Hyppää sisältöön

Helppo autoloma Via Balticalla – lue matkailijan opas

Kirjoittajan oletuskuva
Heikki Siljamäki Päivitetty: 11.08.2022
Viron, Latvian ja Liettuan kautta Puolaan kulkeva Via Baltica on yksi suosituimmista autoilureiteistä Euroopassa.

Suuntaa Via Balticalle kesällä

Via Baltica on Baltian maissa ja Puolan pohjoisosissa kulkeva osuus tie E67:stä eli Eurooppatie 67:stä. Tie E67 johtaa Helsingistä Viron, Latvian ja Liettuan kautta Prahaan, mutta Via Baltican osuus loppuu Puolan Varsovaan.

Hyvin merkitty reitti on kauttaaltaan melko hyvässä kunnossa, ja sen varrelle osuvien rajojen ylittäminen on kohtuullisen mutkatonta Schengen-sopimuksen ansiosta. Matkan varrella voi olla mittavia tietöitä, jotka hidastavat matkaa paikoin huomattavastikin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Parhaimmillaan Via Baltica on kesän kuukausina, jolloin säät suosivat ja omaan tai vuokra-autoon voi pakata vaikka koko lomailevan perheen.

Omasta aikataulusta kannattaa tehdä joustava, sillä koskaan ei voi tietää mihin paikkaan ihastuu niin paljon, että sinne haluaakin jäädä pariksi ylimääräiseksi päiväksi. Ja se juuri on omalla autolla matkustamisen parhaita puolia: niin voi todellakin tehdä!

Matkailuvaltiksi tunnustetun reitin varrelle on ilmaantunut myös paljon monipuolisia majoittumisvaihtoehtoja. Via Baltica on siis enemmän kuin potentiaalinen kesälomanviettomahdollisuus koko perheelle.

Asiakirjat kuntoon ennen matkaa

Uusissa EU-maissa matkustusasiakirjaksi riittää voimassa oleva suomalainen henkilökortti, mutta passi on edelleen kätevin valinta. Ajokortiksi Via Balticalle kelpaa tavallinen suomalainen ajokortti, minkä lisäksi autosta tulee löytyä joko FIN-tunnuksella varustetut EU-rekisterikilvet tai vastaava tarra. FIN-tarroja saa esimerkiksi Autoliitosta.

Autoon kannattaa varata ensiapulaukku ja palosammutin – ei pelkästään yleisen turvallisuuden vuoksi, vaan myös siksi, että ne ovat joissakin maissa pakollisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Flickr / Andrew_WriterViro, Tallinna
Tallinnan satama on useimmille suomalaisille Via Baltica -reitin lähtopiste.

Auton vakuutusasiat on hyvä hoitaa kuntoon ennen matkaa, sillä kaskovakuutuksen voimassaolo voi olla rajoitettu tai omavastuuosuus korotettu Venäjällä, Baltian maissa ja Puolassa.

Mukaan kannattaa varata Vihreä kortti, joka on todiste voimassa olevasta suomalaisesta liikennevakuutuksesta. Vaikka Vihreä kortti ei ole enää pakollinen, se on silti suositeltava varuste. Liikenne- ja kaskovakuutusten ohella myös matkavakuutukset on syytä hoitaa kuntoon.

Matkalle tarvitsee mukaan myös auton paperisen rekisteriotteen (ns. teknisen osan / osa 1), jollaisen voi tilata Traficomin sivustolta tai hakea katsastusasemalta.

Ajomatka alkaa Tallinnasta

Helpoin tapa suunnata Via Balticalle on matkustaa laivalla Tallinnaan ja aloittaa automatka sieltä. Mikäli kaipaat apua reittisuunnittelussa, kannattaa kääntyä Autoliiton puoleen. Matkareitin voi suunnitella omien mielenkiinnonkohteiden mukaan, sillä Via Balticalla matkustamiseen ei ole kiveen hakattuja ohjeita.

Reitin varrella on helppo poiketa esimerkiksi Riian, Vilnan ja Varsovan kaltaisissa kiehtovissa kaupunkikohteissa, mutta myös upeilla rannoilla. Näistä tunnetuimmat löytyvät Latvian Jurmalasta.

iStockphotoRiika Latviassa
Latvian Riika on yksi suosituimmista kohteista Via Baltican varrella.

Matkustaminen eri maiden halki on nykyisin helppoa. Tänä päivänä myös Viro, Latvia, Liettua ja Puola kuuluvat Schengen-maihin, joiden välisen liikenteen rajatarkastukset ovat muuttuneet satunnaisiksi pistokokeiksi. Via Balticalla rajojen ylitykset ovat kohtuullisen sujuvia, mutta kaikkien matkustajien täytyy pystyä tarvittaessa todistamaan henkilöllisyytensä virallisella henkilöllisyystodistuksella.

Via Balticalla matkaa kannattaa taittaa vain päiväsaikaan. Yöksi auto on hyvä pysäköidä vartioidulle parkkialueelle. Kun varaa majoituksen etukäteen reitin varrelta, täytyy myös autolle varata turvallinen yöpysäköintipaikka. Hotellien hintoihin sisältyy tavallisesti myös maksuton pysäköinti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoitusvaihtoehtoja löytyy Via Baltican varrelta sopivien välimatkojen päässä toisistaan. Hintataso saattaa vaihdella paljonkin, joten potentiaalisia majoitusvaihtoehtoja kannattaa vertailla ja varata etukäteen. Leirintäalueita ei reitin varrella ole paljoakaan.

Muistilista Via Balticalle

Ennen kuin suuntaa auton nokan kohti Via Balticaa, kannattaa varmistaa että autosta löytyy esimerkiksi seuraavat asiat:

– voimassa oleva ajokortti
– jokaisen matkustajan virallinen henkilöllisyystodistus
– Vihreä kortti
– auton rekisteriote
– autovakuutus
– matkavakuutus
– ensiapulaukku
– palosammutin
– navigaattori
– päivitetyt tiekartat

Lähes kaikilta bensa-asemilta voi ostaa Baltic States -kartan, joka käsittää kaikki Baltian maat. Tämä kartta on hyvä apuväline Via Balticalla matkaaville. Uudet tiekartat kannattaa hankkia, sillä jo parin vuoden takaiset ovat liian vanhoja. Teiden ja uusien väylien rakentaminen on jatkuva prosessi. Tuoreimmat tiekartat voi myös ladata navigaattoriin tai älypuhelimeen.

Aikaa kannattaa varata muuhunkin kuin nähtävyyksien katselemiseen, sillä ajoaikaa on mahdoton arvioida etukäteen. Kunnossa olevilla teillä matkanteko on joutuisaa, mutta kunnostettavat tiet voivat huomattavasti viivästyttää matkantekoa. Matkan varrella kannattaa myös varautua ruuhkiin.

Eräs tärkeimmistä huomioitavista asioista on muuttuva liikennekulttuuri. Mitä etelämmäksi mennään, sitä varovaisempi on syytä olla. Kannattaa noudattaa liikennesääntöjä vaikka muut eivät sitä tekisikään, ja paikallisia nopeusrajoituksia on hyvä pitää silmällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi Puolassa tiet voivat olla liikennemääriin nähden erittäin huonokuntoisia ja kapeita, minkä lisäksi liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta runsaasti.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Visit Estonia, Flickr / Andrew_Writer, Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bussilla Suomesta Keski-Eurooppaan

Bussijätti Flixbus avaa kolme uutta reittiä Suomesta – maata pitkin Keski-Eurooppaan asti

Piritan ranta Tallinnassa

Mihin uimaan Tallinnassa? Pirita on kaupungin suosituin ranta – pääset sinne helposti

Olevisten kirkko Tallinnassa

Tallinnan “kirottuun” näköalapaikkaan liittyy hyytävä kummitustarina – kävitkö jo täällä?

Riian nähtävyydet

Riikaan pääsee edullisesti ympäri vuoden – kaupungin 20 parasta nähtävyyttä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja