Hyppää sisältöön

Et uskoisi, miten kalliita passit voivat olla – kuka arvaa, missä maissa peritään korkein hinta?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.12.2022
Passien hinnat vaihtelevat rajusti eri maiden välillä.

Näin paljon passien hinnoissa on eroa

Oletko joskus pitänyt passin hankkimista kalliina puuhana? Jos vilkaiset passien hintoja maailmalla, saatat muuttaa mielesi.

Suomen passin hinta on vuonna 2022 sähköistä hakemusta käytettäessä 44 euroa tai lupapisteessä asioidessa 50 euroa. Summa on varsin kohtuullinen, kun sitä vertaa esimerkiksi Australiaan, jossa paikalliset joutuvat pulittamaan passista 293 Australian dollaria eli noin 184 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Korkeasta hintatasostaan tutussa Sveitsissä passi maksaa 140 frangia eli noin 123 euroa. Uudessa-Seelannissa passista veloitetaan 191 Uuden-Seelannin dollaria eli noin 113 euroa. Yhdysvalloissa passin standardihinta on 110 dollaria eli noin 99 euroa, johon lisätään toimeenpanomaksu ensimmäistä passia hankkivalle.

Toista ääripäätä edustaa Arabiemiraatit, jossa passin voi hankkia 55 dirhamilla eli vain noin 13 euron hintaan. Myös Ruotsin passi on edullisimmasta päästä: 350 kruunua on noin 33 euroa.

Kalliit passit ovat yleensä voimassa pitkään. Suomessa on siirrytty käyttämään viiden vuoden passia, mutta monissa maissa passit ovat edelleen voimassa kymmenen vuotta. Tällaisia ovat esimerkiksi Iso-Britannia, Sveitsi, Yhdysvallat ja Australia.

Maasta riippuen passin hinta saattaa vaihdella hakijan iän tai hakutavan mukaan. Hintaan voi vaikuttaa myös se, ollaanko passia uusimassa vai hankkimassa sitä ensimmäistä kertaa. Tietyissä maissa – kuten Kanadassa – hakijat voivat valita viiden ja kymmenen vuoden passin välillä.

Suomen passilla on hyvä maine ja sen hankkiminen on helppoa

Passien hintoja vertaillessa nousee esiin pari yllättävää maata. Esimerkiksi Turkissa passi maksaa The Telegraphin mukaan yli 160 euroa. Hinta tuntuu erityisen huimalta maan matalan palkkatason takia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTurkin passi on kallis
Turkissa passin hankkiminen on paikallisille iso menoerä.

Libanonissa taas on tarjolla erilaisia passeja, joista edullisin on voimassa vain vuoden. Jos haluaa kymmenen vuoden passin, on siitä varauduttava maksamaan Passport Collector -sivuston mukaan noin 300 euroa.

Kenties koko maailman kallein passi löytyy Syyriasta. Sisällissodan koettelemassa maassa passien hinnat alkavat noin 500 eurosa, eikä niiden hankkiminen ole helppoa byrokraattisten solmujen takia. Hankala prosessi on lisännyt väärennettyjen passien katukauppaa.

Erityisen epäreiluksi hinnoittelun tekee se, että Syyrian passi sellaisenaan riittää matkustusdokumentiksi vain hyvin harvoihin maihin. Syyrian kansalaiset tarvitsevat yleensä viisumin matkustaessaan ulkomaille.

Suomen passi puolestaan on aina pärjännyt hyvin maailman parhaiden passien luokittelussa. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomen passilla matkustavien reissut onnistuvat usein ilman viisumia.

Myös passinhaku on tehty Suomessa helpoksi. Passin voi tilata verkosta ja sen keskimääräinen toimitusaika on vain viikko. Esimerkiksi Yhdysvalloissa passinhakijat saavat varautua 4–6 viikon odotteluun.

Passien hinnat maailmalla 2019

 • Australia: 184 euroa
 • Turkki: 166 euroa
 • Sveitsi: 123 euroa
 • Uusi-Seelanti: 113 euroa
 • Kanada: 108 euroa
 • Yhdysvallat: 99 euroa
 • Iso-Britannia: 88 euroa
 • Saksa: 60 euroa
 • Suomi: 49 euroa
 • Norja: 46 euroa
 • Singapore: 46 euroa
 • Ruotsi: 33 euroa
 • Arabiemiraatit: 13 euroa

Lue myös: Varo näitä passimokia – 5 yllättävää syytä, jotka voivat katkaista matkasi kokonaan

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Passi

Varo helppoa mokaa ja varmista, että passisi on voimassa – kahdeksan kohdan muistilista passin hakemiseen

Passien värit

Miksi passit ovat tietyn värisiä? Nämä syyt vaikuttavat siihen, miltä passisi näyttää

Digitaalinen matkustusasiakirja

Digitaalinen matkustusasiakirja testissä Helsinki-Vantaalla – 22 Finnairin kohteeseen voi matkustaa jo nyt ilman passia

Passi

Tässä ovat maailman parhaat passit: Suomen passi sijalla kolme

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja