Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tähän lomamokaan on helppo sortua – 10 maata, jossa adapterin tarve voi yllättää

Shutterstock artikkelin kuva
Varusteet
Hotellihuoneessa voi koittaa ikävä yllätys, jos matkaan ei ole varautunut adapterilla ja laitteista on akku lopussa. Pakkaa näihin maihin mukaan oikeanlainen adapteri!
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 08.04.2019
facebook   whatsapp

Muista adapteri

Lähes jokainen matkailija on joutunut tilanteeseen, jossa on vasta hotellihuoneessa huomannut, ettei Suomesta tuotuja laitteita voi ladata maan pistorasioissa. Jos elektroniikkaliikkeet ovat kaukana tai kiinni, ei auta kuin kysyä adapteria hotellin vastaanotosta – tai tulla toimeen ilman.

Ikäviltä yllätyksiltä välttyy, kun tarkistaa kolme asiaa ennen matkaa: kohdemaan pistokkeen muodon, sähköverkossa käytetyn jännitteen ja sähkövirran taajuuden.

Suomessa on käytössä eurooppalainen pistoketyyppi C, ja melko pitkälle selviää hankkimalla adapterit amerikkalaisiin A- tai B-tyypin pistorasioihin sekä brittiläiseen G-tyypin pistorasiaan.

Matkailijan kannattaa muistaa, että tavallinen matka-adapteri ei muuta jännitettä tai taajuutta, ja liian korkea jännite rikkoo pahimmillaan laitteen. Suomen tavallisin verkkojännite on 230 volttia ja taajuus 50 hertsiä.

Useimmissa laitteissa lukee, millaisilla jännitteillä ja taajuuksilla ne toimivat. Tavallisesti kannettavat tietokoneet ja puhelimet toimivat 100–240 voltin jännitteellä, eli niihin ei useimmiten tarvitse ostaa muuntajaa.

Jos olet epävarma siitä, millaisen adapterin tarvitset, kysy neuvoa adaptereita myyvistä liikkeistä.

Muista ottaa näihin maihin mukaasi oikeanlainen adapteri!

1. Britteinsaaret

Toisin kuin lähes kaikkialla Euroopassa, Isossa-Britanniassa ja Irlannissa on käytössä pistoketyyppi, jossa on kolme litteää piikkiä. Jännite ja taajuus ovat samat kuin Suomessa, mutta suomalaiset laitteet tarvitsevat adapterin sopiakseen paikallisiin pistorasioihin.

2. Kypros

Välimeren aurinkoisella lomasaarella Kyproksella on käytössä brittiläinen pistoke. Kypros oli vuosina 1925–1960 brittiläinen siirtomaavalta, ja pistorasiat ovat jäänne siirtomaavallan ajalta.

3. Malta

Kuten Kypros, myös Malta oli brittiläinen siirtomaavalta 1800-luvulta aina Maltan itsenäistymisvuoteen 1964 saakka. Siirtomaavallan ajalta Maltalle ovat jääneet brittiläistyyppiset pistorasiat, joissa on sama jännite ja taajuus kuin Suomessa, mutta kolmipiikkinen pistoke.

4. Yhdysvallat

Yhdysvalloissa jännite on huomattavasti matalampi kuin Suomessa, minkä vuoksi pistorasian muodon lisäksi pitää kiinnittää huomiota myös jännitteeseen. Suuri osa matkailijan tarvitsemista laitteista toimii lähes kaikilla maailman jännitteillä, mutta kunkin laitteen tiedot kannattaa tarkistaa ennen matkaa.

Yhdysvalloissa on käytössä kaksi pistorasiatyyppiä, A ja B, joiden ainoa ero on se, onko pistokkeessa kolmatta piikkiä maadoitukseen vai ei.

5. Arabiemiraatit

Arabiemiraateissa Ison-Britannian valtakausi jatkui Kyprosta ja Maltaa myöhemmälle, sillä emiirikunnat itsenäistyivät vasta 1971. Vielä nykyäänkin maassa näkyy Ison-Britannian vahva vaikutus, ja Yhdistyneissä Arabiemiraateissa on myös brittiläiset G-tyypin pistorasiat.

6. Japani

Japanin pistorasia muistuttaa muodoltaan Yhdysvaltain pistorasiaa, mutta siinä on vain kaksi litteää pistokepäätä. Matkailijan on oltava tarkkana jännitteen kanssa, sillä Japanissa jännite on 100 volttia, kun Yhdysvalloissa se on 120 ja Euroopassa 230 volttia.

Useimmat laitteet toimivat Japanissa Yhdysvaltoihin käyvällä muuntajalla, mutta eivät kaikki. Suositeltavaa on, että tarkistaa kunkin laitteen käyttämän jännitteen ennen matkaa ja hankkii Japaniin soveltuvan muuntajan tarvittaessa. Muutoin maahan riittää pelkkä adapteri.

7. Australia

Australiassa on I-tyypin pistorasia, jonne tarvitsee kolmipiikkisen adapterin. Kaksi litteää piikkiä ovat V-kirjaimen muodossa ja kolmas on pystysuorassa niiden alapuolella. Jännite ja taajuus ovat samat kuin Suomessa.

8. Kiina ja Hongkong

Australiaan sopiva adapteri käy myös suurimmassa osassa Kiinaa. Poikkeus sääntöön on Hongkong, jossa on käytössä brittiläinen adapteri tai intialainen, kolmen pyöreän piikin adapteri.

Jos siis matkustat Kiinaan ja haluat käydä myös Honkongissa, tarvitset Hongkongia varten brittiläisen adapterin. Taajuus ja jännite ovat suurin piirtein samat kuin Suomessa.

9. Singapore

Myös Singaporessa näkyvät yhä brittiläisen siirtokunnan jäljet, sillä maa on useaan otteeseen ollut Ison-Britannian vaikutuksen alaisena aina 1800-luvun alkupuolelta 1970-luvulle saakka. Brittiläinen adapteri riittää matkalla Singaporeen.

10. Brasilia

Osassa Brasilian kaupungeista tulee toimeen ilman adapteria, mutta sähkövirran jännite kannattaa tarkistaa, sillä se vaihtelee kaupungeittain. Rio de Janeirossa ja São Paulossa taajuus on 110V, jolloin adapteria tarvitaan, mutta pääkaupungissa Brasíliassa se on 220 volttia.

Pistokkeita on kahta tyyppiä, amerikkalainen ja eurooppalainen, mutta pistokkeen tyypin perusteella ei kannata päätellä jännitettä – jännite voi olla Brasiliassa melkein mitä hyvänsä. Vahinkojen välttämiseksi jännite ja taajuus kannattaa tarkistaa aina.

Lähteet: Encyclopædia Britannica, Lonely Planet, BBC World, Triptek.eu
Kuva: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Lättä TV ja data kaapeli voi ladata sen kautta.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.