Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Suomalainen saa apua myös ulkomailla – Espanjassa ja Virossa lomailevat turvautuvat konsulipalveluihin muita enemmän

Istockphoto artikkelin kuva
Uutiset
Jos ulkomailla sattuu hätätilanne, Suomen kansalainen saa apua konsulipalveluista.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 01.02.2018
facebook   whatsapp

Apua matkalla sattuneessa hädässä

Suomen ulkoministeriön tarjoama konsulipalvelu auttaa suomalaisia silloin, kun kesken matkan iskee hätätapaus. Se saattaa liittyä onnettomuustilanteeseen, mutta usein apua pyydetään myös matka-asiakirjoihin liittyen. Kun passi katoaa tai varastetaan, tulee ottaa yhteyttä oman maan edustustoon.

Vuonna 2017 suomalaiset tarvitsivat eniten apua oleskellessaan Espanjassa, missä konsulitapauksia oli vuoden aikana 725. Espanjassa apua kaivattiin huomattavasti enemmän kuin missään muussa maassa, sillä toiseksi eniten konsulitapauksia oli Viron-matkailijoilla, jotka hakivat apua 211 kertaa.

Vuonna 2017 suomalaiset hakivat apua ulkomaanedustustoilta ja ulkoministeriön kansalaispalveluista yli 67 400 kertaa. Vuotta aikaisemmin luku oli 55 000. Edustustot neuvovat ja auttavat hätään joutuneita kansalaisia edistämään omatoimisesti asiaansa.

Uusi matkustusasiakirja konsulaatista

Ulkoministeriön mukaan konsulipalvelua tarvitaan eniten juuri passin vanhenemiseen, katoamiseen tai muun matkustusasiakirjoja koskevan ongelman vuoksi. Vuonna 2017 uusia passeja myönnettiin edustustoissa ympäri maailmaa 18 975 kappaletta.

Vuodesta 2017 lähtien edustustoissa on myönnetty myös henkilökortteja, ja niitä haettiin viime vuoden aikana yhteensä 1 875 kappaletta.

Viime vuonna edustustoissa ja ministeriöissä käsiteltiin 519 kuolemantapausta. Ulkomailla oleskelun aikana sairastuneista tai onnettomuuteen joutuneista konsuliapuun turvautui 432 henkilöä.

Edustustot auttavat myös silloin, kun ulkomailla oleskeleva suomalainen joutuu rikoksen uhriksi. Vuonna 2017 edustustot avustivat 175:ä rikoksen uhriksi joutunutta matkailijaa. Viime vuonna ulkomailla pidätettiin tai vangittiin 213 suomalaista.

Näissä maissa suomalaiset tarvitsivat eniten apua vuonna 2017

  1. Espanja, 725
  2. Viro, 211
  3. Thaimaa, 187
  4. Ruotsi, 109
  5. Venäjä, 109

>> Lue myös: Jouduitko pulaan ulkomailla? Näin toimii konsuliapu

Lähde: Ulkoministeriö
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.