Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikka
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Etelä-Afrikka kutsuu safarille ja citylomalle

Päivitetty: 01.03.2016

Etelä-Afrikka tuo matkailijan ulottuville koko maanosan mahdollisuudet ja elämysten kirjon.

Unelmien kaukokohde

Etelä-Afrikka on lähes 50 miljoonan asukkaan maa, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Afrikan mantereen eteläisessä osassa. Tunnelmaltaan maa on viehättävä sekoitus Afrikkaa ja Eurooppaa.

Turisteja Etelä-Afrikkaan tuo upea Kapkaupunki sekä Krugerin kansallispuistossa järjestetyt safarit, jotka ovat monen matkailijan haaveiden täyttymys.

Etelä-Afrikka tunnetaan hyvästä ruoastaan sekä erinomaisesta viinikulttuurista. Viiniä kannattaa tietysti maistella maan tunnetuimmilla viinialueilla, kuten Stellenboschissa tai Franschhoekissa.

Etelä-Afrikka matkakohteena

Safarille tai kaupunkilomalle

Etelä-Afrikassa voit nauttia niin safarikierrosten lumouksesta kuin suurkaupungin sykkeestäkin. Matkailijalle tarjoutuu harvinainen tilaisuus tutustua villieläimiin niiden luonnollisissa elinympäristöissä, ja samalla kuluttaa ansaittuja lomapäiviä ostoksilla tai ravintoloiden herkuista nauttien.

Etelä-Afrikassa ilmasto on lähestulkoon ihanteellinen: päivää voi paistatella hiekkarannalla nautiskellen tai golfkentällä swingiä hioen. Loman voi ottaa joko rennosti tai aktiviteettien täyttämänä – maassa on loistavat puitteet muun muassa golfaukseen, vaellukseen ja pyöräilyyn. Jylhät vuoristot tarjoavat puitteet erilaisille seikkailulajeille.

Hyvä tietää Etelä-Afrikasta

Etelä-Afrikka sopii kaikenlaisille matkailijoille – monimuotoinen maa tarjoaa rantamaisemia, kaupunkien sykettä ja tietysti upeaa luontoa ja villieläimiä. Viinistä ja ruosta kiinnostuneet matkailijat ihastuvat myös Etelä-Afrikkaan.

Suomalaiselle Etelä-Afrikan hintataso on edullinen.

Varsin korkeasta rikollisuusasteesta huolimatta Etelä-Afrikka on normaalia varovaisuutta noudattavalle reissaajalle turvallinen matkailumaa. Tyhmänrohkea ei kannata olla – yksin liikkumista tulee välttää myöhään illalla, autoillessa ovet kannattaa pitää lukittuina eikä arvoesineitä ole syytä kantaa mukana.

Etelä-Afrikan vuodenajat ovat päinvastaiset Suomeen verrattuna. Maassa on ympäri vuoden miellyttävä, lomailuun sopiva ilmasto. Talvikuukausina yöt voivat olla viileitä, mikä tulee ottaa huomioon matkaa suunnitellessa. Vilkkain turistikausi ajoittuu joulu-tammikuulle.

Etelä-Afrikkaan matkustavilla alaikäisillä tulee olla mukanaan syntymätodistus 1.6.2015 lähtien. Jos alaikäinen matkustaa Etelä-Afrikkaan ilman toista tai molempia huoltajia, on rajalla esitettävä myös huoltajan kirjallinen suostumus matkaan.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ETELÄ-AFRIKASSA

Liikkuminen Etelä-Afrikassa

Lentäen perille

Muutamat suomalaiset matkanjärjestäjät tarjoavat valmismatkoja Etelä-Afrikkaan. Yleensä Etelä-Afrikan reissutarjonta on keskittynyt safari- ja kiertomatkoihin.

Suomesta ei ole suoria lentoja Etelä-Afrikkaan. Omatoimimatkailija voi lentää Johannesburgiin tai Kapkaupunkiin esimerkiksi Englannin, Saksan tai Ranskan kautta. Edestakaisten lentojen hinnaksi tulee yleensä reilut 1 000 euroa.

Majoituksen monet hinnat

Etelä-Afrikassa on tarjolla kaikenlaista majoitusta kansainvälisistä luksushotelleista edullisiin majataloihin ja hostelleihin. Suomalaisittain maan hintataso on edullinen. Erittäin hyvätasoisen hotellihuoneen voi saada noin 100 eurolla, kun taas keskihintaiset hotellit sekä budjettimajoitus ovat luonnollisesti huokeampia vaihtoehtoja.

Safareillakin majoitusta on tarjolla monenlaisille budjeteille. Luksusta halajava lomailija ei joudu tinkimään tasosta savanneillakaan, sillä safarimatkailijoille löytyy ihastuttavaa boutique-tyylistä majoitusta.

Vuodenvaihteen vilkkaimpana matkustusaikaina hotellihuoneet kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Liikkuminen Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa on toimivat bussi- ja rautatieverkostot, joiden avulla reissaus onnistuu paikasta toiseen. Pienillä paikkakunnilla pärjää jalkaisin tai vaikka polkupyörällä, kun taas suurkaupungeissa palvelee julkinen liikenne.

South African Airways operoi maansisäisiä lentoja mikäli teitä pitkin kulkeminen ei houkuttele. Lennot Etelä-Afrikassa ovat kuitenkin melko kalliita.

Autonvuokraus on Etelä-Afrikassa suosittua – esimerkiksi loistavasti autoiluun sopiva Garden Route -reitti kuuluu maan tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa, mutta liikenneonnettomuuksia sattuu paljon. Suurkaupunkien väliset etäisyydet on hyvä huomioida matkaa suunnitellessa, sillä esimerkiksi Kapkaupungista Johannesburgiin ajaa noin 15 tuntia.

Matkailijan tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, sillä Etelä-Afrikassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Myös teille loikkivia eläimiä tulee varoa.

ETELÄ-AFRIKAN MATKAKOHTEET

Kapkaupungin parhaat nähtävyydet

Kapkaupunki hurmaa kävijän

Etelä-Afrikan pääkaupunkia Kapkaupunkia pidetään yhtenä maailman kauneimmista matkakohteista, eikä suotta: kaupunki sijaitsee harvinaisen hienolla paikalla rantojen ja vuoriston syleilyssä. Itseoikeutetusti upeimman nähtävyyden titteliä kantaa majesteettinen Pöytävuori, jonne voi patikoida tai kivuta kaapelihissin kyydissä.

Kaupunkielämää voi nuuskia Kapkaupungin lukuisissa ravintoloissa, putiikeissa ja taidegallerioissa. Yöelämä on keskittynyt viihtyisälle Victoria & Alfred Waterfront -satama-alueelle.

Kapkaupungista on myös helppo tehdä retki Hyväntoivonniemelle.

Krugerin kansallispuisto vie safarille

Krugerin kansallispuisto on yksi Etelä-Afrikan suosituimpia vierailukohteita. Maan koillisosassa sijaitsevassa puistossa järjestetään safareja, joilla voi törmätä Afrikan upeaan eläinkantaan. Voit nähdä muun muassa Afrikan viisi suurinta villieläintä eli elefantin, leijonan, leopardin, puhvelin ja sarvikuonon. Puiston muita asukkaita ovat kirahvit, mangustit ja lukuisat lintulajit.

Safareja on räätälöity kaikenlaisille matkailijoille luksusta kaipaavista häämatkalaisista perhelomailijoihin. Pituudet vaihtelevat yhdestä päivästä reiluun viikkoon. Puistoon voit tutustua omatoimisesti, mutta oppaan käyttö on suositeltavaa.

Garden Route kutsuu autoilijaa

Usein maailman parhaimpien autoreittien joukkoon luettu Garden Route eli Puutarhareitti tarjoaa matkailijalle Etelä-Afrikan parhaat palat noin 200 kilometrin varrella. Vuokra-autolla matkaa voi taittaa omaan tahtiin ihaillen vehreää rannikkoa, villieläimiä ja vaihtelevaa maastoa. Reitin varrella on myös loistavia aktiviteettimahdollisuuksia vaelluksesta pyöräilyyn ja vesiurheiluun.

Tunnetuimpia kaupunkeja reitin varrella ovat muun muassa George, Mossel Bay, Knysna ja Plettenberg Bay. Varaa matkaan aikaa noin viikko, jotta ehdit tutustua paikkoihin rauhassa.

Johannesburg jakaa mielipiteet

Vaikka Johannesburgia piinaakin rikollisuuden maine, osuu se monen matkailijan reitin varrelle – Johannesburgin lentokenttä on vilkas vaihtokeskus. Kaupungissa esiintyvä rikollisuus tulee toki pitää mielessä, mutta turvallinen lomailu on mahdollista maalaisjärkeä käyttäen: yksin ei Johannesburgissa kannata lähteä samoilemaan, vaan toimia mieluummin hieman ylivarovaisesti. Paikallisia neuvoja vaarallisista alueista kannattaa kuunnella.

Johannesburgin kuuluisin alue on Soweto, jossa muun muassa Nelson Mandela ja Desmond Tutu ovat asuneet. Vaikka Soweto on kokenut uudistumista ja noussut pahamaineisesta menneisyydestään, osa alueesta on edelleen hyvin köyhää. Alueeseen kannattaa kuitenkin käydä tutustumassa esimerkiksi opastetulla kierrokseella ja aistia samalla eteläafrikkalaista elämää.

Kaupungin tärkein nähtävyys on Apartheid Museum, Etelä-Afrikan rotuerottelua dokumentoiva museo. Järkyttäviä faktoja paljastava museo saa kävijän miettimään jo ulko-ovella, kun eri roduille on omat sisäänkäyntiporttinsa. Museo on ehdoton käyntikohde Johannesburgissa piipahtavalle matkailijalle.

Vieraile viinialueilla

Eteläafrikkalaiset viinit kuuluvat monen suomalaisen suosikkeihin. Maan viinitilakulttuuri on poikkeuksellisen matkailijaystävällinen ja Etelä-Afrikassa reissatessa kannattaakin varata aikaa visiittiin viiniviljelmillä. Suosituimpia alueita reissaajien keskuudessa ovat Stellenbosch, Paarl ja Franschhoek.

ETELÄ-AFRIKAN PARHAAT

Etelä-Afrikan parhaat matkakohteet

Etelä-Afrikan parhaat matkakohteet

 1. Kapkaupunki
 2. Safari Krugerin kansallispuistossa
 3. Hyväntoivonniemi
 4. Garden Route
 5. Etelä-Afrikan viinialueet

Etelä-Afrikan miinukset

 • Etelä-Afrikkaan ei ole Suomesta suoria lentoja.
 • Matkat Etelä-Afrikkaan ovat varsin kalliita.
 • Etelä-Afrikassa on paikoin paljon rikollisuutta.

Lisätietoa

Etelä-Afrikan viralliset matkailusivut

Teksti: Jenna Lehkonen, Anu Vaheristo
Video: Ilkka Sirén
Kuvat: Flickr / Derek Keats, Flickr / warrenski, Flickr / Shinrya, Flickr / coda

Lue kommentit (5) Jätä kommentti

 1. Waterfrontin alue on nykyään ainoa turvallinen alue Kapkaupungissa, johtuen vahvasta vartioinnista. Tosin sillä alueella ei ole muuta kun ravintoloita ja kauppoja. Muualla kaupungissa ja jopa pöytävuoren alarinteillä on ryöstön mahdollisuus erittäin todennäköinen. Muutomassa vuodessa on turisteihin kohdistuneet aseelliset ryöstöt moninkertaistuneet.


 2. Hyviä vinkkejä ja kommentteja kaivattaisiin Etelä-Afrikan sekä Krugerin kävijöiltä.
  Tarkoitus olisi olla 4-5 päivää Kapkaupungissa sekä safarilla myös se 4-5 päivää.
  Kiitos jo etukäteen.


 3. Todella halpa ja hieno maa.
  Lennot jopa halvempia kuin Karibialle tai kaukoitään, kunhan jaksaa vähän seurata hintakehitystä.
  Rikollisuutta ylikorostetaan, New Yorkissakin on vaarallisempaa kuin esim. Cape Townin keskustassa.
  Monet kerrat käyneenä – suosittelen.


 4. Katsoin tossa marraskuun alussa että lennot olisivat alle 900 euron luokkaa, ja joss menee hostelliin nukkumaan 2 viikoksi kahdelle niin 400 euroa. että 1200 euroa päätä kohden niin ei niin paha hinta moisesta matkasta :)

  hakulaitteina oli lennot ebookers ja hotelli hotels.com

  toivottavasti joku löytää sieltä hyvän matkan :)


 5. KLM lentaa paivittain Amsterdamista suoraan Johannesburgiin. lahto damista aamupaivalla, perilla ilalla, paluu yon yli. Kustannus on n.1000euroa Amsterdamista alkaen.


 6. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.