hero taustakuva

Mihin aikaan vuodesta Australiaan kannattaa matkustaa?

iStockphoto artikkelin kuva
Rantalomat
Matkailijalle Australia tarjoaa sään koko kirjon: paahtavaa aurinkoa, trooppisia sykloneja ja lumisia vuorenhuippuja.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 19.07.2016
facebook   whatsapp

Australian kolme ilmastovyöhykettä

Maapallon toisella puolen vuodenajat ovat päinvastaiset kuin Suomessa. Australian kesä ulottuu joulukuusta helmikuun lopulle ja talvi kesäkuusta elokuun loppuun. Suomen talvea pääsee pakoon Australian kesään, joka on jopa tuskaisen helteinen maan eteläosissa ja myrskyinen trooppisessa pohjoisessa.

Suosituin matkailukausi Australiassa ajoittuu paikalliseen kesään, jolloin turistisesonki on vilkkaimmillaan. Jos tungosta haluaa välttää, syksy ja kevät ovat myös ilmastoltaan miellyttävämpiä matkailuun, kun helle ei paahda tai sadekausi kastele.

Australia jakautuu kolmeen ilmastovyöhykkeeseen: kuumaan pohjoiseen, lämpimään keskiosaan ja lauhkeaan etelään. Sateisinta on rannikoilla, jotka reunustavat kuivaa aavikon peittämää ydintä.

Lunta sataa lähinnä maan kaakkoisosan ja Tasmanian vuoristoalueilla. Tasmaniassa lumiraja on kesälläkin noin 1 400 metrissä. Australian talvi on suurimmassa osassa maassa leuto: esimerkiksi matkailijoiden suosimassa Queenslandin osavaltiossa aurinko paistaa kuumasti jopa talvisin.

Etelässä voi kokea neljä vuodenaikaa

Etelä-Australia on maan vähäsateisinta aluetta. Kesällä voi olla tuskaisen helteistä lämpötilan kavutessa jopa 40 asteeseen, kun taas talvi on leuto. Jos haluaa välttää kovinta hellettä, kannattaa alueelle matkata syksyllä tai keväällä.

Kaakkois-Australiassa sijaitsevassa Victorian osavaltiossa on neljä selvästi erottuvaa vuodenaikaa, jotka muistuttavat Suomen ilmastoa: epävakainen, mutta kuuma kesä, ruskan värjäämä syksy, kylmä ja märkä talvi ja aurinkoinen kevät. Vuoristo peittyy talvisin lumeen ja tarjoaa puitteet laskettelulle.

Melbourne tunnetaan kaupunkina, jossa neljä vuodenaikaa voi kokea jopa yhden päivän aikana. Lämpötila saattaa vaihdella nopeasti hurjista helteistä viileämmäksi.

Uuden Etelä-Walesin kesä on lämmin tai jopa kuuma, muulloin vuodesta on leutoa. Äärilämpötilat ovat harvinaisia ja sademäärä on yleensä kohtuullinen. Tyynenmeren alueella vaikuttava El Niño eli lämmin merivirta lisää sateettomuuden ja pilvisyyden todennäköisyyttä varsinkin itäosassa.

Australian pääkaupunkiterritorion alueella on aurinkoista suurimman osa vuotta. Kesä on kuuma ja kuiva, syksy leuto ja talvi kylmä ja ajoittain luminen.

Tasmanian rannat Australiassa
Tasmanian saarella on oma ilmastonsa Australiassa.

Tasmanian saaren ilmasto on lauhkea. Kesä on leuto ja talvi kolea tai leuto. Vuoristossa talvi on kylmä ja lunta voi sataa vuoden ympäri. Matkailijalle paras aika vierailla saarella onkin marraskuusta maaliskuuhun.

Pohjoisessa on kuumaa ympäri vuoden

Pohjoisessa vuodenaikoja on kaksi. Sadekausi ajoittuu kesälle, jolloin voi esiintyä myös tulvia. Pohjoisen trooppisilla alueilla erittäin suuri ilmankosteus rajoittuu sadekauteen, joka kestää marraskuusta maaliskuuhun.

Trooppisessa pohjoisessa esiintyy myös hirmumyrskyjä, sykloneita, suunnilleen joulukuusta helmikuun lopulle. Syklonit saattavat aiheuttaa suurta tuhoa. Matkailijan kannattaa välttää sadekautta, jolloin monet nähtävyydet ja tiet voivat ovat suljettuna.

Kuiva kausi eli talvi on kuuma. Osavaltion eteläosa on hyvin kuivaa aavikkoa, jossa lämpötila kohoaa päivisin yli 40 asteeseen öiden ollessa koleita. Keski-Australia onkin parhaimmillaan heinäkuusta syyskuuhun, jolloin lämpötila on siedettävä.

Koillis-Australiassa Queenslandissa ilmankosteus on rannikolla suuri. Pohjoisosissa on kesäisin monsuunisateita, joihin voi yhdistyä kovaa tuulta ja hirmumyrskyjä. Eteläosassa sijaitsee esimerkiksi suosittu matkailukohde Gold Coast, jossa ilmasto on matkailijalle suotuisa ympäri vuoden.

Lännessä voi kokea todellisen erämaan

Noin kolmannes Australiasta kuuluu Länsi-Australiaan, jota peittää suurimmaksi osaksi aavikko. Pohjoisessa kesä on sadekauden aikaa, kun taas sisämaassa on kuivempaa ja kuumempaa. Rannikolla merituuli viilentää hellettä iltapäivällä. Lounaisrannikolla esiintyy myös tornadoja. Matkailijoiden suosimassa Perthissä sää on otollinen ympäri vuoden.

Aboriginaalien asuttamilla takamailla Keski-Australiassa on kuumaa ja kuivaa koko vuoden ympäri. Aavikkoiset alueet tarjoavat erämaamatkailijalle paahtavan auringon lisäksi kenguruita, käärmeitä ja todellista selviytymishenkeä.

Teksti: Outi Karilahti
Kuva: iStockphoto, Tourism Australia / Andrew Wilson

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

  1. Kyllähän tuonne austRaliaan kelpaisi mennä köllöttämään..


    • Kyllä on houkutteleva teksti. Tekisi mieli läheä seikkailemaan tuonne kauas.


  2. Tosi hieno teksi Outi Karilahden kirjoittamana. Hän on perehtynyt hyvin aiheeseen ja innostunut kirjoittamisesta. Huippuhyvä :))


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.