hero taustakuva

Nämä ovat suomalaisten oudoimmat matkatavarat

artikkelin kuva
Varusteet
Ruisleipää, akkuporakone ja oma metallinpaljastin - katso Samsonite-kisan parhaat vastaukset ja Cubelite-laukun voittaja!
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 03.01.2012
facebook   whatsapp

Mikä on omituisinta, mitä olet nähnyt jonkun pakkaavan laukkuunsa?

Rantapallon Samsonite-kilpailuun tulvi satoja hulvattomia vastauksia. Alla koottuna parhaat palat vastaajien matkakokemuksista.

Onnettaren suosikki kilpailussa oli Arto Arvola, jota odottaa 399 euron arvoinen Samsoniten Cubelite-uutuuslaukku. Onnea Artolle ja kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille!

Omat eväät etelään

Kyselyn perusteella omat eväät ovat yllättävän yleisiä matkatavaroita ulkomailla. Matkakohteen kulinaarisista hienouksista riippumatta tuttu ja turvallinen suomalaisruoka on monelle niin tärkeää, että sitä ollaan valmiita kantamaan kilokaupalla kotimaasta saakka. Mukana kulkevat niin kahvinkeittovälineet kuin nakit ja ruisleipä.

Ruisleipää lautasella ravintolassa

Poimintoja kyselyn vastauksista:

 • Anoppi pakkaa mukaansa Saludo-kahvia, lähikaupan meetvurstia ja aamupalajuustoa.
 • Tätini pakkaa jokavuotisille viikonpituisille Kanarian lomilleen mukaan pienen kahvinkeittimen, suomalaista kahvia, ruisleipää, meetwurstia ja nakkeja. Minä en voi ymmärtää samaan kohteeseen suuntautuvia matkoja saati sitä, että tuodaan Suomesta ruoat mukana. Itselleni matkoilla on tärkeää paikalliseen kulttuuriin tutustuminen ja uusien elämyksien keräily.
 • Kaikki suomalaiset ruoat matkalaukussa on outoja. Lähdetään Espanjaan, josta saa loistavaa kahvia ja otetaan omat costa ricat mukaan. Miksi? Jollei ole jotain pahaa ruoka-aineallergioita, niin en voi ymmärtää miksi suomalaista ruokaa pitää raahata mukanaan lomalle. Kyllä ulkomailla pitää kokeilla paikallisia ruokia.
 • Kaverini ja minä pakataan aina reissuun mukaan vähintään 10 pussia salmiakkia ja montaa pulloa vichyvettä. Niitä ilman ei maailmalla pärjää. Samoin meillä mukana oma juusto ja ruisleipäpaketti, kahvinkeitin joka jätetään yleensä sitten siivoojille hotellihuoneeseen kun olemme shoppailleet matkalaukut täyteen ihania tuliaisia.
 • Matkaoppaana ollessani näin ja kuulin monenlaista. Itse asiassa kahvinkeitin ja purut oli erittäin yleinen suomalaisten matkustajien keskuudessa.
 • Lensin Rovaniemeltä Helsinkiin ja odottaessani matkatavaroita hihnalle ilmestyi 3 sankkoa täynnä marjoja.
 • Oululaisen jälkiuunileipää Helsinki-Tukholma-Helsinki risteilylle, johon oli varattu buffet-illalliset. Laivalta ei saanut kuulemma mitään syötävää.
 • Säkillinen perunoita on oudointa mitä olen nähnyt.
 • Belgiaan menossa ja matkalaukkuun pakattiin mäyräkoirallinen kaljaa. Heh, eikö Belgia ole enemmän olutmaa kuin Suomi. Erilaisia oluita joka lähtöön. Mutta suomalaista lempikaljaa ei sieltä saanut.

Lettupannu, makkaratikku, wc-paperi

Moni pakkaa mukaan kahvinkeittimen lisäksi myös muita tarpeellisia ruoanlaittovälineitä. Yllättävän usea vastaajista ei myöskään luota paikalliseen perusvarustukseen, vaan kertoi joko itse kuljettavansa tiskiharjan, wc-paperia tai puhdistusaineita Suomesta mukanaan tai ainakin nähneensä jonkun tekevän niin.

 • Ystäväni kuljettaa mukanaan aina omaa paistinpannua, koska kuulema huoneistohotellien paistinpannut on aina liian huonoja valkosipulikatkarapujen paistoon.
 • Teflon-paistinpannu. Saa kuulemma paistaa lettuja, kun siellä on niin huonot paistinpannut ettei niissä voi lettuja paistaa
 • Omista matkatavaroistani sen verran, että teleskooppivartinen makkaratikku on aina matkalla mukana. Koskaan ei tiedä, missä törmää hyvään nuotioon, joka huutaa paistamaan makkaraa.
 • Wc-paperi, siksi jos hotellissa loppuu.

Matkailija on koirien ja kissojen ystävä

Eläinrakas matkailija huolehtii karvaisista ystävistä myös kaukomailla. Joskus niiden kanssa yritetään päästä vaivihkaa lentokoneeseen saakka.

 • Kaveri pakkasi mukaan 5 pötköä koiranmakkaraa, sanoi säälivänsä kulkukoiria joita lomapaikassa vilisee, joten vei niille eväitä.
 • Kissanruokaa… Kreetalle menevä sukulainen, joka oli aiemmalla reissulla kohdannut monta laihaa kissaa, tykkäsi pahaa kun kissat olivat niin laihoja ja halusi syöttää niille kunnon kissanruokaa!
 • Omituisin oli erään kreikkalaisen matkatavara (joka tosin ei päässyt koneeseen) oli vuohi. Vuohen viemisestä käytiin kreikkalaiseen tapaan vilkas keskustelu Ateenan kentällä, mutta siihen tyssäsi vuohen matka Kairoon.
 • Elävä marsu t-paidan sisällä.

Nikkari nikkaroi lomallakin

Remonttireiskat ja kotinikkarit eivät malta olla tarttumatta työkaluihin matkoillakaan. Mukana kulkee kaikkea akkuporakoneista naulavalikoimaan.

Vasara, nauloja ja mitta

Kannattaa kuitenkin muistaa pakata työkalut ruumaan menevään laukkuun. Poimintoja nikkareiden vastauksista:

 • Ruuvimeisseli, jakoavain ja jatkojohto. Hotellissa ei kuulemma ole koskaan tarpeeksi pistokkeita ja aina löytyy jotain ”pientä fiksattavaa”
 • Akkuporakone, siellä on aina joku ruuvi löysällä. Muuten kiva mesta.
 • Meidän 6-vuotias poikamme pakkasi huomaamattamme reppuunsa kasan nauloja. Helsinki-Vantaalla turvatarkastuksessa vartija otti pojan sivuun ja pyysi myös minua tulemaan mukaan. Oli siinä kaikilla naurussa pitelemistä, kun poika tosissaan selitti, että oli ajatellut voivansa nikkaroida papan kanssa jotain Bulgarian lomallaan.

Säästää voi vaikka metallinpaljastimen avulla

Kyselyn vastauksista löytyi myös monta säästöniksiä matkailijalle. Matkarahat voi ansaita paikan päällä tai itseään voi yrittää hillitä shoppailemasta liikaa.

 • Ehdottomasti oudointa, mitä olen matkatavaroissa nähnyt, on metallinpaljastin. Perhe, jolla oli metallinpaljastin mukana, sanoi etsivänsä sillä ihmisten kadonneita koruja rannalta, jotta he saisivat edes osan lomansa hinnasta korvatuksi. Samalla perheellä oli mukana matkalla myös aito suomalainen joulukinkku, vaikka perhe jouluksi Suomeen palasikin.
 • Itse pakkaan matkalaukkuun paljon rihkamakoruja. Kannan niitä joskus mukana n. 2 kg. Syy on hassu, eli en sorru aina ostamaan uusia koruja, vaan huomaan kun katselen koruja, että minullahan on tuollainen mukana. Mutta valitettavasti löytää aina jotain ihanaa ostettavaa.
 • Auton stereot. Kuulemma myy ne että saa bisseä.

Suomalainen varautuu kaikkeen

Koskaan ei tiedä, mitä matkalla tarvitaan, siksi on hyvä olla varautunut kaikkeen. Kumisaappaat tulvan varalle saattavat tulla tarpeeseen.

Mies uimapatjan kanssa rannalla

Erityisesti hyvät kengät ja oikeanlainen vaatetus ovat toimivan matkagarderoobin a ja o.

 • Eräs nainen kertoi ottavansa mukaan aina kumisaappaat, eihän sitä koskaan tiedä vaikka tulvat yllättävät aurinkolomalla.
 • Reilunkokoinen villapaita. Siksi, että on aina kaiken varalta jotain lämmintä päälle pantavaa. Ei sen takia, että kohteessa olisi kylmä. Vaan siksi, että jos lentokone tippuu ja siitä selviää.
 • Kumisaappaat. Hai-merkkiset (aikaslailla raskaat) ja vielä olivat kokoa 46… Sateita varten? Ei… vaan ettei kastu varpaat kävellessä mereen, oli vastaus!
 • Kaksi pariskuntaa oli lähdössä Turkkiin lomalle ja toinen vaimoista oli onnistunut laittamaan miehensä laukkuun käsiraudat, jotka oli päällystetty pinkillä tekokarvalla. Miehen huumorintaju oli koetuksella kun hän tietysti osui tullimiesten tarkastukseen, jossa kyseiset käsiraudat nostettiin käsi ojossa kaiken kansan nähtäväksi.
 • Etelänlomalle sukset. Vedonlyönti, piti hiihtää hiekkarannalla.

Luovat ratkaisut kunniaan

Matkan epämukavuuksiin voi varautua vaikka omalla petauspatjalla. Autoharjalla voi harjata muutakin kuin autoa ja Niksi-Pirkka taitaa olla oikeassa: sukkahousuja voi käyttää mihin vain. Kyselyn kaikkein erikoisimmat vastaukset ovat itse asiassa luovan nerokkaita ratkaisuja arjen pieniin pulmiin!

 • Työpaikassani oli eläkeikää lähestyvä rouva, jonka suuri haave oli päästä Intiaan. Hän ja hänen seitsemääkymppiä lähenevä miehensä olivat matkustelleet paljon ja olivat siis hyvinkin kokeneita reissaajia. Delhin matkan koittaessa rouva itse kertoi, että he olivat pakanneet vanhaan matkalaukkuun petauspatjat sängystään, joka oli menossa vaihtoon. Heillä ei ollut suoraa lentoa, joten välilaskupaikassa matkalaukusta oli kaivettu esiin petarit ja otettu muutaman tunnin torkut lentokentän pötköttelypaikoilla (hygieenistä, sanoi rouva). Sitten kun olivat päässeet kohteeseen, siellä sänkyä oli paranneltu taas näillä omilla petauspatjoilla. Ja lopulta paluumatkalla välilaskun jälkeen petarit ja vanha matkalaukku oli hylätty väliasemalle.
 • Pekingin kentällä näin jonkun paikallisen lähtevän samalla koneella Amsterdamiin ja hän kantoi tavaroita sukkahousuissa. Eli siis sukkaosissa ja piti kiinni housuosista. Ja tämä roikkui sitten hänen selästään.
 • Kanarialla saksalaismiehet tuovat mukanaan pienen sievän autonputsausharjan, harjan jolla harjaavat ihokarvansa, jalkansa, vaatteensa ja kenkänsä tullessaan dyyneiltä. Ensin luulin että on vain yksi outo, mutta matkaa jatkettuani niitä istui joka paikassa harjat huiskien…
 • Lähdin vuosia sitten yksikseni viikon reissulle Rodokselle ja jouduin jakamaan huoneen vanhan rouvan kanssa. Itse olin juuri täyttänyt 19 vuotta huonekaverini lähenteli jo varmaan 80 vuotta. Rouva oli hyvin mielenkiintoinen tapaus. Ensimmäisenä päivänä hän purki matkalaukustaan hernekeittotölkkejä, monen monta pussia ruisleipää, pari pakettia HK:n sinistä ja pussillisen perunoita. Laukusta löytyi myös maailmanradio, joka minun piti kättelyssä virittää Suomen kanavalle. Sitä sitten piti kuunnella kellon ympäri. Paras, mitä rouva laukustaan kaivoi (mitä hän sitten säilytti viikon hotellin tallelokerossa) oli tv:n kaukosäädin. Syy sen mukaan ottamiseen oli se, että jos hänen matkansa aikana hänen kotonaan käy murtovarkaita, nämä eivät veisi hänen telkkariaan, sillä mitä tekee tv:llä ilman kaukosäädintä?
 • Eksoottisissa paikoissa käydessään ihmiset monesti ottavat mukaansa jotain sinne kuuluvaa, jotain paikasta muistuttavaa, kuten kauniiksi hioutuneita kiviä rannalta. Olin lähdössä matkalle erään ystävättäreni kanssa, kun lentokentällä lähtiessämme kuulin jotain outoa kolinaa hänen matkalaukustaan. Laukkuja oltiin juuri siirtämässä kuljetushihnalle, joten ystäväni tokaisi: ”Otin vähän kiviä täältäkin mukaan että pysyy tasapaino kummassakin paikassa”. Silloin hymyilytti.

Kerro lisää kommenttiboksiin! Mitä erikoista sinä olet nähnyt matkoillasi?

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. Mä olen joskus raahannut tuliaisiksi Muurikan. Ei koskaan enää.


 2. Viime talvi oli luminen Saksassakin. Berliinin kentällä matkatavaroiden joukossa oli erään saksalaisen kaksi Fiskars lumilapiota. Käytännölliset tuliaiset siis. Olisiko toinen lapio ollut vaikka naapurille?


 3. Tämä ei nyt varmaan niin kummallista ole, mutta 3/11:n jälkeen on useampikin ulkomaalainen tullut Japaniin takaisin geiger-mittari kassissa.


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.