hero taustakuva

Ulkoministeriön viisi vinkkiä suomalaisille: näin matkustat turvallisesti

Istockphoto artikkelin kuva
Matkavinkit
Ulkoministeriö antaa suomalaismatkailijoille viisi vinkkiä, joiden avulla pärjää maailmalla.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 02.02.2018
facebook   whatsapp

1. Muista matkavakuutus

Ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikön Teemu Turusen ei tarvitse kauan miettiä tärkeintä matkustusturvallisuuteen vaikuttavaa tekijää. Matkavakuutus on jokaisen maailmalle suuntaavan reissaajan ehdoton hankinta.

Monilla suomalaisilla on harhaluulo siitä, että onnettomuuden sattuessa valtio kuittaa kulut ja hoitaa potilaan kotiin. Todellisuudessa vakuutuksen unohtanutta reissajaa voi odottaa kymmenientuhansien eurojen ambulanssilentokulut.

– Meille tulee säännöllisesti vastaan ilman vakuutusta reissanneiden matkailijoiden vakavia sairastumisia tai kuolemantapauksia. Valtio ei voi olla toissijainen matkavakuutus, joka maksaa veronmaksajien pussista reissaajien unohduksia, muistuttaa Turunen.

>> Lue lisää matkavakuutuksista

2. Perehdy matkustustiedotteeseen

Ulkoministeriön verkkosivuilta löytyy maakohtaisia matkustustiedotteita, joista selviää kunkin kohteen turvallisuustilanne käytännön vinkkeineen. Matkustustiedotteisiin kannattaa perehtyä aina ennen reissua.

Matkustustiedotteet perustuvat EU-maiden ja Pohjoismaiden kanssa tehtyyn yhteistyöhön, paikallisiin tietolähteisiin ja kohteessa asuvien kunniakonsulien sekä viranomaisten kautta saatuihin tietoihin.

Listalta löytyy vain muutamia maita, joihin matkustusta kehotetaan välttämään kokonaan.

– Välillä saamme kyselyjä maista, joiden turvattomuutta ulkoministeriön epäillään liioittelevan – näistä esimerkkinä Jemen. Emme toki voi estää ketään lähtemästä omalla vastuullaan reissuun, sanoo Turunen.

>> Tutustu matkustustiedotteisiin

Matkailijan turvallisuusvinkit
Etukäteissuunnittelu on pieni vaiva ennen matkaa, mutta voi pelastaa koko loman.

3. Tee matkustusilmoitus

Monet reissaajat unohtavat ennen lähtöään helpon turvallisuuskikan: matkustusilmoituksen voi tehdä näppärästi vaikka verkossa. Ilmoituksen avulla suomalaismatkailija rekisteröi oleskelunsa kohdemaassa tiettynä ajankohtana.

Matkustusilmoitukseen reissaaja antaa itsestään perustiedot – nimi ja hotelli helpottavat matkailijan olinpaikan selvittämistä esimerkiksi levottomuuksien, luonnonkatastrofien ja evakuointien aikaan.

– Esimerkiksi suurkatastrofien sattuessa osaamme etsiä ja auttaa vain niitä ihmisiä, joiden tiedämme oleskelevan alueella. Matkustusilmoitus nopeuttaa toimintaa huomattavasti yhteyksien ollessa poikki, kertoo Turunen.

>> Lue lisää aiheesta ja tee matkustusilmoitus

4. Huomioi kulttuurierot

Toisinaan otsikoissa näkyy maailmalla vaikeuksiin joutuneita matkailijoita, jotka esimerkiksi kulttuurierot ja vahvasti poikkeava laki ovat saattaneet viedä aina vankilaan saakka.

Turusen mukaan suomalaisille sattuu ylilyöntejä vain harvakseltaan – erityisesti nuorelle sukupolvelle kulttuurierojen huomioiminen on luontaista. Matkailijan kannattaa kuitenkin muistaa, että laki on aina laki.

– Huomioi kulttuurierot ja tiedä mihin matkustat. Paikallista lakia on kunnioitettava – olet maassa vieraana, Turunen muistuttaa.

5. Muista terve järki

Turunen muistuttaa, ettei tavallista maalaisjärkeä kannata aliarvioida. Usein matkalla syntyvät ongelmat liittyvät niinkin yksinkertaisiin asioihin kuin syömiseen ja juomiseen.

– Yleensä matkustusturvallisuuteen ei liity mitään ihmeellisiä temppuja. Kun pitää silmänsä auki ja katsoo mitä tekee, niin pärjää maailmalla.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.