Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Norja

Kulttuuriltaan ja historialtaan rikas Oslo

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Oslo on helposti lähestyttävä kaupunki, josta kulttuuritarjonta, ostosmahdollisuudet ja merelliset maisemat tekevät oivan kaupunkilomakohteen.

Oslonvuonon perukoilla sijaitsevan Norjan pääkaupungin eturivin nähtävyyksiin kuuluu menneestä kertovia museoita, historiallisia rakennuksia ja viihtyisiä merinäköalakahviloita.

OSLO MATKAKOHTEENA

Oslossa voi nähdä huippumoderneja rakennuksia ja historiaa vieri vieressä.

Paljon nähtävää pienellä alueella

Norjan pääkaupunki Oslo on otollinen kohde pitkän viikonlopun kaupunkilomalle. Suurin osa hotelleista sijaitsee nähtävyyksien tapaan keskustassa ja lyhyiden välimatkojen ansiosta kaupunkiin on helppo tutustua jalan. Oslossa onkin paljon samaa henkeä kuin Helsingissä: pieni pääkaupunki meren rannalla ja luonnon lähellä. Oslon henki on raikas ja maanläheinen, vaikka kaupungilla on myös fiinimpi klassinen puolensa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Karl Johans gate on Norjan tunnetuin katu, jolla riittää aina vilinää. Kadun varrella on paljon ostospaikkoja, ravintoloita ja kahviloita. Kaupat ovat pääosin merkkiliikkeitä ja ravintolahinnat korkeammat kuin muualla kaupungissa.

Katua kulkiessa ei voi myöskään olla törmäämättä Oslon kuuluisimpiin nähtävyyksiin. Esimerkiksi näyttävät Kuninkaanlinna sijaitsee kyseisen kadun varrella. Kuninkaanlinnaa ympäröi kaunis puutarha ja huomattavasti hillitympi matkailijoiden sekä muiden uteliaiden joukko kuin esimerkiksi Tukholmassa. Saman kadun varrelta löytyvät myös Norjan kansallisteatteri, eduskuntatalo ja Oslon yliopiston rakennukset.

Ydinkeskustan ulkopuolella kannattaa myös pyörähtää. Bygdøyn museosaarella viihtyy pidempäänkin, Vigelandin puistossa pääsee hetkeksi pakoon kaupungin vilskettä ja Holmenkollenin mäkihyppytornista Oslonvuonoa pääsee ihailemaan lintuperspektiivistä.

Kesäinen käynti kannattaa

Oslo on matkailijoiden suosiossa etenkin kesäkuukausina, jolloin kaupunki on kauneimmillaan ja sää on lähes poikkeuksetta miellyttävä. Noin parinkymmenen asteen tuntumassa pysyttelevä lämpötila yhdistettynä mereltä puhaltavaan viilentävään tuuleen on otollinen kaupunkilomailuun.

Matkaaminen onnistuu toki muulloinkin. Norjan ilmasto on hyvin samankaltainen kuin Suomen ilmasto, ja sekä kevät että syksy ovat miellyttäviä aikoja matkustaa. Varaudu meren läheisyyden vuoksi kuitenkin myös ajoittaiseen sateeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monet tuntevat Oslon talvipääkaupunkina, sillä talviolympialaistenkin näyttämönä toiminut kaupunki on viihtyisä myös talvisin. Talvilämpötilat laskeutuvat nollan tuntumaan ja usein myös pakkaselle.

Museoita moneen makuun

Oslon museovalikoima on vaikuttava. Taiteen ystäviä hemmottelevat muun muassa Picassoa, Matissea ja El Grecoa esittelevä Kansallismuseo, Norjan kuuluisimman taiteilijan Edvard Munchin tuotantoon keskittyvä Munch-museo sekä näytelmäkirjailija Henrik Ibsenille omistettu museo.

Historiasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata keskustasta parin minuutin venematkan päähän Bygdøyn saarelle. Museosaarella pääsee ihailemaan muun muassa hyvin säilyneitä viikinkilaivoja ja Kon-Tiki-lauttaa, jolla on ylitetty Tyyni valtameri.

Urheiluhullun kannattaa puolestaan suunnata joko luistelu- tai hiihtomuseoon, joissa pääsee tutustumaan talvilajeissa hyvinkin ansioituneen kansan historiaan näiden urheilumuotojen saralla.

Huomioi Norjan hintataso

Elämännautiskelijan mekka löytyy Oslon länsipuolelta, Aker Bryggen alueelta. Vanhan telakan tilalle on noussut ostos- ja viihdekeskus, jota värittävät modernit asuintalot ja lukuisat ravintolat.

Kauniin satama-altaan reunustalla kannattaa pitää vähintäänkin oluttuopillisen tai viinilasillisen mittainen tauko. Rannan ravintolat ovat myös viihtyisiä illallispaikkoja. Erityisesti kalaruokien laatu on korkealla – ja niin on myös hintakin.

1960-luvun öljylöydökset toivat Norjalle huomattavaa vaurautta. Kattavan sosiaaliturvan ja näyttävien rakennusprojektien lisäksi matkailija huomaa norjalaisen maksukyvyn myös hintalapuissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Osloon matkaavan kannattaakin jo etukäteen varautua suomalaista korkeampaan hintatasoon.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN OSLOSSA

Oslo on satamakaupunki.

Lentoja Osloon sopuhintaan

Suoralla lennolla matkan Osloon taittaa puolessatoista tunnissa. Helsingin ja Oslon väliä liikennöivät Finnair, Sas ja Norwegian.

Lentojen hinnat ovat varsin kohtuullisia. Useimmiten edestakaisen lennon saa jo noin 100–200 eurolla, ja onnekas voi löytää jopa 30 euron yhdensuuntaisia lentoja. Lento Helsingistä Oslon Gardermoenin lentokentälle kestää noin puolitoista tuntia.

Gardermoenin lentokenttä sijaitsee vajaan 50 kilometrin päässä keskustasta. Keskustaan pääsee sekä junalla että bussilla, mutta nopeimmin matkan taittaa Airport Express -junalla, joka porhaltaa keskustaan 20 minuutissa.

Yöpyminen Oslossa

Lennoista poiketen majoittautuminen on Oslossa hieman tyyriimpää. Hotelliyön hieman vaatimattomammassa hotellissa saa useimmiten vajaalla sadalla eurolla, tasokkaammasta asumisesta joutuu luonnollisesti pulittamaan enemmän.

Yleisesti Oslon keskustan hotellit ovat siistejä ja hyväkuntoisia, ja hotelliyön hinnalle saa vastinetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungissa voi majoittua myös edullisesti, sillä tarjolla on paitsi edullisen hintaluokan hotelleja myös halpoja hostelleja ja pieneen budjettiin sopivaa kotimajoitustakin. Korkean hintatason vuoksi budjettimatkailijan kannattaa tarkistaa myös vaihtoehtoiset tavat majoittua: esimerkiksi Airbnb-palvelun avulla yöpaikka voi löytyä edullisestikin.

Liikkuminen Oslossa

Oslon keskusta on hyvin tiivis ja suurin osa nähtävyyksistä on lähellä toisiaan. Kävely viihtyisillä kaduilla onkin paras tapa tutustua kaupunkiin.

Toisaalta myös raitiovaunut ja bussit kulkevat tiuhaan. Keskustan lisäksi näiden kyydissä pääsee myös esimerkiksi Holmenkollenin mäkihyppytornille.

Oslon satamasta on myös hyvät veneyhteydet lähiseuduille. Vuonoristeilyjen lisäksi sieltä vesitse pääsee kätevästi vaikkapa Bygdøyn museosaarelle.

OSLON NÄHTÄVYYDET

Moderni Oslon oopperatalo nousee merestä kuin jäävuori.

Loistokas kuninkaanlinna

Karl Johans gaten länsipäässä sijaitseva Kuninkaanlinna valmistui 1800-luvun puolivälissä. Näyttävä rakennus pitää sisällään juhlavia saleja ja laajan taidekokoelman, johon on mahdollista tutustua oppaan johtamalla kierroksella.

Linnan etelä- ja itäpuolella avautuva Slottsparken sekä länsipuolta hallitseva Dronningsparken ovat hyvin hoidettuja ja rauhallisia puistoja, joihin kannattaa linnavisiitin yhteydessä tutustua.

Näyttävä Oopperatalo

Vuonna 2007 ovensa aukaissut Oopperatalo on yksi Oslon näyttävimmistä maamerkeistä. Italialaisesta marmorista ja valkoisesta graniitista valmistettu rakennus sijaitsee aivan Oslonvuonon kupeessa. Oopperatalo kannattaa käydä katsastastamassa, vaikka ooppera ja baletti eivät lähellä sydäntä olisikaan.

Oopperatalo on arkkitehtuuriltaan hyvin mielenkiintoinen. Sitä edustavalta aukiolta pääsee kävelemään suoraan rakennuksen katolle, josta avautuvat mahtavat näkymät kaupunkiin ja vuonolle.

Akershusin linna

Akershusin keskiaikainen linna sai alkunsa jo 1200-luvun lopulla. Myöhemmin massiiviseksi linnoitukseksi muodostunut kokonaisuus toimi muun muassa vankilana ja asevoimien hallintokeskuksena.

Kukkulalle Oslonvuonon ylle rakennettu linna on paitsi historiansa myös maisemiensa puolesta mielenkiintoinen kohde. Linnoituksesta käsin pääsee Oopperatalon tapaan tutkailemaan kaupunkia uudesta näkökulmasta.

Veistoksellinen Vigelandin puisto

Vain hieman keskustan ulkopuolella sijaitsee kuuluisan kuvanveistäjän mukaan nimetty Oslon suurin puisto. Hyvin hoidetun puiston parasta antia ovat Gustav Vigelandin näyttävät veistokset.

Puiston keskipisteenä on liki pariinkymmeneen metriin kohoava Monoliitti, joka muodostuu yli sadasta ihmishahmosta. Monoliitin jalustalla olevat veistokset kuvaavat elämän kiertoa.

Suurikokoinen puisto on yksi Oslon valokuvauksellisimmista nähtävyyksistä.

Aker Brygge ja Grünerløkka

Oslon parhaat ravintolat ja illanviettopaikat löytyvät Aker Bryggeltä ja Grünerløkkan kaupunginosasta. Aker Brygge aivan Oslonvuonon rannalla on etenkin kesällä suosittu ajanviettopaikka. Terasseja ja houkuttelevia ravintoloita on pitkä rivi vieri vieressä viihtyisällä rantabulevardilla.

Grünerløkkasta puolestaan löytyy nuorten ja opiskelijoiden suosima trendikkäiden kahviloiden ja baarien keskittymä.

Merellisiä museoita

Bygdøyn niemellä sijaitsevassa Viikinkilaivamuseossa esitellään norjalaista viikinkiperinnettä. Osa laivoista on erinomaisesti säilyneitä, maan sisässä yli tuhat vuotta kaivajaansa odottaneita.

Lähistöllä on useita muitakin kiinnostavia käyntikohteita: Kon-Tiki-museo, Fram-museo ja Merenkulkumuseo.

Kon-Tiki-museossa esitellään seikkailija Thor Heyerdahlin saavutuksia. Nähtävillä on muun muassa kaislavene, jolla Heyerdahl kumppaneineen ylitti Atlantin. Fram-museo puolestaan on omistettu norjalaisille naparetkeilijöille ja Merenkulkumuseo käy läpi norjalaisen merenkulun historiaa.

Taiteen ystävän must-kohde Oslossa on Munch-museo. Maailmankuulu taiteilija Edvard Munch testamenttasi tuhansia töitään Oslon kaupungille. Munchin töitä on taiteilijan nimikkomuseon lisäksi esillä myös Norjan Kansallisgalleriassa.

Retkeile metrolla Holmenkollenille

Oslon klassikkonähtävyyksiin kuuluu myös maailman vanhin mäkihyppykohde Holmenkollen, jonne keskustasta on vain lyhyt bussi- tai metromatka. Maisemat Holmenkollenilta Oslonvuonolle ovat komeat.

>> Lue lisää: Oslon kymmenen parasta nähtävyyttä – koe nämä kaupunkilomalla

OSLON PARHAAT

Oslon Folkemuseum-ulkoilmamuseossa voi nähdä muun muassa perinteisen sauvakirkon.

Kiinnostavimmat museot

  1. Kansallismuseo
  2. Munch-museo
  3. Viikinkilaivamuseo
  4. Holmenkollenin hiihtomuseo
  5. Kon Tiki -museo

Näyttävimmät rakennukset

  1. Kuninkaanlinna
  2. Oopperatalo
  3. Raatihuone
  4. Suurkäräjätalo
  5. Kansallisteatteri

Lisätietoa

Visit Oslo

Teksti Kalle Jokinen, Riikka Krenn ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää