Naapurimaa Norja on upeiden vuonojen ja upean vuoriston kotimaa
Matkoja kohteeseen Norja
Norja on luontokohde
Suomen pohjoinen naapurimaa Norja sijaitsee Jäämeren rannalla, ja maalla on pitkä pätkä matkailijoiden rakastamaa repaleista rannikkoa. Norja on öljyvaltio, ja se näkyy myös maan hintatasossa, joka on suomalaisittain pahamaineisen kallis. Se ei kuitenkaan estä matkailijoita palaamasta Norjaan kerta toisensa jälkeen.
Norja on mainio matkakohde monenlaisille matkailijoille, sillä naapurimaa sopii niin autoilijoille, aktiivi- ja luontomatkailijoille, shoppailijoille sekä kaupunkilomailijoille.
Norjan pääkaupunki Oslo on ostosmahdollisuuksien ja kulttuurimatkaajan kaupunki. Uusi oopperatalo, Munchin Huuto ja laadukkaat kalaravintolat ovat vain ohut viipale pääkaupungin monipuolisesta tarjonnasta.
Vuorien ja vuonojen ympäröimä Bergen on henkeäsalpaavan kaunis kaupunki. Lisäksi Bergenillä on hansakaupunkina merkittävä historia, jota pääsee aistimaan Unescon perintökohteeksi valitussa vanhassa keskustassa.
Yli tuhatvuotias Trondheim oli Norjan ensimmäinen pääkaupunki. Maan keskivaiheilla sijaitsevaan entisaikojen pyhiinvaelluskohteeseen on hyvät liikenneyhteydet sekä maasta, ilmasta että vesiltä käsin.
Kesällä on kauneinta
Suurin osa matkailijoista suuntaa vuonojen maahan touko- ja syyskuun välisenä aikana. Varsinainen ruuhka-aika ajoittuu kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin.
Kesä onkin otollisin aika tutustua Norjaan. Silmiähivelevät maisemat ja kaupunkien kauniit rakennukset ovat parhaimmillaan valoisina kesäiltoina. Poikkeuksena ovat tietysti hiihtokeskukset, joihin on syytä suunnata talvella.
Ilmastoltaan Norja muistuttaa Suomea. Rannikoilla meri tasoittaa vuodenaikojen vaihtelua, kun taas sisämaassa lämpötilavaihtelu on suurempaa: kesäisin voidaan päästä +30 asteeseen ja talvella saman verran pakkasen puolelle.
Alku- tai loppukesästä etenkin rannikolle suuntaavan kannattaa varautua kannattaa varautua mereltä puhaltavaan tuuleen, vaikka lämpötilat näyttäisivätkin olevan korkeita.
Viikinkivaltiosta öljymahdiksi
Norjan asukkaat ovat aina olleet matkustelevaista tyyppiä. Jo ensimmäisellä vuosituhannella maata asuttaneet viikingit nousivat hieman kyseenalaiseen maineeseen Brittein saarille ja Euroopan mantereelle suuntautuneiden ryöstöretkien ansiosta.
Sittemmin Norja on käynyt läpi kuningaskuntien ja maailmansotien ajat, joiden jäljiltä se oli vielä 1960-luvun alussa yksi Euroopan köyhimmistä maista.
Samaisen vuosikymmenen lopussa Pohjanmereltä löydetty öljy käänsi asetelman päälaelleen. Mustan kullan turvin Norjasta tuli nopeasti rikas hyvinvointivaltio.
Korkean elintason vuoksi Norja ei ole matkakohde halvimmasta päästä. Matkailijan kannattaa varautua siihen, että ruoka-, asumis- ja liikkumiskustannukset ovat ajoittain jopa selkeästi kotimaisia korkeampia.
Luonto on Norjan tunnetuin nähtävyys
Norjan ainutlaatuista kansallismaisemaa leimaavat meren läheisyys ja komeat vuoret. Erityisen hyvin maa tunnetaankin vuonoistaan, joissa nämä kaksi elementtiä yhdistyvät.
Vuonoja metsästäessä ei tarvitse välttämättä lähteä merta edemmäs kalaan. Jo Oslonvuono, jonka perukoilla maan pääkaupunki sijaitsee, on näkemisen arvoinen.
Oslonvuono ei kuitenkaan vedä vertoja Geirangerinvuonolle ja Nærøyfjordenille. Nämä Unescon maailmanperintökohteet ovat yli kilometrin korkeuteen kohoavine kallioseinämineen matkailijalle unohtumattomia kokemuksia, joita kannattaa lähteä katsomaan pidemmänkin matkan päästä.
Talveksi laskettelemaan
Norjan vuoristoa kutsutaan täysin ansaitusti Skandinavian Alpeiksi. Terävien vuorenhuippujen värittämistä maisemista löytyy monia upeita laskettelukeskuksia, joiden rinnalla kotimaiset tunturit tuntuvat pieniltä pulkkamäiltä.
Maan suosituin laskettelukohde on Hemsedal, jossa laskettelun lisäksi onnistuu myös murtomaahiihto.
Tuttu kulttuuri
Norja on suomalaiselle helppo matkakohde, sillä pohjoismaalainen kulttuuri tekee matkanteosta vaivatonta. Paikallisten kanssa toimiminen on mutkatonta, ja vaikka norjan kieli ei taipuisikaan, pärjää maassa mainiosti myös englannin tai ruotsin kielellä.
LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN NORJASSA
Edulliset lennot Osloon
Lentoyhteydet Suomesta Norjaan ovat hyvät. Helsingistä Osloon vievät Finnair sekä Norwegian. Lentojen hinnat eivät nykyisin päätä huimaa ja reissuun pääseekin usein jopa alle sadalla eurolla. Lentomatkustaminen on vaivatonta, sillä lento Helsingistä Osloon kestää vain puolitoista tuntia.
Omatoimimatkailija voi taittaa matkan myös autolla. Reitti voi viedä perille joko Lapin kautta tai lauttamatkan säestämänä Ruotsin läpi.
Hotellit ja majoittuminen
Asuminen Norjassa on linjassa yleisen hintatason kanssa – se ei siis ole aivan halvimmasta päästä. Hieman matkan ajankohdasta riippuen vaatimattomampien hotellien hinnat lähtevät suuremmissa kaupungeissa liikkeelle noin 70–80 eurosta.
Hienoimmat hotellit ovat luonnollisesti vielä selkeästi kalliimpia, kun taas hostelliyön voi saada jo 30 eurolla.
Autolla tai junalla vuonomaisemissa
Norjan sisällä voit jatkaa matkaa joko lentäen tai maata pitkin. Norway in a Nutshell on puolestaan turisteille suunniteltu konsepti, joka vie junalla idyllisimmille vuonoseuduille kätevästi suoraan pääkaupungista.
Myös automatkailu on Norjassa suosittua puuhaa. Vaikka vuoristojen pienillä teillä matkanteko ei ole kovin vauhdikasta, henkeäsalpaavat vuorien ja vuonojen värittämät maisemat antavat autoilullekin lisäarvoa.
>> Lue myös: Autoloma Norjassa – matkailijan opas vuonojen maahan
NORJAN MATKAKOHTEET
Kaupunkilomalle Osloon
Oslossa matkailijaa odottavat hyvät ostosmahdollisuudet, laadukkaat hotellit ja ravintolat, sekä kierros kaupungin kulttuuripaikoilla. Kaupunki sijaitsee Oslonvuonon pohjukassa ja merellisyys tuokin Oslon henkeen lempeää luonnonläheisyyttä ja pikkukaupunkimaisuutta – ei uskoisi olevansa 580 000 asukkaan pääkaupungissa.
Oslo on kulttuurimatkailijalle mieluinen kohde. Uusi oopperatalo aivan vuonon partaalla on jo yksin näkemisen arvoinen. Lisäksi kaupungin lukuisat taidemuseot tarjoavat katseltavaksi monia maailmantaiteen merkkiteoksia, tunnetuimpana kenties Edvard Munchin Huuto.
Oslon pääkatu Karl Johans Gate muistuttaa kovasti Helsingin Esplanadia. Vilkas katu alkaa päärautatieaseman luota ja päättyy Kuninkaanlinnalle. Sen varrelta löytyy merkkiliikkeitä, kahviloita, ravintoloita ja hotelleja.
Hyvää ruokaa ja viihtyisiä illanviettopaikkoja etsivän kannattaa kuitenkin hakeutua hitusen pääkadulta syrjään, vanhalle telakka-alueelle Aker Bryggelle. Uuden ilmeen saanut alue ihastuttaa laadukkailla ravintoloillaan ja viihtyisillä terasseillaan.
Aker Bryggellä sijaitsee myös Nobel Peace Center, joka kertoo Oslossa vuosittain jaettavan rauhanpalkinnon historiasta ja Nobel-palkinnon saajista aivan ensimmäisistä palkituista aina Ahtisaareen ja Obamaan.
Puutalojen Bergen
Bergen on vanha hansakaupunki, jonka keskustassa aivan vuonon pohjukassa voi vieläkin aistia entisajan hengen. Bryggen, Bergenin vanha keskusta, kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Sen puutalot ja pienet kujat kutsuvat tutustumaan vanhaan Norjaan kalastajineen ja kalaravintoloineen – nykyisin toki turisteille sovellettuina.
Pohjanmeren rannalla sijaitseva Bergen on myös hyvä tukikohta ikimuistoisille vuonoretkille.
Jugendtyyliä Ålesundissa
Ålesundin kaupungin erikoisuus on sen yhteinäinen jugendarkkitehtuuri. Koko keskusta tuhoutui suuressa palossa vuonna 1904. Keskusta rakennettiin kokonaisuudessaan uudelleen aikansa nuorten arkkitehtien suunnitelmien mukaan, tuloksena ainutlaatuinen keskustakokonaisuus.
Ålesund kerää nykyisin kaikkialta maailmasta matkailijoita, jotka pysähtyvät kaupungissa vain ihaillakseen sen erikoista ilmettä. Kauneimmat maisemat yli koko viehättävän kaupungin näet, kun nouset ylös Akslan kukkulalle.
Öljykaupunki Stavanger
Stavangeria kutsutaan Norjan öljypääkaupungiksi. Vajaan 120 000 asukkaan kaupungin ilme on kuitenkin kaukana teollisuuskeskittymästä. Keskustan suojelluissa puutalokortteleissa vanhan säilyttämiseen on nähty vaivaa.
Stavangerin nähtävyyksiin kuuluvat useat kiinnostavat taidemuseot, mutta myös Norjan öljymuseo, jossa Norjan vaurauteen nostaneeseen öljyhistoriaan voi tutustua laajassa näyttelyssä. Aihepiiriä käsitellään maallikkoakin kiinnostavassa muodossa ja kävijät pääsevät kiipeämään muun muassa öljylautan pienoisversioon.
Norjan vuonot on pakko nähdä
Geirangerinvuono ja Nærøyfjorden ovat Norjan tunnetuimmat vuonot. Molemmat kuuluvat Unescon maailmaperintökohteisiin. Vuonoluonto huikaisee paatuneintakin matkailijaa – näkymät ovat henkeäsalpaavat.
Muita kauniita vuonoseutuja ovat Sognefjordin ja Lysefjordin alueet. Vuonot halkovat Norjan rannikkoa puskien jopa 200 kilometrin syvyydelle sisämaahan. Meri-ilma tuoksuu viikinkien maassa kaikkialla.
Vuonoalueilla matkustamiseen kannattaa varata reippaasti aikaa: tiet ovat pieniä, nopeusrajoitukset matalia ja matkanteko katkeaa usein lauttaetappeihin. Autolomailu Norjassa on kuitenkin antoisaa ja Suomesta käsin Norjaan on helppo matkata joko Lapin kautta tai Ruotsin läpi ajellen. Autonvuokraus Norjassa on keskimäärin samanhintaista kuin Suomessakin.
>> Lue myös: Norjan huikeimmat vuonomaisemat – katso 20 henkeäsalpaavaa kuvaa
Maailman kaunein merimatka
Hurtigruten puolestaan tarjoaa näköaloja Norjaan mereltä käsin. Maailman kauneimmaksi kutsuttu merimatka kulkee Bergenistä aivan pohjoisimpaan Norjaan Kirkkoniemeen saakka. Voit matkustaa mukana joko koko matkan tai vain lyhempiä etappeja.
Entisaikaan Hurtigruten oli monen rannikkokylän tärkein side ulkomaailmaan ja vaikeakulkuisimmilla seuduilla jopa ainoa liikennevälin. Nykyisin laivoja kansoittavat Norjaan rakastuneet matkailijat.
>> Lue myös: Hurtigruten – viisi vinkkiä maailman kauneimmalle merimatkalle
NORJAN PARHAAT
Kauneimmat vuonot
- Geirangerinvuono – Ikiroutaisten, alppityylisten vuorenhuippujen Unesco-kohde
- Nærøyfjorden – Vesiputouksia ja jään peittämiä tasankoja, Unesco-kohde
- Sognevuono – Norjan pisin ja syvin vuono
- Trondheiminvuono – Ympäri vuoden jäätön vuono tarjoaa kodin yli 90 kalalajille
- Oslonvuono – Parin tunnin vuonoristeilyllä pääkaupunginkin näkee erilaisesta perspektiivistä
Reippailijan aktiviteetit Norjassa
- Koskenlasku joissa
- Kalastus Pohjanmerellä
- Patikointi jäätiköillä
- Kanoottimelonta vuonoissa
- Laskettelu vuorilla
Kiinnostavimmat kaupungit
- Oslo
- Bergen
- Trondheim
- Stavanger
- Ålesund
Viiden kuukauden matka viidessä minuutissa
Norjalainen Rustad Media koosti videon Norjan upeista maisemista. Video on kuvattu 15 000 kilometrin mittaisella, viisi kuukautta kestäneellä matkalla, ja se esittelee Norjaa maan eteläisimmästä kärjestä aina Venäjän rajalle saakka.
Viisiminuuttista videota varten kuvausryhmä otti kymmeniätuhansia valokuvia. Tekijöiden mukaan videon tarkoitus on näyttää katsojille maan monipuolisuus lounaan syvistä vuonoista pohjoisen kuuta muistuttaviin maisemiin, revontuliin sekä norjalaisiin kaupunkeihin.
Video on täynnä utusia vuoristomaisemia, soljuvia vesiputouksia, sympaattisia kaupunkeja, upeita auringonlaskuja sekä tietysti henkeäsalpaavia revontulia. Viimeistään vuoriston pilvimeret saavat suunnittelemaan matkaa Norjaan.
Katso upea video Norjan maisemista ja rakastu!
Lisätietoa
Norjan valtion virallinen matkailusivusto
Visit Norway
Teksti: Riikka Krenn, Kalle Jokinen ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock, Innovation Norway / C H, Andrea Giubelli, Oyvind Heen, Asgeir Helgestad / Artic Light AS ja Flickr / Clarence
Video: Youtube / Rustad Media
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää