Hyppää sisältöön

Ottaisitko sinä matkatavaroita mukaan evakuoinnissa? Moni sortuu kohtalokkaaseen virheeseen, kun lentokone evakuoidaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.10.2019
Suomen Lentäjäliitto kehottaa matkailijoita jättämään matkatavarat vaaratilanteessa.

Hengenvaarallinen virhe

Oletko huomannut matkustaessasi, että lentoyhtiöt ovat lisänneet turvallisuuskuulutuksiin maininnan matkatavaroista? Kuulutus kehottaa jättämään matkatavarat jälkeen lentokoneen evakuointitilanteessa.

Suomen Lentäjäliiton Turvatoimikunta puuttui kannanotolla matkustajien toimintaan, joka on useissa onnettomuuksissa johtanut evakuoinnin viivästymiseen. Kun koneesta pitää poistua, osa matkailijoista on alkanut ottaa tavaroitaan matkatavarahyllyltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentojen turvallisuus on kehittynyt huimasti, ja nykyaikaiset lentokoneet on suunniteltu siten, että matkustajat saadaan evakuoitua 90 sekunnissa. Evakuointitesti on kuitenkin tehty olosuhteissa, jossa koehenkilöt ovat varustautuneet evakuointiin, eikä heillä ole matkatavaroita mukanaan.

Turvatoimikunta korostaa, että evakuoitaessa jokainen sekunti on tärkeä, sillä koneen sisään tuleva savu tappaa tehokkaammin kuin räjähdys tai törmäys. Moni matkailija saattaa erehtyä luulemaan, ettei hätää ole, kun missään ei vielä pala.

Kannanotossa pidetään myös mahdollisena sitä, että matkatavarat voivat tippua korkealta muiden ihmisten päälle tai ne voivat vahingoittaa evakuointiin käytettyä liukumäkeä.

Yleinen ongelma vaaratilanteessa

2010-luvulla matkatavarat ovat saaneet paljon huomiota lento-onnettomuuksissa.

Suomessa vakavimpiin vaaratilanteisiin lukeutuu tsekkiläisen Czech Airlinesin tapaus vuodelta 2018, jolloin lentokone oli lähdössä Helsingistä Prahaan. Koneen rullatessa kohti kiitotietä lentohenkilökunta huomasi matkustamossa savua, ja kone evakuoitiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan evakuoidut matkustajat kompastelivat matkatavaroihin, ja evakuointi kesti jopa 154 sekuntia ihanteellisen 90 sekunnin sijaan. Koneessa oli 135 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä.

Samankaltaisia vaaratilanteita on ollut viime vuosina muun muassa Las Vegasissa vuonna 2015, Chicagossa ja Dubaissa vuonna 2016.

Moskovassa evakuoitiin keväällä 2019 lentokone, joka syttyi tuleen. Onnettomuudessa yli puolet matkustajista kuoli. Lentokone evakuoitiin 55 sekunnissa, mutta venäläisen Interfax-uutistoimiston mukaan hätäpoistumista hidasti se, että osalla matkustajista oli matkalaukut mukanaan.

Teksti: Elina Venttola
Lähde: Suomen Lentäjäliitto
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Ryanairin lennot Suomesta

Ryanair avaa uuden reitin Suomesta

Näin selviät pitkästä lennosta

Näin selviät pitkästä lennosta – 10 helppoa vinkkiä ennen kaukomatkaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja