hero taustakuva

Ottaisitko sinä matkatavaroita mukaan evakuoinnissa? Moni sortuu kohtalokkaaseen virheeseen, kun lentokone evakuoidaan

Istockphoto artikkelin kuva
Lennot
Suomen Lentäjäliitto kehottaa matkailijoita jättämään matkatavarat vaaratilanteessa.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 11.10.2019
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Hengenvaarallinen virhe

Oletko huomannut matkustaessasi, että lentoyhtiöt ovat lisänneet turvallisuuskuulutuksiin maininnan matkatavaroista? Kuulutus kehottaa jättämään matkatavarat jälkeen lentokoneen evakuointitilanteessa.

Suomen Lentäjäliiton Turvatoimikunta puuttui kannanotolla matkustajien toimintaan, joka on useissa onnettomuuksissa johtanut evakuoinnin viivästymiseen. Kun koneesta pitää poistua, osa matkailijoista on alkanut ottaa tavaroitaan matkatavarahyllyltä.

Lentojen turvallisuus on kehittynyt huimasti, ja nykyaikaiset lentokoneet on suunniteltu siten, että matkustajat saadaan evakuoitua 90 sekunnissa. Evakuointitesti on kuitenkin tehty olosuhteissa, jossa koehenkilöt ovat varustautuneet evakuointiin, eikä heillä ole matkatavaroita mukanaan.

Turvatoimikunta korostaa, että evakuoitaessa jokainen sekunti on tärkeä, sillä koneen sisään tuleva savu tappaa tehokkaammin kuin räjähdys tai törmäys. Moni matkailija saattaa erehtyä luulemaan, ettei hätää ole, kun missään ei vielä pala.

Kannanotossa pidetään myös mahdollisena sitä, että matkatavarat voivat tippua korkealta muiden ihmisten päälle tai ne voivat vahingoittaa evakuointiin käytettyä liukumäkeä.

Yleinen ongelma vaaratilanteessa

2010-luvulla matkatavarat ovat saaneet paljon huomiota lento-onnettomuuksissa.

Suomessa vakavimpiin vaaratilanteisiin lukeutuu tsekkiläisen Czech Airlinesin tapaus vuodelta 2018, jolloin lentokone oli lähdössä Helsingistä Prahaan. Koneen rullatessa kohti kiitotietä lentohenkilökunta huomasi matkustamossa savua, ja kone evakuoitiin.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan evakuoidut matkustajat kompastelivat matkatavaroihin, ja evakuointi kesti jopa 154 sekuntia ihanteellisen 90 sekunnin sijaan. Koneessa oli 135 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä.

Samankaltaisia vaaratilanteita on ollut viime vuosina muun muassa Las Vegasissa vuonna 2015, Chicagossa ja Dubaissa vuonna 2016.

Moskovassa evakuoitiin keväällä 2019 lentokone, joka syttyi tuleen. Onnettomuudessa yli puolet matkustajista kuoli. Lentokone evakuoitiin 55 sekunnissa, mutta venäläisen Interfax-uutistoimiston mukaan hätäpoistumista hidasti se, että osalla matkustajista oli matkalaukut mukanaan.

Teksti: Elina Venttola
Lähde: Suomen Lentäjäliitto
Kuva: Istockphoto

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Kannattaa pitää passi ja lompakko taskussa, jos kiire pois koneesta. Uusia matkatavaroita saa aina, ihmishenkiä ei.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.