Hyppää sisältöön

Reissaajan pahimmat terveysmokat – 8 tapaa, joihin ei ole syytä sortua

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.10.2018
Lomalla ei kukaan haluaisi sairastua, ja onneksi sairastumisen riskiä voi pienentää fiksuilla varotoimilla. Älä sorru näihin epäterveellisiin virheisiin!

1. Hanaveden juominen

Kotimaassa hanaveden juominen on täysin turvallista. Matkoilla tilanne voi kuitenkin olla toinen, sillä veden bakteerikanta vaihtelee paljon. Kraanavesi, jota paikalliset pystyvät käyttämään mainiosti, voi pistää matkailijan vatsan sekaisin. Siitä syystä monessa maassa onkin turvallisinta juoda pullotettua vettä. Vältä pienien muovipullojen aiheuttamaa roskaa ostamalla kaupasta suuri vesikanisteri ja täyttämällä pulloa tarvittaessa.

Hanaveden lisäksi on syytä välttää myös jääkuutioita, sillä yleensä nekin on tehty kraanasta lasketusta vedestä. Samoin salaatti ja kuorimattomat hedelmät ovat riskialtista syötävää, koska ne usein huuhdellaan hanavedellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Likaisen lasin käyttäminen

Hotellihuoneiden juomalaseja ei joka paikassa puhdisteta kunnolla vieraiden vaihtuessa. Jotkut siivoojat vain pyyhkäisevät lasit puhtaaksi tai suihkaisevat niihin pikaisesti puhdistusainetta. Huolimattomasti puhdistettuun lasiin voi jäädä bakteereja ja viruksia, siivouskemikaaleja tai hammastahnaa.

Tutki siis lasi ennen juomista: jos lasi on nuhruisen oloinen tai sitä ei ole pakattu sinetöityyn muovipussiin, kannattaa astia pestä itse hyvin kuumalla vedellä. Varminta on tietenkin jättää se kokonaan käyttämättä.

ShutterstockMatkailijan terveysvinkit
Hotellihuoneen astiat kannattaa tarkistaa kunnolla ennen käyttöä.

Ikävien huhujen mukaan myös hotellihuoneiden vedenkeittimiä väärinkäytetään, ja niissä saatetaan pestä pikkupyykkiä, kuten esimerkiksi alusvaatteita. Jos ajatus inhottaa, älä keitä itsellesi kuumia juomia huoneessa.

3. Raju ruokavaliomuutos

Matkoilla on aina mukava kokeilla paikallisia herkkuja, eikä sitä tarvitse jättää väliin terveyssyistä. Suuret ja äkilliset ruokavaliomuutokset voivat kuitenkin sekoittaa rautaisimmankin vatsan.

Jos syöt kotona lähinnä kasviksia, on pelkkien lihaisien grilliherkkujen popsiminen koko reissun ajan huono idea. Pyri siis siihen, että ainakin osa päivän aterioista muistuttaa sinulle tutumpaa ruokaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suosi matkoilla kokonaan kypsennettyä tai kuorittavaa ruokaa. Kypsennys tuhoaa suuren osan taudinaiheuttajista, eivätkä pöpöt pääse pilaamaan ruokia paksujen kuorten lävitse.

4. Lentokoneen istuintaskun tonkiminen

Viattoman tuntuinen tapa on riskialtis: lentokoneen istuintaskut ovat koko koneen likaisimpia paikkoja. Taskuja ei puhdisteta kovin perusteellisesti, ja siksi sekä niihin että koneen tarjoilupöydille kertyy melkoisesti bakteereja.

ShutterstockMatkailijan terveysvinkit
Lentokoneen likaisimpiin paikkoihin lukeutuvat muun muassa istuintasku ja tarjotin, joten jos haluat välttää ylimääräiset pöpöt, älä koske näihin paikkoihin.

Jos et malta pitää näppejäsi kurissa, puhdista kädet ennen kuin syöt tai juot mitään koneessa, ja vältä kasvojesi koskettelua matkan aikana.

5. Kahviansaan sortuminen

Pitkä lento, eikä uni tule? Siinä tilanteessa tulee helposti juotua useampikin kupillinen kahvia, mikä on tavallisesti hyvin huono idea: liian tuhti kofeiiniannos sekoittaa niin vatsan kuin sisäisen kellonkin.

Kahvinjuontia ei kannata myöskään lopettaa reissussa kertaheitolla, jos siihen on tottunut. Päänsärky ja muut kofeiinin vieroitusoireet voivat nimittäin pilata matkan. Nauti siis kahvista samaan tapaan kuin kotonakin.

6. Aurinkosuojan unohtaminen

Liiallisella paahteella on monia ikäviä seurauksia: iho palaa, päähän alkaa koskea ja lämpöhalvaus uhkaa. Suojaudu paisteelta hellehatun, aurinkolasien, hyvän aurinkovoiteen ja sopivan vaatetuksen avulla, suosi varjoa ja vältä aurinkoa tai jopa ulkona oleskelua päivän kuumimpaan aikaan. Näin vältyt auringonpistoksilta ja ihosi säilyy terveempänä.

ShutterstockMatkailijan terveysvinkit
Aurinkosuojan unohtaminen on klassinen terveysmoka, joka tapahtuu lähes jokaiselle matkailijalle.

7. Saastuneessa vedessä uiminen

Selvitä etukäteen, onko uimavesi turvallista, ennen kuin pulahdat siihen. Tämä koskee niin saasteita kuin vaikkapa sinilevääkin. Varomattomuudesta voi seurata ikäviä iho-oireita, joten se kannattaa ottaa vakavasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Rokotteiden ja lääkkeiden unohtaminen

Fiksu ottaa etukäteen selvää siitä, millaisia rokotuksia kohteeseen suositellaan ja käy hakemassa ne ennen matkaa. Mukaan on syytä pakata myös kaikki tarvitsemansa lääkkeet sekä mielellään myös niiden reseptit, joilla voi tarvittaessa osoittaa, mitä mukana on.

Järkeviin ennakkovalmisteluihin kuuluu myös matkavakuutuksen ehtoihin tutustuminen: korvaako se esimerkiksi lääkärikäynnin hädän tullen?

Lähde: Smart Travel
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maat, joihin ei kannata matkustaa

Ulkoministeriön lista: älä matkusta näihin maihin – 23 paikkaa, joita kannattaa välttää

Kuinka selvitä helteestä?

Näin kestät kuumuuden lomalla – 7 muistutusta helteestä selviytymiseen

Varoitusliput rannalla

Mitä rantalippujen värit tarkoittavat? Opettele nämä – voivat viestiä vaarasta

Löydä sopiva matkavakuutus

Matkavakuutusten ABC – mitä pitäisi tietää, kun etsit sopivaa matkavakuutusta?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja