Hyppää sisältöön

Road trip Ruotsissa – automatkailijan ABC naapurimaahan

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 07.09.2016
Ruotsi on mainio kohde automatkailijalle. Länsinaapurista löytyy jokaiselle jotakin pohjoisen erämaista lännen sympaattisiin saaristoihin.

Autoloma Ruotsissa

Autolla matkustaminen on hyväkuntoisten teiden Ruotsissa harvinaisen palkitsevaa monipuolisen ja vaihtelevan ympäristön vuoksi. Etelä-Ruotsissa pääsee nauttimaan pitkistä rannoista ja lämpimistä säistä, kun taas Ruotsin Lapissa valloittavat erämaa ja vaahtoavat kosket.

Ylitä raja laivalla tai autolla

Omalla autolla pääsee Ruotsiin vaivattomasti laivalla tai Lapin kautta ajamalla. Rajalla ei ole rajatarkastuksia, eli matkustusasiakirjoja ei tarkisteta eikä tullitarastuksiakaan ole. Suomen rajalla tärkeimmät rajanylityspaikat ovat Haaparannalla, Ylitorniossa, Pajalassa sekä Karesuvannolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Useat eri varustamot tarjoavat laivamatkoja Suomesta Ruotsiin, ja laivan kyytiin pääsee muun muassa Helsingistä, Turusta ja Vaasasta. Oman auton saa mukaan lisämaksusta.

Nopeimmin loman pääsee aloittamaan lentämällä ja vuokraamalla auton paikan päältä. Vuokraus onnistuu helposti etukäteen vuokra-autohaun kautta.

Suunnittele reittisi

Ruotsin tieverkosto on kattava ja hyväkuntoinen. Moottoritietä on noin kaksi tuhatta kilometriä ja valtatietä runsaan 80 000 kilometrin verran. Ruotsalaiset ovat huomaavaisia autoilijoita ja liikenne on sujuvaa.

Joidenkin pikkuteiden kunnossa on parantamisen varaa, joten matkaan saattaa pieniä teitä ajaessa kulua suunniteltua pidempi aika, mihin kannattaa varautua matka-aikataulua suunnitellessa.

Vuoristoa, kyliä ja kaupunkeja

Ruotsin laaja tieverkosto tarjoaa monenlaisia maisemia, ja ajopäivän aikana voi nähdä niin tunnelmallisia pieniä ruotsalaiskyliä, suuria kaupunkeja kuin upeita vuoristomaisemiakin. Näkymät vaihtelevat suomalaiseen tapaan verkkaisen hitaasti, mutta kärsivällinen automatkailija ehtii nähdä päivän aikana monenlaista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Ruotsi
Ruotsin ja Norjan välinen silta tarjoaa komeat maisemat.

Lomailija voi ajaa maan halki pohjoisesta etelään ja kokea erilaisten ympäristöjen harmonian tai nauttia jonkin osan erikoisuuksista – nähtävää riittää varmasti. Automatkailu naapurimaassamme sopii jokaisen kukkarolle.

Länsi-Ruotsissa matkailija voi testata maailmankuuluja äyriäisiä ja tutustua Göteborgin keskieurooppalaiseen tunnelmaan. Tukholman saaristo on ainutlaatuisen laaja ja saaristolaiskylät kauniita.

Ruotsin suurin saari Gotlanti tarjoaa 800 kilometrin rantaviivallaan ja erikoisella luonnollaan mahdollisuuden unohtumattomiin lomapäiviin kesäisellä saarella. Lumoavan Visbyn keskiaikainen keskusta on Unescon maailmanperintölistalla. Lapsiperheille Gotlannista löytyy myös Peppi Pitkätossu -elokuvista tuttu Huvikumpu.

Visbyyn pääsee laivalla Nynäshamnista ja Oskarshamnista noin kolmessa tunnissa. Hinnat vaihtelevat autotyypin sekä henkilöiden määrän ja iän perusteella.

Norjan rajalla sijaitsevien Skandien alppimaiset huiput ovat upeaa nähtävää, ja Ruotsista pääseekin autolla kätevästi myös Norjan puolelle. Tanskaan voi puolestaan matkustaa joko lautalla tai maksullista Juutinrauman siltaa pitkin.

Tankkaa ajoissa

Pääväylien varsilla on mukavasti palveluja, ja esimerkiksi paikalliset ruokakaupat, ravintolat, ostoskeskukset ja huoltoasemat sijaitsevat helposti suurten teiden tuntumassa.

Toisin kuin Suomessa bensa-asemien kyltit saattavat kuitenkin ohjata matkailijan usean kilometrin päähän moottoritiestä paikallisen kylän pikkuasemalle. Välttyäkseen harhareissulta kannattaa tähyillä näkyykö kyltin osoittamaa asemaa moottoritien varrella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit Sweden / Conny FridhRuotsi
Pikkukaupunki-idylli on Ruotsissa parhaimmillaan.

Pohjois-Ruotsissa huoltoasemia on harvakseltaan, ja saattaa olla, että kaupunkien välisellä tieosuudella niitä ei tule lainkaan vastaan. Onkin siis viisasta selvittää etukäteen, sattuuko reitille huoltoasemia vai ei. Huoltoasemat ovat tavallisesti avoinna aamuseitsemästä iltayhdeksään.

Ruotsiin saa tuoda polttoainetta varakanisterissa korkeintaan 30 litraa, mutta jokaisesta varakanisterissa tuodusta litrasta on maksettava veroa. Polttoaineen kuljettaminen varakanisterissa autolautoilla saattaa olla turvallisuussyistä kiellettyä.

Huomioi tiemaksut

Ruotsin tiemaksut eivät toistaiseksi koske yksityisajoneuvoja, mutta yli 12 tonnia painavien ajoneuvojen on suoritettava sähköinen Eurovignette-tievero.

Jotkut siltamaksut saattavat kuitenkin koskea myös yksityisillä autoilla matkailevia, sillä Ruotsin hallituksen päätöksen mukaisesti uusia siltoja voidaan rahoittaa autoilijoilta perittävillä tiemaksuilla. Siltamaksut on päätetty ottaa käyttöön Vättervikenin ylittävällä sillalla Motalassa, Sundsvallin sillalla sekä Nackaan rakennettavalla Skuru-sillalla.

Visit Sweden / Fredrik BromanRuotsi
Ruotsin Lappi tarjoaa upeita ajomaisemia.

Myös Ruotsin ja Tanskan yhdistävän Juutinrauman sillan ylittäessä tulee kaivaa kuvetta: siltamaksu on 47 euroa alle kuuden metrin pituisilta autoilta ja 94 euroa yli kuusi metriä pitkiltä autoilta. Moottoripyöristä peritään 25 euron maksu.

Norjan ja Ruotsin välisellä E6-tiellä olevalla Svinesundin sillalla on niin ikään käytössä tiemaksu. Noin kahden euron eli 21 kruunun suuruinen tiemaksu peritään kaikilta henkilöautoilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sekä Tukholmassa että Göteborgissa on käytössä ruuhkamaksu maanantaista perjantaihin kello 6.30–18.30 välisellä ajalla. Kaupungin keskustaan ja sieltä pois ajaminen maksaa Tukholmassa 10, 15 tai 20 kruunua ja Göteborgissa 9, 16 tai 22 euroa kellonajasta riippuen. Maksu ei kuitenkaan koske ulkomailla rekisteröityjä autoja. Autoa vuokrattaessa kannattaa tiedustella sisältyvätkö Tukholman tietullit hintaan.

Tukholman laitamilta löytyy edullisia liityntäpysäköintialueita, joita käyttämällä välttää tietullit ja pysäköintipaikan metsästyksen tuntemattomassa suurkaupungissa. Halvin päivähinta on aamuviiden ja yhdeksän välillä. Pysäköintialueilta on hyvät julkiset yhteydet keskustaan.

Säädökset ja nopeusrajoitukset

Ruotsissa on oikeanpuoleinen liikenne, ja nopeusrajoitukset moottoriteillä vaihtelevat 110 km/h ja 90 km/h välillä. Taajamien ulkopuolella tavallinen rajoitus on 70 km/h, mutta nopeusrajoitukset asetetaan tien kunnon ja turvallisuuden perusteella. Taajamissa nopeusrajoitus on 50 km/h tai 30 km/h. Matkailuvaunun kanssa maksiminopeus on 80 km/h.

Talvirengaspakko on Ruotsissa voimassa kaikille ajoneuvoille 1. joulukuuta alkaen 31. maaliskuuta asti jos teillä on talviset olosuhteet. Talvisin autoissa on lisäksi oltava jäänestoainetta tuulilasinpesunesteessä sekä lumilapio.

Ruotsin teillä kannattaa muistaa, että jokaisen matkustajan on käytettävä turvavyötä ja ajovalojen käyttö on pakollista. Ruotsin promilleraja on 0,2.

>> Lue lisää vinkkejä Ruotsiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Hirviniemi ja Inka Khanji
Kuvat: Visit Sweden / Heléne Grynfarb, Per Pixel Petersson, Conny Fridh ja Fredrik Broman

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tukholman nähtävyydet

Tukholman parhaat nähtävyydet – 20 kohteen lista lomalle

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Arlandan lentokentältä Tukholman keskustaan

Helppo säästövinkki Tukholmaan – näin vältät lentokentän rahareiän ja siirryt keskustaan pikkurahalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja