hero taustakuva

Vältä matkoilla yleinen rahahuijaus – näin tunnistat väärennetyn setelin

Inka Khanji artikkelin kuva
Matkavinkit
Väärennetyn setelin tunnistaminen voi olla hyvin helppoa kunhan tietää, mitä asioita etsiä. Katso, mistä tunnistat rahaväärennöksen!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 19.02.2017
facebook   whatsapp

Älä tule huijatuksi

Seteleiden väärentäminen on maailmalla hyvin yleistä, ja valitettavan usein myös matkailijat saavat osansa huijauksesta. Ennalta tuntemattoman valuutan seteleistä on hankala tunnistaa suoralta kädeltä väärennös, mutta muutamien helppojen kikkojen avulla on mahdollista tunnistaa setelin aitous.

– Yleisin väärennetty seteli on Yhdysvaltain sadan dollarin seteli, sanoo Forex Bankin konttoripäällikkö Saija Inkeroinen.

– Se on seteli, jota käsittelevät eniten sellaiset henkilöt joille sadan dollarin seteli ei tule vastaan päivittäin. Seteli on kuitenkin käytössä hyvin yleisesti, mistä syystä juuri tuon setelin väärentämien on tavallista.

Yhdysvaltojen dollarit ovat yleisesti hyväksytty maksuväline lukuisissa maissa, minkä lisäksi se hyväksytään myös esimerkiksi maiden rajalla viisumia ostaessa.

Näin tunnistat seteliväärennöksen

Saija Inkeroisen mukaan väärennetyn setelin tunnistamiseen auttavat setelien lukuisat turvatekijät. Väärentämisen estämiseksi kehitettyjä turvatekijöitä on useita, eikä niitä kaikkia löydy kaikista seteleistä. Muutamien yleisten vinkkien avulla väärennetyn setelin voi tunnistaa nopeasti erityisesti, jos kyseessä on kehno väärennös.

– Tunnustele ensimmäiseksi seteliä, sillä aito setelipaperi on osaksi puuvillaa, joten halvalle paperille tehty väärennös on helppo tunnistaa. Katso myös setelin turvalanka ja painojälki, minkä molempien on oltava tarkkoja. Myös vesileiman pitäisi näkyä helposti valoa vasten, Inkeroinen listaa.

Näiden lisäksi setelin aitouden voi tunnistaa esimerkiksi kohdistuksesta, hologrammista ja arvomerkinnöistä. Jos setelissä on käytössä kohdistus, tulee valoa vasten näkyvän kuvan jatkua tarkasti setelin toisella puolella. Hologrammin taas tulee näkyä selvästi eri väreissä.

Heikosti tehdyn väärennöksen tunnistaa nopeasti setelin arvomerkinnästä: se on merkattu seteleissä useaan kohtaan, ja arvomerkinnän tulisi olla jokaisessa kohdassa sama.

Teksti ja kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (6) Jätä kommentti

  1. Vai että tälläinen rick rollaus, kuvittelet pääseväsi lukemaan uutista missä kerrotaan väärennetyn euron tunnistuksesta iltalehdessä ja päädytkin aivan muualle ja aivan muuhun kuin siihen mihin otsikko ja kuva antavat olettaa


  2. Noi puuvillaörvellykset voi unohtaa vaikka sitä paperia voi tosin vedelläkin, mutta hankala operaatio se on. Kun saa käteistä tiskille, ei siitä näe, mutta kun ne nostaa ylös ja vähän kimalluttaa ja kuulttaa, niin saa indikaatioita siitä, että ne saattavat olla jopa aitoja. Käteisenä ei kannata isompia maksuja ottaa epäillyttävistä lähteistä.


  3. Juuri toin Chilestä väärennetyn 10 000 pesetan ( 12,5 €. ). Varmaan vaihdossa tullut, asiallinen värikopiokoneella tehty ! ??


  4. Aitoja hologrammeja oli ainakin pari vuotta sitten 50 euroan seteleissä. Liettuassa tehdyissä väärenteissä aidosta setelisitä oli irroitettu hologrammi liottamalla ja kiinnitetty väärennettyyn seteliin… sitten hologrammittomat aidot pikkuhiljaa kiertoon ja väärät perään…


  5. Setelin reunasta kiinni puristamalla molempien käsien peukalot yhteen, sormiparit lähellä toisiaan ja sitten kevyt taivutus. Puuvillaa (lumppua) sisältävä paperi ote irroitettaessa menee aalloille….


  6. UV-valaisin (avaimenperämallinen riittää) on kyllä turistille paras eikä maksa kuin muutaman euron. Sitten vaan googlaa kohdemaan rahojen tiedot eli mitä kuvioita ultraviolettivalo niistä tuo esiin.


  7. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.