Hyppää sisältöön

Miksi passit ovat tietyn värisiä? Nämä syyt vaikuttavat siihen, miltä passisi näyttää

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 08.03.2024
Passeja valmistetaan neljän värin eri sävyissä.

Passit neljässä värissä

Kotimaan viininpunaisiin passeihin tottuneet suomalaismatkailijatkin ovat varmasti bonganneet ulkomaisilla lentokentillä erilaisten passien kanssa liikkuvia reissaajia.

Vaikka sävyjä on monia erilaisia, käytetään passeissa maailmanlaajuisesti vain neljää eri pääväriä: punaista, vihreää, sinistä tai mustaa. Maat voivat itse valita haluamansa sävyn. Matkailusivusto Travel + Leisure huomauttaa, että teoriassa mikään ei kiellä niitä myöskään poikkeamasta nykyisin käytössä olevista neljästä väristä – kukaan ei vaan tee niin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Euroopan maissa passeissa käytetään punaisen ja erityisesti viininpunaisen eri sävyjä. Esimerkiksi Sveitsissä passi on kirkkaanpunainen. Poikkeuksen tekevät Kroatia ja Iso-Britannia, joiden kansalaisten passi on sininen.

Karibian alueen maissa käytetään sinisiä passeja, samoin kuin Australiassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa.

Sinisen väitetään symboloivan uutta maailmaa, kertoo Passport Index -tietokantaohjelmasta vastaavan Arton Capitalin edustaja Business Insider -verkkosivustolle.

Inka KhanjiSuomen passin väri
Suomen passit ovat olleet viininpunaisia EU:hun liittymisestä lähtien.

Väri saattaa vuosien varrella myös vaihtua, kuten Suomenkin passille kävi Euroopan Unioniin liittymisen myötä. Sitä ennen passit olivat sinisiä.

Jotkut maat ovat vaihtaneen väriä useaankin otteeseen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on ennen sinistä passia ehditty kokeilla myös punaista ja vihreää passia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Miten värit valitaan?

Toisinaan värivalinnan taustalta löytyy uskonnollisia tai poliittisia syitä. Asiantuntijoiden mukaan monet muslimimaat käyttävät vihreitä passeja, sillä vihreän uskotaan olleen profeetta Muhammadin lempiväri.

Syyt passin värivalintaan ovat täysin käytännölliset. Maat saattavat valita värin, joka sattuu olemaan helpoiten saatavilla. Passien valmistus on tarkasti säädeltyä toimintaa, jota tekevät vain harvat tahot.

Käytännöllisyyteen liittyy myös se, ettei passeissa käytetä kovin vaaleita värejä. Ne likaantuisivat helpommin. Passien värin halutaan niin ikään näyttävän tarpeeksi viralliselta.

Joskus passin väri liittyy myös matkailijan titteliin tai arvonimeen. Yhdysvalloissa muun muassa armeijan tai hallituksen edustajilla sekä diplomaateilla voi näkyä myös esimerkiksi tummanpunaisia tai mustia passeja.

Passeissa on usein persoonallisia ominaispiirteitä. Vuonna 2023 käyttöön otetussa Suomen passin uusimmassa versiossa on teemana Saaristomeri. Sisäsivujen kuvituksesta voi bongata muun muassa norppia ja majakoita.

>> Lue myös: Tässä ovat maailman parhaat passit – katso Suomen sijoitus

Lähde: The Telegraph, Daily Mail, Business Insider

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Digitaalinen matkustusasiakirja

Digitaalinen matkustusasiakirja testissä Helsinki-Vantaalla – 22 Finnairin kohteeseen voi matkustaa jo nyt ilman passia

Passi

Tässä ovat maailman parhaat passit: Suomen passi sijalla kolme

Varo vaurioita passissa

Kuinka hyvässä kunnossa passin pitää olla? Varo näitä vaurioita – voivat estää koko matkan

Kadonnut passi

Katosiko passi ulkomailla? Toimi näin ja pääset kotimatkalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja