshotellin voi varata alkaen 80-90 eurolla per yö.

Pestin puolella on parhaat ostoskadut ja runsaasti ravintoloita. Pest on muutenkin eläväisempi kuin vastarannan Buda, joka on kuitenkin rauhallisempaa aluetta etsivälle oiva yöpymispaikka.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotellihuone Budapestista

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
[rp_social]

BUDAPESTIN NÄHTÄVYYDET

IstockphotoParlamenttitalo, Budapest
Tonavan varrella sijaitseva Unkarin parlamenttitalo on yksi Budapestin maamerkeistä.

Linnavuori ja Gellért-kukkula tarjoavat historiaa ja upeita näköaloja

Budan puolella sijaitseva linnavuori kohoaa ylväänä Tonavan rannalla. Ylös kukkulalle pääsee muun muassa köysiradalla, joka lähtee Clark Ádám tériltä heti kuuluisan Ketjusillan päästä. Maan päällisen vanhan kaupungin lisäksi linnavuoren alta löytyy kilometrien pituinen, maan alla kiertelevä, luonnollisesti muodostunut luolasto, josta osa on avoinna yleisölle. Luolissa kannattaa ehdottomasti vierailla.

Linnavuorella sijaitseva Budan linna, entinen kuninkaanlinna, koostuu useista museoista, kauniista kirkoista ja pienistä keskiaikaisista kujista. Linna on upean näköinen etenkin iltavalaistuksessa. Linnavuori kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Budan puolella kannattaa vierailla myös Gellért-kukkulalla, josta on upeat näkymät yli kaupungin. Kukkulalla sijaitsee myös kuuluisa kylpylä, jossa voi käydä rentoutumassa nähtävyyksien katsomisen ja ostosten lomassa.

Andrássy út ja Váci utca kuljettavat arkkitehtuurin ja ostosten pariin

Pestin puolella sijaitseva Andrássy út on Budapestin vehreä ja arkkitehtuuriltaan huikea New Yorkin Fifth Avenuen veroinen katu, joka halkoo keskustaa Bajscsy-Zsilinszkyltä Hösök teren Sankarien aukiolle. Andrássyn varrella kohoaa muun muassa kuuluisa Budapestin oopperatalo, jota kannattaa käydä katsomassa, vaikkei oopperasta olisikaan kiinnostunut. Andrássyn varrella kannattaa katsoa myös ylöspäin, sillä monet huikeat vuosisatojen aikana luodut arkkitehtuurin taidonnäytteet sijaitsevat katsekorkeuden yläpuolella.

Muutaman korttelin päässä Andrássyltä Tonavan suuntaisesti kulkeva Váci utca taas on kävelykatu, jonka varrelta löytyvät monet kaupat ja muut ostosmahdollisuudet. Kadulle kerääntyvät etenkin turistit ja katua voikin kutsua Budapestin keskukseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tonava virtaa läpi kaupungin

Budapestin nähtävyyksiin kuuluu ehdottomasti myös upea, joskin melko likainen Tonava. Joki erottaa Budan ja Pestin kaupunginosat toisistaan ja sen yli kulkee useita siltoja, joista ehkä upein on Roosevelt tériltä Clark Ádám térille kulkeva Ketjusilta. Joella järjestetään useita risteilyjä ja etenkin illalla rantamaisemat ovat huikaisevan kauniit.

[rp_social]

BUDAPESTIN PARHAAT

IstockphotoSzechenyin silta, Budapest
Szechenyin silta ylittää Tonavan.

Koe ainakin nämä Budapestissa

  1. Kylpyläpäivä
  2. Tuhti unkarilainen ateria
  3. Kävely Tonavan rannalla

Budapestin kuuluisimmat kylpylät

  1. Széchenyin kylpylä
  2. Gellértin kylpylä
  3. Rudasin kylpylä

Lisätietoa

Budapestin viralliset matkailusivut

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Istockphoto, Flickr / F Xurde

[rp_social]

Vinkkejä ja ideoita

Budapest, Unkari

Buda ja Pest ovat yhdessä Budapest – katso nämä 23 kuvaa ja hanki matkakuume!

Kahvilaopas Budapestiin

Budapestin parhaat kahvilat – Top 5

Viininmaistelu sopii niin harrastajille kuin amatööreillekin.

Maista Unkarin viinejä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Budapest, Unkari

Budapestin tärkeimmät nähtävyydet – koe nämä viisi kohdetta kaupunkilomallasi

Budapestin hotellit – kuusi helppoa vinkkiä erilaiseen lomaan

Budapest, Szechenyin kylpylä

Kylpylälomailua Budapestissa – esittelyssä neljä kylpylää

Budapest, Unkari

Hylättyihin rakennuksiin avatuista rauniobaareista tuli Budapestin kiinnostavin ilmiö – pitäneet pintansa yli 15 vuotta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja