Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Helppo autoloma Via Balticalla – lue matkailijan opas

Visit Estonia artikkelin kuva
Automatkailu
Viron, Latvian ja Liettuan kautta Puolaan kulkeva Via Baltica on yksi suosituimmista autoilureiteistä Euroopassa.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 11.08.2022
facebook   whatsapp

Suuntaa Via Balticalle kesällä

Via Baltica on Baltian maissa ja Puolan pohjoisosissa kulkeva osuus tie E67:stä eli Eurooppatie 67:stä. Tie E67 johtaa Helsingistä Viron, Latvian ja Liettuan kautta Prahaan, mutta Via Baltican osuus loppuu Puolan Varsovaan.

Hyvin merkitty reitti on kauttaaltaan melko hyvässä kunnossa, ja sen varrelle osuvien rajojen ylittäminen on kohtuullisen mutkatonta Schengen-sopimuksen ansiosta. Matkan varrella voi olla mittavia tietöitä, jotka hidastavat matkaa paikoin huomattavastikin.

Parhaimmillaan Via Baltica on kesän kuukausina, jolloin säät suosivat ja omaan tai vuokra-autoon voi pakata vaikka koko lomailevan perheen.

Omasta aikataulusta kannattaa tehdä joustava, sillä koskaan ei voi tietää mihin paikkaan ihastuu niin paljon, että sinne haluaakin jäädä pariksi ylimääräiseksi päiväksi. Ja se juuri on omalla autolla matkustamisen parhaita puolia: niin voi todellakin tehdä!

Matkailuvaltiksi tunnustetun reitin varrelle on ilmaantunut myös paljon monipuolisia majoittumisvaihtoehtoja. Via Baltica on siis enemmän kuin potentiaalinen kesälomanviettomahdollisuus koko perheelle.

Asiakirjat kuntoon ennen matkaa

Uusissa EU-maissa matkustusasiakirjaksi riittää voimassa oleva suomalainen henkilökortti, mutta passi on edelleen kätevin valinta. Ajokortiksi Via Balticalle kelpaa tavallinen suomalainen ajokortti, minkä lisäksi autosta tulee löytyä joko FIN-tunnuksella varustetut EU-rekisterikilvet tai vastaava tarra. FIN-tarroja saa esimerkiksi Autoliitosta.

Autoon kannattaa varata ensiapulaukku ja palosammutin – ei pelkästään yleisen turvallisuuden vuoksi, vaan myös siksi, että ne ovat joissakin maissa pakollisia.

Flickr / Andrew_WriterViro, Tallinna
Tallinnan satama on useimmille suomalaisille Via Baltica -reitin lähtopiste.

Auton vakuutusasiat on hyvä hoitaa kuntoon ennen matkaa, sillä kaskovakuutuksen voimassaolo voi olla rajoitettu tai omavastuuosuus korotettu Venäjällä, Baltian maissa ja Puolassa.

Mukaan kannattaa varata Vihreä kortti, joka on todiste voimassa olevasta suomalaisesta liikennevakuutuksesta. Vaikka Vihreä kortti ei ole enää pakollinen, se on silti suositeltava varuste. Liikenne- ja kaskovakuutusten ohella myös matkavakuutukset on syytä hoitaa kuntoon.

Matkalle tarvitsee mukaan myös auton paperisen rekisteriotteen (ns. teknisen osan / osa 1), jollaisen voi tilata Traficomin sivustolta tai hakea katsastusasemalta.

Ajomatka alkaa Tallinnasta

Helpoin tapa suunnata Via Balticalle on matkustaa laivalla Tallinnaan ja aloittaa automatka sieltä. Mikäli kaipaat apua reittisuunnittelussa, kannattaa kääntyä Autoliiton puoleen. Matkareitin voi suunnitella omien mielenkiinnonkohteiden mukaan, sillä Via Balticalla matkustamiseen ei ole kiveen hakattuja ohjeita.

Reitin varrella on helppo poiketa esimerkiksi Riian, Vilnan ja Varsovan kaltaisissa kiehtovissa kaupunkikohteissa, mutta myös upeilla rannoilla. Näistä tunnetuimmat löytyvät Latvian Jurmalasta.

iStockphotoRiika Latviassa
Latvian Riika on yksi suosituimmista kohteista Via Baltican varrella.

Matkustaminen eri maiden halki on nykyisin helppoa. Tänä päivänä myös Viro, Latvia, Liettua ja Puola kuuluvat Schengen-maihin, joiden välisen liikenteen rajatarkastukset ovat muuttuneet satunnaisiksi pistokokeiksi. Via Balticalla rajojen ylitykset ovat kohtuullisen sujuvia, mutta kaikkien matkustajien täytyy pystyä tarvittaessa todistamaan henkilöllisyytensä virallisella henkilöllisyystodistuksella.

Via Balticalla matkaa kannattaa taittaa vain päiväsaikaan. Yöksi auto on hyvä pysäköidä vartioidulle parkkialueelle. Kun varaa majoituksen etukäteen reitin varrelta, täytyy myös autolle varata turvallinen yöpysäköintipaikka. Hotellien hintoihin sisältyy tavallisesti myös maksuton pysäköinti.

Majoitusvaihtoehtoja löytyy Via Baltican varrelta sopivien välimatkojen päässä toisistaan. Hintataso saattaa vaihdella paljonkin, joten potentiaalisia majoitusvaihtoehtoja kannattaa vertailla ja varata etukäteen. Leirintäalueita ei reitin varrella ole paljoakaan.

Muistilista Via Balticalle

Ennen kuin suuntaa auton nokan kohti Via Balticaa, kannattaa varmistaa että autosta löytyy esimerkiksi seuraavat asiat:

– voimassa oleva ajokortti
– jokaisen matkustajan virallinen henkilöllisyystodistus
– Vihreä kortti
– auton rekisteriote
– autovakuutus
– matkavakuutus
– ensiapulaukku
– palosammutin
– navigaattori
– päivitetyt tiekartat

Lähes kaikilta bensa-asemilta voi ostaa Baltic States -kartan, joka käsittää kaikki Baltian maat. Tämä kartta on hyvä apuväline Via Balticalla matkaaville. Uudet tiekartat kannattaa hankkia, sillä jo parin vuoden takaiset ovat liian vanhoja. Teiden ja uusien väylien rakentaminen on jatkuva prosessi. Tuoreimmat tiekartat voi myös ladata navigaattoriin tai älypuhelimeen.

Aikaa kannattaa varata muuhunkin kuin nähtävyyksien katselemiseen, sillä ajoaikaa on mahdoton arvioida etukäteen. Kunnossa olevilla teillä matkanteko on joutuisaa, mutta kunnostettavat tiet voivat huomattavasti viivästyttää matkantekoa. Matkan varrella kannattaa myös varautua ruuhkiin.

Eräs tärkeimmistä huomioitavista asioista on muuttuva liikennekulttuuri. Mitä etelämmäksi mennään, sitä varovaisempi on syytä olla. Kannattaa noudattaa liikennesääntöjä vaikka muut eivät sitä tekisikään, ja paikallisia nopeusrajoituksia on hyvä pitää silmällä.

Esimerkiksi Puolassa tiet voivat olla liikennemääriin nähden erittäin huonokuntoisia ja kapeita, minkä lisäksi liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta runsaasti.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Visit Estonia, Flickr / Andrew_Writer, Istockphoto

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

 1. Hei!!
  Olemme lähdössä autoillen baltia maan halki Puolaan (auswitchin) saakka.. Missä on parasta yöpyä ja jättää auton?? Onko leirintäalueilla vartiotu?? Miten helposti murtautuu autoihin yms.Onko helppo mennä autoillen ja miten turvallista???
  Reittiä suunnitellen, aiomme yöpyä Liettuassa ja Puolassa, mahdollisesti paluu matkalla Virossa.
  Vihjeitä tervetuleet :)


 2. Heippa.
  Mielessä kävi et ois mukava lähteä autolla Tallinnan kautta
  Liettua-Latvia-Saksaan Ja takas vaikka laivalla.2vko aikaa
  MUTTA kaks kissaa mukana n.15v/kissa. Laivaa/hotellia rajan ylityksiä?????
  Onnistuuko???
  Kerro jos tiedät KIITOS
  pena


 3. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.