Kuva: Shutterstock
Kuinka edullista Meksikossa on?

Tällainen on Meksikon hintataso – 5 esimerkkiä suosituista rantalomakohteista

Millainen matkabudjetti Meksikoon tarvitaan? Katso konkreettiset hintaesimerkit Riviera Mayan lomakohteista.

1. Majoituksen hintahaitari on laaja

Oletko miettinyt, kuinka paljon tarvitset käyttörahaa lomalle Meksikoon? Kyseessä on iso maa, johon mahtuu monenlaisia hintahaitareita. Jukatanin niemimaalla sijaitsevat Riviera Mayan lomakohteet Cancún, Playa del Carmen ja Tulum eivät ole halvimmasta päästä, mutta suomalaiselle hintataso on silti edullinen.

Majoitusbudjetti voi olla Riviera Mayalla lähes mitä tahansa. Meksikossa on paljon hostelleja, jotka sopivat parhaiten yksin matkustaville reppureissaajille. Petipaikka jaetussa huoneessa maksaa Jukatanin niemimaan alueella yleensä noin 7–15 euroa.

Yksinkertaisen, mutta siistin huoneen kahdelle hengelle saa edullisimmillaan noin 25 eurolla. Kohteesta riippuen 50 eurolla voi löytää jo oikein mukavan majapaikan. Jos budjetti on jotain 50 ja 100 euron välillä, löytyy alueelta helposti hyviä hotelleja.

Merenrantahotellien yökohtaiset hinnat alkavat yleensä noin sadasta eurosta, mutta kannattaa seurata mahdollisia tarjouksia. Cancúnin isoissa resort-hotelleissa ja Tulumin boutique-hotelleissa yhdestä yöstä voi joutua pulittamaan monta sataa euroa.

2. Katuruokaa ja fine diningia

Jos et ole valinnut all inclusive -hotellia, tulet todennäköisesti viettämään suuren osan lomapäivistäsi miettien, mihin seuraavaksi menisit syömään.

Edullisinta Meksikossa on syödä katukeittiöissä, joissa vatsan saa varmasti täyteen reilusti alle viidellä eurolla. Katuruokaa kannattaa kokeilla ainakin kerran, vaikka et matkustaisikaan pienellä budjetilla. Meksikosta löytyvät myös monet kansainväliset pikaruokaketjut, jotka ovat edullisempia kuin Suomessa.

Ravintoloissa meksikolainen ruoka on aina edullisin vaihtoehto, kun taas länsimaisista annoksista veloitetaan enemmän. Pääruokien hinnat alkavat noin 4–5 eurosta, ja keskimääräinen hinta on noin 10 euroa. Fiinimmissä ravintoloissa annokset maksavat noin 20 euroa.

3. Nähtävyydet ja sisäänpääsymaksut

Meksikossa osataan veloittaa matkailijoita nähtävyyksistä, ja vain harvaan kohteeseen pääsee tutustumaan täysin ilmaiseksi. Matkailijoilta ja paikallisilta peritään usein eri hinnat. Kyseessä ei ole turistihuijaus: hinnastoon on todennäköisesti merkitty ulkomaalaisten ja meksikolaisten pääsymaksut.

Esimerkiksi cenotet eli Jukatanin niemimaan luontoon piilotetut uimakuopat ovat maksullisia, ja niiden hinnat vaihtelevat noin 5–15 euron välillä. Maya-raunioiden sisäänpääsymaksut ovat kohteesta riippuen noin 4–12 euroa ilman opasta.

Pääsymaksut ja nähtävyyksien hinnat Meksikon lomakohteissa
Kuva: Shutterstock
Chichen Itza on Jukatanin niemimaan maya-raunioista kallein.

Teemapuistot ovat Meksikossa amerikkalaiseen tapaan hinnoiteltuja, mikä voi tulla monelle yllätyksenä. Esimerkiksi liput luonnonpuisto Xcaretiin ja erilaisia adrenaliinielämyksiä tarjoavaan Xplor-puistoon maksavat noin 90 euroa.

Coco Bongo on Cancúnissa ja Playa del Carmenissa toimiva show-ravintola ja yökerho, jossa moni matkailija päätyy vierailemaan lomansa aikana. Sisäänpääsy ja show-lippu juomineen maksaa edullisimmillaan noin 55 euroa.

4. Mitä Meksikosta kannattaa ostaa?

Meksikon ostoskadut ovat täynnä sekä amerikkalaisia että eurooppalaisia ketjuliikkeitä. Erityisesti amerikkalaismerkkien tuotteet ovat yleensä kalliimpia kuin Yhdysvalloissa.

Kansainvälisten ketjujen rinnalla toimivat meksikolaiset matkamuistomyymälät, joissa myydään perinteisistä tekstiileistä tehtyjä vaatteita, sombreroja, koriste-esineitä ja taidetta. Turhanpäiväistä rihkamaakin löytyy. Vilkkaissa lomakohteissa kilpailu pitää tuotteiden hinnat edullisina.

Poikkeuksena Jukatanin niemimaan alueella on Tulumin rantatie, jonka varrella on tarkasti kuratoituja putiikkeja. Usein ulkomaalaisten omistamissa liikkeissä on huomattavasti korkeampi hintataso kuin muissa Riviera Mayan lomakohteissa. Monien tuotteiden hinnat mitataan kymppien sijaan satasissa.

Meksikosta kannattaa ostaa käsitöitä, sisustustavaroita, mausteita ja astioita. Perinteiset meksikolaiset viltit, matot, reput ja riippumatot ovat suosittuja tuliaisia. Myös kahvinpavut sekä tyypilliset meksikolaiset juomat kuten tequila ja mezcal sopivat kotiinviemisiksi.

5. Bussien, lentojen ja lauttojen hinnat

Taksit ovat Meksikon rantakohteissa suhteellisen edullisia, mutta turisteja veloitetaan usein enemmän kuin paikallisia. Sovi hinnasta etukäteen ja tingi rohkeasti. Pääkatujen ja bussiasemien liepeillä sijaitsevien virallisten taksitolppien kautta napatut taksit ovat kalliimpia kuin kadulla pysäytetyt taksit.

Meksikon sisällä on helppo matkustaa bussilla tai lentäen. Meksikolaiset bussit ovat edullisia, mutta eivät mitenkään puoli-ilmaisia – pitkällä matkalla lentäminen tulee jo halvemmaksi. Bussimatka Cancúnista Tulumiin maksaa noin kahdeksan euroa.

Riviera Mayan alueella liikennöivät myös colectivot eli pikkubussit, jotka lähtevät matkaan heti kun jokainen istuinpaikka on täynnä. Colectivot ovat nopeita ja edullisia kulkupelejä päiväretkiä varten. Esimerkiksi Cancúnin ja Playa del Carmenin välinen matka maksaa vajaat kaksi euroa per suunta.

Muualle Meksikoon matkustettaessa halpalentoyhtiöiltä kuten Interjetiltä ja Volarikselta voi löytää lippuja parhaimmillaan muutamalla kympillä. Matkatavarat eivät sisälly lippujen hintaan.

Edestakainen lauttalippu Cancúnista Isla Mujeresin saarelle maksaa noin 14 euroa, kun taas meno-paluu Playa del Carmenista Cozumelin saarelle maksaa noin 18 euroa.

Lue myös: Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 15.10.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Henry jo mainitsi asioita joiden takia en itse lähde Meksikoon. Liikaa rikollisia, huumeita, poliisin käyttäytyminen jne. En tosin menisi kaikkialle Aasiassakaan. Thaimaan turistikohteet meren rannoilla on suhteellisen turvallisia paikkoja. Ei ole koskaan tarvinnut pelätä mitään vaikka pienessä sievässä olen kävellyt ravintolasta hotelliin kilsan matkan.
Raha ei ole kriteeri matkakohteeni valinnassa, vaan ensin tulee turvallisuus.

Jos matkassa säästää kun menee Meksikoon, sen vakuutuksissa joutuu antamaan tasoitusta. Turisteja ryöstetään ja huumediilerit ja poliisit käyvät sotaa kaduilla jatkuvasti. En lähtisi sinne luoteja väistelemään