Hyppää sisältöön

Suomalainen saa apua myös ulkomailla – Espanjassa ja Virossa lomailevat turvautuvat konsulipalveluihin muita enemmän

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 01.02.2018
Jos ulkomailla sattuu hätätilanne, Suomen kansalainen saa apua konsulipalveluista.

Apua matkalla sattuneessa hädässä

Suomen ulkoministeriön tarjoama konsulipalvelu auttaa suomalaisia silloin, kun kesken matkan iskee hätätapaus. Se saattaa liittyä onnettomuustilanteeseen, mutta usein apua pyydetään myös matka-asiakirjoihin liittyen. Kun passi katoaa tai varastetaan, tulee ottaa yhteyttä oman maan edustustoon.

Vuonna 2017 suomalaiset tarvitsivat eniten apua oleskellessaan Espanjassa, missä konsulitapauksia oli vuoden aikana 725. Espanjassa apua kaivattiin huomattavasti enemmän kuin missään muussa maassa, sillä toiseksi eniten konsulitapauksia oli Viron-matkailijoilla, jotka hakivat apua 211 kertaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 2017 suomalaiset hakivat apua ulkomaanedustustoilta ja ulkoministeriön kansalaispalveluista yli 67 400 kertaa. Vuotta aikaisemmin luku oli 55 000. Edustustot neuvovat ja auttavat hätään joutuneita kansalaisia edistämään omatoimisesti asiaansa.

Uusi matkustusasiakirja konsulaatista

Ulkoministeriön mukaan konsulipalvelua tarvitaan eniten juuri passin vanhenemiseen, katoamiseen tai muun matkustusasiakirjoja koskevan ongelman vuoksi. Vuonna 2017 uusia passeja myönnettiin edustustoissa ympäri maailmaa 18 975 kappaletta.

Vuodesta 2017 lähtien edustustoissa on myönnetty myös henkilökortteja, ja niitä haettiin viime vuoden aikana yhteensä 1 875 kappaletta.

Viime vuonna edustustoissa ja ministeriöissä käsiteltiin 519 kuolemantapausta. Ulkomailla oleskelun aikana sairastuneista tai onnettomuuteen joutuneista konsuliapuun turvautui 432 henkilöä.

Edustustot auttavat myös silloin, kun ulkomailla oleskeleva suomalainen joutuu rikoksen uhriksi. Vuonna 2017 edustustot avustivat 175:ä rikoksen uhriksi joutunutta matkailijaa. Viime vuonna ulkomailla pidätettiin tai vangittiin 213 suomalaista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näissä maissa suomalaiset tarvitsivat eniten apua vuonna 2017

  1. Espanja, 725
  2. Viro, 211
  3. Thaimaa, 187
  4. Ruotsi, 109
  5. Venäjä, 109

>> Lue myös: Jouduitko pulaan ulkomailla? Näin toimii konsuliapu

Lähde: Ulkoministeriö
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokne lentoasemalla

Matkailija, varo näitä lentoyhtiöitä – päivitetyllä mustalla listalla yli sata nimeä

Yksinäinen matkalaukku

Yksinäinen matkalaukku lentokentällä on kylmäävä näky – mitä oikein tapahtuu laukuille, joilla ei näytä olevan omistajaa?

Lentokone

Huomasitko nämä turvallisuusvälineet lentokoneessa? Useimmat matkustajat eivät edes tiedä niiden olemassaoloa

Barcelona, Espanja

Matkailija, varo näitä – viisi yleisintä turistihuijausta maailmalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja