Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Norja

Bergen - vuonojen ja vuorien ympäröimä kaupunki

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 10.11.2016
Bergenissä matkailija nauttii upeasta luonnosta, tunnelmallisesta kaupungista ja herkullisesta ruoasta.

Yhdistelmä kaupunkilomaa ja luontoa

Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki, joka sijaitsee maan länsirannikolla reilun 400 kilometrin päässä pääkaupunki Oslosta. Kaupunki on tunnettu mahtavista luontokohteista sekä rikkaasta kulttuurista ja historiasta.

Bergenissä voi viettää monipuolisen loman, sillä kaupungissa onnistuu niin nähtävyyksien kiertely kuin ulkoilmassa reippailu. Kaupungin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat vuorten ja vuonojen lisäksi esimerkiksi museot, taidegalleriat ja vanha satama-alue Bryggen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka Bergen on yli 250 000 asukkaan kaupunki, on se onnistunut säilyttämään pikkukaupungeille tyypillisen tunnelmallisuuden. Bergenin ravintolatarjonta on tutustumisen arvoinen, minkä lisäksi kaupungista löytyy kiinnostavia kahviloita ja illanviettopaikkoja.

Flickr/Lucky Girl KrisBryggen Bergenissä
Bergen on kauniin luonnon ympäröimä tunnelmallinen kaupunki.

Varaudu sateeseen

Bergenin ilmastoon kuuluvat leudot talvet ja viileät kesät. Lämpötilat harvoin kohoavat korkeiksi, vaan ovat kesän lämpimimpinäkin aikoina vain noin 20 asteen tuntumassa. Talvella saattaa olla muutama aste pakkasta.

Bergenissä sataa usein, mikä on hyvä muistaa matkaa suunnitellessa. Mukaan kannattaa pakata sadevarusteet erityisesti, jos suunnitelmissa on paljon ulkoaktiviteetteja. Onneksi kaupungin lukuisat nähtävyydet tarjoavat kiinnostavaa tekemistä sadepäivinäkin.

Ulkoilua upeissa maisemissa

Bergenin ympäristö tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ulkoilla ja urheilla esimerkiksi patikoiden tai pyöräillen. Kaupunki on myös oiva tukikohta hieman kauemmas suuntautuville luontoretkille.

Kaupungin ympärillä on seitsemän vuorta, joista suosituimmat retkikohteet ovat Fløyen ja Ulriken. Yksi Bergenin suosituimmista vaellusreiteistä yhdistää juuri nämä kaksi kohdetta alkaen Ulriken-vuorelta ja päättyen Fløyenille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Norja on tunnettu vuonoistaan ja Bergen on loistava paikka tutustua vuonoihin, sillä kaupungista ei tarvitse lähteä kovin kauas löytääkseen maan suurimmat ja upeimmat vuonot. Lomaan Bergenissä voi yhdistää haluamansa pituisen vuonoristeilyn tai lähteä omatoimiselle retkelle.

Kulttuuria ja kalaherkkuja

Bergen on kiinnostava kulttuurikaupunki, jossa ovat yhä nähtävissä vanhat perinteet ja kaupungin pitkä historia merkittävänä kaupankäynnin keskuksena. Bergen on myös Norjan tunnetuimman säveltäjän Edvard Griegin kotikaupunki.

Bergenissä on lukuisia museoita ja kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat erityisesti taidemuseot, joissa on esillä esimerkiksi norjalaisen taiteilijan Edvard Munchin teoksia. Kaupungissa järjestetään myös paljon kulttuuritapahtumia kuten konsertteja ja festivaaleja. Suurin näistä on Bergen International Festival, jossa on monipuolisesti mukana eri taiteenlajeja.

Rannikolla sijaitsevassa Bergenissä syödään luonnollisesti paljon mereneläviä. Kaupungissa on useita laadukkaita ravintoloita, jotka tarjoilevat herkullisia kaloista ja muista merenelävistä loihdittuja annoksia. Myös sataman toreilla pääsee herkuttelemaan kalaruoilla. Parhaissa ravintoloissa hintataso on kuitenkin todella korkea, mikä kannattaa huomioida matkabudjettia miettiessä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BERGENISSÄ

Visit Norway/Tomasz FurmanekAuringonlasku Bergenissä
Bergeniin pääsee kätevästi lentäen, junalla tai bussilla.

Perille lentäen tai maitse

Finnair lentää suoraan Helsingistä Bergeniin kesäisin toukokuusta lokakuuhun. Esimerkiksi SAS:n ja Norwegianin lennoilla pääsee Bergeniin Oslossa konetta vaihtamalla. Kaupungin lentokenttä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä keskustasta ja matka taittuu taksilla tai bussilla.

Bergeniin pääsee Oslosta myös junalla tai bussilla, joilla kulkeminen vie kuitenkin melko paljon aikaa. Junamatka kestää noin seitsemän tuntia ja bussilla aikaa kuluu vielä pari tuntia enemmän.

Majoitus Bergenissä

Bergenissä ja sen ympäristössä on useita kymmeniä eritasoisia hotelleja. Monissa hotelleissa on tarjolla matkailijalle tärkeä ilmainen wifi-yhteys ja aamiainen kuuluu usein huoneen hintaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellien lisäksi Bergenissä voi majoittua hostellissa, vuokramökissä tai leirintäalueella. Majoituksen sijainti kannattaa valita sen mukaan, kuuluuko matkasuunnitelmaan keskustan nähtävyyksien katselu vai luontoretket kaupungin ulkopuolelle.

Vaikka Norja tunnetaan kalliina matkailumaana, yllättävät Bergenin hotellihinnat positiivisesti. Jos on liikkeellä ajoissa, voi kaupungin keskustasta napata yön neljän tähden hotellissa jopa alle sadalla eurolla.

Liikkuminen Bergenissä

Bergenin keskustaan on helppo tutustua kävellen, sillä monet suosituimmista nähtävyyksistä ovat lyhyen matkan päässä toisistaan.

Kaupungin muille alueille liikkuessa kannattaa hyödyntää Bergenin toimivaa joukkoliikennettä kuten busseja ja Bybanen-raitiovaunua. Bybanen kulkee keskustasta Lagunen-ostoskeskukselle asti ja se on kätevä erityisesti matkailijoille, sillä reitti kulkee ohi monien tunnettujen nähtävyyksien.

Lippuja saa ostettua esimerkiksi lippuautomaateista tai kioskeista. Jos julkista liikennettä aikoo käyttää paljon kannattaa ostaa yksittäisten lippujen sijaan esimerkiksi sarjalippu. Bergen Card -kortilla voi käyttää ilmaiseksi bussia ja raitiovaunua. Kortti on voimassa 24, 48 tai 72 tuntia oman valinnan mukaan.

BERGENIN NÄHTÄVYYDET

Flickr/TimOveBryggen Bergenissä
Bryggenin alue on yksi Bergenin suosituimmista nähtävyyksistä.

Bryggen

Bryggen on vanha satama-alue, joka on osa Bergenin historiaa merkittävänä kauppasatamana ja Hansaliiton jäsenenä. Bergen on yksi Pohjois-Euroopan vanhimmista satamakaupungeista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurin osa Bryggenin alkuperäisistä rakennuksista on tuhoutunut tulipaloissa ja niitä on kunnostettu myöhemmin. Bryggen on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1979.

Nykyään Bryggen värikkäine rakennuksineen on Bergenin suosituimpia nähtävyyksiä. Vilkkaalla alueella on paljon ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Bryggeniin tutustuminen kannattaa aloittaa Bryggens Museum -museosta, joka kertoo alueen historiasta.

Mount Fløyen

Mount Fløyen on yksi Bergeniä ympäröivistä vuorista ja suosittu vierailukohde, jonne kannattaa suunnata erityisesti aurinkoisella säällä. Ylhäällä on näköalatasanne, josta aukeavat huikeat näkymät ympäri Bergeniä.

Mount Fløyenin huipulle vie muutamassa minuutissa kaapelivaunu, joka on toiminnassa vuoden jokaisena päivänä. Menopaluulippu maksaa aikuiselta noin kympin. Saatavana on myös yhdensuuntaisia lippuja, jos haluaa kävellä toiseen suuntaan.

Ylhäällä Mount Fløyenilla riittää tekemistä pidemmäksikin aikaa, sillä vuorella on lukuisia ulkoilureittejä, joille voi lähteä kävellen tai pyörällä. Reitit vaihtelevat pituudeltaan ja haastavuudeltaan, joten jokaiselle löytyy varmasti omaan tasoon sopiva mahdollisuus tutustua Mount Fløyenin maisemiin.

Fisketorget

Fisketorget on perinteinen merenelävien myyntiin keskittynyt tori Bergenin satama-alueella. Torilla voi tehdä ostoksia, herkutella merenelävistä valmistetuilla ruoka-annoksilla tai kierrellä ja katsella nauttien torin tunnelmasta.

Merenelävien lisäksi torilla myydään esimerkiksi hedelmiä, vihanneksia ja matkamuistoja. Kesäisin tori on auki joka päivä aamusta iltaan, kun taas talviaikana torilla on mahdollista vierailla vain viikonloppuna.

Edvard Grieg Museum

Hiukan Bergenin ulkopuolella sijaitsee Troldhaugen, joka säveltäjä Edvard Griegin entinen kotitalo ja toimii nykyään museona. Museon näyttelyt esittelevät Griegin elämää ja teoksia. Troldhaugenissa järjestetään välillä myös konsertteja.

Troldhaugeniin pääsee esimerkiksi omalla autolla tai Bybanen-raitiovaunulla, jonka Hop-nimiseltä pysäkiltä on noin 20 minuutin kävelymatka museolle. Sisäänpääsy Troldhaugeniin maksaa reilu kymmenen euroa.

BERGENIN PARHAAT

Visit Norway/Oyvind HeenNaeroyfjorden Norjassa
Bergenistä voi tehdä retkiä Norjan tunnetuille vuonoille.

Upeimmat vuonokohteet Bergenin lähellä

1. Sognefjorden
2. Nærøyfjorden
3. Geirangerfjorden
4. Aurlandsfjorden
5. Hardangerfjorden

Parhaat ideat lapsiperheille

1. Vierailu Bergen Aquariumissa
2. Perheen yhteistä puuhastelua VilVite-tiedekeskuksessa
3. Vaunumatka ylös Ulriken-vuorelle
4. Melontaretki Fløyenin Skomakerdiket-järvellä
5. Tutustuminen sataman kalatoriin

Parhaat kalaravintolat

1. Cornelius
2. Enhjørningen
3. Bryggeloftet & Stuene

LISÄTIETOA

Bergenin virallinen matkailutoimisto

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Istockphoto, Visit Norway/Øyvind Heen, Tomasz Furmanek, Andrea Giubelli, Flickr/Lucky Girl Kris, TimOve