Hyppää sisältöön

Vältä matkoilla yleinen rahahuijaus – näin tunnistat väärennetyn setelin

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 19.02.2017
Väärennetyn setelin tunnistaminen voi olla hyvin helppoa kunhan tietää, mitä asioita etsiä. Katso, mistä tunnistat rahaväärennöksen!

Älä tule huijatuksi

Seteleiden väärentäminen on maailmalla hyvin yleistä, ja valitettavan usein myös matkailijat saavat osansa huijauksesta. Ennalta tuntemattoman valuutan seteleistä on hankala tunnistaa suoralta kädeltä väärennös, mutta muutamien helppojen kikkojen avulla on mahdollista tunnistaa setelin aitous.

– Yleisin väärennetty seteli on Yhdysvaltain sadan dollarin seteli, sanoo Forex Bankin konttoripäällikkö Saija Inkeroinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Se on seteli, jota käsittelevät eniten sellaiset henkilöt joille sadan dollarin seteli ei tule vastaan päivittäin. Seteli on kuitenkin käytössä hyvin yleisesti, mistä syystä juuri tuon setelin väärentämien on tavallista.

Yhdysvaltojen dollarit ovat yleisesti hyväksytty maksuväline lukuisissa maissa, minkä lisäksi se hyväksytään myös esimerkiksi maiden rajalla viisumia ostaessa.

Näin tunnistat seteliväärennöksen

Saija Inkeroisen mukaan väärennetyn setelin tunnistamiseen auttavat setelien lukuisat turvatekijät. Väärentämisen estämiseksi kehitettyjä turvatekijöitä on useita, eikä niitä kaikkia löydy kaikista seteleistä. Muutamien yleisten vinkkien avulla väärennetyn setelin voi tunnistaa nopeasti erityisesti, jos kyseessä on kehno väärennös.

– Tunnustele ensimmäiseksi seteliä, sillä aito setelipaperi on osaksi puuvillaa, joten halvalle paperille tehty väärennös on helppo tunnistaa. Katso myös setelin turvalanka ja painojälki, minkä molempien on oltava tarkkoja. Myös vesileiman pitäisi näkyä helposti valoa vasten, Inkeroinen listaa.

Näiden lisäksi setelin aitouden voi tunnistaa esimerkiksi kohdistuksesta, hologrammista ja arvomerkinnöistä. Jos setelissä on käytössä kohdistus, tulee valoa vasten näkyvän kuvan jatkua tarkasti setelin toisella puolella. Hologrammin taas tulee näkyä selvästi eri väreissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Heikosti tehdyn väärennöksen tunnistaa nopeasti setelin arvomerkinnästä: se on merkattu seteleissä useaan kohtaan, ja arvomerkinnän tulisi olla jokaisessa kohdassa sama.

Teksti ja kuva: Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Valuutanvaihto ulkomailla

Käteistä kannattaa yhä vaihtaa matkalle, ja siihen on hyvä syy – tämän vuoksi valuutanvaihto jo kotimaassa kannattaa

Barcelona

Tähän arkiseen esineeseen et olisi ikinä keksinyt piilottaa rahaa matkalla – ja juuri siksi se suojaa sinua varkailta

Säästövinkit matkalle

Näin säästät matkalla – 10 helppoa vinkkiä, joiden avulla pysyt budjetissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja