Kuva: Elina Venttola
Israelin leima

Estääkö Israelin leima pääsyn arabimaihin? Lue 5 yleistä uskomusta Israeliin matkustamisesta

Israeliin liittyy paljon myyttejä, jotka saattavat pahimmillaan estää matkustamisen kokonaan. Tässä viisi yleistä uskomusta Israeliin matkustamisesta.

1. Israel on turvaton matkustusmaa

Konfliktit Israelin ja Palestiinan välillä luovat kuvan Israelista turvattomana maana, mutta todellisuudessa maan yleisimmät matkakohteet ovat verrattain turvallisia.

Ulkoministeriö kehottaa noudattamaan Israelissa tavanomaista varovaisuutta. Raja-alueita ja Gazaa tulee välttää, mutta tavallisilla matkailijoilla ei muutenkaan ole juuri asiaa näille alueille.

Jerusalem puolestaan on pääosin turvallinen matkakohde, mutta poliittisen tilanteen vuoksi Itä-Jerusalemissa voi olla levottomuuksia. Matkailijoita suositellaan seuraamaan uutisia etenkin, jos suunnittelee retkeä Jerusalemin vanhaankaupunkiin.

Matkailijoiden suosimassa Eilatissa turvallisuustilanne on ollut yleisesti ottaen hyvä. Passi on kuitenkin syytä olla mukana aina satunnaisten turvatarkastusten varalta.

2. Aseistettujen sotilaiden näkeminen on merkki vaaratilanteesta

Israelin katukuvassa ei ole tavatonta nähdä sotilaita ase olalla. Näky ei kuitenkaan ole merkki vaarasta, vaan sotilaiden on lupa pitää aseita mukanaan julkisilla paikoilla.

Israelissa asepalvelus on pakollinen sekä miehille että naisille. Miesten asepalvelus kestää tavallisesti noin kolme vuotta ja naisilla noin kaksi vuotta. Tästä syystä sotilaita on paljon myös kaupunkien kaduilla.

3. Israeliin on hankala päästä, jos passissa on jonkin arabimaan leima

Myytti, jonka mukaan joidenkin arabimaiden leimat passissa estävät pääsyn Israeliin, ei pidä paikkaansa.

Israelin lentokenttien turvatarkastukset ovat tarkkoja ja voivat viedä aikaa, mutta yksittäinen leima ei vaikuta maahan pääsemiseen. Jos passissa on leima johonkin sellaiseen maahan, johon Israelin suhteet eivät ole erityisen hyvät, rajalla saatetaan tentata tarkemmin edellisten matkojen tarkoituksesta.

Matkailijalla ei kuitenkaan tässä tapauksessa ole hätää, sillä puhtaasti matkailutarkoituksessa rajaa ylittävät turistit ovat tervetulleita maahan.

Kuva: Elina VenttolaJerusalem, Israel
Jerusalemin Öljymäeltä näkee koko kaupungin.

4. Israelin leima passissa voi estää pääsyn muihin maihin

Israelin leima passissa voi estää tai vähintään vaikeuttaa pääsyä esimerkiksi matkailijoiden suosimiin Egyptiin tai Arabiemiraatteihin.

Israelin Suomen suurlähetystön mukaan leiman huono maine on todennäköisesti vaikuttanut Israelin matkailuun niin paljon, että maa päätti luopua passien leimaamisesta lentokentillä kokonaan. Esimerkiksi Ben Gurionin lentokenttä Tel Avivissa on antanut jo vuodesta 2013 saakka maahantulokortin leiman sijasta.

Nykyään Israelin leiman saa pyydettyä myös erilliselle paperille. Leiman saa kuitenkin erilliselle paperille vain, jos matkailija saapuu maahan lentokentän kautta.

Muutoin kuin lentämällä liikkuvan matkailijan kannattaa kuitenkin huomioida se, että jos rajan ylittää maitse esimerkiksi Egyptiin tai Jordaniaan, naapurimaiden virkailijat leimaavat passin. Tällöin harjaantunut passintarkastaja näkee, että raja Israelin ja sen naapurimaiden välillä on ylitetty.

5. Matkailija voi varmuudeksi hankkia kaksoispassin

Suomessa on mahdollista saada kaksi samanaikaisesti voimassa olevaa passia, mutta pelkästään matkailuun kaksoispassia ei myönnetä. Turismi ja matkailu eivät yksinään täytä Poliisihallituksen ehtoja kaksoispassiin.

Toinen passi voidaan myöntää, jos voimassa oleva passi on esimerkiksi odottamassa viisumia ulkomaan viranomaisilla. Se voidaan myöntää myös, jos ulkomaan viranomaisen merkinnät passiin estävät matkustamisen.

Yksistään nämä syyt eivät kuitenkaan riitä, vaan kaksoispassin pitää olla välttämätön hakijan töiden tai henkilökohtaisten syiden vuoksi. Matkailutarkoituksiin kaksoispasseja ei siis myönnetä.

Teksti ja kuvat: Elina Venttola

Päivitetty: 24.10.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Minualla saattaisi olla hieman artikkelin tapainen tilanne. Olen Kanadan kansalainen, Jos tulisin Suomeen lomille ja haluaisin poiketa vaikkapa Pietarissa niin minun tarvisi hankkia Suomen passi jolla menna sinne Pietariin. Sata varmasti en haluaisi Venajan tullin leimoja Kanadan passiini syysta etta poikkean usein Amerikan puolella. Tuntien Jenkkien rajavartiat, ja olen kaynnyt Jenkeissa varmasti sata kertaa, niin vaikka matka ei tyssaisikaan rajalla niin valttaa monet turhat kysymykset rajalla kun ei passissa ole Suomen Itanaapurin leimoja. Turha kaivaa verta nenasta jos sen voi valttaa.

No nyt on kyllä hieman vainoharhaisuutta jutussa… Ei, et tarvitse, etkä edes saisi Suomen passia noin vain Pietarin matkaa varten. Mikäli olet kaksoiskansalainen, niin toki passin, mutta mitään järkevää syytä siihen ei ole.

Tulli ei leimaa mitään passeja, se on maahantuloviranomaisten tehtävä, mutta venäjän leima passissa ei merkitse USA:n maahantuloviranomaisille yhtään mitään.

Sitten noin yleisesti, mikäli noin vainoharhainen, niin kannattaa miettiä onko parempi vain pysyä siellä kotimaassa, ei tarvitse turhaan stressata joutuuko vankilaan siitä että pssista näkee että käynyt ulkomailla.