Norja on täynnä upeita luontokohteita – 5 parasta paikkaa
Hengenvaarallisen upeat kielekemaisemat houkuttavat matkailijoita
Norjan suosituimpiin luontokohteisiin lukeutuu hengenvaarallinen kieleke, josta kaikki kävijät eivät ole selvinneet hengissä takaisin. Siitä huolimatta matkailija toisensa jälkeen haaveilee vierailusta Bergenin kaakkoispuolella sijaitsevalla Trolltungalla.
Komealta kielekkeeltä avautuu häkellyttävän upea näkymä 700-metristä alapuolella sijaitsevalle Ringeldalsvatnet-järvelle ja sitä ympäröivään vuoristoon. Paikka on äärimmäisen valokuvauksellinen vuodenajasta riippumatta.
Pääsy Trolltungalle on kuitenkin kaukana helposta, eikä reitti missään nimessä sovi jokaiselle. Kohde sijaitsee 1 100 metrissä merenpinnan yläpuolella ja sinne päästäkseen on vaellettava ensin 10–12 tunnin matka, jonka aikana nousua on noin 900 metriä.
Vierailukausi rajoittuu kesäkuusta syyskuulle, ja sinä aikana suositulla kielekkeellä vierailee keskimäärin 40 000 ihmistä.
Lofootit tarjoavat Norjan upeimpia kylämaisemia
Norjan luoteiskulmassa sijaitsevat Lofootit tarjoavat dramaattisia saariston ja vuoriston yhdistämiä maisemia, joille matkailijat ympäri maailmaa ovat menettäneet sydämensä.
Näkymät ovat niin upeat, että Lofooteille suunnataan talven paukkupakkasissakin, vaikka kesäkuukaudet yöttömine öineen ovatkin kaikkein suosituinta matkustusaikaa Lofooteilla.
Useista saarista koostuvien Lofoottien viehätysvoima perustuukin juuri luontomaisemiin, sillä näkymät ovat ainutlaatuiset. Aktiivilomailijalle riittää tekemistä, sillä saarilla on monia hyviä patikkareittejä, joista avautuu hulppeita maisemia. Alueen pienet sympaattiset kylät tarjoavat matkaan oman lisänsä, ja punaiset mökit ovat varsin valokuvauksellisia karua vuoristoa vasten.
Lofoottien suosituin kylä on aivan saariryhmän kärjessä sijaitseva Å, mutta muita suosittuja kohteita ovat esimerkiksi Reinen ja Hamnøyan kylät sekä alueen pääkaupunki Svolvaer.
Geirangerinvuonon näkymät vetävät hiljaiseksi
Norjan luontokohteista ei voi puhua mainitsematta vuonoja, sillä vuoriston lisäksi Norjan luontomaisemia leimaavat myös vuonot.
Korkeiden jyrkänteiden ympäröimät kiilamaiset lahdet ovat vahvasti läsnä Norjassa, ja esimerkiksi maan pääkaupungissa Oslossakin on oma vuononsa. Maan suosituin vuono on kuitenkin Geirangerinvuono, joka sijaitsee Keski-Norjassa Bergenin ja Trondheimin välissä.
Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon lukeutuva Geirangerinvuono on täynnä upeita näkymiä: lumihuippuiset vuoret, korkeat vesiputoukset ja syvänvihreät näkymät luovat vaikuttavan kokonaisuuden. Luontokohteiden sydämeen pääsee helposti joko ajamalla suoraan maisemapaikoille tai astumalla vaellusreiteille.
Vuonomaisemat ovat parhaimmillaan kesäkuukausina, mikä on kaikkein suosituinta matkustusaikaa Geirangerilla. Jos haluat välttää massat, suuntaa vuonoille keväällä tai syksyllä.
>> Lue lisää: Norjan huikeimmat vuonomaisemat – katso 20 henkeäsalpaavaa kuvaa
Turkoosi järvi yllättää vuonoalueella
Olisitko uskonut Norjasta löytyvän paratiisimaista vuoriston ympäröimää turkoosia järvimaisemaa? Noin sadan kilometrin päässä Geirangerinvuonosta sijaitseva Lovatnet-järvi on Norjan kauneimpia järviä, jonka tekee erikoiseksi auringossa kimaltava turkoosinvärinen vesi.
Lodalin laaksossa sijaitseva Lovatnet on mainio vierailukohde automatkan varrella. Alueella on vähäiset palvelut, mutta poikkeuksellisen upea järvimaisema on ehdottomasti käymisen arvoinen.
Järven erikoinen väri on saven ja kivien ansiota, sillä ne saavat järviveden näyttämään poikkeuksellisen turkoosilta. Aivan Lovatnetin vieressä sijaitsee Jostedalsbreenin kansallispuisto, joka tunnetaan niin ikään upeista vuorista ja kauniista vuonoista.
Nordkapp on karun kaunis
Norjan Pohjoisin matkakohde Nordkapp sijaitsee Magerøyan saarella noin 400 kilometrin päässä Utsjoelta aivan Jäämeren reunalla. Karu kalliomaisema on mahtava näky, sillä 307 metrin korkeuteen merenpinnasta kohoavalla kalliolla tuntee olevansa Euroopan reunalla. Edessä näkyy loputon jäämeri.
Pohjoisen sijaintinsa vuoksi Nordkappiin kannattaa suunnata kesällä, sillä talvikuukaudet ovat Nordkappissa hyvin kylmiä ja pimeitä, paikoin upeiden revontulien valaisemia. Kesäkuussakin saattaa olla lunta, joten jos suunnitelmissa on vaeltaa ja telttailla Nordkappissa, kannattaa alueelle suunnata heinä–elokuussa.
Nordkapp on suosittu matkakohde, mistä syystä matkakeskuksessa on hyvät palvelut elokuvateatterista ravintoloihin. Alueella on myös hotelleja, mutta useimmat kävijät majoittuvat teltoissa tai matkailuautoissa.
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää