Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Autoloma Norjassa – matkailijan opas vuonojen maahan

Innovation Norway / CH Visitnorway.com artikkelin kuva
Automatkailu
Norja on useiden suomalaisten suosikkikohde autolomalle, sillä läheinen sijainti ja mieleenpainuvat vuonomaisemat tekevät maasta houkuttelevan autolomakohteen.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 14.06.2019
facebook   whatsapp

Valitse sopiva rajanylityspaikka

Monet suomalaiset matkustavat Norjaan kätevästi omalla autolla, sillä naapurimaassa auton vuokraaminen on verrattain kallista, ja oman auton saa helposti Norjan puolelle ajamalla rajan yli. Kaikilla Norjaan johtavilla pääteillä on rajanylityspaikkoja, joista valtaosa on avoinna ympäri vuorokauden.

Suomi ja Norja ovat Schengen-maita, joten maiden välisen rajan saa ylittää mistä tahansa. Jos mukana on tullattavaa tavaraa, tulee raja ylittää tullin toimipaikan kautta.

Suomesta Norjaan on viisi virallista, ympäri vuorokauden avoinna olevaa rajanylityspaikkaa: Kilpisjärvellä, Kivilompolossa, Karigasniemellä, Utsjoella ja Nuorgamissa. Lisäksi Näätämössä on rajanylityspaikka, joka on avoinna arkisin kello 9.00–20.00, lauantaisin kello 11.00–20.00 ja sunnuntaisin kello 13.00–21.00. Kaikki aukioloajat tulee tarkistaa ennen matkaa.

Älä ahnehdi matkaa suunnitellessa

Liikenne Norjassa on turvallista ja rauhallista, mutta kärsivällisyyttä tarvitaan silti. Suuremmatkin valtatiet ovat usein suomalaisittain kapeahkoja, ja vastaantulijoiden kanssa on oltava tarkkana. Nopeusrajoitukset ovat matalia syystä.

Norjassa autoilevan kannattaa malttaa olla ahnehtimatta reittiä suunnitellessaan. Kartalla lyhyeltä näyttävä välimatka saattaa hotkaista tuplasti niin kauan aikaa kuin kilometrimäärän perusteella arvioisi.

Teiden pienuuden lisäksi etenemistä hidastaa se, että monet reitit katkeavat lauttaetappeihin. Lautat kulkevat yleensä pitkälle yöhön, mutta niiden aikataulut on silti hyvä tarkistaa etukäteen. Vaihtoehtoisia reittejä ei aina ole. Vaikka toinen reitti löytyisikin, saattaa sellaisen valitseminen tarkoittaa useiden kymmenien kilometrien kiertotietä – vuonot kun halkovat maata syvälle sisämaahan ja lautat ovat usein ainoa ylitysmahdollisuus.

Serpentiiniteitä vuoristossa

Korkealta vuoristosta alas vuonoille laskeutuvat serpentiinitiet antavat autoilijalle huikeita ajokokemuksia. Norjan jylhiltä vuoristoseuduilta löytyy patikointimaastojen lisäksi myös monia erikoisempia matkakohteita, kuten ikiroutaisia jäätiköitä, ympärivuotisia hiihtokeskuksia ja tietenkin purojen antoisia kalapaikkoja.

Teiden kapeus asettaa joillakin vuoristoreiteillä kuitenkin rajoituksia auton koon suhteen ja liikkumista saattavat rajoittaa myös viralliset ajokiellot. Jos lähdet matkaan matkailuautolla, tarkista valitsemiesi teiden sopivuus autollesi.

Etenkin huonolla säällä on syytä harkita realistisesti myös, oletko itse riittävän kokenut kuljettaja haastaviin olosuhteisiin. Rinteet ovat jyrkkiä, eikä kaiteita tai kääntymispaikkoja aina ole. Vastaantulijoiden väistäminen voi vaatia taitavaa peruuttelua.

Norja tarjoaa elämyksellisiä ajoreittejä

Norja on tunnettu vuonomaisemistaan, joita pääsee parhaiten ihastelemaan omalla autolla. Kapeilla vuoristoteillä ajaminen on paikoitellen hyvin haasteellista, ja norjalaisten teiden neulansilmämutkat vaativat kokemusta ja keskittymistä. Talvisin monet vuoristotiet on suljettu liikenteeltä, ja osa teistä sekä tunneleista voivat olla suljettuina myös muina vuodenaikoina vaikeiden sääolosuhteiden vuoksi.

Trollstigen
Trollstigen-tien haastavat neulansilmämutkat ovat kokemattomille kuskeille liikaa.

Matkailijoiden suosikki Trollstigen-tie kipuaa jopa 850 metrin korkeuteen merenpinnasta mitattuna. Mutkainen tie on Norjan maisemateiden klassikko, ja matkan varrella voi katsella paitsi korkeita vuorenhuippuja sekä syviä laaksoja, myös Norjalle tyypillisiä vuonoja ja kauniita vesiputouksia. Trollstigenin varrella on jopa 11 neulansilmämutkaa, ja se onkin talvisin suljettu liikenteeltä.

Atlantin rannikkoa myötäilevä 36 kilometrin mittainen Budista Kårvågiin ulottuva tie levittää autoilijan eteen häikäiseviä rannikkomaisemia, mutta tarjoaa myös ankaraa tuulta ja myrskyjä. Merta mukaileva tie nousee välillä pengerryksille ja pienille saarille. Atlantin väylän reitiltä löytyy myös kuuluisa siltaosuus.

Norjan Atlantin väylä
Atlantin väylä on yksi Norjan kuuluisimpia ajoreittejä.

Jäämeren rannikolla, Narvikin länsipuolella sijaitsevat Lofootit koostuvat pienistä pitsireunaisista saarista, ja alueelle pääsee joko laivalla tai autolla. Ruotsista alkava E10-tie lähtee Haaparannan ja Luulajan välissä sijaitsevan Tören kohdalta, ja kulkee Kiirunan kautta Norjan puolelle aina saaristoa pitkin Lofooteille saakka. Raftsundetista alkavan 230 kilometrin mittaisen Lofoottien maisemareitin päättymispiste Å sijaitsee aivan saariryhmän kärjessä.

Älä unohda tietulleja

Norjassa useilla teillä on käytössä tietullit, ja erityisesti uusilla teillä, silloilla ja tunneleilla tulleja peritään rakentamisen rahoittamiseksi. Maksuja peritäänkin niin kauan, kunnes investointi on tullut rahoitetuksi. Tietulleja voidaan periä myös joissakin kylissä ja kaupungeissa sekä jopa yksityisillä pikkuteillä.

Matkailija voi maksaa tullit joko paikan päällä useimpien tullien maksupisteissä, mutta myös etu- tai jälkikäteen. Ennakkoon tullit voi maksaa luottokortilla kirjautumalla Auto Pass -järjestelmän vierailumaksun käyttäjäksi ja syöttämällä järjestelmän verkkosivuilla auton rekisterinumeron ja luottokortin numeron. Sen jälkeen tietullien maksupisteissä voi ajaa Auto Pass -kaistaa.

Tietullit voi maksaa jälkikäteen ajamalla tiemaksuaseman läpi, jolloin aseman valvontakamerat kuvaavat auton ja lasku seuraa perässä. Maksun voi hoitaa myös kolmen vuorokauden kuluessa Kr-Service-palvelupisteessä.

Auton vuokraaminen Norjassa on keskimäärin saman hintaista tai hitusen kalliimpaa kuin Suomessa. Vuokra-auton kustannukset riippuvat paljon varausajankohdasta. Öljymaan etuna on, että muutoin hintatasoltaan tyyriissä Norjassa bensiinikustannukset pysyvät kohtuullisina.

Lauttamaksut maksetaan joko käteisellä tai kortilla suoraan lautalla. Hinnat vaihtelevat reitin pituuden ja henkilömäärän mukaan.

Autoloma vuonojen Norjassa
Parasta Norjassa autoilussa on mahdollisuus pysähtyä koska tahansa upeiden maisemien osuessa kohdalle.

Tankkaa auto ennen lähtöä

Polttoainetta on Norjassa saatavilla vaihtelevasti ympäri vuorokauden. Huoltoasemat ovat pääsääntöisesti avoinna kello 7.00–22.00 tai 23.00, mutta useimmissa kaupungeissa on myös ympäri vuorokauden avoinna olevia huoltoasemia. Kaikilla huoltoasemilla voi maksaa luottokortilla. Polttoaine maksaa pohjoisessa ja vuoristoisilla alueilla enemmän kuin kaupungeissa.

Norjaan saa tuoda polttoainetta varakanisterissa ilman tullimaksuja rajoitetusti. Auton saa tankata täyteen aina 600 litraan saakka, mutta varakanisterissa polttoainetta ei saisi olla kymmentä litraa enempää.

Matkailuautolla Norjassa

Matkailuautolla tai -vaunulla matkustaminen on Norjassa varsin helppoa, sillä maassa on yli tuhat leirintäaluetta, joista löytää lisätietoa Norjan leirintäalueoppaan verkkosivuilta. Lisäksi yöpyminen leirintäalueiden ulkopuolella on sallittua jokamiehenoikeuksiin nojaten, mutta ainoastaan harvaan asutuilla ja viljelemättömillä alueilla korkeintaan 150 metrin päässä asuintaloista.

Suurella matkailuautolla liikkuminen on Norjassa paikoin haasteellista kapeiden ja mutkaisten teiden vuoksi. Sen vuoksi osalla tieosuuksista ei suositella matkailuautolla ajamista muille kuin erittäin kokeneille kuskeille. Maantiet ovat paikoin hyvin jyrkkiä, mutta teiden jyrkkyys on harvemmin yli kymmenen prosenttia. Norjalaisten teiden jyrkin kohta on E68-tiellä Sognevuonon eteläkärjessä, missä tien jyrkkyys on pahimmillaan jopa 20 prosenttia.

Suomalainen ajokortti riittää

Suomesta lähtevä autolomalainen pääsee paikalle kätevästi omalla autolla joko Lapin kautta tai Ruotsin läpi matkustaen, mutta perilläoloajan maksimointia ajatellen helpompi vaihtoehto on auton vuokraaminen Norjasta. Varauksen voi tehdä jo etukäteen kotimaasta käsin. Tunnetut kansainväliset vuokra-autoketjut, kuten Europcar, Avis ja Hertz, toimivat kaikki myös Norjassa.

Norjassa autoillessa tarvitaan vain suomalainen ajokortti, kuten muuallakin Pohjoismaissa ja Euroopassa.

>> Lue myös: Norjan huikeimmat vuonomaisemat – katso 20 henkeäsalpaavaa kuvaa

Teksti: Riikka Krenn ja Inka Khanji
Kuvat: Innovation Norway / CH Visitnorway.com, Flickr / awiemuc, Innovation Norway / Øyvind Heen / Visitnorway.com, Øyvind Heen / Visitnorway.com

Lue kommentit (9) Jätä kommentti

 1. 9 vuotta vanha artikkeli. Eikö tuoreempaa voi kirjoittaa/kopioida?


 2. Ajeltuamme viime vuonna Luulajasta suoraan Bodoon ja sieltä Narvikin kautta Suomeen tulee nytkin halu Norjan vuoristoon.Halu niin mahtava ettei lähtöä voi perua ajankohta on vielä harkinnan alla.Olisi mahtavaa saada jokin asunto rauhaisasta vuoristo kaupungista se täyttäisi haveeni.


 3. Näätämön tullin ajat koskevat vain tavara- ja tullattavaa liikennettä, muuten sieltä saa ajaa koska vain 24/7


 4. Senja on kanssa Narvikin ja Tromssan välissä upea paikka. Päivän saa varata jos mieli Gryllefjordiin asti ja takas.


 5. Ja vielä tärkein: viini ja olut kannattaa ostaa Ruotsista. Se on puolihintaista Norjaan verrattuna, 1/3 halvempaa kuin Suomessa.

  Norjaan saa viedä vain max. 6 litraa viiniä per naama, joten takajouset vieterillä sinne ei viinaa kuljeteta.


 6. Norjassa suurena ongelmana on, että kaikki tunnelit suljetaan yöksi. Kiertoreittiä ei ole merkitty, koska kaikki paikalliset osaavat ajaa muuta kautta.

  GPS ei anna vaihtoehtoisia reittejä, vaan paperikartan kanssa kannattaa hakeutua eteenpäin niin kauas, että GPS nappaa uuden reitin. Yleensä liian lähellä tunnelia GPS yritää ohjata takaisin tunnelille, eli GPS ei todellakaan auta suljetun tunnelin tapauksessa.

  Kaikki uudet tunnelit rahoitetaan myös tietulleilla, joten kustannus/km on Norjassa suuri.

  Ajaminen tunnelissa on erityisen haastavaa, sillä oikean puolen reunakivetys on korkea, ja kaistan leveys on juuri ja juuri sopiva rekalle. Monet tunnelit ovat myös yli 5 km pitkiä, joissa ajaminen on kurjaa.

  Talvella tunneleihin pitää ajaa ikkunat auki, sillä pakkasesta ajettaessa lämpimään ja kosteaan tunneliin ikkunat peittyvät sisäpuolelta höyryllä. Kaikki tuuletus kannattaa laittaa tuulilasiin ja flekti täysille. Tämä pätee myös kirpakkana syyspäivänä.


 7. Bensan hinta on kylläkin reilusti Suomen hintaa kalliimpaa n. 1,9€/l. Tykkäsin liikenteen loistavasta sujuvuudesta. Oslo – Bergen – Geiranger – Trolstigen ja kaikki siltä väliltä tuli koettua. Suosittelen.


 8. Haaparannasta Kiirunan kautta narvikiin ajaa muutamassa tunnissa. Ja Norjan puolella huomaa että on saapunut vuonojen valtakuntaan :) Narvikin eteläpuolella 50km säteellä todella hyviä kalapaikkoja vaikka rannalta heitellen! Yöpaikkojakin löytyy sekä telttaillen liikkuville että autoillen…08-09 juhannusreissut noihin maisemiin olleet todella antoisia ja hellettäkin ollu riittämiin! Suosittelen varsinkin jos haluat tuoretta kalaa pannulle itse pyydettynä ;)


 9. “Norjassa autoilevan kannattaa malttaa olla ahnehtimatta reittiä suunnitellessaan. Kartalla lyhyeltä näyttävä välimatka saattaa hotkaista tuplasti niin kauan aikaa kuin kilometrimäärän perusteella arvioisi.”

  TOTTA. Käytiin viime kesänä 2 yön autoreissu Pohjois-Norjan puolella. Reitti ei näyttänyt kartalla pitkältä, mutta aikaa kului huomattavasti oletettua kauemmin. Suurin osa teistä oli (syystä) 70km/h rajoituksin merkittyjä ja pysähdeltiin aika usein ihmettelemään maisemien kauneutta myös auton ulkopuolelta.

  Voin suositella lämpimästi kaikille! Kilpisjärveltä Norjan puolelle hypätessä maisemat vaihtuu välittömästi aivan uskomattoman hienoiksi. :-)


 10. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.