Vietä unohtumaton Working Holiday -vuosi Australiassa! Näillä vinkeillä pääset alkuun – lue muuttajan opas
Valmistele lähtö huolella
Välivuosi Australiassa on suosittu tapa päästä viettämään tavallista lomaa pidempi aika maapallon toisella puolella ja tutustua Australian lämpimään ilmastoon, kiinnostaviin kaupunkeihin ja maan tarjoamiin luontoelämyksiin. 18–35-vuotiaat voivat hakea Australiaan Working Holiday -viisumia eli työlomaviisumia.
Työlomaviisumilla voi oleskella ja työskennellä Australiassa vuoden. Kätevin tapa hankkia viisumi on täyttää lomake Australian hallituksen nettisivuilla. Viisumihakemus on monisivuisuudestaan huolimatta helppo täyttää.
Passin tulee olla voimassa ainakin kuusi kuukautta matkan jälkeen. Tarkista siis hyvissä ajoin passin voimassaoloaika. Ota myös valmiiksi kopio passista sekä muista tärkeistä asiakirjoistasi katoamisen varalta.
Kun passi ja viisumiasiat ovat kunnossa, kannattaa viimeistään alkaa etsiä lentolippuja. Reittilennoissa harvemmin löytyy viime hetken tarjouksia, joten mitä aiemmin liput ostat, sen halvemmalla luultavasti ne myös saat. Lippujen hinnat saattavat vaihdella paljonkin viikonpäivästä riippuen.
Vakuutukset ja rokotukset
Matkavakuutuksen on hyvä olla voimassa, vaikka suomalaiset kuuluvatkin Australian MediCaren piiriin. Yleensä vakuutukset kattavat vain murto-osan matkan pituudesta ja lisäkuukausista pitää sopia erikseen. Vakuutusten hinnat saattavat vaihdella paljonkin eri yhtiöiden välillä, varaa siis päivä tai kaksi vakuutusyhtiöiden järjestelmälliseen vertailuun ja tarjousten pyytämiseen.
Erillisiä rokotuksia Australiaan ei tarvita, mutta varmista kuitenkin, että perusrokotesuojasi on voimassa. Mikäli sinulla on jatkuva reseptilääkitys, pyydä apteekistasi englanninkielinen resepti tullia varten. Riittävä on myös englanniksi kirjoitettu tarra purkin kyljessä, kunhan siitä löytyvät nimesi, henkilötunnuksesi ja purkin sisältö sekä käytön tarkoitus. Ota lääkkeitä mukaan koko matkan ajalle, ellet halua paikan päällä käydä hakemassa uutta paikallista reseptiä.
Muuttoilmoitukset, Kela ja pankkiasiat
Muuttoilmoitus ja osoitteenmuutos tulee tehdä maistraattiin. Postin kautta voi lisäksi ohjata postinsa edelleen myös ulkomaiseen osoitteeseen, jos sinulla on vakituinen osoite tiedossa. Muussa tapauksessa kannattaa valtuuttaa perheenjäsen tai ystävä postin avaajaksi tai -välittäjäksi.
Kuten kaikista normaalia lomamatkaa pidemmistä ulkomailla oleskeluista, myös välivuodesta Australiassa tulee ilmoittaa Kelalle. Ilmoituksen voi tehdä lomakkeella Y39: Ilmoitus muutosta ulkomaille tai tilapäisestä oleskelusta ulkomailla. Kela päättää ilmoituksen perusteella, kuuluuko asiakas ulkomailla oleskelun ajan Suomen sosiaaliturvan piiriin. Sosiaaliturva jatkuu matkoissa, jotka kestävät 12 kuukautta tai vähemmän.
Mikäli käytät suomalaisia pankkikortteja, kannattaa pankkiin ilmoittaa erikseen, että olet ulkomailla pidempään. Muutoin riskinä on kortin sulkeminen väärinkäyttöepäilyjen takia. Paikallisen tilin voit ainakin joissakin australialaispankeissa avata etukäteen jo internetissä.
Asunto ja pakkaaminen
Jos asut vuokra-asunnossa, varmista vuokrasopimuksestasi irtisanomisaika ja muista irtisanoa asuntosi ajoissa. Toinen vaihtoehto on jälleenvuokrata asunto kalustettuna, jolloin kotiinpaluu käy helpommin. Tähän tarvitset kuitenkin luvan vuokranantajaltasi. Muista irtisanoa sähkösopimus ja muut vastaavat sopimukset ja lopettaa lehtitilaukset.
Pakkaaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Muista selvittää kohdekaupunkisi sääolosuhteet, sillä ne vaihtelevat Australian kokoisessa maassa hyvinkin paljon. Älä ota turhaa tavaraa mukaan ja muista, että vaatteita saa hankittua myös paikan päältä. Australia ei kuitenkaan ole hintatasoltaan edullisimmasta päästä, joten ota ainakin kalleimmat tarpeet mukaan.
Näin pääset alkuun paikan päällä
Kun asiat kotimaassa on hoidettu kuntoon, on aika hypätä koneeseen ja aloittaa elämä Australiassa.
Working Holiday -viisumilla maassa saa tehdä töitä, opiskella tai vaan oleskella. Mitään pakotteita ei ole, rajoituksia tosin joitakin. Seuraavat ohjeet ovat lähtökohtaisesti niille, jotka aikovat viipyä samassa paikassa ja tehdä töitä, mutta vaikka suunnitelmanasi olisi seikkailu ympäri Australian, kannattaa tämä muistilista lukea läpi.
Paikan päällä ensimmäisenä on vastassa pienimuotoinen paperisota. Suomella on kuitenkin melko hyvät sopimukset monessa asiassa Australian kanssa ja lisäksi australialaiset ovat todella avuliaita ulkomaalaisia kohtaan.
Löydä asunto Australiasta
Ensimmäisenä tarvitset asunnon tai majapaikan. Älä mene kaikkien muiden turistien tavoin eniten mainostettuihin Surfers Paradise -tyyppisiin paikkoihin ja ylihinnoiteltuihin backpackers-motelleihin, vaan tutustu vuokramahdollisuuksiin. Tässä jo perushaku Googlella auttaa pitkälle.
Australiassa kämppiselämä on todella yleistä ja vielä kolmenkymmenen paremmallakin puolella olevat ihmiset asuvat usein yhteisasunnoissa. Aina joku etsii alivuokralaisia tai kämppiksiä, joten huoneen saa helposti hyvältä asuinalueelta melko edullisella hinnalla.
Jos haluat oman asunnon tai olet liikkeellä kaveriporukalla, kodinmetsästys kannattaa aloittaa heti, sillä siinä voi kestää kauankin. Hyvä sivusto asunnonhakuun on esimerkiksi www.domain.com.au. Myös asunnonvälittäjien, esimerkiksi Ray White ja Professionals, sivuja kannattaa käydä tutkimassa. Asunnoissa on yleensä julkinen näyttö ja soittamalla välittäjälle näytön saa usein vaikka samalle päivälle.
Kalustettuja asuntoja on jonkin verran tarjolla, tosin huomattavasti vähemmän kuin kalustamattomia. Suurissa ja suosituissa kaupungeissa kannattaa varautua siihen, että kolmiosta joutuu maksamaan hyvällä alueella 300–500 Australian dollaria (noin 200–325 euroa) viikolta ja yksiöstäkin helposti yli 250 dollaria (noin 160 euroa) viikolta.
Nämä tarvitset asunnonvuokraukseen
- Hakukirje (vältä termin ”nuori” käyttöä peläkstään, kerro olevasi ”young professional”, jotta sinut otetaan tosissaan eikä ajatella, että olet bilehirmu), jossa kerrot itsestäsi ja asunnon tarpeestasi. Korosta luotettavuuttasi, siisteyttäsi ja sitä, ettei sinulla ole lemmikkejä.
- Referenssikirje edelliseltä vuokranantajalta (äärimmäisen suositeltava!)
- Palkkakortti edellisestä työstäsi
- Referenssikirje työnantajalta (jos nykyistä ei ole, niin edelliseltä)
- Valokopio passista
- Tiliote pankistasi (paikallinen tai suomalainen)
- Luottokortti
Näillä yritetään varmistaa, että sinulla on varaa maksaa asunto. Silti joudut alussa maksamaan yleensä kuuden viikon vuokran suuruisen rahasumman, joista neljän viikon verran vuokrarahaa menee vakuudeksi vakuustoimistoon ja kahden viikon vuokra menee vuokranantajalle.
Lue vuokrasopimus tarkkaan ja kuvaa asunto muuttaessasi siihen. Jos pinnoissa on kulumia tai halkeamia, pidä huoli, että kuvaat ne ja lähetät raportin asunnon kunnosta vuokranantajalle vaikkapa sähköpostilla säästäen itsellesi päivätyn kopion. Parhaassa lykyssä vuokranantajasi on upea tyyppi joka uskoo sanaasi, pahimmassa tapauksessa pois muuttaessasi hartioillesi sysätään vastuu vahingoista, jotka olivat asunnossa ennen sinua. Kalustetussa asunnossa käy läpi vuokranantajan antama lista tavaroista ja tarkasta, että ne kaikki löytyvät asunnosta.
Pankkitilin avaaminen Australiassa
Varaa aikaa pankkitilin avaamiselle jo ennen asunnon etsimistä. Pankkeja Australiassa on runsaasti ja niiden väliset hintaerot ovat valtavia.
Nämä tarvitset pankkitiliä varten
- Tiliote nykyisestä pankistasi. Jos passissasi on useampi kuin yksi nimi, vaihda omaan suomalaiseen pankkiisi kaikki nimesi näkyville osoiteriville. Tuota asiakirjaa käytetään henkilöllisyysvarmistukseen osoitteen osalta, joten pidä huoli, että sinulla on jokainen nimi näkyvissä osoiterivillä.
- Passi, pari luottokorttia (Visa Electron käy myös), suomalainen ajokortti ja mikä tahansa kuvallinen kortti nimelläsi auttaa asiaasi eteenpäin.
- Vuokranantajaltasi (väliaikaiselta tai pidempiaikaiselta) referenssikirje osoitteestasi.
- 2 000 dollarin eli noin 1 300 euron alkupääoma tilille.
- Palkkatodistus tai todistus työpaikasta, mikäli jälkimmäinen löytyy jo Australiasta.
Hanki paikalliset kortit ja dokumentit
Seuraava askel on hakea virallisia asiakirjoja ja kortteja. Käytännöt vaihtelevat osavaltioittain, mutta esimerkiksi Queenslandissa suomalaisen ajokortin haltija saa suoraan ajokortin Queensland Transport -keskuksesta. Samasta paikasta saa myös 18+-kortin. Kortteja kannattaa mennä hakemaan inhimillisen näköisenä, kortin kuvat nimittäin kuvataan paikan päällä ja saat kortin suoraan mukaasi!
Australiassa käy suomalainen ajokortti muutenkin, mutta silti suositeltavaa on 26 dollarin käyttäminen paikalliseen vuoden voimassaolevaan ajokorttiin. Australiassa on sadan pisteen ID-järjestelmä, joka rakentuu ajokortista, passista, virallisesta kirjeestä, luottokortista ja jostakin muusta asiakirjasta. Paikallinen ajokortti tuo sinulle heti 30 ID-pistettä, sillä Queenslandin ajokorteissa on ilmoitettuna osoite.
18+-kortti on noin 20 dollaria maksava kortti, jolla todistetaan, että olet täysi-ikäinen. Jos et halua kantaa ajokorttiasi kaikkialle, niin alkoholiostoksiin ja baareihin tämä on riittävä. Lisäksi 18+-kortti tuo lisäpisteitä ID-tunnistukseen.
Terveydenhuolto Australiassa
MediCare-kortin saa kävelemällä lähimpään MediCare-toimistoon. Yleensä kaikissa isoissa ostoskeskuksissa on MediCare-toimisto. Suomella ja Australialla on sopimus, jolla suomalaiset ovat oikeutettuja saamaan korvauksia julkisen terveydenhuollon palveluista. Lääkärikuluista MediCare korvaa vain noin puolet, eli kannattaa pitää yksityinen matkavakuutus yllä. MediCare ei korvaa suomalaisille mitään yksityisen terveydenhuollon palveluja, ei edes ensiapua.
Saat toimistosta mukaan kuukauden voimassa olevan kuitin, jossa on MediCare-korttisi numero. Varsinainen kortti tulee postissa kotiisi. Monissa paikoissa MediCare-korvaus vähennetään suoraan ennen kuin maksat laskusi, mutta joistakin paikoista joudut hakemaan korvausta jälkikäteen MediCaren toimistolta.
Terveysasioiden kannalta kannattaa selvittää lähin oma terveyskeskus ja käydä ilmoittamassa tietonsa sinne, että saa selville oman yleislääkärin eli general practitioner nimen. Australiassa ei pääse näkemään erikoislääkäriä ilman GP:n lähetettä ja kaikkialla kysellään oman GP:n nimeä. Omaksi GP:ksi päätyy isommassa terveyskeskuksessa se lääkäri, jonka luokse saat ensimmäisen vapaan ajan.
Ansioluettelo australialaiseen malliin
Työnhakuun ei ole olemassa mitään maagisia keinoja. Työnhaku ulkomailla sisältää omat haasteensa. Paikkoja on tarjolla vähän ja suurin osa paikoista haluaa permanent-viisumilla asuvia henkilöitä palvelukseen. Pienillä nikseillä saat kuitenkin lisättyä kiinnostavuuttasi työnantajien silmissä.
Unohda perinteinen suomalainen neuvo ansioluettelon lyhyydestä ja selkeydestä. Australialaisittain ansioluettelon pitää olla pirteä, värikäs, erottuva ja pitkä.
Näin rakennat ansioluettelosi
- Kansisivu – kuva itsestäsi, nimesi ja teksti Curriculum Vitae.
- Personal information, henkilötiedot ja osoite sekä kuva. Liitä aina hyvä kuva itsestäsi ansioluettelon osaksi. Hymyilevä kuva on aina hyvä, sillä australialaiset arvostavat pirteyttä.
- Snapshot, lyhyt teksti, jossa kerrot kuka olet, mitä teet ja miksi olisit vuoden työntekijä, vältä ”olen juuri muuttanut Suomesta” -tyyppistä lausetta ja nuoruutesi ilmoittamista jos olet vasta työelämän ensiaskeleilla.
- Skills, kielet, ATK-taidot ja kaikki muutkin taidot, kuten esimerkiksi kirjoitusnopeus. Muista kehua itseäsi ja mainitse ”eye for details”-kaltaiset ympäripyöreät taidot. Muista mainita jokainen ohjelma, jota osaat käyttää, vaikka se tuntuisi typerältä! Älä unohda mainita manuaalivaihteista ajokorttia, jos sellainen sinulla on.
- Qualifications, koulutuksesi
- Professional history, järjestä aikajanaan selkeästi työhistoriasi sekä laveat selitykset työtehtävistä, mainitse kaikki vastuualueet kahvinkeitosta kopiointiin.
- Other interests, harrastukset ja mielenkiinnon kohteet
- References, vähintään kahden edellisen työnantajan yhteystiedot
- Kuvamateriaalia, jos olet vaikka kirjoittanut blogia ja haet vaatekauppaan töihin, ota pari print screeniä blogistasi ja asettele ne nätisti näyttämään stailauskykysi ja graafisen osaamisesi.
- Viimeiselle sivulle kopio paikallisesta ajokortistasi
Ansioluettelon lisäksi kirjoita cover letter, eli eräänlainen työhakemus, joka on noin kahden kappaleen mittainen vapaamuotoinen hakemus, jolla yrität saada työnantajan huomion ansioluetteloosi. Unohda kaikki suomalaiset tavat, kirjoita rohkeasti itseäsi vuolaasti kehuva ansioluettelo ja työhakemus, ja mainitse kaikki mahdollinen. Unohda opetettu suomalainen yhden sivun CV -malli.
Vinkkejä käytännön työnhakuun Australiassa
Kun ansioluettelosi ja veroasiasi ovat kunnossa, työpaikan metsästys voi alkaa. Netin työpaikkasivustojen kautta voit selailla kunkin alueen vapaita paikkoja. Esimerkiksi marjan- ja hedelmänpoimijoita tarvitaan aina, ja tekemällä kolme kuukautta sellaista työtä takaat itsellesi mahdollisuuden jäädä Australiaan toiseksi vuodeksi. Toinen perättäinen working holiday -viisumi annetaan vain tietyin edellytyksin, kausityö on niistä yksi.
Työnhakuprosessi on Australiassa hieman erilainen kuin Suomessa. Hakemukseen ei kannata laittaa ”toivottavasti kuulen teistä pian” -lausetta, vaan ennemmin ”otan teihin pian yhteyttä kyselläkseni hakemuksen edistymistä”.
Paikallisten neuvo on viedä ansioluettelo itse paikalle ja soittaa viikko hakemuksen viemisen jälkeen kysellen sen etenemistä. Jos vielä silloin ei ole valittu työntekijää, soita uudelleen toisen viikon jälkeen. Tämä nähdään ahdistelun sijaan ahkeruutena ja intona, ja toimintatapaa arvostetaan. Esimerkiksi vaatekauppoihin hakiessa kannattaa hakemus viedä paikan päälle kauppaan ja palata asiaan aktiivisesti puhelimitse. Näin voit hyvin tehdä, vaikka kauppa ei mainostaisikaan avoimia paikkoja.
Vaikka maa onkin bikineiden ja shortsien luvattu maa, työhaastattelutilaisuudet kannattaa ottaa vakavammin vaatteiden osalta. Pukua ei tarvita työhaastatteluun, mutta siistit vaatteet päällä ja tukka siististi laitettuna on ihan hyvä mennä mihin tahansa toimistoalan haastatteluun, kun taas kauppoihin voi hyvin sonnustautua farkkuihin ja T-paitaan. Shortsit ovat aika huono veto pukeutumisen suhteen haastatteluihin, mutta yleisesti ajatellen melko rennosti saa pukeutua. Muista hymy!
Australialaisia työnhakusivustoja:
www.indeed.com.au
www.seek.com.au
www.gumtree.com.au
Veroasiat Australiassa
Australiassa työskentelevän kannattaa hankkia oma veronumero eli Tax File Number. Australiassa ilman veronumeroa työtä tekevä maksaa 46 % veroa, joten TFN kannattaa ehdottomasti hankkia. TFN:n saa tilattua suoraan verotoimiston nettisivuilta, ja saat sen kotiin postissa.
Vuoden 2017 tammikuusta alkaen voimaan tullut Backpacker Tax koskee kaikkia Working Holiday -viisumilla työtä tekeviä. Uudistuksen myötä WH-viisumilaiset maksavat veroa vähintään 15 % aina 37 000 Australian dollariin saakka. Sitä suuremmista summista, 37 000–80 000 Australian dollarista veroprosentti on 32,5 %.
Sosiaalinen elämä Australiassa
Australialaiset ovat todella ystävällisiä sekä mukavia, ja heitä on helppo lähestyä. Kuitenkin ihmisiin tutustuminen ystävystymistarkoituksessa voi olla hankalaa. Jos siis työpaikan, opiskelupaikan tai ulkona käymisen seurauksena ei tunnu uusia tuttavuuksia löytyvän, tutustu erilaisiin ystävänhakusivustoja.
Esimerkiksi Gold Coastilla on sivusto, jonka kautta löytyy muun muassa tyttöjen verkostoitumisverkko, jossa on satoja tyttöjä alueelta. Tytöistä suurin osa on australialaisia mutta muuttaneet alueelle viime aikoina, ja ovat yksinäisiä. Kun naputtaa Googleen meet friends + alue, jolla asuu, niin aukeaa paljon erilaisia sivustoja, joita kautta löytyy menoa ja meininkiä. Sitten pitää vaan reippaasti uskaltaa hypätä seuraan mukaan ja etsiä itselleen sopivin ryhmä. Sitä kautta pääseekin sitten tekemään kaikkea mahdollista laskuvarjohypyistä pienen ryhmän leffaklubeihin.
Internet-treffit ovat suosiossa Australiassa. Aikuisten ihmisten on aivan tavallista hakea treffiseuraa netti-ilmoituksilla, joten jos unelmien prinssi tai prinsessa ei kävele lähikaupassa vastaan, heitä pois ennakkoluulot nettitreffeistä!
Kokeile esimerkiksi meetup.com-sivustoa.
Turvallisuus ennen kaikkea
Pidempään ulkomailla oleskellessa kannattaa aina tehdä lähimpään suurlähetystöön ilmoitus osoitteestaan ja oleskelupaikastaan. Jos suuri luonnonilmiö tai muu tapahtuma iskee, on läheisten Suomessa helppo pyytää suurlähetystöä selvittämään sijainti ja tilanne, jos suora yhteys syystä tai toisesta katkeaa.
Vaikka pahimpaan kannattaa varautua, muista ennen kaikkea nauttia vuodestasi Australiassa!
Lisätietoa
Dundernews – kattava Australia-paketti suomalaisille suomalaisilta
Australian viralliset matkailusivut
Teksti: Anna Pastak ja Meri Partanen
Kuvat: Istockphoto sekä Tourism Australia / Maxime Coquard, Darren Jew ja Andrew Wilson
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää