hero taustakuva

Näin vuokraat ihanan lomahuvilan Kroatiasta – viisi vinkkiä

Flickr / Nick Savchenko artikkelin kuva
Hotellit
Suunnitteletko lomaa Kroatiassa? Nappaa Rantapallon vinkit huvilan vuokraukseen!
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 02.02.2016
facebook   whatsapp

1. Miksi vuokrata huvila?

Suomalaisten suosimien kesäkohteiden joukossa Kroatia on kiilannut kärkijoukkoon Kreikan, Turkin ja Espanjan kaltaisten klassikkojen kintereille.

Omatoimimatkailijoille lomahuvila tai vuokra-asunto on erinomainen vaihtoehto hotellille. Kroatiassa on valtava määrä vuokrattavia kiinteistöjä pienistä kaupunkikodeista isoille seurueille sopiviin luksushuviloihin.

Perheen tai kaveriporukan kanssa reissatessa lomahuvila on ihanteellinen vaihtoehto, sillä yhteiset illanvietot onnistuvat vaikka omalla terassilla. Pienten lasten vanhemmat arvostavat kokkaus- ja pyykkäysmahdollisuuksia.

Vuokra-asunto tulee yleensä myös hotellimajoitusta edullisemmaksi. Useimmissa asunnoissa on yökohtaisia hintoja edullisemmat hinnat viikon tai kuukauden viipyville vieraille.

Innokkaille ruoanlaittajille oma keittiö on mukava lisä etenkin silloin, kun reissussa ollaan isolla porukalla tai pienten lasten kanssa. Ravintolaruokaa ei ehdi edes kaivata, kun ateriat voi nauttia omassa kroatialaisessa puutarhassa tai vaikkapa kattoterassilla.

2. Vertaile vuokrasivustoja ja hintoja

Huviloita ja loma-asuntoja on helppo selata hakusivustojen kautta rajaamalla omiin tarkoituksiisi sopivat vaihtoehdot. Etsitkö kaupunkiasuntoa kahdenkeskiselle lomalle? Vai haluatko huvilan, johon mahtuu koko suku? Haaveiletko omista allasbileistä kaveriporukalla?

Yksityishenkilöiden asunnonvuokraussivusto Airbnb on juuri nyt suosittu, ja myös Kroatiassa monet paikalliset ovat tehneet vuokrabisneksestä itselleen kokopäivätyön. Se näkyy palvelun jouhevuudessa: vuokranantajat vastaavat kysymyksiin nopeasti ja pyrkivät antamaan mahdollisimman hyvää palvelua loistoarvostelun toivossa.

Muita loma-asuntoja välittäviä verkkosivustoja ovat esimerkiksi Interhome, HomeAway ja Wimdu. Sivustoja voi käyttää myös suomen kielellä. Luksushuviloja välittävä Villada on puolestaan kotimainen vaihtoehto. Rantapallon huvilahaku löytyy täältä.

Hintoja vertaillessasi muista huomioida mahdolliset lisämaksut. Tarkista veloitetaanko esimerkiksi loppusiivouksesta tai ylimääräisistä henkilöistä erikseen.

3. Kuinka valita sopiva kohde Kroatiassa?

Lomakohdetta valitessa suurin osa matkailijoista keskittyy Kroatian suosituimpiin kohteisiin. Dubrovnik, Split ja Pula ovat kaupunkeja, joihin pääsee Suomesta suorin lennoin. Myös suosikkikohteiden kupeessa sijaitsevat saaret kuten Hvar ja Brac ovat suosittuja.

Näin vuokraat asunnon Kroatiasta

Huvilaa etsittäessä haku kannattaa kuitenkin ulottaa myös varsinaisten kaupunkien ulkopuolelle – varsinkin, jos käytössä on vuokra-auto. Nopeasti huippusuosituksi nousseessa Dubrovnikissa hinnat ovat kallistuneet tasaisesti, mutta esimerkiksi läheisistä Mlinin ja Cavtatin kylistä löytyy edullista majoitusta.

Mieti mitä haluat kohteelta: rantoja, kulttuuria, aktiviteetteja vai kaikkia näitä? Onko käytössäsi auto vai pitääkö palvelujen olla kävelymatkan päässä? Tuleeko huvilan olla lapsiystävällinen?

Lue myös: Kroatian parhaat palat – 10 vinkkiä matkailijalle

4. Kosketus paikalliselämään

Vuokra-asunnossa tai lomahuvilassa majoittuessasi pääset kokemaan tavallista elämää paikallisten silmin. Monelle tämä on asunnonvuokrauksen paras elämys: tällaista olisi oikeasti asua unelmien lomakohteessa!

Kysy rohkeasti neuvoja ja vinkkejä vuokranantajalta – nämä auttavat yleensä mielellään ja vastaavat kysymyksiin nopeasti. Monesti asuntoon on jo valmiiksi koottu paikallisvinkkejä esimerkiksi ohjekansioon.

Jos olet jo etukäteen ollut paljon yhteydessä vuokranantajan kanssa, voit halutessasi kiittää avusta viemällä vaikka pienen tuliaisen Suomesta. Suklaalevy tai pieni matkamuisto ei maksa paljoa, mutta on mukava ele.

Korculan saari Kroatiassa

Parhaimmillaan loma-asunto voi tuoda mielenkiintoisia kontakteja paikallisiin. Naapurit saattavat kutsua illallispöytään tai vuokranantaja ilmestyä ovelle tuoreiden viikunoiden kanssa. Ehkä löydät itsesi vuokranantajan keittiöstä yrittämästä nauttia paikallista snapsia irvistämättä.

5. Askarruttaako turvallisuus? Älä huoli!

Ensimmäistä kertaa huvilan tai asunnon vuokraavaa matkailijaa saattaa jännittää. Mitä jos kukaan ei olekaan vastassa? Mitä jos asuntoa ei ole olemassakaan? Hotelli saattaa tuntua turvallisemmalta vaihtoehdolta.

Loma-asunnon vuokraaminen luotettavalta sivustolta on turvallista. Maksukäytännöt vaihtelevat eri sivustoilla ja eri asuntojen välillä. Joskus koko summa maksetaan etukäteen, kun taas toisinaan tietyn prosenttimäärän mukainen takuusumma riittää varauksen vahvistamiseksi.

Asuntoon saapuminen sovitaan aina tapauskohtaisesti vuokranantajan kanssa. Monet asuntoja vuokraavat henkilöt voivat järjestää kyydin lentokentältä joko pientä maksua vastaan tai kaupan päälle. Pyri saapumaan kohteeseen päivällä, jotta et joudu navigoimaan asunnolle illan pimeydessä.

Paras tapa saada käsitys tulevasta asunnosta tai huvilasta on lukea aiemmin kohteessa yöpyneiden matkailijoiden arvosteluja. Sivustoille voivat jättää arvosteluja vain henkilöt, jotka ovat tehneet varauksen palvelun kautta. Useita positiivisia arvioita keränneen huvilan varaamista ei tarvitse jännittää.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr / Nick Savchenko, Flickr / Jenny.Gu

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Olemme varanneet onnistuneesti Kroatiasta sekä bookingin kautta että airbenb:n kautta majoituksia. Pääsääntöisesti ovat toimineet hyvin.

  Tänä keväänä kuitenkin varasimme jo ajoissa Mlinistä (Dubrovnikin lähellä) mielestämme juuri sopivan asunnon Booking.comin kautta. Apartments Villa Made 4 you:sta mielestämme kohtuulliseen hintaan. (Ei sesonkiaika).

  Pari viikkoa ennen matkaa Bookingista otettiin yhteyttä, että hotelli haluaakin korkeampaa hintaa. Vaikka meillä oli varausvahvistus ja katevarauskin oli kortilta tehty. Emme tietenkään suostuneet. Meillähän oli varausvahvistus jossa luki hinta kolmelta yöltä.

  Otimme suoraan yhteyttä hotelliin ja kysyimme, oliko kaikki hyvin? Olisimmeko edelleen tervetulleita? Vastaus oli ystävällinen: kyllä. Ja kuulemma kaikki oli valmista tuloamme varten. Vaan eipä ollutkaan.

  Pian jo ilmoittivat, että voisimme varata läheltä toisen majapaikan. Booking teki kyllä hyvää työtä ja yritti hoitaa asiaa. Meni kuitenkin niin maku vedätyksen takia, että peruimme varauksen, koska emme olleet tervetulleita sopimallamme hinnalla. Samana päivänä varauksesta löytyi huoneisto jälleen bookingin sivuilta. Nyt lähes 200€ kalliimpaan hintaan.

  Kaikenlaista ikävää voi siis sattua. Onneksi Kroatia on täynnä majoitusvaihtoehtoja, joten tuskin kukaan jää ilman majapaikkaa. Kyseiseen Apartments Villa Made 4 you olikin siis Villa Made 4 someone else! En suosittele varausta siitä huoneistosta!


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.