Hyppää sisältöön

Matkailija, varo näitä – viisi yleisintä turistihuijausta maailmalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.07.2022
Suosituissa kohteissa parveilevat matkailijat ovat huijareille helppoja saaliita: kun paikalliset tavat eivät ole tuttuja, on taidokkaisiin juoniin helppo langeta. Varaudu ennakkoon ja lue lista yleisimmistä maailmalla nähdyistä turistihuijauksista.

1. Varo yleistä taksihuijausta

Taksit, tuktukit ja muut kyytejä tarjoavat menopelit ovat varsinainen murheenkryyni matkailijalle: ne ovat tarpeellisia, mutta harmittavan usein kuskit joko pyytävät liian korkeaa hintaa tai kuljettavat asiakkaan edulliseen hintaan perille vasta useiden välipysähdysten jälkeen.

Ennen taksin kyytiin hyppäämistä kannattaa ensimmäisenä tarkistaa, että autossa on mittari. Ellei taksamittaria löydy, on hinta neuvoteltava kuskin kanssa etukäteen eikä auton kyytiin ole viisasta hypätä, ellei hinnasta ole sovittu ennen matkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Taksihuijaus voi yllättää matkailijan myös kohteissa, joissa ei arvaisi joutuvansa huijauksen uhriksi. Esimerkiksi Tukholmassa takseissa ei ole hintakattoa, vaan kuskit voivat pyytää matkasta mitä tahansa kunhan ilmoittavat hinnat auton ikkunassa. Myös Tallinnassa hinnat kannattaa tarkistaa ikkunasta ennen autoon nousemista.

Toinen yleinen taksihuijaus on harmittavan yleinen esimerkiksi Aasian suurkaupungeissa. Siinä kuski suostuu matkailijan ehdottamaan edulliseen hintaan sillä ehdolla, että vierailija sitoutuu kauppavierailuun matkan varrella, josta kuski saisi kauppiaalta kiitokseksi polttoainetta. Mitään ei tietenkään ole pakko ostaa, mutta harvemmin matkailijat onnistuvat poistumaan putiikeista tyhjin käsin.

2. Älä ota vastaan ystäväranneketta

Matkailijoiden suosimien nähtävyyksien liepeillä on vaara joutua klassisen ystävärannekehuijauksen uhriksi kaikkialla maailmassa. Tilanteen tunnistaa helposti, sillä kaava on aina hyvin samankaltainen: ystävällinen rannekekauppias lähestyy matkailijaa, ja alkaa sitoa joskus hyvinkin määrätietoisin ja nopein ottein narua turistin ranteeseen.

Kun ranneke on muutamaa sekuntia myöhemmin kiinni matkailijan ranteessa, vaatii huijari tietysti rahallisen korvauksen ostetusta korusta. Huijauksen toisessa versiossa matkailijan sormenpäähän kieputetaan nopealla liikkeellä narunpätkä, minkä jälkeen huijari alkaa punoa ystäväranneketta hyvin määrätietoisesti samalla vakuutellen sen olevan ilmainen. Ääni kuitenkin muuttuu kellossa sillä hetkellä, kun valmis ranneke on kiinni ranteessa.

IstockphotoPariisi, Ranska
Ystävärannekehuijausta esiintyy valitettavan usein esimerkiksi Pariisissa.

Ystävärannekehuijaus on hyvin suosittu, sillä sen onnistumisprosentti on hyvä. Ensin ystävällisiltä vaikuttaneet huijarit muuttuvat nopeasti epäkohteliaiksi ja jopa röyhkeiksi, mikä saa lomailijat maksamaan pari euroa päästäkseen eroon epämiellyttävästä riesasta. Paras tapa välttää huijaus on kuitenkin yrittää estää nauhan sitominen ranteeseen heti alussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Varo linnun jätöksiä

Kun kadulla tuntematon ohikulkija tulee kertomaan, että vaatteillasi on linnunjätöksiä, saattaa ensimmäinen reaktio olla kiitollisuus. Totuus käy ilmi vasta myöhemmin, kun tahrojen mukana ovat hävinneet myös lompakko ja muut arvotavarat.

Yleisimmin huijausta esiintyy Buenos Airesin ja Rio de Janeiron kaltaisissa eteläamerikkalaisissa suurkaupungeissa, mutta vastaavia tapauksia on raportoitu myös esimerkiksi Barcelonassa ja Roomassa.

4. Virheellinen rahanvaihto ja väärennetyt setelit

Ennen matkaa kannattaa tutustua paikalliseen valuuttaan ja opetella sekä setelit että kolikot huijausten varalta, sillä perinteisessä vaihtorahahuijauksessa on vaarana menettää suuriakin summia. Tarkkana tulee olla kaikissa kaupankäyntitilanteissa, myös suurten ja kansainvälisten ketjujen myymälöissä.

Tavallinen huijaus on antaa vaihtorahana liian pieni seteli. Se toimii yllättävänkin helposti, sillä aikaerorasituksesta kärsivä, maahan juuri saapunut matkailija ei aina muista tai osaa tunnistaa paikallisia seteleitä.

Setelit on syytä syynätä tarkasti heti kassalla myös väärennösten varalta, sillä matkailijat ovat helppoja uhreja väärennöksille. Heikkolaatuisen väärennöksen tunnistaminen on helppoa, kun aidot paikalliset setelit ovat tuttuja.

>> Lue myös: Vältä matkoilla yleinen rahahuijaus – näin tunnistat väärennetyn setelin

5. Älä sorru pelihuijaukseen

Yleinen pelihuijaus on monille matkailijoille tuttu, sillä räikeä huijaus tapahtuu tavallisesti matkakohteiden suosituilla kävelykaduilla tai aukioilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kohteesta riippumatta menetelmä on hyvin samankaltainen kaikkialla maailmassa: huijarilla on kolme kuppia tai laatikkoa ja pieni pallo, jota hän liikuttaa nopeasti laatikosta toiseen. Samalla hän houkuttelee ohikulkijoita arvaamaan rahapalkintoa vastaan, minkä kupin alle hän pallon sujauttaa.

Esimerkkitilanteessa huijarin kumppani esittää tavallista matkailijaa, joka onnistuu arvaamaan oikean kupin ja voittaa riemunkiljahdusten saattelemana ison tukun käteistä. Se houkuttaa myös muita mukaan peliin.

Paitsi huijari ja voittaja myös muu ihmisjoukko osallistuvat huijaukseen: kun varomattoman matkailijan huomio keskittyy peliin, putsaavat huijarin rikoskumppanit yleisön taskut. Monet jättävät osallistumatta peliin huijauksen pelossa, mutta jäävät siitä huolimatta seuraamaan peliä minkä seurauksena voivat kuitenkin menettää arvotavaransa.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Löydä sopiva matkavakuutus

Matkavakuutusten ABC – mitä pitäisi tietää, kun etsit sopivaa matkavakuutusta?

Miksi elintärkeät happinaamarit voivat puuttua lennolta? Syy vaaralliselta tuntuvaan tilanteeseen on yksinkertainen

Maat, joihin ei kannata matkustaa

Ulkoministeriön lista: älä matkusta näihin maihin: 22 maata, joita kannattaa välttää

Tunnistatko uimarannan lippujen värit? Opettele, mitkä värit viestivät vaarasta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja