Kuva: Shutterstock
Kroatian parhaat saaret

Suunnitteletko lomaa Kroatiassa? Tässä maan viisi kauneinta saarta

Kroatian upeimmat saaret houkuttavat viettämään unohtumattoman loman. Katso, mitkä kohteet sopivat matkailuun kaikkein parhaiten!

1. Brač

Aivan Splitin kaupungin edustalla Adrianmerellä sijaitseva Bračin saari on suosittu matkakohde, sillä sinne on helppo matkustaa Splitistä käsin vaikkapa vain päiväretkelle. Lauttamatka satamasta saarelle maksaa hieman alle viisi euroa ja matka tiheään liikennöidyllä reitillä kestää noin tunnin. Bračin saarelle on lauttayhteys myös Makarskasta.

Bračin saari on tunnettu sen eteläosassa sijaitsevasta hyvin näyttävästä Zlatni Rat -rannasta, mutta saarella on myös paljon muuta nähtävää. Dalmatian suurin ja koko Adrianmeren kolmanneksi suurin saari tarjoaa matkailijalle hyvät palvelut. Saaren suosituimmat kohteet ovat paitsi satamakaupunki Supetar myös eteläinen rantakaupunki Bol. Välimatka kohteiden välillä on noin 35 kilometriä, ja välimatkat saattavatkin yllättää Bračin saarella, sillä sen pituus on noin 50 kilometriä.

Kuva: ShutterstockKroatian parhaat saaret
Bračin saaren tunnetuin kohde on näyttävä Zlatni Rat -ranta.

Saarella on runsaasti pieniä tunnelmallisia kaupunkeja ja kyliä, joista monet ovat matkailijoiden kansoittamia. Siitä huolimatta saarella on mahdollista kokea aitoa Kroatiaa, sillä Bračin saarella on yhä monia rauhallisia, pääosin paikallisten asuttamia kyliä. Kroatialaiskylien lisäksi saarella on myös luonto- ja rantakohteita. Bračin ja samalla kaikkien kroatialaisten saarien korkein kohta on Vidova Gora, joka kohoaa 778 metrin korkeuteen.

2. Hvar

Bračin saaren eteläpuolella sijaitseva Hvarin saari on suosittu matkailusaari. Hvar on noin 80 kilometriä pitkä, joten sillä on rutkasti rantaviivaa, minkä lisäksi eläväisellä saarella matkailijoita kiinnostavat lukuisat kaupunkikohteet, aktiivinen yöelämä sekä mainio majoitustarjonta. Hvarin saarelta löytyy kuitenkin myös rauhallisia pikkukaupunkeja, joissa pääsee nauttimaan paikallisesta tunnelmasta.

Kuva: ShutterstockKroatian parhaat saaret
Vaikka Hvarilla on bilekohteen maine, voi saarella viettää myös rauhallisen loman.

Suosittuja kohteita ovat muun muassa saaren nimeä kantava historiallinen kaupunki Hvar. Sen mukulakivikatujen varrella on runsaasti historiallisia nähtävyyksiä. Lukuisien kaupunkien ja kylien lisäksi saarella on hyvät aktiivimahdollisuudet. Hvarilla voikin harrastaa muun muassa melontaa, sukellusta, snorklausta, pyöräilyä, lenkkeilyä ja kiipeilyä.

Hvarin saarelle on laiva- ja katamaraaniyhteydet Splitin satamasta. Matka kestää noin tunnin.

3. Korčula

Etelämmäs Hvarista matkustavat päätyvät nopeasti Korčulan saarelle, joka on on rauhallinen saarikohde. Alueen historia on vahvasti läsnä, minkä lisäksi matkailijat voivat ottaa ilon irti myös saaren lukuisista rannoista. Korčulalla on myös oma erikoinen perinteensä, ja saaren oma miekkatanssi on näkemisen arvoinen.

Korčulan saaren suosituimpiin kohteisiin kuuluu samanniminen kaupunki, joka sijaitsee saaren itärannikolla. Muurien ympäröimä tunnelmallinen vanhakaupunki on kiinnostava kohde. Korčulan kaupunki on rakennettu kalanruodon muotoon, jolloin raitis meri-ilma pääsee kiertämään kaupungissa hyvin, mutta kadut ovat siitä huolimatta suojassa tuulelta.

Kuva: ShutterstockKroatian parhaat saaret
Korčula on historiallinen saari, jolla on monia omia perinteitä.

Korčulan saarella on monia rantoja, joista matkailija voi valita oman suosikkinsa. Vesi on kirkasta, mutta Adrianmerelle tyypillisesti useimmat rannat ovat kivirantoja. Hiekkarantojakin on, mutta niitä on huomattavasti kivirantoja vähemmän. Esimerkiksi matkailijoiden suosima Grebiscen ranta on suosittu hiekkaranta. Muita hyviä rantoja ovat Dubovican, Luciscan, Kordovonin ja Gdinj Baysin rannat.

Korčulan saarelle on hyvät yhteydet niin Splitistä kuin Dubrovnikistakin. Splitistä saarelle matkustetaan Vela Luka -satamaan, ja laivat liikennöivät tavallisesti Hvarin saaren kautta.

4. Mljet

Lyhyen matkan päässä Dubrovnikista sijaitseva Mljetin saari on Kroatian vehrein saari. Mljetin saaren mukaan nimetty kansallispuisto peittääkin saaren luoteisosan kokonaan. Lisäksi saarella on pitkälti rantaviivaa, ja myös monia hiekkarantoja. Saarella tuotettavat viinit, oliivit ja vuohenjuusto ovat tunnettuja myös muualla Kroatiassa.

Kuva: ShutterstockKroatian parhaat saaret
Mljetin saaren luoteisosa on kokonaan kansallispuiston peitossa. Parhaimmillaan maisemat ovat auringon noustessa tai laskiessa.

Mljetin saari sopii erityisesti aktiivimatkailijalle, sillä saarta ympäröivä kirkas vesi ja rikas vedenalainen maailma luovat mainiot mahdollisuudet sukeltamiseen ja snorklaukseen. Kansallispuiston tiheä metsä ja hoidetut polut sopivat taas mainiosti pyöräilyyn ja patikointiin. Mljetin kansallispuistossa sijaitsee myös kaksi suolaista järveä, Veliko ja Malo Jezer, joiden vesi on huomattavasti merivettä lämpimämpää mistä syystä järven rannat ovat suosittuja uimapaikkoja.

Saarelle on säännöllinen laivayhteys Dubrovnikista, mutta myös Korčulasta järjestetään matkoja Mljetin saarelle.

5. Vis

Hvarin saaren koillispuolella sijaitseva pieni Visin saari on rauhallinen lomakohde, jonka turismi kasvaa jatkuvasti. Saari oli vuosia armeijan käytössä, ja se onkin alkanut avautua vierailijoille vasta Kroatian itsenäistymisen eli vuoden 1991 jälkeen.

Vis sijaitsee Kroatian saarista kaikkein lähimpänä avomerta, mutta sen ympärillä on tiheä saaristo, johon kuuluu monia pikkusaaria. Suurista saarista lähimpänä sijaitsee Korčulan saari, minne Visiltä ei kuitenkaan ole suoraa lauttayhteyttä.

Kuva: ShutterstockKroatian parhaat saaret
Visin saari on täynnä upeita luontokohteita. Vieraile ainakin Stinva-lahdella.

Kalastajien saarena tunnetulla Visillä tuotetaan myös viiniä, ja se on loistava kohde matkailijoille, jotka kaipaavat lomaltaan autenttista tunnelmaa. Saaren piilossa olevat rannat, paikallisten tarjoamat majoituspalvelut sekä herkullinen ruoka tekevät Visistä mainion lomakohteen. Visin saarelle on Splitistä lauttayhteys, ja matka kestää noin kaksi ja puoli tuntia.

>> Löydä halvat lennot Kroatiaan Rantapallon lentohaun avulla!

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 18.4.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (5 votes, average: 2,60 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Olimme Kroatiassa Dubrovnikin lähellä sijaitsevalla Lopud-nimisellä saarella vuonna 2013. Matkaa saarelle tehtiin yhteysaluksella n. tunnin verran. Saaren kauneus ja rauhallinen tunnelma hurmasi täydellisesti. Liikkuminen tapahtui pääasiallisesti ”Apostolin kyydillä” tai sitten golf-autoilla. Saarella ei siis ollut lainkaan autoilua eikä äänekkäitä moottoripyöriä.

Saarella oleva Lafodia-hotelli muistutti mereltä käsin ruotsinlaivojen siluettia. Jylhä hotelli oli rakennettu siten että jokaisesta huoneesta näkyi maisemaa merellä tai vuorille. Palvelu oli ystävällistä ja ammattitaitoista. Ja ne jälkiruokapöydät…. nam! Italialaisjohdossa oleva hotelli oli sisustettu kauniisti ja ruoka oli erinomaista.

Saarella sijaitsi pieniä putiikkeja ja kaunis kirkko jossa paikalliset sunnuntaiaamuisin kävivät hartauksessa.

Vesiurheilun ystäville löytyi kaikkea mahdollista vesikäsipallosta soutuun ja kanootteihin. Itse tyydyimme samoilemaan kauniilla kukkuloilla ja lenkkipoluilla päivisin.

saaren takaosassa oli mitä parhaimmat auringonottoon tarkoitetut biitsit. Ja Adrianmeri on niin kristallinkirkas ja turkoosinen.

Paratiisisaari keskellä Eurooppaa on mitä parhain kohde esimerkiksi häämatkaa suunnitteliville. Myös hyvästä ruuasta ja rauhallisesta lomasta nauttiville, ei yöbilekukkujille.

Pula on kallis ja kivkkoiset rannat ei houkuttele.Ylimielinen palvelu ja rahastaminen pienimmästäkin palvelusta antoi todella huonon kuvan,sillä on tullut kierrettyä Kroatiaa aika monella suunnalla ja palvelut ovat olleet hyvää tasoa ja ihmiset ystävällisiä .

Kroatian Selce on ehdoton, rauhallinen helmi. Ei mikään turistirysä, ainakaan vielä.

Loma Bracilla vuosi sitten oli upea. Sataman lähellä oleva kaupunki on siisti ja viihtyisä. Rannasta ylös nousevat kadut täynnä kukkia , kuvauksellisia. Hotelli Velaris rannassa avaralla kukkapihalla ihan huippu. Ihmiset todella aitoja ja ystävällisiä. Suosittelen