Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kaikki syövät joskus ranskanperunoita, mutta tunnetko tarinan nimen takaa? Näin tuttu herkku keksittiin

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Jos luulit ranskanperunoiden tulevan automaattisesti Ranskasta, saatat yllättyä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 07.06.2019
facebook   whatsapp

Mikä on ranskanperunoiden tarina?

Kukapa ei rakastaisi ranskanperunoita? Lähes kaikkialla maailmassa tunnetulla lisukkeella on monta nimeä, eikä se kaikissa maissa viittaa millään tavalla Ranskaan.

Belgiassa on käytössä yksinkertainen termi frieten. Britanniassa ranskalaisista käytetään nimeä chips, ja ne nautitaan mieluiten friteeratun kalan kanssa. Suomenkielinen sana ranskanperunat on käännetty amerikkalaisten käyttämästä nimestä french fries.

Voisi helposti luulla, että friteeratut tikkuperunat keksittiin nimenomaan Ranskassa. Tästä ollaan vahvasti eri mieltä Belgiassa, jossa ranskalaisia pidetään lähes kansallisruokana. Belgia on jopa hakenut ranskanperunoille Unescolta kulttuuriperinnön asemaa.

Toisaalta ranskanperunat liitetään nykyään vahvasti myös pikaruoan luvattuun maahan Yhdysvaltoihin. Jättimäinen annos ranskalaisia on yleinen lisuke monessa amerikkalaisravintolassa. Keskivertoamerikkalaisen kerrotaan syövän vuodessa noin 13 kiloa ranskanperunoita.

BBC:n mukaan vanha legenda kertoo ranskanperunoiden syntyneen Belgian ranskankielisellä alueella Namurissa. Paikallisilla oli tapana friteerata kalaa, mutta Maas-joen jäädyttyä eräänä kylmänä talvena, he joutuivat keksimään muita vaihtoehtoja. Näin keksittiin friteeratut perunat.

Teoriaa pidetään hieman epäilyttävänä. Kulinaarihistorioitsija Pierre Leclercq ei usko, että tapahtumat voisivat sijoittua 1680-luvulle, sillä perunoita alettiin syödä alueella vasta vuonna 1735. Jos tarina pitää paikkansa, on sen todennäköisempi ajankohta 1739.

Myös ajatus friteeraamisesta kuulostaa asiantuntijan korvaan erikoiselta. Rasva oli vielä 1700-luvulla luksustuote. On epätodennäköistä, että rasvaa olisi tuhlattu friteeraamiseen.

Vaikka ranskanperunoita pidetäänkin yleisesti belgialaisena keksintönä, löytyy Ranskaan viittaavalle teoriallekin kannattajia. Toiset uskovat, että ranskalaisia myytiin ensimmäisen kerran katuruokana Pariisin Pont Neuf -sillalla. Friteeratuista perunoista käytettiin nimeä pomme Pont-Neuf.

Jos matkustat Belgiaan, kuuluu ranskalaisannoksen nauttiminen asiaan ainakin kerran loman aikana. Ranskanperunoita myydään kaikkialla ja ne voi ostaa helposti mukaan välipalaksi.

Lue myös: Sinäkin syöt pizzaa – mutta tiesitkö, mikä on kaikkien rakastaman klassikon todellinen tarina?

Lähde: BBC
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.