Hyppää sisältöön

Neljä helppoa turvallisuusvinkkiä, joilla voit taata turvallisuuden lomalla – tee nämä ennen jokaista matkaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.01.2018
Vaivattomat niksit tuovat mielenrauhaa lomapäiviin ja helpottavat avun saamista silloin, kun matkalla tapahtuu jotain ikävää.

1. Ota kuva passista sähköpostiin

Passin kuvaaminen on asia, jota ei kannata unohtaa ennen matkaa. Nappaa valokuva passisi tietosivusta ja lähetä se itsellesi sähköpostiin, jolloin pääset siihen käsiksi vaikka menettäisit passin lisäksi kaiken muun omaisuutesi. Paina mieleesi myös sähköpostisi salasana, jolloin taas postin auki myös vieraalla laitteella.

Pelaa varman päälle ja lähetä kuva passistasi myös jollekulle tutulle, joka voi tarvittaessa lähettää kuvan sinulle. Jos passisi katoaa, nopeuttaa kuva passin henkilötietosivusta uuden passin saamista merkittävästi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Jaa matkasi tiedot ystävälle tai perheenjäsenelle

Valmistaudu matkaan lähettämällä matkan lento- ja majoitustiedot eli lentojen aikataulut ja lennonnumerot sekä listaus hotelleista jollekulle tutulle. Sen avulla joku kotimaassa tietää, missä menet milloinkin, jos jotain ikävää sattuu. Laita mukaan myös reittitiedot ja pidä hänet ajan tasalla muutosten ilmetessä.

Jos et matkusta yksin tai lähdet reissuun pakettimatkalle, anna kotiväelle myös matkakumppanisi puhelinnumero tai esimerkiksi matkasta vastaavan matkaoppaan puhelinnumero.

3. Tee matkustusilmoitus

Ulkoministeriölle tehtävä matkustusilmoitus takaa sen, että saat tietoja matkakohteessasi sattuvista mahdollisista suuronnettomuuksista tai luonnonkatastrofeista. Matkustusilmoitus on Ulkoministeriön tarjoama ilmainen palvelu.

Kun teet matkustusilmoituksen ja kohteessa sattuu jotain ikävää, ulkoministeriö tiedottaa sinulle nopeasti tekstiviestillä toimintaohjeet kohteessa.

4. Pyydä kotivahtia lomasi ajaksi

Monia matkailijoita mietityttää jättää koti tyhjilleen matkan ajaksi – erityisesti, jos kyseessä on useamman viikon mittainen loma. Tällöin kannattaa pyytää lähellä asuvaa tuttavaa käymään tarkistamassa säännöllisesti, että kotona on kaikki kunnossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos sinulla on tapana jäädä miettimään jäikö liesi päälle, ikkunat auki tai jääkaapin ovi raolleen, on lomarauhan saavuttamiseksi helppo keino: ota valokuva kodista ennen lähtöäsi, jolloin voit nopeasti tarkistaa kaiken jääneen kuten pitää.

>> Lue myös: Haluatko matkustaa yksin? Tässä 10 turvallisuusvinkkiä onnistuneelle matkalle

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Varoitusliput rannalla

Mitä rantalippujen värit tarkoittavat? Opettele nämä – voivat viestiä vaarasta

Löydä sopiva matkavakuutus

Matkavakuutusten ABC – mitä pitäisi tietää, kun etsit sopivaa matkavakuutusta?

Miksi elintärkeät happinaamarit voivat puuttua lennolta? Syy vaaralliselta tuntuvaan tilanteeseen on yksinkertainen

Maat, joihin ei kannata matkustaa

Ulkoministeriön lista: älä matkusta näihin maihin: 22 maata, joita kannattaa välttää

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja