Hyppää sisältöön

Skotlanti on muutakin kuin Edinburgh ja Glasgow – 5 syytä matkustaa Invernessiin

Elina Venttola Päivitetty: 26.04.2019
Skotlannin pohjoisosa on säilynyt tuntemattomana matkailijoille, jotka matkustavat suurempiin kaupunkeihin Edinburghiin ja Glasgow'hun. Lue, miksi määränpääksi kannattaa vaihtaa Ylämaiden Inverness!

Näe Ylämaiden vaikuttavat maisemat

Skotlannin Ylämaat ovat tunnettuja vaikuttavasta luonnostaan, mutta harmittavan harva löytää tiensä Ison-Britannian pohjoisosiin. Ylämaat sijaitsevat useiden tuntien ajomatkan päässä Skotlannin suurista kaupungeista Edinburghista ja Glasgow’sta, eikä road tripin tekeminen Pohjois-Skotlantiin ole helppo päiväretki kummastakaan. Ylämailla sijaitsevat kuitenkin useimmat Skotlannin matkailuvalteista.

Lähes 70 000 asukkaan Inverness on keskikokoinen kaupunki, joka sijaitsee Ison-Britannian pohjoisrannalla. Viihtyisä kaupunki tunnetaan Ylämaiden pääkaupunkina, ja sieltä on helppo tehdä päiväretkiä alueen muihin osiin. Invernessiin pääsee helpoiten yhdellä lentokoneen vaihdolla Suomesta, sillä esimerkiksi hollantilainen KLM lentää Amsterdamin kautta Invernessin kentälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näiden viiden syyn vuoksi kaupunkiin kannattaa matkustaa!

1. North Coast 500

Kenties tunnetuin nähtävyys Ylämailla on autoilijan klassikkoreitti North Coast 500. Ajoreitti vie pohjoisimman Skotlannin ympäri noin 3–4 päivässä, ja se on Skotlannin dramaattisin maisemareitti. Monesti reitille suositellaan kuitenkin varaamaan viikko, jotta maisemista voi nauttia kevyemmällä kaasujalalla.

ShutterstockNorth Coast 500
Skotlannin pohjoisimman kärjen kiertävä North Coast 500 -ajoreitti kulkee läpi Ison-Britannian dramaattisimpien maisemien.

Yli 800 kilometrin pituinen reitti lähtee Invernessistä ja päättyy sinne. Taipaleen paras puoli on se, että ympyränmuotoisella reitillä on lähes mahdoton ajaa harhaan – et tarvitse navigaattoria, kunhan varmistat ajoreitin etukäteen.

2. Näyttävät linnat

Iso-Britannian matkailu elää ja hengittää näyttävistä historiallisista linnoista, joita on ripoteltuna ympäri maata. Erityisesti Skotlanti on linnaturismin luvattu maa, jossa matkailijalle voi helposti iskeä valinnanvaikeus.

Tunnetuin Ylämaiden linnoista on Eilean Donanin linna Ylämaiden länsirannalla, Skyen saaren lähettyvillä. Sinne ajaa Invernessistä vajaassa kahdessa tunnissa, joskin näyttäviä linnoja löytyy lähempääkin kaupunkia. Helpoin käyntikohde, Invernessin linna, sijaitsee kaupungin keskustassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alle puolen tunnin ajomatkan päässä voi käydä myös Cawdorin linnassa, jonka nimi mainitaan myös William Shakespearen Macbethissa. Todellisuudessa linna rakennettiin kuitenkin useita vuosisatoja Macbethin tapahtumien jälkeen.

Elina VenttolaBrodien linna, Skotlanti
Brodien linnassa voi keväisin nähdä yli 400 narsissilajikkeen kukkivan.

Noin 40 minuutin ajomatkan päässä sijaitsee myös 1500-luvulla rakennettu Brodien linna, jossa voi tutustua opastetuilla kierroksilla suvun historiaan ja eri aikakausien mukaan sisustettuihin huoneisiin. Suvun jäsenet tunnettiin erityisesti narsissien kasvattajina, minkä vuoksi linnan pihamailla voi keväisin ihailla lukemattomia narsissilajikkeita.

3. Tunnettu viskistään

Viski on Skotlannin kansallisjuoma ja suurin vientituote, joten paikallista tislaamoa ei ole vaikea löytää Skotlannin pohjoisosissakaan. Itse asiassa Skotlannin pohjoisosissa viskitislaamoita on tiheästi erityisesti Malt Whisky Trail -reitin varrella.

Reitillä voi pistäytyä historiallisessa Dallas Dhun viskitislaamossa, ja myös Suomessa tunnetun Glenfiddichin tislaamo sijaitsee Dufftownissa noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Invernessistä. Useat viskitislaamot esittelevät matkailijoille toimintaansa opastetuilla kierroksilla.

4. Aktiivilomailijan Loch Ness

Yksi tunnetuimpia Skotlannin nähtävyyksiä on Loch Nessin järvi, joka sijaitsee Invernessin eteläpuolella. Pohjois-eteläsuunnassa pitkä järvi on vesimäärältään Ison-Britannian suurin vesialue – järven vesimäärä on suurempi kuin kaikkien muiden Ison-Britannian järvien yhteensä.

Elina VenttolaUrquhartin linna, Skotlanti
Urquhartin linna Loch Nessin rannalla on vaikuttava ilmestys, vaikka se on ollut raunioituneena vuosisatoja.

Ehkä juuri syvyytensä ja laajuutensa vuoksi Loch Nessille on syntynyt myytti järvessä elävästä Loch Nessin hirviöstä. Myytin mukaan järvessä asuu merikäärme, jota voi yrittää bongata veneretkillä järvelle. Varmimmin Nessieksi kutsutun hirviön löytää paikallisesta matkamuistomyymälästä.

Loch Nessin ympäristö sopii hyvin aktiiviseen lomaan, kuten vuoristopyöräilyyn, golfaamiseen, kalastamiseen, vaeltamiseen ja ratsastamiseen. Järven rannalla on mahdollista tutustua myös Skotlannin sotaisaan historiaan Urquhartin linnanraunioilla. Linnaan pääsee tutustumaan myös esteettömästi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Invernessin kaupunki

Vaikka Invernessistä voi lähteä lukuisille kiinnostaville päiväretkille, tarjoaa kaupunki itsessäänkin näkemistä ja kokemista muutamiksi päiviksi. Kaupungissa voi vierailla viktoriaanisessa kauppahallissa tai kirkkoon rakennetussa valtavassa antikvariaatissa Leakey’s Bookshopissa, jossa pelkkien matkakirjojen hyllyt vievät kokonaisen seinän mitan.

Elina VenttolaInverness, Iso-Britannia
Invernessin kaupunki on Ylämaiden suurin kaupunki. Sen halki virtaa Ness-joki, joka saa alkunsa Loch Nessiltä.

Ylämaiden kulttuurista ja musiikista kiinnostuneen kannattaa ohjata kulkunsa Hootananny-pubiin, ja hyvää ruokaa etsivä voi mennä Michelin-tähden saaneeseen Boath House -ravintolaan, joka sijaitsee naapurikaupungissa Nairnissa.

>> Lue lisää vinkkejä Isoon-Britanniaan!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Elina Venttola

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon tärkeimmät nähtävyydet Top 10 – älä missaa näitä paikkoja kaupunkilomalla

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lontoo, Iso-Britannia

Koe Lontoon ilmaiset nähtävyydet – vinkit budjettimatkalle

Sky Garden, Lontoo

Onko tässä Lontoon paras näköalapaikka? Näe upeat maisemat ilmaiseksi!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja