Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Belgia

Bryssel - EU:n keskus ja herkuttelukaupunki

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Perinteisten suklaapuotien näyteikkunat pursuavat mitä houkuttelevimmista herkuista ja baareista kantautuu kadulle iloinen puheensorina.

Kaupunkikohde pariskunnille ja perheille

Bryssel tunnetaan erityisesti EU:n päätöksenteon ja hallinnon keskuksena. Bryssel on kuitenkin myös hieno kaupunkikohde, josta löytyy nähtävää ja elämyksiä aina kulttuurista ja taiteesta hyvään ruokaan ja juomaan. Myöskään historiaa ei sovi unohtaa.

Belgian pääkaupunki sopii hyvin pitkän viikonlopun viettoon kaupunkilomakohteeksi sekä pariskunnille että perheille. Bryssel, kuten muukin Belgia, on erityisen tunnettu suklaasta, oluesta ja sarjakuvista. Kaupungista löytyykin paljon perinteisiä suklaakauppoja, oluttupia sekä sarjakuvakauppoja ja -museo. Eikä kannata unohtaa myöskään vohveleita eikä aitoja belgialaisia perunoita ja simpukoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstsockBryssel, Belgia
Manneken Pis -patsas on Brysselin kuuluisimpia nähtävyyksiä.

Kuuluisimmat belgialaiset: sarjakuvasankarit ja pissaava poika

Sarjakuvasankari Tintti on ehkä tunnetuin belgialainen. Toinen tunnettu hahmo on Mannekin Pis, pieni pissaavaa poikaa esittävä patsas.

Brysselin sydän on keskellä kaupunkia sijaitseva keskusaukio Grande Place eli Grote Markt. Myös Cinquantenairen puisto ja EU-alue ovat vierailun arvoisia kohteita.

Bryssel sopii hyvin ympärivuotiseksi lomakohteeksi, vaikka talvella sää voikin olla melko kylmä, tuulinen ja sateinen. Kesällä sää on Länsi-Euroopalle tyypillisen lämmin, mutta sateet ja tuulet ovat melko tavallisia.

Hintataso Brysselissä on suunnilleen samaa luokkaa kuin Suomessa. Kaksikielisessä Brysselissä puhutaan sekä ranskaa että hollantia. Myös englannilla pärjää hyvin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BRYSSELISSÄ

ShutterstsockBryssel, Belgia
Kaupungin keskusaukio Grand Place on suosittu vuoden ympäri.

Kätevät yhteydet Suomesta

Suomesta on Brysseliin useita reittilentoja päivittäin. Myös matkatoimistot järjestävät valmismatkoja kaupunkiin. Hyvien lentoyhteyksien ansiosta Bryssel on erinomainen omatoimikohde, sillä myös liikkuminen paikan päällä on helppoa. Meno-paluulennot saattaa saada hyvinkin edullisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Brysselin lentokenttä, Zaventem, sijaitsee noin 14 kilometrin päässä kaupungista. Lentokentältä on juna- ja bussiyhteys keskustaan.

Julkinen liikenne vie helposti paikasta toiseen

Brysselin julkinen liikenne on tehokas ja koostuu metrosta, junista, busseista ja raitiovaunuista. Lippuja voi ostaa muun muassa metroasemilta, kioskeista sekä suoraan busseista ja raitiovaunuista. Lippu pitää leimata ennen liikennevälineeseen astumista.

Myös kävely on erinomainen tapa tutustua kaupunkiin etenkin ydinkeskustan alueella. Pyöräilykin on mahdollista, mutta autoilua kannattaa välttää mikäli mahdollista ruuhkien ja pysäköintiongelmien vuoksi.

Runsaasta EU- ja kokousmatkustuksesta johtuen Brysselistä löytyy runsaasti kaikentasoisia ja hintaisia majoitusvaihtoehtoja. Parhaat vaihtoehdot ja hinnat löytyvät internetistä.

BRYSSELIN NÄHTÄVYYDET

ShutterstsockBryssel, Belgia
Herkkuvohvelit ovat Brysselin klassikko, joita myydään ympäri kaupunkia.

Grand Place

Grand Place, hollanninkieliseltä nimeltään Grote Markt, on Brysselin sydän. Täällä pistäytyy todennäköisesti jokainen Brysselin kävijä.

Lumoavan kaunis aukio on peräisin 1200-luvulta ja sitä reunustavat toinen toistaan upeammat rakennukset kahviloineen, ravintoloineen ja suklaakauppoineen. Aukion laidalta löytyvät muun muassa raatihuone sekä eri ammattikuntien toinen toistaan koristeellisemmat talot.

Manneken Pis

Manneken Pis on pieni patsas pissaavasta pojasta ja siitä on muodostunut kansallinen symboli. Patsas sijaitsee Rue de l’Étuve ja Rue du Chêne -katujen kulmassa parin korttelin päässä Grand Placelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Brysseliläiset pukevat patsaalle etenkin juhlapyhinä erilaisia vaatteita. Mannekin Pisin satojen vaatteiden kokoelma on nähtävillä kaupunginmuseossa Grand Placella.

Sarjakuvakeskus, Centre Belge de la Bande Dessinée

Brysselissä sijaitseva sarjakuvakeskus tai -museo esittelee tuhansia sarjakuvia belgialaisilta sarjakuvataitelijoilta. Etenkin Tintti, Lucky Luke ja Smurffit ovat hyvin edustettuina. Keskus sijaitsee Rue de Sablesilla muutaman korttelin päässä Grand Placelta.

Lisätietoa

Brysselin viralliset matkailusivut

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Bryssel, Belgia

Belgian pääkaupunki Bryssel tulee tutuksi jo päivässä – paikat, jotka kaupungissa tulee kokea

Kaksikerrosbussit ja Big Ben -kello Lontoossa

Ryanair aloittaa lennot Rovaniemeltä – kolme kohdetta ensi talvelle

Ryanair

Ryanair aloittaa lennot Helsingistä – kahdeksan kohdetta talvikaudelle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja