Hyppää sisältöön

Mikä kansainvälinen ajokortti oikein on ja missä sitä tarvitaan? 5 tärkeää faktaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.11.2018
Sinunkin matkakohteessasi saatetaan tarvita kansainvälistä ajokorttia. Lue perustiedot aiheesta!

1. Mikä on kansainvälinen ajokortti?

Oletko kuullut puhuttavan kansainvälisestä ajokortista, mutta et tarkalleen tiedä mistä on kyse? Kansainvälinen ajokortti eli International Driving Permit (IDP) on maailman yleisimmin käytetyille kielille tehty käännös omasta suomalaisesta ajokortistasi.

Monissa suomalaistenkin suosimissa Euroopan ulkopuolisissa maissa vaaditaan kansainvälinen ajokortti. Maiden lisäksi myös autovuokraamoilla saattaa olla omia sääntöjä hyväksytyistä ajokorttityypeistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Autoliiton mukaan kansainvälisten ajokorttien tilaukset ovat lisääntyneet, sillä suomalaiset matkustavat yhä eksoottisempiin paikkoihin ja ovat myös valmiita tutustumaan niihin autoillen.

2. Kaksi erilaista kansainvälistä ajokorttia

Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, on kansainvälisestä ajokortista olemassa kaksi erilaista versiota. Kansainväliset ajokortit tunnetaan nimillä 1949 ja 1968, jotka viittaavat Genevessä ja Wienissä laadittujen kansainvälisten tieliikennesopimusten vuosilukuihin.

Korttien merkittävimmät erot liittyvät voimassaoloaikaan, kortissa käytettyihin kieliin sekä hintaan. Malli 1949 on voimassa vain vuoden, kun taas 1968-korttia voi käyttää kolme vuotta myöntämispäivästä. Tarkista kumman tarvitset: kaikki maat eivät hyväksy molempia versioita.

3. Missä kansainvälistä ajokorttia tarvitaan?

EU-maissa pärjäät tavallisella suomalaisella ajokortilla. Kansainvälistä ajokorttia ei vaadita myöskään EU:n ulkopuolisissa Euroopan maissa, mutta Autoliiton mukaan siitä saattaa joissain tapauksissa olla hyötyä ongelmatilanteissa. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Turkki, Albania ja Venäjä.

ShutterstockEU-maissa ei tarvita kansainvälistä ajokorttia
EU-maissa voi autoilla huoletta ilman kansainvälistä ajokorttia. Monissa eksoottisissa matkakohteissa sellainen kuitenkin vaaditaan.

Suomalaisten suosimista matkailumaista kansainvälinen ajokortti vaaditaan muun muassa Thaimaassa, Arabiemiraateissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Indonesiassa. Lisäksi sitä suositellaan tiettyihin maihin, joissa se ei ole pakollinen. Tällaisia ovat esimerkiksi Etelä-Afrikka, Meksiko, Kanada ja Yhdysvallat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Autoliiton verkkosivuilta löydät kattavan luettelon, josta voit tarkistaa oman matkakohteesi säännöt.

4. Näin hankit kansainvälisen ajokortin

Suomessa kansainvälinen ajokortti hankitaan viranomaisten sijaan Autoliitosta. Korttia varten tarvitset passikuvan, valokopiot ajokortista molemmin puolin sekä täytetyn hakemuksen. Kortti kannattaa tilata hyvissä ajoin ennen matkaa. Kortin käsittelyaika on viikko, mutta mukaan on laskettava myös mahdolliset postipäivät. Kansainvälisen ajokortin hinta on tällä hetkellä kortin tyypistä riippuen joko 25 tai 35 euroa.

5. Kansainvälinen ajokortti on tarkoitettu lomamatkoja varten

Kannattaa muistaa, että kansainvälinen ajokortti on tarkoitettu ensisijaisesti lyhytkestoisia lomamatkoja varten. Jos olet muuttamassa ulkomaille, tutustu kohdemaan sääntöihin. Monissa maissa rajoitetaan aikaa, jonka verran kansainvälistä korttia saa käyttää ennen paikallisen ajokortin hankkimista. Yleinen siirtymäaika on 3–6 kuukautta, mutta se voi olla niinkin lyhyt kuin 15–30 päivää.

Lue myös: Autonvuokrauksen sudenkuopat – huomioi nämä lisämaksut ja vältä mokat

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kroatia

Road trip Kroatiassa – huomioi nämä asiat, kun vuokraat auton

Autonvuokraus

Autonvuokrauksen sudenkuopat – huomioi nämä lisämaksut ja vältä mokat

Tässä ovat Norjan viisi kauneinta ajoreittiä – näillä upeilla teillä määränpää on sivuseikka

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja