Rantaelämää ja kulttuuria Turkissa

Rantaelämää, kulttuuria, hyvää ruokaa ja kiinnostavia kaupunkeja - lue Rantapallon matkaopas aurinkoiseen Turkkiin.

Turkkilainen ruoka

Lomailija, maista näitä! Turkkilaisen keittiön ABC

Turkkilaisen keittiön ABC – näitä herkkuja kannattaa testata lomamatkalla.

Turkkilainen keittiö on muutakin kuin kebabia

Puhuttaessa turkkilaisesta ruoasta mieleen tulee väistämättä ensimmäisenä kebab. Turkkilainen keittö tarjoilee kuitenkin paljon muutakin, eivätkä Euroopassa syntyneet pitakebabit edes juuri muistuta sikäläisiä herkkuja.

Turkkilainen ruoka on monipuolista ja maukasta. Vihanneksia käytetään melko paljon ja mausteita riittää, mutta järin tulisia ruoat eivät siitä huolimatta ole. Vehnäleipää muodossa tai toisessa tarjoillaan lähes joka aterialla.

Lue Rantapallon perehdytys turkkilaisen ruokakulttuurin kulmakiviin – ja sitten eikun Istanbulin kaduille kokeilemaan itse!

Alkuruoaksi

Corba (turkkilainen keitto)

Erilaisia keittoja Turkissa riittää ja niitä syödään aamiaisella, alkuruokana ja iltapalalla. Keitot ovat kevyitä ja sisältävät vain harvoin lihaa. Monesti niissä on kuitenkin linssejä, jotka yhdistettynä ohessa tarjoiltavaan leipään muodostavat oivan vatsantäytteen jo sellaisinaan. Useat ruokapaikat tarjolevat keittoja aamusta iltaan.

Meze

Kylmänä tarjoiltavia, yleensä alkuruokana nautittavia lajitelmia, jotka muistuttavat Espanjan tapaksia. Mezet ovat usein erilaisia tahnoja, oliiveja, viininlehtikääryleitä sekä täytettyjä munakoisoja ja paprikoita. Nautitaan monesti alkoholin kanssa.

Lahmacu

Nämä vehnäletut ovat kevyttä purtavaa, joiden päältä löytyy jauhelihaa, tomaattia ja sipulia. Voi tilata joko mietoina tai tulisina. Kovan nälän tyydyttämiseen tarvitaan näitä jo monta kappaletta, mutta hinta on onneksi edullinen. Usein lahmacujen kanssa juodaan ayrania, piimää muistuttavaa jogurttipohjaista juomaa, joka on erittäin suosittu Turkissa.

Pääruoaksi

Kebab

Kebabia eli Döneriä tarjoillaan Turkissa ravintoloissa, mutta myös halvoissa katukioskeissa. Useimmiten ruoat ostetaan Turkissa take-awayna, joka pitää hinnat huokeina.

Kebab paistetaan vartaassa samaan tapaan kuin Suomessa, mutta tarjoillaan usein pelkän vehnäleivän kanssa. Liha on useimmiten lammasta, mutta kanakin on yleistymässä. Kebabit ovat saaneet nimensä paikkakunnittain, kuten Bursa, joka tunnetaan myös Suomestakin saatavana Iskender kebabina. Istanbulilainen erikoisuus on puolestaan Kaşarlı dürüm döner – paahdettu wrap, jonka sisällä on lihan lisäksi sulanutta kaşar-juustoa.

Köfte

Suomalaisille lihapullien ystäville köftet ovat turvallinen vaihtoehto. Ne ovat naudan tai lampaan jauhelihasta valmistettuja lihapullia, joissa on yleensä täytteenä sipulia. Lihapullien lisäksi saatavilla on myös köftekebabia, joka on samaa tavaraa, mutta tarjoiltuna tikkuvartaassa.

Lihan ohella tyypillinen köfteannos sisältää tomaattia ja jalopenoa. Erään elintarvikeyrityksen tekemän tutkimuksen mukaan Turkissa on 291 erilaista köfteä, mikä kertonee jotain sen suosiosta.

Istabulin kuuluisin köfteravintola on vuodesta 1920 toiminut Tarihi Sultanahmet Köftecisi, jota ei pidä sekoittaa lukuisiin jäljittelijöihin.

Jälkiruoaksi

Baklava

Baklava on rapea ja kostea hieman pasteijaa ulkonäöltään muistuttava jälkiruoka, jonka valmistuksessa käytetään siirappia, pähkinöitä ja filo-taikinaa. Baklavoista on runsaasti variaatioita eri mausteilla ja täytteillä. Niitä ostetaan kondiittorilta usein mukaan kokonainen laatikollinen. Suomalaiseen makuun baklava on usein liiankin makeaa.

Cay (turkkilainen tee)

Turkkilaisten suurin seurustelujuoma ei ole kolmosolut, se on tee. Teetä juodaan aamuin, illoin ja lukemattomia kertoja siinä välissä. Usein basaareissa kaupanteko aloitetaan kauppiaan puolelta teetarjoilulla. Tee nautitaan useimmiten sokerin kera. Myös minttu- ja omenateetä tarjoillaan.

Kahvia Turkissa juodaan harvemmin. Perinteisiä, länsimaisia kahviloita on niukalti, vaikka Starbucksit ovat rantautuneet jo Istanbuliinkin. Türk kahvesi, turkkilainen kahvi on vahvaa ja maustettu usein kardemummalla ja mintulla.

Teksti: Mete Sasioglu
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 14.5.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (24 votes, average: 3,92 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Kebab on myös yleisnimi liharuualle, on olemassa satoja erilaisia kebabia, joista döner on ainoastaan yksi.

Ei Lahmacu, eikä lahmacum vaan lahmacun, kuten Fen on korjannut.

Pikkusen tarkkuutta faktoihin, Rantapallo :)

Jälkiruoka kuvassa on künefe, ei baklava. Kaksi täysin erilaista jälkiruokaa, vaikkakin molemmat aivan ihania.

Ei lahmacu vaan lahmacun.

Köfte on yleisnimitys kaikella jauhelihasta tehdylle lihapullan näköiselle eli köfte ei todellakaan aina ole sipulitäytteellä varustettua, vaan niitä löytyy kymmeniä erilaisia.

Turkkilaisesta ruoasta ei ole kuin hyvää sanottavaa. Moni Suomalainen kokeekin uskonpuhdistuksen esimerkiksi lampaanlihaan. Sitä haukutaan yleensä villasukalle maistuvaksi, mutta Turkissa asia on toisin. Ruokalajeja lampaanlihasta tehtynä kannattaa maistella ja ihastua.
Jälkiruuista on jäänyt mieleen “neidon napa” ja “linnunpesä”. Yhtä kaikki, kovin ovat makeita.
Kahve eli Turkkilainen keitetään valmiiksi sokerin kanssa. Juuri se määrä mitä tarvitaan. Makeutta on kolmea vahvuutta; makea, keskimakea ja hyvin makea. Itselleni sopiva on “orta” eli keskimakea.
Turkkilainen anisviina on hyvin suosittu. Voisi puhua kansallisjuomasta. Kuten meillä vodka tai siihen verrattava. Merkkejä on paljon, kuten on Suomessa viljaviinojakin. Koskenkorva, Vaakuna, Finlandia vodka jne. Jokaisella on oma suosikkinsa. Rakeissa ilmeisesti Yeni-raki on tunnetuin. Rakin sekaan yleensä kaadetaan vettä, jolloin siitä tulee vaaleanharmaata. Siksi sitä sanotaankin leijonan maidoksi. Raki juodaan yleensä kylmänä. Jääpaloja tai lasi erikseen valmistetussa jäähdyttimessä.
Istanbulissa on erityisen hyviä kalaravintoloita. Kannattaa aja lähelle Mustaamerta oleviin kyliin. Sieltä löytyy vielä originaaleja kalaravintoloita. Yksinkertainen sisustus mutta erityisen maukasta ruokaa. Ruokakulttuuri on Istanbulissa yhtä vanhaa kuin muukin kulttuuri. Nauttikaa molemmista. Ne täydentävät toisiaan.