Hyppää sisältöön

Kahdeksan tapaa välttää varkaat

Rantapallo Päivitetty: 14.03.2014
Matkailijan on hyvä pitää mielessä tuttu sanonta ”tilaisuus tekee varkaan”.

Maalaisjärki vie pitkälle

Lomamatkalla tulee usein kannettua mukanaan suuriakin summia rahaa ja arvotavaroita, joiden menettäminen on turhauttavaa ja saattaa pilata koko matkan. Edes tutuimmissa kaupungeissa ja turvallisen maineen omaavissa lomakohteissa omaisuus ei välttämättä ole suojassa.

Rantapallo kokosi kahdeksan vinkkiä, joiden avulla varmistat tavaroidesi pysymivän suojassa pitkäkyntisiltä. Vainoharhainen ei kuitenkaan kannata olla – maalaisjärki auttaa välttämään yleisimmät ongelmatilanteet kaikkialla maailmassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Älä ota mukaan mitään korvaamatonta

Jos pelkäät tavaran tulevan varastetuksi, niin jätä se mieluummin kotiin. Ota mukaan vain välttämättömästi tarvitsemasi tavarat. Onko esimerkiksi kannettava tietokone sellainen?

Varmista matkavakuutuksesi kattavuus ennen lähtöä. Tarkista omavastuusumma ja ota mukaan vain sellaista, minkä menettämisestä olet valmis maksamaan omavastuun verran.

2. Käytä hotellin kassakaappia

Kanna vain oleelliset tavarat mukanasi päivän aikana. Jos olet esimerkiksi kaupunkikierroksella, ota ainoastaan välttämättömät tavarat, kuten kamera ja käyttöraha mukaan.

Jätä passi ja tarpeettomat kortit huoneen kassakaappiin. Hostellienkin vastaanotossa on yleensä turvasäilö tarjolla.

3. Älä esittele rahojasi

Pidä rahat poissa näkyviltä. Miehillä yleinen virhe on pitää lompakkoa takataskussa, mikä on taskuvarkaalle helppo kohde. Turvallisuudentunne “huomaan kyllä jos se viedään” on valitettavasti taitavan taskuvarkaan iskiessä harhaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaulasta roikotettava pussukka tai vaatetuksen alle piilotettava rahavyö ovat varmimpia tapoja pitää kortit ja rahat turvallisesti säilössä.

4. Hanki rinkkaan lukko ja turvaverkko

Jos joudut pakottavasti jättämään matkatavarat yksin, niin esimerkiksi rinkan ympärille on saatavissa metallinen Pacsafe-turvaverkko, joka estää varkaan pääsemisen käsiksi tavaroihin. Samalla verkon saa lukolla kiinni esimerkiksi pylväisiin, kaiteisiin tai junan vankkarankenteisiin istuimiin.

Osallistu kilpailuun!

Klikkaa ja voita Matkavaruste.fi:n 500€ lahjakortti

5. Kamera herättää huomiota

Kamerat, varsinkin kalliimmat mallit, kannattaa pitää poissa näkyvistä silloin kun ne eivät ole käytössä. Kameran käyttö on yksi niistä asioista, jonka suuri osa ympäröivistä ihmisistä tiedostaa.

Myös selkeästi tuotemerkeillä varustetut kameralaukut on hyvä vaihtaa diskreetteihin kantolaukkuihin.

6. Jaa rahat ja kortit useampaan paikkaan

Jos kannat arvotavaroita, kuten käteistä ja luottokortteja mukanasi, niin vältä pitämästä kaikkea yhdessä paikassa. Käytä useampaa kukkaroa. Luottokortit ja tärkeät paperit kannattaa säilyttää poissa lompakosta ja sijoittaa esimerkiksi vaatteiden sisätaskuihin.

7. Pidä aina näkökontakti tavaroihisi

Pidä aina matkalaukku ja muu tavara vähintäänkin näkösällä. Periaatteena 30 sekunnin sääntö: jos jätät arvotavaran 30 sekunnin ajaksi yksin, niin voit saman tien olettaa ettei se koskaan ollut olemassakaan.

Varsinkin vilkkailla rannoilla tämä on lomailijalle tärkeää. Helpointa on jättää vuorotellen yksi seurueesta vahtimaan tavaroita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bussilla matkustaessa on hyvä tarkistaa, ettei kukaan vahingossakaan poista matkalaukkua pysähdyspaikoilla.

Kopioi kaikki tärkeät paperit

Kaikista tärkeistä dokumenteista kannattaa ottaa jo ennen lähtöä kopiot katoamisen tai varkauden varalta.

Tällaisiin papereihin kuuluvat esimerkiksi passin valokuvasivu, lentoliput, ajokortti, vakuutuspaperit ja rokotustodistus. Jätä yhdet kopiot kotiin ja kanna toisia mukanasi matkalla.

Myös esimerkiksi Hotmail- sähköpostipalvelun SkyDrive tai Gmailin Google Documents ovat erinomaisia paikkoja tallentaa dokumenteista digitaaliset kopiot. Voitte myös matkaseurueen kesken lähettää ne jo ennen lähtöä toistenne webmail-sähköposteihin: näin jokainen pystyy auttaman muita tarvittaessa.

Matkatavaroistaan voi myös ottaa kuvat etukäteen. Kuvista on hyötyä jos jälkeenpäin on tarpeen hakea korvausta vakuutusyhtiöltä.

Daniel Stöckli

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Löydä sopiva matkavakuutus

Matkavakuutusten ABC – mitä pitäisi tietää, kun etsit sopivaa matkavakuutusta?

Matkatavarat

Tämä lomamoka sattuu helposti – 10 maata, joissa adapterin tarve voi yllättää

Pakkausvinkit

Näin pakkaat kuin ammattilainen – 10 helppoa pakkausvinkkiä

Miksi lentokoneeseen saa viedä nesteitä vain 100 ml pakkauksissa? Väliaikaiseksi tarkoitettu kielto pysyy voimassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja