hero taustakuva

Varo näitä passimokia – 5 yllättävää syytä, jotka voivat katkaista matkasi kokonaan

Inka Khanji artikkelin kuva
Matkavinkit
Tarkista passin voimassaoloaika ja kunto sekä kohteen asettamat säännöt hyvissä ajoin ennen matkaa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 30.01.2019
facebook   whatsapp

1. Voimassa liian vähän aikaa

Jokainen matkailija osaa tarkistaa passistaan viimeisen voimassaolopäivän, mutta aina totuus ei ole niin yksinkertainen. Moniin kaukokohteisiin matkustettaessa passin tulee nimittäin olla voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Tällaisia maita ovat esimerkiksi suomalaistenkin suosimat Thaimaa, Meksiko, Kap Verde ja Arabiemiraatit.

Matkanjärjestäjät suosittelevat, että passi olisi aina voimassa kuusi kuukautta matkan jälkeen Euroopan ulkopuolelle matkustettaessa sekä kolme kuukautta matkan jälkeen Euroopan kohteisiin matkustettaessa.

2. Passi huonossa kunnossa

Passi on varsin jämäkkää tekoa, mutta reissussa se voi helposti rähjääntyä tai kärsiä vaurioista. Jokaisen matkailijan kannattaisi hankkia yksi varuste: asianmukainen passikotelo. Matkustusasiakirjan suojaamiseen on painava syy, sillä huonokuntoinen passi voi katkaista matkanteon kokonaan.

Virkailijoilla on oikeus evätä pääsy lennolle, jos passi ei vastaa yleisiä standardeja. Passissa ei saa olla esimerkiksi irronneita tai irtoamaisillaan olevia sivuja, kosteusvahinkoja tai repeämiä. Passin sivuille on lupa painaa vain virallisia leimoja ja merkintöjä.

3. Leima estää pääsyn maahan

Toisinaan passista löytyvä leima saattaa evätä pääsyn toiseen maahan, jolla on tulehtuneet välit aiemman matkakohteen kanssa. Ongelmallisia ovat esimerkiksi Israelin leima passissa Arabiemiraatteihin matkustettaessa tai Iranin leima Yhdysvaltoihin matkustettaessa. Tarkista aina paikalliset käytännöt.

Ongelma saatetaan joskus ratkaista esimerkiksi painamalla leima erilliselle paperille passin sijaan. Poliisi voi poikkeustapauksissa myöntää niin sanotun kaksoispassin, jos esimerkiksi työ tai painavat henkilökohtaiset syyt vaativat matkustamista maahan, jonne on vaikea päästä passissa olevan leiman takia.

4. Liian vähän sivuja jäljellä

Suomen passissa on yhteensä 42 sivua, joista 36 on varattu leimoja, viisumeita ja muita virallisia merkintöjä varten. Euroopan sisällä matkustettaessa leima passissa alkaa olla jo harvinaisuus, mutta jos matkustat säännöllisesti eksoottisempiin kaukokohteisiin, voivat passin sivut täyttyä.

Kymmenen vuoden passeista viiden vuoden passeihin siirtymisen jälkeen ongelma ei enää ole niin yleinen, mutta jos tyhjät sivut alkavat huveta, hanki uusi passi ajoissa. Monet viisumitarrat vievät passista kokonaisen sivun.

Erityisesti viisumia haettaessa monet maat saattavat vaatia, että passissa on jäljellä vähintään kaksi kokonaista tyhjää sivua.

5. Kadonneeksi ilmoitettu passi mitätöidään

Jos löydät kadonneeksi ilmoitetun passisi myöhemmin, et enää voi käyttää sitä, vaan sinun on aina hankittava uusi passi. Katoamisilmoituksen myötä passi mitätöidään automaattisesti ja siitä tehdään kansainvälinen etsintäkuulutus.

Sama pätee myös varastetuksi ilmoitettuun passiin. Vaikka saisitkin passisi takaisin, tulee sinun hankkia uusi matkustusasiakirja.

>> Lue myös: Tiesitkö tätä passeista? Viisi hyödyllistä faktaa

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.