Kuva: Inka Khanji
Kappadokia, Turkki

Maan alla sijaitseva kaupunki, joka vie lähes sadan metrin syvyyteen – uskaltaisitko vierailla tässä Turkki-kohteessa?

Kappadokiassa on lukuisia maanalaisia kaupunkeja, jotka ovat avoimia kävijöille. Ahtaat, matalat ja kapeat käytävät ovat kuitenkin omiaan herättämään ahtaan paikan kammon. Siitä huolimatta maanalaisissa kaupungeissa riittää kävijöitä.

Useita matkailijoille avoimia maanalaisia kaupunkeja

Turkin Kappadokia tunnetaan erikoisista luontokohteista ja erityisesti kallioista, joiden sisään on louhittu niin hotelleja, kirkkoja kuin muinaisia asumuksiakin. Kiven sisään rakentamisen perinne ei kuitenkaan rajoitu pelkästään korkeisiin kallioihin, vaan se ulottuu myös maan alle.

Kappadokian alueella on yhteensä 36 maan alle rakennettua kaupunkia, joista kuuluisimmat ovat Kaymaklin ja Derinkuyun kaupungit. Lyhyen matkan päässä Kappadokian kuuluisista laaksoista sijaitsevat maanalaiset nähtävyydet on helppo kokea lomalla – jos vain uskallusta riittää.

Ahtaat käytävät vievät matkailijat nimittäin kymmeniä metrejä maan alle. Vierailijoiden eniten suosimassa Kaymaklissa laskeudutaan 35 metriin, mutta Kappadokian syvin maanalainen kaupunki Derinkuyu vie kävijät jopa 85 metrin syvyyteen. Matalat, kapeat ja hyvin ahtaat käytävät sekä tieto sijainnista lähes sadan metrin syvyydessä voivat olla liikaa monille, mutta siitä huolimatta kävijöitä riittää myös Derinkuyussa.

Kaymakli, Turkki
Kuva: Inka Khanji
Kaymaklin maanalaiset käytävät on nyt valaistu hyvin, mutta siitä huolimatta kaupunki on monien mielestä hyvin jännittävä.

Kaymakli on alueen suurin ja siitä syystä suosituin maanalainen kaupunki. Se kattaa kahdeksan kerrosta, joista vierailijoilla on pääsy neljään ilma-aukkojen lähellä sijaitsevaan kerrokseen. Kaupungeissa pääsee näkemään kirkon, hevostallin, kellarin, varaston, viinitilan sekä keittiön eli kaikki elämiseen tarvittavat asiat.

Kaymaklin maanalaisessa kaupungissa luikertelee noin sata käytävää, jotka yhdistävät tilat toisiinsa. Tilojen määrän perusteella on arvioitu, että Kaymaklin kaupungissa on oleskellut jopa 3 500 ihmistä samanaikaisesti.

Maanalainen kaupunki toimi suojapaikkana

Maanalaisten kaupunkien historia ulottuu jopa 1500-luvulle eaa., ja ne rakennettiin piilopaikoiksi. Muun muassa kristityt pakenivat vainojen vuoksi maan alle, ja luolissa saatettiin asua yhtäjaksoisesti jopa viikkokausia. Piilopaikaksi maanalaisen kaupungin paljastavat lukuisat turvaratkaisut, joiden avulla esimerkiksi oviaukot saatiin suljettua hyvin tehokkaasti mahdollisen hyökkäyksen iskiessä.

Kaupungit on louhittu käsin, ja Kaymaklin maanalaisen kaupungin valmistumiseen kului arvioiden mukaan jopa yhdeksän sukupolvea. Lopulta monikerroksinen eri tilojen verkosto saatiin valmiiksi.

Vierailu maanalaisissa kaupungeissa on helppoa, sillä niistä on tehty turvallisia vierailukohteita. Maanalaisissa kaupungeissa lämpötila on vuodenajasta riippumatta aina noin 14–16 astetta.

>> Lue lisää vinkkejä Kappadokiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Päivitetty: 9.5.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 3,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia