Hyppää sisältöön

Näissä maissa yllätyt iloisesti – 10 lomakohdetta, joissa et tarvitse adapteria

Elina Venttola Päivitetty: 26.12.2023
Näissä kymmenessä maassa lataat laitteet ilman adapteria.

Eurooppalainen pistoke on yleinen

Tiedätkö sen tunteen, kun olet unohtanut tarkistaa ennen matkaa, tarvitaanko lomakohteessa adapteria? Loistavat lomakuvat saattavat mennä ohi, kun kamerasta tai puhelimesta loppuu akku, eikä oikeanlaista elektroniikkakauppaa ole lähimaillakaan.

Matkalle lähtiessä kannattaa tarkistaa kolme asiaa: kohdemaan pistokkeen muoto, sähköverkossa käytetty jännite ja sähkövirran taajuus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa on käytössä eurooppalainen pistoketyyppi C, ja melko pitkälle selviää hankkimalla adapterit amerikkalaisiin A- tai B-tyypin pistorasioihin sekä brittiläiseen G-tyypin pistorasiaan.

Matkailijan kannattaa kuitenkin muistaa, että tavallinen matka-adapteri ei muuta jännitettä tai taajuutta, ja liian korkea jännite rikkoo pahimmillaan laitteen. Suomen tavallisin verkkojännite on 230 volttia ja taajuus 50 hertsiä. Usein laitteissa lukee, millaisilla jännitteillä ja taajuuksilla ne toimivat. Jos matkakohteessa on eri jännite, pitää matkaan ottaa mukaan muuntaja.

Tavallisesti kannettavat tietokoneet ja puhelimet toimivat 100–240 voltin jännitteellä, eli niihin riittää pelkkä adapteri.

Jos olet epävarma, kysy neuvoa adaptereita myyviltä liikkeiltä! Joissakin maissa matkailija voi kuitenkin yllättyä iloisesti, kun matka-adapteria ei tarvitakaan.

Näissä kymmenessä maassa et tarvitse adapteria!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Euroopan maat

Lähes kaikissa Euroopan maissa voi matkustaa ilman matka-adapteria, mutta mukaan mahtuu joitakin poikkeuksia. Matka-adapterin tarvitsee muun muassa Isossa-Britanniassa ja Irlannissa, joissa pistokepää on erilainen, vaikka jännite on sama kuin Suomessa.

2. Thaimaa

Thaimaassa on käytössä kirjava valikoima erilaisia pistorasioita, joissa jännite on 220 volttia. Useimpiin pistorasioihin sopivat litteätappiset laitteet, jollaisia käytetään Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Suurin osa Thaimaan pistorasioista on kuitenkin sellaisia, joihin myös eurooppalainen pistoke sopii. Varmuuden vuoksi mukaan voi ottaa myös A- tai B-tyypin adapterin, mutta erityisesti matkailijoiden suosimissa kohteissa tulee hyvin toimeen ilman.

3. Kap Verde

Kap Verden pistorasiat eivät vaadi adaptereita, sillä niihin käyvät eurooppalaiset pistokkeet sellaisinaan. Jännite on hieman alhaisempi kuin Suomessa, mutta ero on niin pieni, että useimmissa laitteissa muuntajaa ei tarvita.

4. Turkki

Myös Turkissa käy sama pistoke kuin Suomessa, ja Kap Verden tavoin jännite on 220 volttia.

5. Jordania

Monissa Lähi-idän maissa käy sama pistoke kuin Suomessa, ja Jordania on vain yksi esimerkki maista, joissa eurooppalainen pistoke käy.

Pistorasian ulkomuoto saattaa joissakin paikoissa hämätä, sillä Jordaniassa on käytössä usean tyyppisiä pistorasioita: C, D, F, G ja J. Useimmissa paikoissa pistorasiat sopivat kuitenkin myös pyöreätappisille eurooppalaisille laitteille. Jännite on täsmälleen sama kuin Suomessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eurooppalainen pistoke käy myös muun muassa Iranissa ja Libanonissa.

6. Etelä-Korea

Etelä-Korean sähköpistokkeet ovat lähes poikkeuksetta samanlaisia kuin Suomessa ja jännite 220 volttia. Suomesta ostetut laitteet toimivat yleensä normaalisti.

Etelä-Koreaan matkustaessa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota sähkövirran taajuuteen, joka on 60 hertsiä Suomen 50 hertsin sijaan. Laitteista löytyy yleensä merkintä siitä, millaisella jännite- ja taajuusvälillä se toimii, joten Etelä-Koreassa omien laitteiden taajuusväleistä kannattaa ottaa selvää.

Väärä taajuus voi vaikuttaa esimerkiksi kelloihin niin, että 50 hertsin taajuudella toimiva kello juoksee nopeammin 60 hertsin sähkövirrassa.

7. Marokko

Koska Marokon jännite on 220 volttia ja pistorasian tyyppi samanlainen, Marokossa ja naapurimaassa Tunisiassa suomalaiset sähkölaitteet toimivat yleensä normaalisti.

8. Vietnam

Kaakkois-Aasian pistokekäytännöt ovat hyvin kirjavia, mutta useimmissa maissa eurooppalaiset laitteet toimivat moitteettomasti ilmankin adapteria. Yksi näistä maista on Vietnam, jossa saa usein ladattua suomalaiset laitteensa ilman ongelmia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Indonesia

Suunnitteletko lomamatkaa Balille? Siinä tapauksessa et tarvitse matkaan adapteria, sillä Indonesiassa voi käyttää suomalaisia laitteita niin kuin kotona. Indonesiassa on käytössä tavallisen eurooppalaisen pistokkeen lisäksi myös hieman erinäköinen F-pistorasia, joka toimii myös suomalaisilla laitteilla.

10. Venäjä

Myös useimmissa paikoissa Venäjällä käy eurooppalainen pistoke, ja sekä jännite että taajuus ovat samat kuin Suomessa.

Lue myös: Mitä mukaan matkalle? Katso kätevä pakkauslista matkailijalle

Lähteet: Suomen ulkoministeriö, International Electrotechnical Commission, Triptek

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkatavarat

Tämä lomamoka sattuu helposti – 10 maata, joissa adapterin tarve voi yllättää

Kannettava ja kaverit