Tässä ovat vaeltajan tärkeimmät varusteet – pakkaa nämä 10 asiaa mukaan aktiivilomalle
Pakkaa vaellusretkelle oikeat varusteet
Maailma on täynnä maisemia, joiden näkemiseen vaaditaan aikaa ja jalkalihaksia. Rantalomakohteistakin voi löytää uusia puolia kävelemällä, sillä esimerkiksi Kanariansaaret tarjoavat luontoelämyksiä rantalomapäivien ohessa. Myös Portugalille kuuluva Madeira on tunnettu kauniista vuoristoreiteistään. Hienoja vaellusreittejä löytyy myös kotimaasta, ja erityisesti Lapin erämaa houkuttelee myös ulkomaalaisia matkailijoita.
Jos haluat tutustua matkakohteen kauniisiin maisemiin, varaudu vaellukseen riittävin varustein. Huolella valitut varusteet takaavat onnistuneen vaelluksen. Laadukkaat vaeltajan varusteet säilyvät useita vuosia hyvässä kunnossa, jos niitä on huollettu oikeaoppisesti.
Tässä ovat tärkeimmät vaellusvarusteet, jotka helpottavat oloa niin lyhyellä kuin pitkälläkin retkellä luontoon!
1. Hyvät kengät
Mukavat kengät ovat jokaisen pitkän kävelyretken tärkein varuste. Vaellus jää helposti lyhyeksi, jos kengät hiertävät jalan rikki. Ennen ostopäätöksen tekoa on otettava huomioon vaelluksen maasto ja vuodenaika sääolosuhteineen.
Kun ostat uudet vaelluskengät, muista kävellä niillä ennen pitkää vaellusta. Uusien kenkien testaamista etukäteen kutsutaan sisäänajoksi, ja sen tavoitteena on kengän muovautuminen jalkaterän muotoihin. Sisäänajolla pyritään estämään hankaumien ja rakkojen syntymistä. Jalkineiden sisäänajosta löytyy myös Terveyskirjaston suositus.
2. Reppu
Hyvä reppu tai rinkka on vaeltajan paras ystävä. Päiväretkille sopii mainiosti normaalikokoinen selkäreppu, kun taas pidemmille vaelluksille tarvitaan jo kunnon rinkka retkeilyvarusteita varten.
Omaan selkään parhaiten sopiva reppu tai rinkka löytyy ainoastaan kokeilemalla erilaisia malleja. Useimmissa rinkkoja myyvissä kaupoissa rinkkaan voi pakata painoa, jotta painavan kantamuksen mukavuutta voi testata ennen ostoa. Koon lisäksi reppujen ja rinkkojen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota laadukkaisiin materiaaleihin, jotka kestävät käytön ja haastavatkin sääolosuhteet.
Myös lapset nauttivat retkeilystä, ja isommat lapset voivat hyvin kantaa omia varusteitaan itse. Lapsille valmistetaan omia vaellusreppuja, jotka on kehitelty naperot huomioon ottaen.
3. Eväät
Vaikka olisit lähdössä lyhyelle päivävaellukselle, muista ottaa mukaan eväät. Eväät turvaavat riittävän energiatason vaelluksen alusta loppuun, ja ruokataukojen pitäminen myös rytmittää vaellusta.
Jos olet pidemmällä vaelluksella, mukana kulkeva retkikeitin takaa päivittäisen lämpimän aterian, joka valmistuu helposti ja nopeasti. Hyvän kaasukeittimen avulla voi pyöräyttää niin poronkäristykset kuin pikanuudelitkin, eikä vaeltajan tarvitse tyytyä kuivamuonaan.
Myös kaasukeitintä valitessa on otettava huomioon olosuhteet: talvikäyttöön tarkoitetulta retkikeittimeltä vaaditaan enemmän ominaisuuksia kuin peruskeittimeltä.
Retkimaisemissa valmistetut herkut on helppo nauttia kätevällä lusikkahaarukkayhdistelmällä, josta löytyy myös terä leikkaamista varten. Myös monitoimityökalu on hyödyllinen eväspakettien avaamiseen.
4. Kerrospukeutumiseen sopivat vaatteet
Vaeltamiseen sopivat hyvin vaatteet, jotka menevät pieneen kokoon. Reppuun pakattavat lisävaatekerrokset osoittavat tarpeellisuutensa viimeistään silloin, kun hikinen vaeltaja pysähtyy ja alkaa kaivata takkia vilun taltuttamiseksi.
Hyvä vaeltajan takki kestää tuulta ja sadetta, mutta on silti hengittävä. Eräs repunkantajan takin hyvistä ominaisuuksista on myös vahvistettu hartianseutu, joka tukee vaeltajaa ja pitää kantamukset napakasti paikoillaan. Kesä- ja talvivaelluksille on luonnollisesti omat vaatteensa. Muista myös, että noustessasi korkeammalle, sää voi muuttua paljonkin. Jos vaellat ylös vuoristoon, ilma on sitä viileämpää, mitä korkeammalle nouset.
Urheilu- ja retkeilyliikkeistä löytyy runsaasti erilaisia vaellusvaatteita, joiden valinnassa myyjät osaavat auttaa. Tuotteiden hintahaitari on laaja – sopiva takki kannattaa valita oman käyttötarpeen ja -määrän mukaan. Usein vaeltavalle himoliikkujalle laadukas takki maksaa itsensä nopeasti takaisin.
5. Kävelysauvat
Sisältyykö reittiisi jyrkkiä nousuja tai laskuja? Jos maasto on haastavaa, kannattaa mukaan pakata teleskooppivartiset kävelysauvat, joista saa tukea vaikeilla osuuksilla. Kun kävelysauvoja ei tarvita, ne voi taittaa reppuun syrjään.
6. Hyttysverkko
Kosteassa luonnossa viihtyvät myös hyttyset, jotka ovat vähemmän miellyttäviä vaelluskumppaneita. Hyttysverkolla varustetun hatun avulla voi pitää ärsyttävät inisijät poissa pään ympäriltä vaelluksen aikana. Hyvä hyttysverkko suojaa paukamilta myös niskaa.
Yöllä telttaan kannattaa asentaa isompi hyttysverkko, joka estää puremat ja takaa hyvät yöunet itikoiden pysyessä poissa korvan juuresta. Kaikissa vaelluskohteissa hyönteisiä ei kuitenkaan ole, mikä on vaeltajalle iloinen uutinen.
7. Kartta tai muu suunnistusapu
Toimiiko puhelimesi vaelluksella, jos eksyt? Jos epäilet, osta etukäteen kartta ja kompassi, joiden avulla vältät eksymisen. Monilla vaeltajilla on apuvälineenään GPS-paikannin, joka auttaa eksynyttä retkeilijää tiukan paikan tullen. Myös älypuhelimesta erilaisine sovelluksineen voi olla hyötyä.
8. Lamppu
Oletko lähdössä retkelle myöhään? Älä lähde ilman taskulamppua, jos pelkäät auringon ennättävän laskea. Jos haluat todistaa hienot auringonnousut tai -laskut, hyödyllinen apuväline voi olla otsalamppu, joka jättää kädet vapaiksi valokuvaamiseen.
9. Teltta
Yli yön kestävillä vaelluksilla teltta on näppärä matkakaveri – leirin voi pystyttää juuri silloin kun tuntee päivän reippailun olevan pulkassa. Useimmat retkeilijät valitsevat perinteisesti joko kupoliteltan tai putkiteltan.
Telttaa hankittaessa on syytä miettiä sen käyttötarkoitusta ja majoittujien määrää. Myös erilaisia lisävarusteita ja yksityiskohtia kannattaa vertailla ennen ostopäätöstä.
Retkeilykäytössä teltan tärkeimmät ominaisuudet ovat kestävyys ja vedenpitävyys sekä tietysti myös paino. Pieniksi kappaleiksi menevä teltta kulkee helposti mukana vaeltajan selässä.
10. Makuupussi
Makuupussi on teltassa yöpyvän retkeilijän ehdoton ykkösvaruste. Sopivaa makuupussia valitessa on tärkeintä ottaa huomioon sen käyttötarkoitus – etsitkö makuupussia kesäretkille vai onko sitä tarkoitus käyttää myös talvivaelluksilla? Untuvamakuupussit ovat synteettisellä kuidulla täytettyjä makuupusseja lämpimämpiä ja kannettaessa myös kevyempiä.
Makuupussin alle kannattaa varata joko edullinen solumuovinen alusta tai hieman hinnakkaampi ilmapatja. Makuuvarusteiden kaveriksi voi pakata myös retkityynyn, mutta kantamuksissa voi säästää käyttämällä vaatteita pehmusteena pään alla.
>> Lue myös: Reppureissaajan rinkka: näin valitset sopivan!
Teksti: Jenna Lehkonen ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Inka Khanji ja Elina Venttola
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää